^

Zdravje

Inhalacije proti kašlju z nebulatorjem za otroke in odrasle

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 14.06.2022
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Če jemljete različna zdravila proti kašlju, sirupe in kapljice za kašelj, ne zamudite priložnosti za povečanje učinkovitosti zdravljenja in hitrejše okrevanje s tako preprosto in učinkovito metodo, kot je vdihavanje kašlja z nebulatorjem.

Inhalator ali nebulator: kaj je to?

V medicini se postopek vdihavanja zdravil in terapevtsko aktivnih (mukoaktivnih) snovi - v obliki hlapov ali tekočih suspenzij v plinastem mediju - imenuje inhalacija (iz latinskega inhalare - vdihniti). Na ta način jih vbrizgamo neposredno v dihalne organe: nazofarinks, grlo, sapnik, bronhije in pljuča, katerih vnetje povzroča kašelj. Prednosti ciljnega dajanja zdravil so jasne: delujejo hitreje. Vprašanje večje učinkovitosti ostaja sporno, saj farmakokinetika nekaterih peroralnih zdravil vključuje stopnjo njihove absorpcije v prebavilih. Glede na inhalirano zdravilo se lahko sistemski neželeni učinki zmanjšajo, saj lahko manjši odmerek zagotovi želeno lokalno koncentracijo.

Kaj je inhalator? To je posebna medicinska oprema (aparat ali naprava), s katero se zdravilo razprši. Prodre neposredno v dihalne organe, kjer se odloži na sluznicah in se lahko absorbira.

Mimogrede, v nazofaringealni regiji - zaradi velike velikosti celic sluznice in hitrega gibanja zraka skozi nazofaringealno regijo - je absorpcija minimalna. V traheobronhialnem delu dihalnega sistema se absorbirajo le topne snovi, medtem ko se netopne s ciliranim epitelijem transportirajo nazaj v nazofarinks in ustno votlino. Toda v alveolah pljuč se tudi relativno topne snovi hitro absorbirajo v sistemski krvni obtok (in netopne snovi absorbirajo alveolarni makrofagi).

In zdaj - kaj je nebulator. V angleščini nebulizer pomeni atomizer, nebulosity pa oblačnost, meglica, čeprav je latinščina jasno zasledljiva v etimologiji: meglica - megla. Gre torej za nekakšen inhalator, ki inhalirano zdravilo najprej pretvori v aerosol – mešanico zraka in tekočih kapljic, ki je po stopnji disperzije blizu meglice (z največjim premerom delcev 0,005 mm). Za dosego te velikosti kapljic se v pnevmatskih (kompresorskih) razpršilnikih uporablja stisnjen zrak, v ultrazvočnih razpršilnikih pa visokofrekvenčne zvočne vibracije, ki jih inducira piezoelektrični oddajnik.

Aerosol z zdravilom se vdihava skozi ustnik, pri starejših pa ga nadomesti maska za obraz. Tudi - z masko - se nebulator uporablja za otroke pred kašljanjem, izcedek iz nosu in vnetja dihalnih poti.

Vendar ima uporaba ustnika prednost, da se več aerosola odloži v bronhih in pljučih, medtem ko se pri vdihavanju skozi masko pojavi razpršeno pršenje raztopine, predvsem v zgornjih dihalih.

Indikacije za postopek

Metoda inhalacije se uporablja pri akutnih boleznih dihal, ki jih spremljajo rinitis, kašelj, vnetje nazofarinksa in žrela. Za kakšen kašelj se uporablja nebulator? Uporablja se lahko pri zdravljenju tako suhega (neproduktivnega) kašlja kot mokrega - produktivnega: za zmanjšanje viskoznosti bronhialne sluznice (sputuma) in olajšanje njenega izkašljevanja.

Glavne indikacije za inhalacijo z nebulatorjem so laringitis, laringotraheitis (vključno z akutno stenozo), bronhitis (akutni, kronični, astmatični, obstruktivni), bronhiolitis, traheobronhitis, bronhialna astma, bronhiektazija, pljučnica in bronhopulmonalna obstruktivna bolezen (cistična fibroza), emfizem in pljučna tuberkuloza.

Kako izvajati inhalacije za bronhitis, katera zdravila za njihovo izvajanje najpogosteje predpisujejo zdravniki, podrobno v publikacijah:

Ti članki in gradivo -  Inhalacije za laringitis z nebulatorjem  - opisujejo pripravo in tehniko tega postopka, zagotavljajo glavna zdravila in zdravniška priporočila za njihovo uporabo ter dajejo tudi recepte za nebulator za kašelj različnih etiologij.

Med nosečnostjo lahko uporabite nebulator za kašelj; katera zdravila je dovoljena za uporabo, podrobno v članku -  Kako zdraviti kašelj med nosečnostjo  in v materialu - Inhalacije med nosečnostjo

Poleg tega se izvajajo inhalacije pri prehladu, predvsem alergijskem in vazomotornem, več o tem -  Zdravljenje prehlada z inhalacijami

Tehnika vdihavanje pri kašljanju z nebulatorjem

Upoštevati je treba, da ga zaradi tehničnih lastnosti razpršilnika (in to je navedeno v navodilih za naprave) ni mogoče uporabljati za inhalacijo z odvarki zdravilnih rastlin in raztopinami, ki vsebujejo eterična in druga olja. Za redčenje zdravil se uporablja le 0,9% izotonična fiziološka raztopina ali destilirana voda.

Inhalacija za suh kašelj doma

Za izvedbo inhalacije s suhim kašljem doma je potrebno, da raztopine, pripravke, kapljice za inhalacijo, ki ustrezajo diagnozi, predpiše lečeči zdravnik - ob upoštevanju specifične diagnoze in obstoječih kontraindikacij. To še posebej velja za otroke, pa tudi nosečnice, ki jim jemanje številnih zdravil odsvetuje oziroma je prepovedano.

Kaj narediti inhalacije s suhim lajajočim kašljem z nebulatorjem, glejte -  Inhalacije iz suhega kašlja za otroka in odraslega: ali je mogoče narediti, kaj, recepti  (tudi s pomočjo nebulatorja).

Priporočamo mukolitična sredstva - raztopine za inhalacijo z nebulatorjem z ambroksol hidrokloridom (trans-4-cikloheksanol hidroklorid - aktivni presnovek bromheksina): Mucosolvan, Amobronk, Ambroxolo EG, Muciclar, Gammaxol ali Lintos (15 mg/ml/ml) broksol (0,75 %). Preberite več -  Ambroxol za inhalacijo [1]

Uporablja se raztopina Lazolvana (sinonim za Ambroxol), preberite podrobno -  Lazolvan za inhalacijo pri kašljanju: kako razredčiti, razmerja, koliko dni narediti . [2]

Pri suhem kašlju je koristno vdihavanje mineralne vode z nebulatorjem, kako se za kašelj uporablja kateri koli inhalator s terapevtsko hidrokarbonatno mineralno vodo in nebulator z Borjomijem, podrobneje v članku -  Inhalacije z mineralno vodo

Izboljša stanje sluznice dihalnih poti tako, da vanje razprši fiziološko raztopino -  Inhalacije s fiziološko raztopino za otroke in odrasle

Vdihavanje pri kašljanju s sputumom

Mukolitiki in ekspektoransi so glavne skupine zdravil, ki se uporabljajo za inhalacijo pri kašljanju s sputumom.

Če je bronhialni izloček viskozen, uporabite acetilcistein (derivat aminokisline L-cistein): 20% raztopina, povprečno 2-5 ml na postopek.

Pri kašljanju s sputumom vdihavanje z istim izkašljevalnim zdravilom Amboxol ali Lazolvan (o njih smo razpravljali zgoraj) izboljša mukociliarni očistek bronhijev. Ta sredstva se lahko uporabljajo prek nebulatorja za otroke pred kašljem šele po petih letih.

Ne pozabite na natrijev bikarbonat ali sodo bikarbono, ki je alkalna spojina in spada med sekretorne ekspektoranse. Ocene zdravnikov pričajo v prid  inhalacijam s sodo pri kašljanju , ki prispevajo k hitremu dvigu pH v pljučih in bronhijih, kar nevtralizira kislost bronhialne skrivnosti in jo naredi manj gosto. Zato bodo inhalacije sode pri kašljanju z nebulatorjem - en ali dva postopka na dan, 8-9 g natrijevega bikarbonata na 100 ml destilirane vode - močno olajšale izkašljevanje sputuma.

Antiseptična raztopina Miramistin se nanaša na kvaternarne amonijeve soli, je baktericidno sredstvo, derivat benzena in mirističnega anhidridnega klorida. Uporablja se lokalno in zunanje v kirurgiji, ginekologiji, urologiji in dermatovenerologiji) v ORL praksi se lahko uporablja pri vnetju obnosnih sinusov (za njihovo pranje) in pri tonzilitisu (za grgranje). In po uradnih navodilih se inhalacije z Miramistinom ne izvajajo pri kašljanju z gnojnim izpljunkom. Bolje je uporabiti antiseptik Dekasan.

V takih primerih so predpisana peroralna antibakterijska zdravila ali njihove injekcije (z bakterijsko etiologijo bolezni). Lahko se predpišejo tudi antibiotiki za inhalacijo pri kašljanju z nebulatorjem, zlasti -  Antibiotik Fluimucil za inhalacijo  [3]

Nebulator za alergijski kašelj

Za inhalacijo z nebulatorjem pri alergijskem kašlju, astmatičnem kašlju ali pri obstruktivnih bronhopulmonalnih boleznih, pa tudi pri bronhialnih krčih so predpisana zdravila simpatomimetične skupine (selektivni beta2-adrenergični agonisti), saj vse bronhovaskularne učinke posreduje besytam. Adrenergični sistem.

Zdravila te skupine razširijo lumen bronhijev, med njimi so: Salbutamol sulfat (Salbutamol) in njegov sinonim  Ventolin za inhalacijo ; Fenoterol (druga trgovska imena - Bronchoterol, Berotek); Salmeterol (Serobid, Serevent); Formoterol (Foratec). Pretežni del teh izdelkov je na voljo v obliki aerosola, kar poenostavi njihovo uporabo in zmanjša preveliko odmerjanje. [4]

Kombinirano zdravilo Berodual, ki vsebuje fenoterol (stimulira beta2-adrenergične receptorje) in ipratropijev bromid (blokira m-holinergične receptorje bronhialnih mišičnih vlaken in zmanjša proizvodnjo bronhialnih izločkov). Kako se to zdravilo razredči, v kakšnem odmerku se uporablja, kontraindikacije za njegovo uporabo in možni stranski učinki, vse podrobnosti v gradivu -  Berodual za obstruktivni bronhitis [5]

Vse več strokovnjakov meni, da se deksametazona za inhalacijo z nebulatorjem proti kašlju ne sme uporabljati, saj je ta kortikosteroid (raztopina za injiciranje v ampulah) zdravilo za sistemsko uporabo (parenteralno), kapljice Dexametazon pa so namenjene uporabi v oftalmologiji. Čeprav se lahko to zdravilo inhalira pred operacijo pri bolnikih v splošni anesteziji z endotrahealno intubacijo (za zmanjšanje pogostosti in resnosti pooperativne bolečine in vnetja grla). [6]

Inhalacijski glukokortikoidi - najučinkovitejši za to metodo uporabe - vključujejo Budezonid (sinonim za Pulmicort), Beclomethasone (Beclazone, Beclocort, Beclovent, Aldecin), Fluticasone (Fluticasone Propionate), Mometasone (Asmanex, Zenhalezmaci (Asmanex, ZenhaletAcort), ). Mnogi od njih so na voljo v obliki razpršil z razpršilniki, kar zmanjšuje tveganje prevelikega odmerjanja, ki je polno sistemskih stranskih učinkov. [7]

Namen teh zdravil je utemeljen z njihovim protivnetnim učinkom in zmožnostjo zmanjšanja hiperreaktivnosti nosne in bronhialne sluznice. Preberite -  Pulmicort za obstruktivni in akutni bronhitis: zdravljenje z inhalacijo

Kontraindikacije za postopek

V nekaterih primerih obstajajo kontraindikacije za vdihavanje ali njihove omejitve zaradi možnih neželenih učinkov. To velja za ljudi z nestabilnim in visokim krvnim tlakom, s srčno aritmijo in/ali tahikardijo.

Ne izvajajte inhalacije z zvišano telesno temperaturo in hipertermijo, motnjami možganske cirkulacije, edemom pljučnega tkiva in pljučnimi krvavitvami, nagnjenostjo k krčem laringofarinksa.

Posledice po postopku

Po vdihavanju z nebulatorjem so možne negativne posledice, vendar se pojavijo zelo redko in se lahko v večini primerov kažejo kot stranski učinki uporabljenih zdravil, zlasti kot alergijska reakcija nanje.

Na primer, pri uporabi zdravila Ambroxol ali Lazolvan se lahko začasno pojavi močan kašelj po nebulatorju.

Inhalacija z zdravilom Berodual lahko povzroči povečan srčni utrip, glavobol, hiperhidrozo in tresenje prstov.

Zapleti po postopku

Po večkratnih inhalacijah s kortikosteroidi je teoretično možen razvoj glivične okužbe (kandidoze) v ustih ali disfonije (hripavost), čeprav so takšni zapleti po posegu precej redki.

Pogosteje se pojavi krč bronhijev, lahko se pojavi slabost (in s povečano razdražljivostjo centra za bruhanje - bruhanje), tahikardija, zvišana telesna temperatura, utrujenost.

Skrbi po postopku

V eni uri po vdihavanju ne pijte tekočine in ne jejte. Prav tako ne pojte, ne kričite in samo govorite, ne delajte telesnih vaj ali pojdite na sprehod. Vse to je mogoče storiti ne prej kot 2-2,5 ure po postopku.

Kako skrbeti za nebulator, morate vedeti vnaprej - iz navodil za uporabo, ki so mu priložena.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.