^

Kako ščitnični hormon vpliva na težo?

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 19.10.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Ščitnica v ženskah se je presenetljivo razlikovala od moškega - vsaj z dejstvom, da se kršitve prvega dela pojavijo 10-20 krat pogosteje kot pri moških. Po statističnih podatkih je tiroiditis (bolezen ščitnice) 25-krat bolj verjeten, da bo prizadel ženske kot močan spol.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Ščitnica pod očmi hormonov

Po 40 letih in do 65 let sta tako moški kot ženske izpostavljeni povečanemu tveganju za nastanek ščitnične bolezni. Res je, da se pri ženskah tega obdobja tiroiditis še vedno zgodi pogosteje kot v močni polovici človeštva.

Treba bi bilo vedeti, da vse vrste tiroiditisa (bakterij, virusov, postpartuma, toksičnih in drugih) prispevajo k nastanku protiteles, ki imajo lastnost uničenja tkiva ščitnice.

Ali druga neprijetna lastnost tiroiditisa: lahko povzročijo uničenje hormonov, ki jih povzroča ščitnična žleza.

Kako se uniči ščitnična žleza?

V času tiroiditisa telo proizvaja protitelesa - snovi, ki vplivajo na delovanje hormonov. Zato so ogrožene vse funkcije ščitnice.

Protitelesa lahko začnejo delovati že dolgo, preden lahko ščitnična žleza proizvede zaščitnike hormonov. In potem ženska doživlja neprijetne simptome, značilne za bolezni ščitnice, za zelo dolgo. To je lahko obdobje več let.

Večja tveganja so polne ženske

Večina protiteles, ki vplivajo na delovanje ščitnice, so opazili pri tistih ženskah, ki trpijo zaradi prekomerne polnosti. To vodi do velikih in ne najboljših posledic: upočasnitve metabolizma, kopičenja maščobnega tkiva, uničenja mišičnega tkiva in, seveda, še večjega števila kilogramov.

Vse te neprijetne posledice lahko spremljajo hude bolečine v mišicah. Zdravniki kličejo to pogojno mialgijo. Na teh simptomih lahko ženska ugotovi, da ščitnični hormoni niso v redu in da je delovanje protiteles preveč aktivno.

Na Norveškem je bilo leta 1996 izvedenih študij, kar je privedlo do dokazov, da je največje povečanje števila protiteles zdravnikov opazilo pri tistih ženskah, ki so se pritoževale na bolečine v mišicah in so se hkrati oporavile. Pri moških takih simptomov ni bilo mogoče najti.

Zdravniki so ugotovili, da je pri zdravljenju takšnih žensk treba posvetiti več pozornosti protitelesam - veliko več kot delo celotne ščitnice. To je, najprej, pri ženskah s takšnimi simptomi preveriti raven hormonske ščitnice in protiteles. Nato lahko dobijo optimalno zdravljenje.

Kaj lahko postavijo ženske v mirovanje v diagnozi? Ženska lahko testira svoje telo s hormonskimi testi in ugotovi, da ima neravnovesje hormonskih hormonov. In ... Da bi prisluhnila zdravniku, da njene dodatne kile niso povezane z delovanjem ščitnice.

To je izredno presenetljivo za žensko, ki je že lahko nekje prebrala, da je ščitnična bolezen - hipotiroidizem - povezana s problemom prekomerne teže. Razlog je povečanje apetita zaradi povišane ravni ščitničnih hormonov.

Brez preiskav za hormone, je težko predstavljati, da so vse težave s prekomerno težo - to je zaradi tega, in ne zaradi pomanjkanja discipline in naklonjenosti do sladkega.

Če zdravnik ne poslušati, priporoča, da se je preprosto zapreti usta gradu iz vseh vkusnyashek in športom, vendar pa ne hormonski testi niti ne spomnim, jih nekako preživeti - drug zdravnik.

Tveganje ščitnice?

 • Neenakomerna menstruacija - nekaj skromnega, potem obilnega in vedno v napačnem času
 • Neplodnost
 • Depresija
 • Sindrom kronične utrujenosti
 • PMS sindrom
 • Povečan holesterol
 • Okvara občutljivosti na glukozo
 • Fibromialgija (mišična bolečina in povečanje telesne mase)

Vendar se ti simptomi zdravniki in bolniki lahko povezujejo z duševnimi motnjami in se ne povezujejo z boleznimi ščitnice.

Bolnikom je predpisana psihotropna zdravila, ki le še poslabšajo vse te simptome, povečujejo apetit. Največ - zdravil preprosto ne pomagajo.

Študije kažejo, da so duševno neuravnoteženi bolniki prej ali slej trpeli zaradi motenj ščitnice. In te bolezni so povzročile prekomerno težo in depresivne razmere.

Pomembno je, da se vsaj enkrat na leto opravijo hormonski testi, saj se s starostjo poveča tveganje za razvoj bolezni ščitnice. Zato, če običajni testi kažejo, da ščitnica deluje normalno, morate opraviti dodatne.

Ščitnični hormoni: T3 in T4

To so glavni hormoni, ki jih povzroča ščitnična žleza - majhen organ v obliki molznice, ki se nahaja tik nad Adamovo jabolko. T3 pomeni trijodotironin, T4 pa pomeni tiroksin.

Ti hormoni so pomembne snovi za urejanje metabolizma. Pomagajo tkivom in celicam, da se nasičijo z energijo. To je, zahvaljujoč hormonom ščitnice, dobimo energijo.

Če je raven T3 in T4 premajhna, se človek počuti lomljen, ima lahko razčlenitev, šibkost. Ta bolezen se imenuje hipotiroidizem.

Če so ravni T3 in T4 previsoke, se aktivirajo vsi procesi v telesu. Lahko občutite povečano razdražljivost, motnje spanja, celo bolečine v mišicah. Seveda se lahko pojavijo tudi težke skoke: oseba se nato okreva, nato pa postane tanka. Ta bolezen se imenuje hipertiroidizem.

Vendar pa morate paziti: simptomi bolezni, ki nastanejo zaradi pomanjkanja ali prevelikega števila hormonov, zdravniki na splošno ne morejo povezati z delovanjem ščitnice. Zato je treba opraviti temeljito diagnozo, vključno s hormonskimi testi.

Interakcija T3 in T4

Interakcija T3 in T4

Ti hormoni morajo biti v določenem razmerju, le takrat se oseba počuti normalno. Hormonu T3 lahko pretvorimo v hormon T4, ščitnična žleza izloča poseben encim - TPO. In če se to ne zgodi, ima telo očitne motnje.

Še en hormon, ki izloča ščitnico, je kalcitotin. Ta hormon pomaga pri predelavi kalcija in prebavi.

Tako obstaja možnost za preprečevanje nevarnih bolezni kostnega tkiva - osteoporoze. Vendar pa kalcitotin ne igra nobene vloge pri povečevanju prekomerne telesne mase.

Hormoni in možgani

Kako deluje ščitnica neposredno povezana z ukazi, ki jih možgani dajejo. V možganih je mesto - hipotalamus, ki sintetizira hormon GST, ki aktivira tirotropin.

Ko se za ženo opravi hormonski test, lahko določite raven hormonov T3 in T4, ki so koncentrirani v krvi. Presežek ali pomanjkanje teh hormonov signalizira možgane, kako pravilno in produktivno deluje ščitnična žleza.

Na to je odvisno, ali možganov (ali bolje, njegovih delov hipotalamusa in hipofize), da razvijejo hormone ščitnice.

Hormon MGH proizvede več s pomanjkanjem T3 in T4. Hormonski GDS - s presežkom. Nasprotno, pri nizki ravni MDC (manj kot 0,4 enot na ml) lahko zdravnik sklepa, da je ščitnična žleza preveč aktivna.

Simptomi hipotiroidizma (zmanjšane ravni ščitničnega hormona)

 • Extra kilogrami, ki jih je zelo težko odstraniti
 • Slabost, letargija, uhajanje energije
 • Znaki depresije: dolgotrajno razpoloženje, negativne misli
 • Neplodnost
 • Kršitev menstrualnega cikla
 • Nezmožnost preživeti otroka
 • Temperatura telesa je pod 36 (vzrok je lahko tudi pomanjkanje v telesu testosterona in estradiola)
 • Simptomi prezgodnjega približevanja menopavzi: vročinski utripa in prehladi, nihanje razpoloženja
 • Izpadanje las
 • Neenakomerna črevesna funkcija, zaprtje
 • Rahlo glas
 • Srčne palpitacije
 • Nizek krvni tlak
 • Hladna alergija
 • Bolečine v mišicah in sklepih
 • Odložene reakcije
 • Občutek "igel" na območju dlani in zapestja
 • Poslabšanje pozornosti in spomina, nezmožnost koncentracije celo v izjemnih primerih
 • Nezmožnost spanja, prekinitev spanja
 • Alergija na hrano, prah, vonjave

Kaj lahko testira na hormone?

Če ščitnična žleza ni v redu, lahko zdravnik odkrije naslednje:

 • HGHR je nad normalno
 • Veliko število protiteles, ki jih povzroča ščitnična žleza
 • Holesterol je nad normalno
 • Jetrni encimi nad normalno

Pozor: ti simptomi se lahko zlahka zamenjajo z drugimi boleznimi. Zato, če imate kakršne koli dvome o testih, vam mora zdravnik opraviti dodatne preiskave.

Upoštevajte, da se podobni simptomi lahko pojavijo s hipotiroidizmom ali hipertiroidizmom. In tudi z avtoimunskimi motnjami, zaradi katerih je lahko učinek hormonov nenormalen.

Sindrom insuficience ščitnice

Hormoni delujejo na celične membrane. To potrjujejo znanstvene raziskave. Obstajajo razmere, ko ženska občuti simptome utrujenosti, šibkosti in prekomerne telesne teže.

Vzrok je lahko učinek hormonov na celice. Toda učinek je, kaj zdravniki kličejo nepravilno, ko povzroča takšne simptome. In raven hormonov v telesu lahko v tem trenutku popolnoma normalno.

Kakšno je ime tega stanja telesa? Zdravniki ga imenujejo sindrom imunosti na ščitnico. Znanstveniki niso v celoti raziskali in še naprej delajo na področju raziskav. Verjamejo, da lahko ta sindrom prizadene ljudi, ki sploh ne sumijo na njegovo prisotnost.

Ugani, kakšno stanje telesa spremlja ta sindrom? Tako je, prekomerna telesna teža.

Diete povzročajo neravnovesje hormonov in povzročajo prekomerno telesno težo

To so ugotovili znanstveniki, ki so preučevali učinek prehrane na hormonsko ravnovesje in nihanje telesne mase. Še posebej hormon T3, ki proizvaja ščitnico, pospešuje presnovo in aktivira celično delo bolj kot hormon T4.

Če je njegovo ravnovesje moteno, povzroči debelost. Zato je zelo pomembno ohraniti zadostno raven hormona T3 v telesu. Zahvaljujoč njemu celice proizvajajo energijo, ki nam daje vitalnost.

Hormon T3 je lahko v dveh oblikah: povezan, pasiven (potem ga organizem vzame iz trgovin v krvi) in brezplačno (v aktivni, aktivni obliki). Kateri hormoni T3 se uporabljajo - vezani ali prosti - to telo regulira samega sebe.

Če je prosti hormon T3 premajhen - telo ima povezano obliko, in če vezana oblika T3 ni dovolj - se krši veliko funkcij organov in sistemov.

Presežek hormona T3 v prosti obliki je tudi slab. Nato je tako imenovana "ščitnica ščitnice" ali nevihta ščitnice, ko T3 preveč spodbuja ščitnico.

To posledično vpliva na celice, ki postanejo tudi zelo aktivne in celotno telo postane kot zlomljen mehanizem za uro, v katerem se puščice vrtijo z zmečkano hitrostjo, kot to želijo.

Od čezmerne izpostavljenosti hormonu T3 celice se lahko celo uničijo. To pomeni, da se srce, pljuča, živčni sistem ter drugi organi in sistemi lahko poškodujejo.

Najhujša stvar za hiperaktivnost hormona T3 je srce. Vlakna srčne mišice lahko propadejo, kar povzroča srčno obolenje.

Zato je v telesu s presežkom hormona T3 vključena zaščita, ki uravnava nivo hormonov in njihov učinek na organe.

trusted-source[8], [9], [10], [11]

Zaščita pred hormonom T3

Ne bodite presenečeni, obstaja tako naravna zaščita. Njeno načelo je, da s presežkom hormona T3 njegova aktivna oblika postane vezana, neaktivna.

Kako se to zgodi? V naših možganih in v drugih delih telesa so senzorji, ki lahko zaznajo težave v telesu, napake v kateremkoli sistemu. Na primer, v sistemu hrane.

Nato se skozi presnovo v telesu regulirajo zaloge energije. Na primer, z nezadostno dobavo energije iz celic se metabolizem upočasni, tako da ima oseba moč. In ko so celice hiper-obdelane, se metabolizem pospeši, potem dobimo še več energije.

Ko se metabolizem upočasni, se lahko oseba opomore. Ko pospešuje - izgubi težo. In to ne gleda v strogo prehrano ali preveč.

Kaj tvegajo ženske z podhranjenostjo?

Govorimo o tem, kaj se zgodi, ko oseba gre na težko prehrano ali je podhranjena iz kakšnega drugega razloga. Telo proizvaja veliko manj hormona T3. In tisti, ki se razvija, je večinoma v vezani (pasivni) obliki.

Telo ga ujame s pomočjo senzorjev in varčuje z energijo, ki zdaj manjka celice, upočasni presnovo. Tako lahko ostane na skromni prehrani nekaj časa.

In obstaja paradoks: izgubiti morate težo, ker jeste manj in vaše maščobno tkivo se mora zmanjšati. Toda ti, nasprotno, postanete boljši!

Telo začenja zaznavati stanje lakote kot grožnjo in nabira maščobno tkivo "v rezervi". V tem primeru se kalorije spali zelo počasi, in ne izgubite težo, ampak pridobite.

Soja kot reševanje od prekomerne teže?

Zdaj v presežku prodajajo sojine izdelke. Objavljeni so kot koristni in zmanjšujejo težo. Katere snovi dejansko vsebujejo sojo in ali je to koristno?

Znanstveniki so te snovi izoflavone klicali. Imajo lastnost preoblikovanja ščitničnega hormona T4 v hormon T3.

Izoflavon je sestavljen iz genisteina in daidzeina - snovi, ki imajo lastnost zaviranja predelave joda v ščitnici. In to pomeni, da je v človeškem telesu pomanjkanje joda s prekomerno vsebnostjo soje v prehrani.

Znanstveno dokazano, da veliko sojo v meniju lahko povzroči goiter bolezni ali šibko funkcijo ščitnice. Zlasti za prekinitev ali upočasnitev proizvodnje ščitničnih hormonov, ki povzročajo bolezen hipotiroidizma.

Na Japonskem, na primer, soje izdelke povzročajo te bolezni pogosteje kot drugi na svetu, saj japonci jedo veliko soje.

Soja in otroško telo

Ameriške raziskave, izvedene leta 1950, so pokazale, da sestava otroške hrane ne sme vključevati sojinih izdelkov. Encim v soji lahko moti ščitnico pri otrocih.

Te študije niso postale javno dostopne, zato soje kot koristen izdelek še vedno oglašujemo.

Sojine izdelke za ženske srednjih let

Mnenja o njih niso preveč laskave. Po statističnih podatkih se pri ženskah po starosti 40 let pojavijo disfunkcije ščitnice 20-krat pogosteje kot pri mlajših. Ta pogoj otežujejo sojine izdelke ali dodatki.

Soy v prehrani žensk po 40-ih lahko poveča tveganje za razvoj bolezni ščitnice, poslabša potek menstruacije in dodaja težave s prekomerno telesno težo.

Isti škodljivi učinek lahko izvajajo detelja in proso (rumenkasto zrno, ki se hrani tudi piščancem).

Študije v Združenem kraljestvu dokazujejo, da so se ženske pred pojavom menopavze, ki so porabili do 60 g soje 1 uro na dan za mesec, kmalu začele pritoževati na nepravilno mesečno.

Te kršitve so se nadaljevale celo 3 mesece po tem, ko so ženske prenehale jesti sojine izdelke. Zlasti pijte sojino mleko.

Zato imajo tiroidni hormoni pomembno vlogo pri vašem zdravju in videzu. Pomembno je vedeti, kakšno je njihovo ravnovesje, da bi ohranili nadzor nad težo in da bi ga lahko normalizirali pravočasno.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.