^
A
A
A

V Ukrajini, bo uvedla zavarovanje medicine

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 16.05.2018
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

29 November 2016, 09:00

Od prihodnjega leta v Ukrajini bo uvedla zavarovanja medicine - tako sporočilo je podal namestnik ministra za zdravje Pavel Kovtoniuk. Dosedanje spremembe zadevajo le družinske zdravnike, v prihodnosti pa je mogoče, da bodo inovacije v vseh delih zdravstvene oskrbe.

Pavel Kovtoniuk je opozoril, da je v letih obstoja Ukrajine ponudil več kot 20 projektov zavarovalne medicine, vendar nobeden od njih ni šel skozi Verkhovna Rada. V zvezi s tem je bila za uvedbo zavarovalne medicine odločena uporaba splošnih davkov, ki se prenesejo v proračun države, podobna možnost se uporablja v skandinavskih državah.

Predvideno je, da bo v kabinetu ministrov ustanovljen poseben organ, imenovan Nacionalna zdravstvena služba, ki bo odgovorna za sklepanje sporazumov med državo in družinskimi zdravniki. V imenu države bo Ministrstvo za zdravje Ukrajine, in od leta 2017 je plača družinskega zdravnika odvisna od števila bolnikov, ki jih služi.  

Za nadzor nad delom zdravnika družinske medicine za vsakega bolnika je dodeljen elektronsko kartico, ki bo registrirana pri Ministrstvu za zdravje - ta ukrep bo videti na prvi pogled, ko je sprejem opravi, ki so bili imenovani droge, ali so navodila, da se posvetuje z drugimi specialisti ali bolnišnično zdravljenje, itd .

Sporočeno je, da bo za vsakega bolnika od 18 do 35 let zdravnik prejel 210 UAH na leto, za bolnike, starejše od 35 let, upokojence in otroke, pa bodo plačani, vendar še ni znan. Zdravnik lahko sklene pogodbo o delu z omejenim številom ljudi - največ 2 tisoč ljudi, zdaj pa plača družinskega zdravnika izračuna po stopnji zdravnika splošne medicine.

Pred sklenitvijo dogovora z državo bo moral družinski zdravnik skleniti pogodbe z bolniki za vzdrževanje, medtem ko mu ni dovoljeno delati v kliniki ali zasebno. Pavel Kovtoniuk je opozoril, da je glavna stvar za zdravnika kakovostno opravljanje dela in če lahko uspešno združuje več vrst dejavnosti, potem je to njegova pravica. Družinski zdravnik mora takoj odkriti bolezni, preprečiti poslabšanje kroničnih bolezni, predpisati pristojno zdravljenje (v primerih, ko ni potrebe po napotitvi v bolnišnico), po potrebi pošljete strokovnjak ali dodaten pregled.

Treba je omeniti, da bo družina zdravnik s svojo plačo do odbitka davka na dohodek, kot tudi plačilo za javne storitve v ambulanti ali pa plačujejo davke, določene za samostojne podjetnike in samo-nakupa, ki so potrebni za delovanje opreme, plačati najemnino za prostore in drugih plačil.

Novi sistem se bo začel izvajati od 1. Januarja 2017, do konca leta 2018 pa bodo vsi družinski zdravniki morali zdraviti le na tej različici zavarovalne medicine. V obdobju 2018-2019 se načrtuje uvedba zavarovalnega zdravljenja v drugih delih zdravstvene oskrbe, medtem ko se bo financiranje izvajalo pod starim sistemom, z drugimi besedami, analize in druge vrste pregleda bodo plačali bolniki iz svojega žepa.

Zanimivo je, da je prihodnja usoda ukrajinske medicine na Ministrstvu za zdravstvo še vedno nejasna, kot je poštena in povedala na tiskovni konferenci Pavel Kovtoniuk.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.