^
A
A
A

Ukrajina veliko porabi za medicino in izobraževanje

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

28 September 2016, 09:00

Ministrstvo za finance Ukrajine je izjavilo, da porabi preveč proračunskih sredstev za medicino, izobraževanje in znanost, zato je priporočljivo zmanjšati izdatke na teh področjih. To je bilo v intervjuju z eno od ukrajinskih publikacij, je dejal minister za finance Alexander Danilyuk.

Po navedbah uradnika se proračunski denar na zgornjih področjih neustrezno in nepregledno porazdeli.

Posebno gospod Danilyuk je poudaril, da če bomo izračunali celotno površino zdravstvenih ustanov v državi, bo približno enaka površini Estonije. Alexander Danyluk prepričan, da bo v najkrajšem možnem času, da se ustavi "prazno" finančna sredstva, in usmeriti vsa naša prizadevanja za izboljšanje kakovosti zdravstvenih storitev. Za zagotavljanje in ogrevanje javnih bolnišnic se iz proračunskih sredstev porabijo ogromni zneski denarja, vendar lahko računate na resnično opremljeno sodobno opremo in dobre bolnišnice na prstih.

Minister za finance je opozoril, da javnega denarja ne bi smeli uporabljati za razpadle, zapuščene bolnišnice, glavno pozornost je treba nameniti ravno zagotavljanju visokokakovostne zdravstvene oskrbe in ne gradnji stavb.

Enako stanje za ministra za finance in razmer na področju izobraževanja, v katerih proračun Ukrajine traja več denarja, kot ga porabi, na primer na Japonskem, v Franciji, na Poljskem, v Nemčiji, vendar je kakovost izobraževanja, je v teh državah veliko večja kot v Ukrajini. Minister za finance je prav tako opozoril, da kljub slabi kakovosti izobraževanja uradniki pripravljajo predloge za povečanje financiranja izobraževalnega sektorja in povečajo državna naročila za strokovnjake. Po besedah Danilyuka se ves denar iz proračuna preprosto širi in ne prinaša nobenega učinka, zato moramo najprej in predvsem pozornost nameniti kakovosti tako v zdravstvu kot v izobraževanju.

Pred tem se je minister za finance že pritožil na Ministrstvo za šolstvo in priporoča, da zavrne izplačilo štipendij, ki se začne leta 2017, in prevedena v vseh mestih v sodni plačane oblike usposabljanja. Po mnenju strokovnjakov na področju reforme izobraževalnega sektorja, je danes obravnaval predlog za uvedbo različica 2 štipendije - socialne in akademske, slednji od katerih bo plačal za študente, ki imajo realne dosežke na področju izobraževanja, z akademskimi štipendij bo precej visoka.

Štipendije družbenega tipa naj bi bile dodeljene študentom iz velikih družin, ki so izgubile enega svojih staršev in drugih materialno nezaščitenih skupin.

Drug predlog Ministrstva za finance je bil odprava mest v magistrski nalogi na proračunski osnovi, zato so potrebne nekatere spremembe v zakonodaji.

Oleg Sharov, vodja oddelka za visoko šolstvo Ukrajine, je opozoril, da so predlogi Danilyuka le priporočila, zdaj pa se preučuje možnost prehoda na plačano sodno oblast.

V zameno, namestnik vodje odbora za izobraževanje Alexander Spivakovsky je dejal, da predlogi za Daniluk že znana v ukrajinskem parlamentu, vendar v bližnji prihodnosti, po vsej verjetnosti, prejeta priporočila ministra za finance Ukrajine ne bo upošteval.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.