^

Drobovina za pankreatitis: klobase, klobase, cmoki, pašteta

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 03.08.2022
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Izbira drobovine za bolnike z vnetnimi boleznimi prebavil je zelo omejena. Dejstvo je, da lahko veliko drobovine pri pankreatitisu povzroči močno poslabšanje dobrega počutja. V majhnih količinah je dovoljeno vstopiti v meni le v fazi okrevanja, med širitvijo prehrane. Zelo priporočljivo je, da takšne izdelke kupujete od zaupanja vrednih prodajalcev ali proizvajalcev.

Drobovina za pankreatitis: kaj lahko in kaj ne?

Prvič, drobovina se nanaša na notranje in nizkovrednostne dele živalskega trupa. Ta kategorija vključuje jetra in ledvice, srce, možgane (vključno s kostnim mozgom), vime in pljuča, repe in ušesa, želodec, glavo, kožo itd.

Na osnovi drobovine se proizvaja večina mesa in nekaterih kulinaričnih izdelkov. Na primer, jetra, pljuča in srce se dodajo nadevom za pite, enolončnice, pite in klobase. Ledvice, jezik, mehka tkiva glave, kože, vimena se uporabljajo za pripravo konzervirane hrane, prekajenih izdelkov in klobas. Veliko stranskih proizvodov je pogosto vključenih v paštete, drugorazredne in jetrne klobase ter žitarice.

Iz delov, kot sta jezik ali kostni mozeg, se pripravljajo celo gurmanske restavracijske jedi: postrežejo jih z zelišči, sadnimi pireji, omakami in celo z oreščki.

Dietna prehrana vključuje tudi uporabo drobovine. Vendar pa je pankreatitis bolezen, še posebej "muhasta" do hrane. Poleg tega ti izdelki vsebujejo velik odstotek holesterola, kar je še posebej nezaželeno v primeru poškodbe trebušne slinavke.

Gastroenterologi menijo, da so le takšne vrste drobovine, kot so piščančja jetra in jezik, relativno varne za pankreatitis. Da bi se izognili poslabšanju bolezni, je te izdelke dovoljeno dajati le v fazi stabilne remisije. Če govorimo o klobasah, potem je na splošno bolje, da jih v prehrani ne omenjamo. Če pa ste popolnoma prepričani v zanesljivost proizvajalca, potem so dovoljene le mlečne klobase najvišjega razreda, diabetične ali zdravniške klobase - v fazi okrevanja in v majhnih količinah.

Vsaki drugi drobovini pri pankreatitisu se je najbolje izogibati.

Klobasa s pankreatitisom

Številne klobase danes na žalost ne zadržujejo vode: standardne sestavine v njih že dolgo niso veljale za meso, ampak za stranske proizvode, sojine beljakovine, škrob in moko (vključno s kostjo), pa tudi veliko kemičnih dodatkov. Zelo, zelo težko je izbrati visokokakovosten in še bolj prehranski izdelek za pankreatitis. Načeloma mora pacientom uporabo kakršnih koli klobas odobriti zdravnik. Zdravju je enostavno škodovati, vendar je okrevanje po pankreatitisu precej zapleteno in dolgotrajno.

Kako izbrati pravo klobaso in kako jo uporabiti?

 • Osredotočite se na proizvajalca, vse do obiska tovarne in osebnega spremljanja kakovosti proizvodnje. Včasih nekatera podjetja organizirajo "dneve odprtih vrat" ali objavljajo predstavitvene videoposnetke na internetu. Poleg tega lahko pogosto najdete rezultate testnih nakupov klobas različnih znanih proizvajalcev.
 • Kakovosten izdelek ne bo poceni in ne more imeti dolgega roka uporabnosti (v idealnem primeru je 1-1,5 tedna).

Če je mogoče, je bolje kuhati klobaso doma: takrat boste natančno vedeli, iz katerih sestavin je sestavljena in kakšne so kakovosti. Iz drobovine lahko dodate piščančja jetra, jezik.

Klobasnih izdelkov iz trgovine – tudi odlične sestave – ne smemo uživati pogosto in v velikih količinah. Poskusite pojesti majhen kos: če njegova uporaba ne povzroča negativnih simptomov, lahko izdelek jeste 1-2 krat na teden, ne več kot 50 g.

Kuhana klobasa s pankreatitisom

Obstajajo legende o kakovosti sedanje kuhane klobase: iz katere se samo ne proizvaja, drobovina v njej pa predstavlja najmanj nevarnosti. Toda v obdobju stalnega lajšanja stanja lahko izkoristite priložnost in poskusite izbrati resnično visokokakovosten izdelek. Izbira je treba opraviti izključno med vrhunskimi izdelki – praviloma so to klobase Zdravniške, Diabetične itd.

Na kaj morate biti pozorni:

 • preberite sestavo, kategorično se izogibajte izdelkom z visoko vsebnostjo kemičnih dodatkov, pa tudi z visokim odstotkom stranskih proizvodov;
 • poiščite datum izdaje na embalaži, ne pozabite - izdelek mora biti svež;
 • ne kupujte svetlih rožnatih klobas, saj imajo naravno kuhano meso in celo drobovino praviloma sivkast odtenek.

Če vam je uspelo najti kakovosten izdelek brez "kemije", rastlinskih beljakovin in drobovine, ga tudi v tem primeru ne smete zlorabljati. Uporaba kuhane klobase je možna le ob stalnem popuščanju simptomov, v količini največ 50 g naenkrat, 1-2 krat na teden. Seveda je popolnoma nemogoče ocvrti rezine klobas, iz njih narediti sendvič z maslom.

Zdravniška klobasa za pankreatitis

V sovjetskih časih je bil koncept zdravniške klobase enačen s terapevtsko dietno hrano: ta klobasa ni vsebovala ne le kemikalij, temveč tudi stranskih proizvodov, saj je bila proizvedena v skladu z vsemi zahtevami GOST in je bila prvotno namenjena uporabi. Pri ljudeh s težavami s prebavili. Se je od takrat spremenila sestava zdravniške klobase in ali je dovoljena pri pankreatitisu?

Do danes klobaso, imenovano "Doktor", proizvajajo skoraj vse znane in malo znane tovarne za predelavo mesa. In vsi ne izdelujejo resnično kakovostnega izdelka, saj je v trenutnih gospodarskih razmerah preprosto nedonosno.

Glede na to, da gastroenterologi ne priporočajo uporabe klobas zaradi prisotnosti drobovine in drugih škodljivih sestavin v njih, je treba k izbiri takšnega prehranskega izdelka pristopiti zelo odgovorno. Preberite sestavo, izvedite več o proizvajalcu, preberite ocene in preizkusite rezultate nakupa. Dobro je, če najdete kakovostno zdravniško klobaso, a tudi v tem primeru jo lahko zaužijete le v fazi okrevanja, ne več kot nekajkrat na teden, v porciji, ki ne presega 50 g.

Ali je mogoče jesti cmoke s pankreatitisom?

Cmoki - tudi domači, z mesom in brez drobovine - so precej težka hrana za bolno trebušno slinavko. Kot prvo, kombinacija mesa in testa zahteva povečano proizvodnjo prebavnih encimov, kar pri pankreatitisu nikakor ni dobro. Če zanemarite priporočila nutricionistov in redno uporabljate cmoke za pankreatitis, lahko znatno odložite proces okrevanja organa ali dosežete nadaljnje napredovanje bolezni.

Ni tako pomembno, kakšno polnjenje imajo cmoki - lahko je mleto meso ali celo drobovina v obliki jeter: sočasna prisotnost živalskih beljakovin in kuhanega testa negativno vpliva na prebavni sistem.

Še bolj nevarni so industrijski cmoki. Večinoma so sestavljeni iz drobovine, rastlinskih beljakovin (sojinih beljakovin), pa tudi vseh vrst komplementarnih sredstev (ojačevalci arome, aromatični dodatki itd.).

Če si res želite cmoke, potem lahko bolniku s stabilno remisijo pankreatitisa ponudite, da poje nekaj domačih kosov, medtem ko je treba lupino testa odložiti. V fazi poslabšanja bolezni je uporaba mantijev, cmokov strogo prepovedana.

Otroški pire za pankreatitis

Otroško hrano – namreč različne otroške kosmiče, pire in mešanice – pogosto uvrščamo med dietno hrano. Običajno mislimo: če je to mogoče za majhnega otroka, potem je mogoče za odraslega, tudi če ima pankreatitis. Ali je res?

Otroške zelenjavne ali sadne mase so ločena tema za razpravo. Zdaj pa govorimo o takih pirejih, ki so pripravljeni na osnovi mesa ali drobovine.

Seveda so pasirani kosi mesa ali jeter, ki so namenjeni otroški hrani, vedno boljši od navadne »odrasle« konzerve. Nekateri kozarci poleg mesnih izdelkov vsebujejo tudi zelenjavo – na primer brokoli ali bučke ali pa imajo bogato vitaminsko sestavo. Toda proizvajalci so različni in vsi ne upoštevajo priporočil pediatrov in pediatričnih nutricionistov. Na primer, izdelek lahko vsebuje umetne dodatke, barvila, arome, kisline. Zato morate pred izbiro zdravega pireja (tako za bolnika s pankreatitisom kot za otroka) natančno prebrati sestavo izdelka. Optimalno naj ga predstavljajo meso (puran, piščanec itd.) ali drobovina (jetra), riž ali druga moka (koruzna, ajda), rastlinsko olje in sol. Ta pire je mogoče vključiti v prehrano za pankreatitis, vendar ne prepogosto: tak kozarec je na primer priročno jesti na cesti, ko ni mogoče jesti sveže pripravljene dietne hrane. V drugih primerih je bolje dati prednost kakovostni domači kuhinji.

Pašteta s pankreatitisom

Paštete so lažje prebavljive kot celi kosi mesa ali drobovine, zato jih lahko s pravo sestavo vključimo v prehrano bolnika s pankreatitisom. Kaj pomeni pravilna sestava? Pašteta naj bo sestavljena iz sestavin, ki ne obremenjujejo trebušne slinavke.

 • Ne dodajajte maščobe, vključno z mastnim mesom, mastjo, obrezki, srcem.
 • Ne morete uporabljati jagnjetine, svinjine, teletine.
 • Sestavine za pašteto ne smete cvreti, temveč le kuhati ali kuhati na pari.
 • Ne morete dodajati masla ali margarine: namesto tega uporabite posneto mleko, žitarice, moko, beljak in dušeno zelenjavo.
 • Ne dodajajte gob, začimb, čebule, česna.

Pacientu s pankreatitisom seveda ne smemo ponujati industrijskih paštet. Jed je pripravljena doma, iz kakovostnega mesa, rib ali zelenjave. Uporabite lahko drobovino, kot so jezik, jetra (v majhnih količinah).

Domačo pašteto jemo izključno svežo (to je takoj po kuhanju) s pankreatitisom, v količini največ 25 g na porcijo. Jed se ne uživa pogosto - 1-2 krat na teden v fazi stabilne remisije.

Ali je mogoče jesti klobase s pankreatitisom?

Klobase so drugačne: ni brez razloga, da izložbe "pokajo" od raznolikosti. Kako se ne zmedti in izbrati pravi izdelek, ki je dovoljen za pankreatitis?

Klobase se razlikujejo ne le po cenovni kategoriji, temveč tudi po raznolikosti in kakovosti. Cenejši kot je izdelek, več drobovine in komponent tretjih oseb je v njem (in zato je manj mesa ali pa ga sploh ni).

Velika večina nutricionistov ne priporoča uporabe nobenih klobas za pankreatitis, saj verjetno ne bodo koristile, vendar je veliko škode. Toda včasih bolnik še vedno želi okusiti izdelek, vendar ne ve, kako zmanjšati njegovo škodo. Na kaj morate biti pozorni:

 • Klobase vsebujejo visok odstotek soli, ki draži prebavni trakt. Da bi nekoliko zmanjšali njegovo vsebnost, je treba izdelke kuhati v vodi in ne v mikrovalovni pečici, pečeni ali celo jesti surove.
 • Pri pankreatitisu je teoretično dovoljeno uporabljati samo klobase najvišjega razreda, ki ustrezajo kategoriji prehranskih izdelkov. Na žalost večina klobasnih izdelkov vsebuje predvsem stranske proizvode v obliki hrustanca, kože in celo kosti, pa tudi druge, vključno z umetnimi sestavinami, zato je pri izbiri ustreznega izdelka treba biti še posebej previden.
 • Manjši kot je seznam sestavin v klobasah, tem bolje. Zaradi obilice dodatkov neznanega izvora izdelek ni uporaben za pankreatitis.
 • Klobase ne smejo vsebovati pekočih začimb in začimb, zato bodite pozorni na prehranske in diabetične vrste tega izdelka.

Pri poslabšanju pankreatitisa so prepovedane vse, tudi prehranske klobase. Dodatek nekaterih vrst izdelkov je možen ne prej kot 10 tednov po izginotju simptomov bolezni. Toda tudi v tem primeru se klobase ne zaužijejo več kot enkrat ali dvakrat na teden.

Rakove palčke za pankreatitis

Rakove palčke so specifičen izdelek, ki ga poznajo vsi, le malokdo pa ve, iz česa so pravzaprav narejene. Po ceni sodeč že lahko sklepamo, da v takih palčkah zagotovo ni rakovega mesa. Toda od kod tako blag okus morskih sadežev, snežno bele barve in prijetne arome?

Žal skoraj nobena sestavina rakovih palčk ne sodi v kategorijo zdrave hrane. Tukaj je vzorčni seznam zasedb:

 • mleto ribo, imenovano "surimi" (idealno so fileti oceanskih rib, vendar v večini primerov namesto tega najdemo navadno mlete in večkrat oprane ribje drobovine);
 • aromatične in barvilne snovi (lahko naravne in kemične);
 • beljakovinski del piščančjih jajc;
 • škrob in druga sredstva za zgoščevanje;
 • rastlinska olja;
 • sladkor in sol;
 • stabilizatorji in konzervansi;
 • sojine beljakovine.

Kaj pravijo gastroenterologi o rakovih palicah? Po njihovem mnenju je redna uporaba te drobovine zelo nezaželena tudi za zdrave ljudi, pri pankreatitisu pa je še bolj kontraindicirana: palčk ne smemo uživati v nobeni obliki, v kakršni koli količini, ne glede na stopnjo bolezni.

Majoneza za pankreatitis

Jedi na osnovi drobovine so pogosto aromatizirane z vsemi vrstami omak in prelivov: včasih je to potrebno, da skrijemo neželen priokus ali obratno, da jed postane bogatejša. Majoneza je nedvomno najbolj priljubljena omaka v skoraj vseh postsovjetskih državah. Je cenovno ugoden, lahko ga kupite v kateri koli trgovini, zaradi okusa pa je primeren za skoraj vsako jed: dodaja ga solatam, mesu in ribam, odlično dopolnjuje priloge, tople in hladne jedi ter celo sendviče.

Paradoksalno, vsi vedo, da je majoneza škodljiva. In kljub temu se še naprej uporablja povsod - vključno z bolniki, ki trpijo za prebavnimi motnjami. Tako želodcu in trebušni slinavki naredimo veliko škodo: majoneza pri pankreatitisu je strogo prepovedana, pa tudi prekajena hrana ali alkohol.

Kakšna je nevarnost?

 • Majoneza je pretežno maščobni izdelek. Običajno vsebuje približno 60-70% maščobe. Tako imenovane "dietne" vrste te omake lahko vsebujejo nekoliko manjšo količino - približno 40-50%, vendar se ta številka šteje tudi za visoko. Zaradi uporabe takega izdelka pri ljudeh s pankreatitisom se stanje takoj poslabša: pojavijo se slabost, bolečine v trebuhu in driska.
 • Vsaka majoneza, tudi domača, vključuje kislo komponento - lahko je kis ali citronska kislina, ki dražita sluznico prebavnih organov. To lahko privede do ostrega poslabšanja bolezni.
 • Poleg kisline dražilno delujejo tudi druge sestavine omake, kot so začimbe in gorčica. Dodatne dražilne snovi so niansirne, zgoščevalne, stabilizacijske, konzervirne, aromatične snovi, pa tudi ojačevalci okusa in emulgatorji. Takšni dodatki povzročajo okvaro znotrajceličnega metabolizma, zavirajo zaščitne celične faktorje, zavirajo okrevanje in spodbujajo razvoj vnetnih procesov.

Nutricionisti pravijo, da je po zaužitju majoneze nov val poslabšanja pankreatitisa skoraj zagotovljen. Tudi domačih analogov te omake ne bi smeli vključiti v prehrano - niso nič manj maščobni, saj so pripravljeni na osnovi rastlinskega olja, vsebujejo pa tudi kisline - na primer limonin sok.

Zato strokovnjaki svetujejo, da ne eksperimentirate z zdravjem: drobovino s pankreatitisom je treba izbrati previdno, omake - vključno s katero koli majonezo - pa je treba popolnoma opustiti. Od kakovosti prehrane je odvisno tudi splošno zdravje celotnega organizma.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.