^
A
A
A

Kabinet uvede nov sistem za izdajo brezplačnih zdravil

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

17 November 2016, 09:00

Zdaj v Ukrajini bolniki s kroničnimi boleznimi (astma, hipertenzija itd.) Prejmejo recept za pridobitev potrebnih zdravil v lekarni (brezplačno ali po znižani ceni). Kabinet ministrov namerava spremeniti ta sistem od naslednjega leta in začeti program povračil. Seveda obstaja nekaj tveganj za nov sistem pridobivanja zdravil, najprej korupcija, ko bo eno drogo plačano dvakrat. Prav tako lahko vpliva na kakovost - zdravniki lahko predpišejo ukrajinske analoge namesto tujih zdravil, da bi prihranili denar.

Glavna razlika med povračilom in obstoječim sistemom je omejen seznam zdravil za zdravnike, ki bodo dani bolnikom - od naslednjega leta bodo izdana le zdravila, ki jih priporoča kabinet ministrov.

Seznam zdravil bo sestavljen na začetku leta, predvideno je, da bo v njem obstajalo 22 zdravil in ta seznam med letom ne bo revidiran.

Pred nekaj leti je bil uveden podoben program za bolnike s hipertenzijo, ki so predpisali recept, v lekarni pa so mu dali drogo. Za vse izdane droge je lekarna prejela odškodnino.

Naslednje leto bodo lokalne lekarne nadomestile lokalne zdravstvene službe. Po mnenju nekdanjega predsednika ministrstva za zdravje Olega Musia in zdaj člana odbora za zdravje Verkhovne Rade bo novo načelo izdajanja zdravil kroničnim pacientom približalo našo državo zavarovalniški medicini.

Zdaj je reimburnatsii Program še ni dokončan, kot je poudarila Alexander Yabchanka strokovno BP paket intenzivno reform nego, je zdaj znano, kateri droge bo namenjena bolnikom, in ki apoteke bodo sodelovali v programu, in da bi se izognili različnim manipulacijam bolje priporočam za zdravilno učinkovino, ne pa posebna zdravila.

Vprašanje prehoda na poceni analoge tujih zdravil ostaja odprto vprašanje. V aprilu letos je bil uveden podoben program za bolnike s sladkorno boleznijo, ki so se priporočili preiti na ukrajinski izdelani insulin, vendar mnogi menijo, da je to manj kakovostno.

Yabchanka je tudi izrazila zaskrbljenost zaradi prodaje drog, ko jih lahko lekarne dajo na fiktivne recepte in prejmejo odškodnino za njih, nato pa ponovno prodajo po rednih cenah. V tem primeru bi lahko pomagal enotni register bolnikov, zdaj pa ni niti približnega razvoja tega dokumenta.

Po podatkih Oleg Musiya se bo povračilo izognilo korupciji, saj med podjetji za zdravila in bolniki ne bo posrednikov.

Toda zdravila brezplačno ne bodo dali vsem pacientom, kabinet ministrov je ugotovil, da bo polno ali delno povračilo stroškov zdravil odvisno od njegovega socialnega statusa. Na primer, načrtovano je dati veteranom, černobilskim žrtvam in invalidom brezplačno drog, popust bo na voljo otrokom, mlajšim od 17 let.

Treba je omeniti, da v praksi bolniki naletijo na druge neprijetne težave, ko prejmejo zdravila. Po mnenju samih bolnikov je treba zdravljenje hipertenzije uskladiti, je treba jemati določena zdravila in jih je treba izbrati posamično. Pogosto ni dragih analogov domačih proizvajalcev popolnoma neučinkovito.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.