^
A
A
A

Kaj morate vedeti o programu "Available Medications"

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

08 May 2017, 09:00

Od aprila letos lahko Ukrajinci prejmejo nekatera zdravila brezplačno ali s simboličnim doplačilom: v državi je bil uveden socialni program "Razpoložljiva zdravila".

Zaposleni v Ministrstvu za zdravje poudarjajo, da lahko v skladu s predlaganim programom ljudje kupijo zdravila, ki se pogosto uporabljajo za bolezni srca, s sladkorno boleznijo tipa 2, z bronhialno astmo. Po statističnih podatkih so te bolezni, ki najpogosteje povzročajo smrt ali poslabšanje kakovosti življenja ljudi v Ukrajini.

Za pridobitev preferencialnih zdravil, ki jih ponuja program, se morate sestati z zdravnikom. Zdravnik bo napisal recept na posebni obliki, ki bo pokazal aktivno sestavino želenega zdravila. Nato morate s tem receptom priti v lekarno, ki služi pacientom v okviru programa "Na voljo zdravila" in vzemite zdravila.

"Razpoložljiva zdravila" je shema s postopnim povečevanjem prometa zdravil, saj bodo verige lekarn razširile seznam lekarn, ki bodo služile ljudem v skladu s programom. Farmacevti prostovoljno sklenijo sporazum z zdravstvenimi ustanovami za sodelovanje v sistemu.

Seznam lekarn, ki jih že izvajajo bolniki, je mogoče najti v zdravstveni ustanovi njihovega mesta.

Katera vprašanja najbolj pogosto zahtevajo bolniki, ki želijo prejemati "cenovno dostopna zdravila"?

Kaj naj storim, da dobim brezplačno zdravilo?

  • Morate priti do zdravnika, ki bo napisal poseben recept. S tem receptom morate priti v lekarno, ki deluje v podporo programu "Razpoložljiva zdravila". V lekarni bodo farmacevti pojasnili, katera zdravila je mogoče dobiti brezplačno, in za katere boste morali plačati dodatno. Če imate zdravila, jih lahko takoj dobite.

Kaj pa, če v lekarni ni nobenih potrebnih zdravil ali pa jih prodajajo le v celoti?

  • Določite, kdaj se bo pojavilo potrebno brezplačno zdravilo, in počakajte. Vendar je treba upoštevati, da je recept veljaven za en mesec.

Kako ugotoviti, katera zdravila bi morala priti brezplačno in za kaj bo morala plačati?

  • Brezplačne cenejše priprave so navedene na seznamu, ki je predlagan v registru prodajne cene.
  • Če je zdravilo na začetku dražje od njegovih kolegov, boste morali plačati razliko glede minimalnih stroškov in maloprodajne cene zdravila.

Ali je mogoče brezplačno kupiti zdravila, če ni recepta?

  • Vsaka lekarna v prostem naročilu odloči, ali se lahko določeno zdravilo izpusti bolniku brez recepta.

Seznam zdravil, katerih vrednost je povrnjena na račun države, je objavljena na spletnih straneh Ministrstva za zdravje Ukrajine. Poleg tega mora biti podoben seznam na voljo zdravniku in farmacevtom, ki pacientom zdravijo v lekarni.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.