^
A
A
A

Spinalna stimulacija zmanjša tveganje za pooperativno fibrilacijo

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

29 December 2021, 09:00

Postopek stimulacije hrbtenice pred in po operaciji na odprtem srcu zmanjša verjetnost pooperativnih motenj srčnega ritma za skoraj 90%.

Po mnenju znanstvenikov ima približno 45 % bolnikov, ki so bili podvrženi operaciji koronarnega obvoda, v obdobju po posegu atrijsko fibrilacijo . Ta vrsta aritmije pa lahko povzroči številne škodljive posledice – od razvoja srčnega popuščanja, srčnega infarkta ali možganske kapi do trombemboličnih stanj, ki negativno vplivajo tako na zdravje kot na kakovost življenja. Eden od dejavnikov razvoja pooperativnih aritmij je hiperaktivnost avtonomnega živčnega sistema. Glede na rezultate znanstvenega eksperimenta stimulativni učinek na hrbtenične strukture – tradicionalni postopek za zdravljenje sindroma kronične bolečine, ki ga ni mogoče zdraviti z zdravili – neposredno vpliva na avtonomni živčni sistem in zmanjšuje verjetnost pooperativne atrijske fibrilacije.

Eksperimentalno delo je vključevalo 52 bolnikov z diagnozo dolgotrajnih napadov atrijske fibrilacije. Vsi vpisani bolniki so bili napoteni na presaditev koronarnih arterij. Udeleženci so bili razdeljeni v dve skupini, ki sta si bili podobni po kirurških, bolnišničnih in demografskih značilnostih. Prva skupina je prejela začasno spinalno stimulacijo 72 ur pred operacijo koronarnega obvoda in 168 ur po njej. Druga skupina takšne stimulacije ni prejela. Vsem bolnikom je bilo predpisano zdravljenje z β-blokatorji en mesec po operaciji. Nato so udeležence spremljali 30 dni, med katerimi so strokovnjaki ugotovili: incidenca dolgotrajnih napadov pooperativne atrijske fibrilacije v prvi skupini je bila 3,8 %, v drugi skupini pa je ta številka dosegla več kot 30 %.

Metoda stimulacije je vnos elektrod v predel zadnjega epiduralnega prostora na nivoju vretenc C7-T4.

Znanstveniki so si zadali cilj ugotoviti, kako učinkovita in varna je ta tehnologija. V 30 dneh niso ugotovili zapletov ali klinično pomembnih posledic, kar govori v prid brezpogojni varnosti te metode. Rezultati študije so pokazali, da je spinalna stimulacija zmanjšala tveganje za pooperativne aritmije za skoraj 90 %. Nadalje bodo strokovnjaki še naprej preučevali to tehniko in jo uporabljali pri drugih odprtih kardioloških operacijah.

Podrobnosti študije so na strani.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.