^

Zdravje

Operacija zadebelitve penisa

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 29.09.2022
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Korektivna kirurgija moških genitalij, zlasti operacija zgostitve penisa in povečanja njegove dolžine, se nanaša na faloplastiko.

Indikacije za postopek

Glavni cilj faloplastike je obnovitev normalne anatomije penisa in njegovih funkcij po poškodbah ali popravljanje prirojenih anomalij (vključno z sečnico. Medicinskih indikacij za zadebelitev penisa pa pravzaprav ni. To je sprva kirurške metode). Niso bile namenjene zgolj kozmetični uporabi - povečanje dolžine ali debeline moškega spolnega organa. Vendar je razvoj estetske kirurške plastike vplival tudi na genitalije. In to se po mnenju večine strokovnjakov bolj nanaša na področje psiha in seksopatologija: bodisi moški z nizko samozavestjo in negotovostjo v svojo spolno sposobnost (in nimajo pojma o resnični povprečni velikosti penisa), bodisi nezadovoljni s svojim spolnim življenjem in se odločijo za operacijo za odebelitev penisa ali podaljšanje to bo korenito izboljšalo stanje.[1]

Po mnenju britanskih strokovnjakov je ob normalni velikosti in delovanju približno 45 % moških nezadovoljnih s svojim spolnim organom; po podatkih strokovnjakov ASAPS (American Society for Aesthetic Plastic Surgery) se število nezadovoljnih Američanov razlikuje glede na starost v razponu od 17-38%.

Zdravniki tudi ugotavljajo, da ima večina moških, ki želijo povečati obseg penisa, fiziološko normalne parametre penisa, vendar so resno zaskrbljeni zaradi njegove velikosti, morda zaradi manifestacije patološkega nezadovoljstva z zunanjimi podatki, to je  dismorfofobije .

Tako lahko estetska kirurgija spolnih organov poveča samozavest zapletenih moških, ki mimogrede ne vedo, da pri sedmih ženskah od desetih velikost penisa spolnega partnerja ne igra tako pomembne vloge..

Priprava

V pripravljalni fazi so predpisani krvni testi (splošni, koagulogram, za spolno prenosljive bolezni, HIV, hepatitis tipa B in C) in bris iz sečnice (za odkrivanje okužb urogenitalnega trakta).

Pacienta pregleda urolog-androlog in vizualizira urogenitalno cono, saj je v praksi veliko primerov, ko se poleg nerazumne skrbi glede velikosti penisa pojavijo določene funkcionalne motnje, ki negativno vplivajo na spolno življenje (npr. Prezgodnja ejakulacija).

Pacient bi moral prejeti vse potrebne informacije o prihajajočem posegu ali posegu, vključno z dejanskimi rezultati posamezne metode (saj večina moških pričakuje od faloplastike velika) ter morebitnimi zapleti.

Čeprav so plastični kirurgi pogosto prepričani o popolni varnosti tovrstnih operacij, so rezultati študij razpoložljivih metod za zgoščevanje (in tudi podaljševanje) penisa glede njihove varnosti, učinkovitosti in zadovoljstva pacientov mešani. Takšni posegi so precej tvegani in niso vedno učinkoviti, kar bi se morali bolniki zavedati.

Zato je pomembno, da se posvetujete s psihoterapevtom in poskušate odvrniti bolnika, če nima resnične težave, temveč manifestacijo penisne dismorfofobije.

Tehnika Operacija zadebelitve penisa

Specifična tehnika za izvedbo emicircumferencialne faloplastike, ki poveča debelino penisa, je odvisna od metode - kirurške ali nekirurške. Hkrati nekirurški posegi (a še vedno invazivni) še vedno niso standardizirani.

Kirurške metode vključujejo avtoimplantacijo adipofascialne (kožno-maščobne) lopute v obliki traku, ki se vzame iz dimeljskega predela ali iz glutealne gube, nato pa se prenese na penis in položi med njegovo fascijo Buck in Dartos vzdolž obseg. Operacija traja približno sedem ur in ima številne zaplete (vključno z zadebelitev tkiva penisa, njegovo ukrivljenostjo in skrajšanjem ter fibrozo presadka). Zato se ji zdaj zatečejo v redkih primerih. Tako kot uporaba alotransplantatov tipa Alloderm, ki so brezcelični inertni dermalni matriks (dobljeni iz darovane človeške kože).

Uporablja se tudi resorbabilni brezcelični kolagenski matriks (kolagenski matriks, kot je Pelvicol ali BellaDerm), implantiran v penis (okoli gredi) pod Dartos fascijo bodisi skozi prečni suprapubični rez ali subkoronalni dostop (s premikom kože penis). Leto dni po operaciji - zaradi tvorbe endogenega tkiva - je lahko povprečna zadebelitev penisa od 1,7 do 2,8 cm.

V praksi se v večini primerov uporablja lipofilling, pa tudi takšna nekirurška metoda, kot so podkožne injekcije gelnih polnil na osnovi kemično modificirane hialuronske kisline - gelnega vsadka za zgoščevanje penisa.[2]

V lokalni ali epiduralni anesteziji se izvaja lipofilling za povečanje in zgostitev penisa - avtotransplantacija maščobnega tkiva, ki se pridobi v prvi fazi posega - liposukcija, to je aspiracija (črpanje) maščobe iz spodnjega dela peritoneja. (skozi punkcijo v suprapubični regiji). Maščobno tkivo obdelamo (odcedimo in filtriramo), nato pa z brizgo injiciramo s posebnimi metodami injiciranja po celotni dolžini penisa ali po njegovem obodu. Lipofilling lahko poveča obseg penisa brez erekcije za 2,5-3,2 cm (vendar se debelina zmanjša z erekcijo).

Postopek uvedbe dermalnih gelnih  polnil na osnovi hialuronske kisline, ki se uporabljajo za konturiranje, se izvaja v lokalni anesteziji (lidokain se injicira v živec na dnu penisa). Uporabljajo se stabilizirani gel Perlane, Restylane, Juvederm in Macrolane.

Takšna injekcija lahko naredi penis 2,5 cm debelejši, vendar zaradi biološke razgradnje hialuronske kisline - ne več kot 10-12 mesecev (Macroline gel - do enega leta in pol).[3]

Kontraindikacije za postopek

Kakršni koli korekcijski postopki faloplastike so kontraindicirani:

  • mlajši od 18 let in starejši od 60 let;
  • če je telesna temperatura povišana;
  • obstaja krvavitev katere koli lokalizacije;
  • če imajo bolniki nalezljive bolezni, pa tudi kronične ali akutne vnetne procese;
  • s spolno prenosljivimi boleznimi;
  • če je raven trombocitov v krvi znižana, to je s slabim strjevanjem;
  • v prisotnosti sladkorne bolezni;
  • v primerih dermatoloških bolezni (vključno z glivičnimi), lokaliziranih v urogenitalnem območju;
  • pri boleznih avtoimunske etiologije;
  • pri psihogenih stanjih in duševnih boleznih.

Uporaba gela s hialuronsko kislino ima dodatne kontraindikacije, kot so: anogenitalni papilomi, atopijski dermatitis, kožna kolagenoza, aktivni sistemski eritematozni lupus ali skleroderma, kronični diskoidni eritematozni lupus.[4]

Posledice po postopku

Najverjetnejše negativne posledice plastične kirurgije penisa z namenom zgostitve so nastanek edema mehkih tkiv, hematomov, dodatek sekundarne okužbe (s žariščem vnetja), proliferacija vezivnega tkiva z brazgotinami.

Zapleti avtoimplantacije kožno-maščobne lopute so zadebelitev tkiv penisa, njegova ukrivljenost in skrajšanje ter fibroza presadka.

Uporaba alograftov za odebelitev penisa je zapletena zaradi nastanka erozije, pa tudi razvoja fibroze in kožne resorpcije, kar lahko skrajša dolžino penisa in poslabša njegovo delovanje.

Po kliničnih podatkih sta hud edem penisa in razvoj ishemičnih razjed zapleta po implantaciji kolagenskega matriksa.

Lipofilling ne daje dolgoročno stabilnega rezultata (največ dve leti), saj pride do postopne resorpcije adipocitov. Mehanska poškodba penisa med postopkom lahko povzroči maščobno nekrozo.

Poleg  zapletov liposukcije lahko vnos maščobnega tkiva v penis povzroči zaplete, kot so nastanek cist, lipogranulomov in seromov ter mikrokalcifikacije tkiva. Posledično se opazi asimetrija penisa in gomoljastost njegove površine.

Takoj po injiciranju gela s hialuronsko kislino se barva kože začasno spremeni, nastane edem in lokalna otrplost. S površinskim vnosom gelnega polnila (ali prekoračitvijo njegove prostornine) je možna tvorba granulomov. Čez nekaj časa lahko ta postopek ne le zmanjša občutljivost penisa in povzroči erektilno disfunkcijo, ampak tudi izzove fibrozo.

Zato do danes FDA ni odobrila kozmetičnih polnil za uporabo na penisu, strokovnjaki iz Mednarodnega združenja za spolno medicino pa tudi ne priporočajo njihove uporabe pri faloplastiki.

Skrbi po postopku

Obdobje okrevanja – nega in rehabilitacija po posegu – med lipofillingom ali injekcijami polnila ne traja dolgo. V odsotnosti očitnih zapletov se lahko bolniki drugi dan odpravijo domov. Glavna skrb je higiena in največja omejitev telesne dejavnosti.

Za zmanjšanje otekline se nanese obkladek z ledom (5-6 minut tri do štirikrat na dan). Da bi olajšali venski odtok, je priporočljivo dati penis v navpičnem položaju v spodnjem perilu.

Po lipofillingu se intimno življenje prekine za dva meseca, z injekcijami gela pa se spolnost nadaljuje po enem mesecu.

Ocene

Sredi prvega desetletja 21. Stoletja je o rezultatih operacije povečanja dolžine in debeline penisa dalo pozitivne povratne informacije več kot 35% bolnikov. Do konca drugega desetletja je po mnenju plastičnih kirurgov 12 mesecev po uvedbi gela s hialuronsko kislino 72-75% bolnikov zadovoljnih z rezultatom. Čeprav po podatkih Evropskega združenja urologov estetski rezultat tega posega ni zadovoljiv za skoraj 78 % bolnikov.

Zato je treba najprej upoštevati mnenje urologov in andrologov, ki ugotavljajo, da ni popolnoma varnih in stoodstotno učinkovitih metod za zgoščevanje penisa.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.