^

Zdravje

A
A
A

Difuzne spremembe v možganih pri otroku

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 09.06.2022
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Difuzne spremembe v možganih, ki vplivajo na njihovo bioelektrično prevodnost, lahko zaznamo v kateri koli starosti. Vendar se lahko vzroki, ki jih povzročajo, nekoliko razlikujejo.

Na primer, difuzne spremembe v možganih pri novorojenčkih so običajno povezane s procesi, ki se pojavljajo že pred rojstvom otroka ali ob porodu. To so lahko zastrupitve (vključno z zlorabo alkohola, kajenjem, odvisnostjo od drog), okužbe, stresni dejavniki, radioaktivno sevanje, ki vplivajo na materino telo med nastajanjem živčnega sistema ploda. Tveganje za rojstvo otroka z možganskimi patologijami se poveča tudi pri tistih materah, ki so med nosečnostjo doživele hude spremembe krvnega tlaka in temperature, ki so imele odlomljeno posteljico z moteno prehranjevanjem in dihanjem ploda, so imele dolgotrajen porod ali zapletanje otroka. S popkovino.

Poškodba ploda med nosečnostjo ali porodom velja tudi za dejavnik tveganja za pojav difuznih sprememb v možganih otroka. Travmatični dejavnik lahko vpliva na možgane v naslednjih obdobjih otrokovega življenja. Živčne strukture ploda se oblikujejo že pred njegovim rojstvom (že pri 5-6 mesecih možganska skorja pridobi značilne zavoje), vendar se oblikovanje osrednjega živčnega sistema nadaljuje do 16-17 let, zato pretres možganov v otroštvu in adolescenca ima resnejše posledice kot v odrasli dobi.

Enako lahko rečemo o infekcijskem dejavniku, ki je najbolj nevaren v kritičnih obdobjih oblikovanja centralnega živčnega sistema, ki se pojavljajo v otroštvu. Okužbe nazofarinksa pri otrocih pogosto prehajajo v možgane, kar povzroči vnetje možganskih ovojnic in medule, ki ga spremlja otekanje tkiv, zaradi česar je motena njihova bioelektrična prevodnost. Pri dolgotrajni izpostavljenosti okužbi pride do toksičnih poškodb živčnih celic (nevronov, ki sestavljajo možganski parenhim in so odgovorni za prenos impulzov) in njihove smrti, kar nujno vpliva na nadaljnji nevropsihični razvoj otroka, kar povzroča različna odstopanja v procesu. Nastajanje višjih duševnih funkcij.

V otroštvu so otrokovi možgani najbolj občutljivi na vpliv negativnih dejavnikov, tako zunanjih kot notranjih. Zato lahko bolezni, ki so za odraslega precej varne, povzročijo poškodbe možganov pri otroku, še posebej, če obstaja dedni dejavnik (na primer nekateri sorodniki otroka trpijo zaradi cerebrovaskularnih motenj).

Glede na tako nevrološko bolezen, kot je epilepsija, so znanstveniki prišli do zaključka, da je v odsotnosti organskih možganskih lezij bolezen najverjetneje izzvana zaradi dednih genetskih dejavnikov. Ob tem ne bomo zaznali difuznih ali lokalnih sprememb v možganih, značilnih za pridobljeno epilepsijo, je pa povečana razdražljivost možganskih nevronov (disfunkcija BEA).

Za pridobljeno epilepsijo, ki jo povzročajo prirojene presnovne motnje, malformacije možganov, poškodbe lobanje, hipoksija in njene posledice v obliki ishemije medule, so značilne spremembe v strukturi medule, ki jih določimo z ultrazvokom (v zgodnjem otroštvu)., nevrosonografija) in tomografija ter tudi kršitve BEA na encefalogramu.

Difuzne spremembe možganov pri otrocih so lahko začasne in trajne. Vnetni procesi v možganih in njihovih membranah lahko povzročijo začasno spremembo strukture in prevodnosti živčnega tkiva. Toda hkrati je pomembno razumeti, da dlje ko se edem tkiva nadaljuje, večje je tveganje za fibrotične spremembe, ki bodo povzročile vztrajno motnjo prevodnosti in zmanjšanje inteligence.

Tveganje za nastanek takšnih zapletov pri meningitisu in encefalitisu je večje v zgodnji mladosti. Pa ne samo zato, ker je to obdobje najbolj občutljivo na negativne vplive. A tudi zaradi dejstva, da majhen otrok še ne more ustrezno oceniti svojega stanja, govoriti o njegovem počutju, povedati, kaj ga skrbi. Otrok, ki ne more govoriti ali ne razume pomena besede bolečina, ne more drugim povedati, da ga boli glava, starši pa lahko večkratno vrtoglavico in padce pripišejo otrokovim krhkim nogam. Otrok se začne vznemirjati in jokati, s čimer izraža svoje stanje, vendar odraslim njegov »jezik« ni povsem jasen.

Zato je zelo pomembno, da starši pozorno spremljajo aktivnost svojega otroka. Če je otrok postal preveč aktiven ali je, nasprotno, izgubil zanimanje za igre in svet okoli sebe, je to že razlog, da poiščete nasvet zdravnika. Alarm so tudi pogoste »nerazumne« solze, še posebej, če je bil otrok prej umirjen in ni bil nagnjen k muhavosti.

Jasno je, da lahko nove igrače ali ljudje, neznani dogodki, spoznavanje novih pojavov okoliškega sveta povzročijo vznemirjenje pri dojenčku, vendar je to začasen pojav. Enako lahko rečemo o zaviranju, ki ga lahko povzroči velik pretok informacij, preobremenjenost, somatska bolezen. Če pa to stanje pri dojenčku traja nekaj dni, tega težko imenujemo norma. Za otroke zgodnje starosti (do treh let) je značilna visoka kognitivna aktivnost (vse čutijo, vohajo, trkajo, pregledujejo), njeno zmanjšanje pa velja za patološki simptom.

V starejši starosti je glavna (vodilna) otrokova dejavnost igra. Če je predšolski otrok izgubil zanimanje za igrače in igre z odraslimi in vrstniki, je treba na to vsekakor posvetiti pozornost. Pritožbe o glavobolih v tej situaciji ne bi smeli obravnavati kot poskus zavrnitve izpolnitve zahteve ali zahteve odrasle osebe. Povsem možno je, da otroka res boli glava zaradi pojava difuznih sprememb v možganih, ki vplivajo na njegovo počutje, zmogljivost, telesno in duševno aktivnost. [1]

V šolski starosti se lahko za sumljive simptome šteje slaba učna uspešnost (ali njen močan upad), povečana utrujenost, postopna izguba predhodno pridobljenih veščin in težave pri oblikovanju novih, motnje govora, motnje gibanja in neprimerno vedenje.

V adolescenci morate biti pozorni na pogoste migrene, nihanja telesne temperature (lahko kažejo na disfunkcijo srednjih struktur možganov), patološke želje (zlasti spolne narave), pomanjkanje elementarne skromnosti, neprimerno vedenje. Podobna odstopanja v tem obdobju otrokovega razvoja lahko opazimo pri zdravih otrocih, vendar bi njihova vztrajnost morala nakazati razmislek. Bolje je še enkrat igrati na varno, kot pa škodovati otroku s svojo malomarnostjo in zamuditi priložnost, da popravite napako.

Toda pred diagnosticiranjem otroka je treba razumeti, da v procesu ontogeneze pride do starostnih sprememb v bioelektrični aktivnosti možganov, kar je pomembno upoštevati tudi med pregledom.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.