^
A
A
A

Zdravljenje kelodnih brazgotin

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Treba je opozoriti, da je dolgotrajno stanje septične rane, kronično vnetje prispeva k videzu keloidov, vendar je to le "vrh ledene gore". Kot je bilo že omenjeno, obstaja veliko razlogov za pojav keloidov, torej je to patološko stanje organizma polietiološko. Zato je jasno, zakaj samo lokalni dejavniki ne morejo pozdraviti keloidov, zlasti v priljubljenih keloidno nevarnih območjih. Pogosto te brazgotine pojavljajo pri oslabelih bolnikih z obsežnimi opeklinami, okuženih ran, na ozadju kroničnih ali akutnih stresa, kronične bolezni, endokrinopatije, genska odpornost, in drugi. Zato, laboratorijsko in instrumentalne pregledu, skrbno zgodovine pridobivanju, obdelavi komorbiditete, elementov nadomestno zdravljenje v sledovih, vitamini, antioksidanti, Adaptogen je treba vključiti v obvezno shemo zdravljenja teh bolnikov. In razumljivo je, če se razlogi, ki povzročajo nagnjenje k tej patologiji, ne odpravijo, zdravljenje ne more biti uspešno. Vendar pa ni vedno mogoče ugotoviti dejanske vzroke keloidov ali vzrokov za katere je znano, pa je nemogoče, da se znebite njih. V tem primeru je zdravljenje velik problem.

Znano je, da je kirurško izrezovanje in poliranje keloidnih brazgotin brez predhodnega terapevtskega in postoperativnega zdravljenja kontraindicirano, saj se večja brazgotina ponavadi nahaja na mestu odstranjenega keloida. Zato so večina terapevtskih ukrepov terapevtske. Vendar pa obstajajo kirurške tehnike, ki lahko zmanjšajo območje keloidnih brazgotin in dobijo dobre rezultate po njihovi izločitvi.

Kirurško izločanje majhnih keloidnih brazgotin, ob upoštevanju kožnih napetosti, lahko povzroči tudi precej estetsko brazgotinjenje, še posebej pri predhodnem in pooperativnem delu z njimi

Analiziramo glavne smeri dela s keloidnimi brazgotinami, lahko sklepamo, da je večina njih namenjena:

 • izločanje in nevtralizacijo dejavnikov, ki aktivirajo fibroblaste;
 • odstranitev presežnih makromolekularnih sestavin veznega tkiva;
 • uničenje količine patološkega tkiva s tako imenovanimi rastišči, ki so vir nastanka "velikana" in mladih fibroblastov z izrazito težnjo k stalni rasti in počasnemu zorenju.

Kritična analiza, predstavljena v podatkovni tabeli, nam omogoča, da navedemo, da so nekatera od teh orodij in metod izgubili pomembnost zaradi videza negativnih negativnih rezultatov zdravljenja. Del orodij in metod je lahko povezan z resnimi zapleti v rokah nezadostno strokovno usposobljenih strokovnjakov. Del - je zelo malo učinkovit.

Na primer, napolnjene v bližini fokusiranega lahko rentgenske odmerki, radioterapijo in Bucky-žarki povzročajo kronične nonhealing rane brazgotine, ki so pogosto preoblikujejo v vysokoinvazivny skvamoznega karcinoma, malignega tumorja, tako imenovani ulkusno Marzholina.

Izolirana kriodestrukcija s tekočim dušikom je boleča tehnika, zaradi katere dolgotrajne ne-zdravilne erozije povzročijo nastanek večjega keloida na mestu. V zvezi s tem menimo, da je to neprimerno za uporabo. Vendar pa cryodestruction v kombinaciji z mikrovalovno terapijo ali obsevanjem Bucci daje popolnoma drugačne in precej pozitivne rezultate.

Lokalno hormonsko zdravljenje z odmerjeno aplikacijo je zelo učinkovito. Vendar pa na mestu dajanja kortikosteroidov, zlasti kenologa - 40 cist pogosto tvorijo s more absorbirati vsebin delcev zdravila lahko tudi pojavljanje atrofije pri prevelikih odmerkov kortikosteroidov in hipopigmentacija.

Terapevtska uporaba rdečega laserja (valovne dolžine 339-660 nm.) Za preprečevanje in zdravljenje keloidov, ki temelji na mehanizmu njenega pozitivno vplivati na fibroblastih in proizvodnjo kolagena, nepraktična zaradi možnosti izzove ojačeno patološkega brazgotinjenja (8,24,35,164) .

Pogosto uporablja pred drog, kot lidasa in ronidaza (nespecifične proteaze), pospešujejo hidrolizo proteinov in njihovih razgradnih produktov, vendar nima vpliva na patogene mehanizme brazgotinjenje, tj na kolagena-kolagenaze sistema zato, običajno ne spremlja želenih učinkov.

V literaturi so podatki o uporabi kalcijevih antagonistov (verapamila) za zdravljenje kelodnih brazgotin. Majhna osebna izkušnja z uporabo verapamila je pripeljala do sklepa, da ga ni primerno uporabiti za zdravljenje patoloških brazgotin zaradi hude bolečine z injekcijami in pomanjkanjem terapevtskega učinka.

Odstranjevanje brazgotine z laserskim ali kirurškim izrezom brez predhodnega konzervativnega zdravljenja in brez upoštevanja napetosti kože je nevarno z relapsom in videz večje brazgotine na mestu izrezanega.

Mikrotokotna terapija, kot tudi laserska terapija, se lahko uporablja samo za stimulacijo celjenja ran in izboljšanje penetracije zdravil v rano in brazgotino. Za uvedbo zdravil v tkiva za dolgo časa in uspešno uporabljeno elektroforezo in fonoforezo so veliko bolj učinkovite in cenejše metode.

Zato so śe pomembne śtudije na podroćju posodobitve zdravljenja, iskanje remedies za odstranjevanje preseżnih tkiv brazgotine brez stranskih ućinkov in z najvećjim klinićnim rezultatom.

Na podlagi posploševanja kliničnih, patomorfoloških in patogenetskih podatkov na keloidnih brazgotinah lahko sklepamo, da so glavna področja dela z njimi.

Lokalna sredstva in metode boja proti keloidom so razdeljena na:

 1. Metode in tehnologije skozi katero inhibicijo proliferativne in sintetično aktivnost fibroblastov: mezoterapijo, elektroforeza, lasersko phoresis, phonophoresis kortikosteroidi, gama-interferon; Bucci-obsevanje, rentgensko terapijo itd.
 2. Metode, ki zmanjšajo količino patološkega brazgotine in odstranitev odvečne vode iz njega: zdravljenje mikrovalovna čemur kriodetruktsiey, fermentoterapiya, kirurška in laserskim rezkanjem, stiskanje, silikonski ulošci, "vzglavnike", in drugi.

Metode in tehnologije, ki se danes uporabljajo:

 1. Cryo-uničenje

Znano je, da bolj svobodna in vezana voda v tkivih, bolj občutljive so na učinek nizkih temperatur. V keloidih je glavna masa brazgotine kolagen, ki je v svojih vodotopnih lastnostih med biološkimi strukturami na drugem mestu po DNA. Dolgotrajno cryodestruction je bil zelo pogost postopek pri zdravljenju keloidnih brazgotin. Vendar pa je nekroza brazgotinskega tkiva po cryodestrukciji, tudi pri dolgotrajni izpostavljenosti, površna. Eden od razlogov za nizko učinkovitost cryodestrukcije keloidnih brazgotin je, da povezana voda ni na voljo za vpliv hladilne tekočine.

Erozivna površina zdravi zelo dolgo (vsaj 3 tedne). Kot rezultat, v ozadju podaljšanega vnetja v rani, razmere za ponovitev keloidne oblike. Zato je po takšnem zdravljenju v 60-70% primerov prišlo do ponovitve keloidne brazgotine, kar se tudi povečuje na območju. V zvezi s tem ni priporočljivo, da se kriodestruktura uporabi kot izoliran postopek zunaj kombinacije z Buka-obsevanjem ali mikrovalovno terapijo.

 1. Mikrovalovna terapija z naknadnim cryodestruction.

Ta tehnika je razvila po navodilih VV Shafranov in NG kratke 1998. Ta kombinacija metod razloži z dejstvom, da izpostavljenost mikrovalovna destabilizira veže vodo keloidnih brazgotin, po katerem bo na voljo dejanje hladilno enoto. V ta namen se uporabljajo naprave za mikrovalovno terapijo. Trajanje izpostavljenosti v fizioterapevtskem razredu je 5 minut, nato pa kriodestruktura v 7 minutah. Šest mesecev po mikrovalovnem kriogenem učinku se brazgotinsko tkivo normalizira ne samo klinično, temveč tudi histološko. Brazgotine se izravnajo, morfološko se tkivo keloida pretvori v normalno brazgotinsko tkivo. Nedvomno ta metoda ni zdravilo za zdravljenje kelodnih brazgotin. Skupaj s pozitivnimi rezultati obstajajo primeri pomanjkanja učinka zdravljenja in negativnih rezultatov.

 1. Elektroforeza z lidazo, kolagenazo, kortikosteroidi.

V zgodnjih fazah kelodnyh brazgotinjenje, nenormalni fibroblasti proizvajajo v glavnem glikozaminoglikanove, ki prevladujejo hialuronske kisline. V tem času je treba v brazgotino injicirati lidazo (hialuronidazo). Ker je povečanje v smislu obstoja brazgotina fibroblastov premakniti na sintezo kolagena kolagenaze s primanjkljajem, zato je treba uvesti v vampu kolagenaze. Ker dermatovenereological vse klinike, bolnišnice, zdravstveni domovi in ambulante opremljen fizioterapevtske prostore, uporabo neposrednega galvanski tok (elektroforezo) za vstavitev v vampu drog je najbolj primeren za cenenosti in dostopnosti. Izmenično tečaji lidazy in kolagenaze №4-5 intervali med tečaji 2 tedna pripelje do rahlega zmanjšanja obsega vampu in v nekaterih primerih ustaviti njihovo rast.

Za zdravljenje hipertrofičnih in keloidnih brazgotin, pa tudi za njihovo preprečevanje se uporabljajo glukokortikoidi.

Farmakološko delovanje glukokortikoidov.

Ti inhibirajo delovanje levkocitov in tkivnih makrofagih, tvorbe protiteles, da se omeji migracijo levkocitov na vnetje, zmanjša število krožečih limfocitov (celice T in B), monocitov, eozinofilcev. Kršimo sposobnost makrofagov do fagocitoze in tudi do nastanka interleukina-1. Prispevati k stabilizaciji lizosomskih membrane, s čimer se zmanjša koncentracija proteolitičnih encimov pri vnetju, zmanjšujejo prepustnost kapilar, inhibirajo aktivnost fibroblastov in tvorbe kolagena. Zavirajte aktivnost fosfolipaze A2, kar vodi v zatiranje sinteze prostaglandinov in levkotrienov.

Tako kot pri zdravljenju hipertrofičnih brazgotin lahko elektroforezi damo prednizolon ali deksametazon 10-15 sej na dan ali vsak drugi dan, alfa in gama interferon.

Enako obdelavo lahko izvedemo s pomočjo laserske foresije in mikrotokov.

 1. Fonoforesija s kortikosteroidnimi mazili, pogodbeno.

Ultrazvok po mnenju nekaterih avtorjev kot neodvisen postopek pozitivno vpliva na keloidne brazgotine, kar povzroča njihovo mehčanje. Namesto indiferentnega prevodnega gela Lyoton-1000 omogoča ustvarjanje dodatnega dehidratacijskega učinka iz fonofere. Uvedba kortikosteroidnih pripravkov v mazalnih oblikah izboljšuje rezultat zdravljenja. Na primer, 1% hidrokortizonsko mazilo je dodeljeno na tečaj vsak dan ali vsak drugi dan 10-15 sej. Fonoforesija uvaja tudi gel kontraktubeks, katerega učinek je povečan z ultrazvokom. Zdravljenje kontraktubeksom se zamenja s kortikosteroidnimi zdravili, številka 10-15. Tečaj je lahko 3-4 glede na učinek in kombinirano terapijo.

 1. Mezoterapija (čipiranje) brazgotin.

V povezavi z inhibitornim učinkom kortikosteroidov na fibroblaste, da bi povečali njihovo učinkovitost, se uporablja vbrizgavanje podaljšanih kortikosteroidov v tkivo keloidnih brazgotin.

Priprave: kenolog-40, kenocourt, diprospan.

V literaturi obstajajo poročila o uporabi pri zdravljenju keloidnih brazgotin gama in alfa interferonov. Mehanizem njihovega delovanja je povezan z zaviranjem sintetične in proliferativne aktivnosti fibroblastov in kolagenoze. Bolj koristno je uporabljati ta zdravila z mezoterapijo, saj na ta način zdravilno učinkovino damo neposredno v vir. Droge se vbrizgajo v tkivo vampov. Priporočljivo je, da injekcijske brizge uporabite z nerazstavljivimi iglami, saj se katerokoli zdravilo v veliki meri obremenjuje v tkivo keloidne brazgotine. Močan pritisk na bat lahko povzroči ločitev igle od brizge in izgubo drage droge.

 • Citostatiki

Citotoksična zdravila se uporabljajo tudi za zdravljenje keloidov. Uporaba citostatikov je treba opraviti z veliko skrbjo, pri razmnoževanju, vsaj (1: 1 s fiziološko raztopino) in med sejami vsaj mesec dni. V nasprotnem primeru se na mestu nekdanje keloidne brazgotine lahko pojavi ostra atrofija. To zdravljenje je treba uporabljati le v odsotnosti učinkovitosti vseh drugih metod zaradi splošnih negativnih učinkov zdravil te skupine na celotno telo.

 • Kalcijev antagonist.

Uporaba drog v tej skupini je neprimerna.

 1. Zdravljenje s sclerolaserjem.

Mehanizem delovanja sklerola z keloidnimi brazgotinami temelji na selektivnem delovanju laserskega žarka na površinskem omrežju dilatiranih posod. Laserski žarek absorbira hemoglobin krvi, kar povzroči nastanek krvnega strdka, ki zamaša posodo. Če v tem primeru laserski žarek vpliva na plovila, ki hranijo keloid, se lahko pojavijo nekatera izravnava brazgotine in izločanje površinskih dilatiranih posod. Uporabimo zeleno-rumeni spekter laserskega sevanja z valovno dolžino od 480 nm do 590 nm. Število sej je 3-5, interval med postopki je -3-4 tedne. Učinkovitost in potreba po takšnem zdravljenju sta zelo relativna, saj se lahko podobni rezultati pridobijo z uporabo drugih manj dragih postopkov. Ta postopek se lahko uporabi kot dodaten preventivni ukrep pri pripravi brazgotin za operacijo.

 1. Stiskanje prelivov, perila.

Že več kot 20 let je bilo empirično ugotovljeno, da podaljšan pritisk na področju keloidne brazgotine povzroči izravnavo in regresijo. V ta namen so začeli uporabljati silikonske blazinice, blazine, samolepilne gelne plošče. Mehanizem delovanja teh naprav za dolgo časa ni bil znan. Izražene so bile različne različice, od katerih je bila najbolj priljubljena teorija delovanja na keloidu statične elektrike, ki nastaja v silikonu in gelu. Trenutno so znanstveniki nagnjeni k opazovanju distrofičnih procesov, ki nastajajo v patoloških brazgotinah zaradi podaljšanega stiskanja. Obstaja puščanje "hranjenja" keloidnih posod, krvavitev tkivnega trofizma, apoptoze v velikanskih fibroblastih. Kar vodi do prenehanja rasti in izravnave brazgotine.

Do sedaj se je spekter "stiskalnih naprav" znatno povečal. To so:

 1. Posebna stiskalna oblačila iz gosto-elastične bombažne tkanine.

V velikih mestih obstajajo podjetja, v katerih lahko zavijete povoj ali spodnje perilo za vsako brazgotino. To oblačilo je priporočljivo nositi najmanj 6 mesecev.

 1. Stiskalne plošče:
  • pritrjevanje silikonskih gelnih premazov.
  • Samolepilni prelivi s silikonsko in vpojno prevleko,
 2. Tekoči gel pomeni:
  • tekoče izdelke na osnovi kolodija s silikonom in aktivno snovjo, na primer Scarguard, ScarCare. Vsebujejo vitamin E, 0,5% hidrokortizon.
  • na osnovi polisiloksana. 
 1. Obdelana rentgenska terapija, ki je obsevana z Bucci.

Obsevanje Bucca je zelo učinkovita tehnologija, tako za zdravljenje kot za preprečevanje rasti patoloških brazgotin. Zdravljenje poteka na nemškem aparatu "Dermopan", ki je na žalost na voljo v omejenem številu v naši državi in državah SND. Zdravljenje lahko najboljši mladi rastnih keloidi, saj žarki delujejo predvsem citostatik in citolitičnima na nezrele nediferencirane celice in velikan keloidnih fibroblastov. Preventivni postopek se izvaja enkrat mesečno v odmerku 800 do 1500 r. Takoj po odstranitvi sklepov in čiščenju površine pooperativne brazgotine iz sekundarne skorje. Nekateri avtorji priporočajo odmerke do 2000 r. Vendar so v tem primeru pogostejši zapletov kot atrofija bližnje kože, telangiektazije, razjede brazgotine. Pri zdravljenju keloidnih brazgotin je število sej odvisno od aktivnosti in starosti brazgotine, starosti bolnika in območja brazgotine. Keloidne brazgotine z znaki zrelosti, tj. Dolgotrajne, neaktivne (brez živahne klinične slike), je mogoče zdraviti tudi z Bucco-obsevanjem. V teh primerih je treba aktivirati brazgotine. To naredimo s krioterapijo s tekočim dušikom. 1-2 seja krioterapije pred vezikularno reakcijo, nato sledi obdelava površin ran, nastalih pred popolno epitelizacijo in padcem vseh skorja. Površina brazgotine mora biti absolutno čista, brez lupine in luščenja, saj v nasprotnem primeru žarki nimajo terapevtskega učinka. Površino rumene površine brez skorje obdelamo z bukovimi žarki.

Pogoji zdravljenja: napetost - 9, 20, 23 kV, intenzivnost toka - 2,5-10 tah, razdalja cevi do fokusa 3-5 cm.

 1. Magneto-termična terapija.

Uporaba te vrste terapije za zdravljenje patoloških brazgotin je nenatančna. V prejšnjih poglavjih je bil poudarjen mehanizem delovanja magnetoterapije. Sklanja se na stimulacijo fibrogeneze in se zato uporablja le kot sredstvo za spodbujanje celjenja ran, to je za preprečevanje brazgotinjenja.

 1. Mikrotokacijsko zdravljenje.

Uvod preko microcurrents kortikosteroidi in drugih zdravil, ki spodbujajo zmanjšanje dejavnosti fibroblastov in kolagena in glikozaminoglikani destruktivno, tako teoretično in praktično mogoče, vendar ne praktična zaradi visokih stroškov in nizke učinkovitosti metode.

 1. Zdravilna terapija keloidnih brazgotin.

Podrobneje smo podrobneje razpravljali o uporabi encimov (kolagenaza, kolagena, hialuronidaze, lidaze) in kortikosteroidov. Ta zdravila se uporabljajo izključno za lokalno zdravljenje.

Za učinkovito zdravljenje kelodnih brazgotin je treba upoštevati znane splošne klinične patogenetske dejavnike, zlasti endokrinopatije.

Hiperandrogenemija. Ob odkritju klinične slike in laboratorijskih študij teh bolnikov o povečani ravni prostega testosterona mora biti imenovanje testosterona antagonistov. Praktično, tudi brez laboratorijske raziskave lahko govorimo o potrebi po antiandrogeno terapijo pri bolnikih s klinično akne keloidnih in keloidov na seboroidnyh območjih - v zgornjem delu prsnega koša, ramenskega obroča, so težko zdraviti. Te cone so bogate z lojnicami, na celicah katerih so receptorji za androgene. Prosti kri testosterona pod vplivom alfa-reduktaze pretvorimo DHT, ki se veže na celicah žlez lojnic, ki povzroča njihovo proliferacijo in hipersekrecije ki spodbuja vnetnega odziva in nastanek keloidov na področju vnetja. Takšne bolnice je treba pregledati in opazovati pri ginekologih. Ženske v rodni dobi so predpisane tako anti-androgene droge kot Cyan-35, Janine, Yarina. Ženske v starosti pred in po menopavzi so predpisane nadomestne terapije s hormoni (cikloprogen, angelik, klimonorm itd.). Moški - indrokur pri 50 mg na dan. Dolgotrajna uporaba anti-androgene terapije za moške ni indicirana zaradi možnosti zmanjšanja spolne moči.

Povečana raven ščitnice in stimulirajočih hormonov, ki spodbujajo ščitnico, spodbuja sintetično in proliferativno aktivnost fibrlastov, kar lahko tudi spodbudi težnjo kelodnih brazgotin.

Skladno s tem je ugotovitev laboratorijske in instrumentalnih metod preiskave (vključno echoencephalography, MRI slika turško sedla, študija ščitnice z radioaktivnim jodom, določanje ravni ščitničnih hormonov v krvi) stanju hipofize in ščitnice lahko dobimo v roke zdravnika ključnega pomena za rešitev skupaj z endokrinologi, težave keloidnih brazgotin tega bolnika.

Pomanjkanje kortikosteroidov, hipofize adrenokortikotropni hormon, ki ga kronični stres povzroča povečano sintetične in proliferativno aktivnost fibroblastov, fibrogeneze, povečanje količine glikozaminoglikanov in nagnjenosti k keloidoobrazovaniyu. Zato, če je na podlagi anamnezo, laboratorijske raziskave podatkov, glavni vzrok je aktiven endokrinopatija izvedba, se izvede z nevrologi in endokrinologijo joint.

Kronične bolezni lahko postanejo osnovni vzrok nagnjenosti keloidnih brazgotin, saj privedejo do zmanjšanja reaktivnosti, oksidativnega stresa, pomanjkanja vitaminov in elementov v sledovih. Skladno s tem sanacija žarišč kronične okužbe, zdravljenje s povezanimi specialisti, imenovanje mikroelementno-vitaminskih kompleksov, antioksidanti, lahko pomembno prispevajo k zdravljenju kelodnih brazgotin in njihovega preprečevanja.

Če pregled in anamneza ne omogoča nagib za določitev vzroka keloidnih brazgotin ali sledi genetske predispozicije, je treba dajati bolnikom vitaminov in elementov v sledovih kompleksov antioksaidanty, razkužila zobe, mandlje; zdravljenje dysbiosis, predpisati hepatoprotectors. Ta celoten kompleks se bo izkazal kot koristen pri imenovanju lokalnega zdravljenja ali uvedbe kirurškega odstranjevanja.

Obstaja poročilo o zdravljenju keloidnih brazgotin z retinoidi (dnevni odmerek retinola palmitata 10.000 ie / kg enkrat na dan 20-30 dni) in hialuronska kislina. Vendar pa je znano, da lahko retinoidi in hialuronska kislina stimulirajo aktivnost fibroblastov zaradi prisotnosti istih imenovanih receptorjev na njihovi celični steni. Zato kot sredstva, ki pospešujejo celjenje ran, so ta zdravila zelo koristna, ne pa tudi za zdravljenje kelodnih brazgotin (88, 163).

V literaturi se omenja zdravljenje keloidnih brazgotin s kalcijevimi antagonisti (Verapamil in Trifluoperazin). Mehanizem delovanja je depolimerizacija aktiničnih filamentov fibroblastov in indukcija sinteze procollagenaze.

Pirotapija.

Pyrogenal (Rusija) spada v skupino lipopolisaharidov brez bakterij. Je orodje, ki spodbuja dejavnike nespecifične in specifične odpornosti organizma, pa tudi prodigiosane. Aktivnost pirogenalna se izračuna v minimalnih pirogenskih odmerkih (MTD). Drog aktivira funkcijo nadledvične skorje, proizvodnjo interferonov. Pyrogenal ima pirogenski učinek, ki zvišuje telesno temperaturo na 40 °, po kateri je kolagen keloidnih brazgotin bolj dostopen za vpliv metaloproteaz. Pred tem je bilo zdravilo široko uporabljeno za zdravljenje brazgotin. Trenutno je zanimanje za to metodo znatno zmanjšano, kljub dejstvu, da njegova uporaba v številnih primerih aktivno spodbuja regresijo kelodnih brazgotin. Delno je to posledica dejstva, da je uporaba pirogenov zaželena v bolnišničnem okolju, vendar pa je v ambulantnih okoljih možna tudi piroterapija. Zdravilo se daje intramuskularno vsak drugi dan, začenši s 25-50 MTD, postopoma povečuje odmerek do 1000 MTD. Priporočljivo je dajanje zdravila 2-krat na teden. Če je prvi odmerek povzročil visokotemperaturno reakcijo (37,8-38 °), se druga injekcija proizvaja v enakem odmerku kot prvi. Če povečanje temperature ne presega 37,5 °, se naslednji odmerek poveča za 15-25-50 MTD. Največji odmerek za odrasle je 1000 MTD, za otroke - 500 MTD. Število injekcij je 8-15.

Proizvaja se v ampulah, ki vsebujejo 100,250,500 in 1000 MTD na ml. Fiziološka raztopina.

Prodigiosan (Rusija).

Prav tako spada v skupino visokomolekularnih bakterijskih lipoproteinov. Uporablja se intramuskularno. Začetni odmerek za odrasle je 15 μg, za otroke - 10 μg 0,005% raztopina za injiciranje. Z dobrim odstopanjem se odrasli injicirajo 25 μg dvakrat na teden, povečajo odmerek na 100 μg, otroci 10-20 μg. Ob 8-10 injekcijah.

Kontraindikacije za piroterapijo:

Nosečnost, akutne nalezljive bolezni, sladkorna bolezen, lezije centralnega živčnega sistema, miokardni infarkt, akutna koronarna insuficienca.

 1. Zunanja obravnava keloidnih brazgotin:

Trenutno je na trgu za priprave za zdravljenje hipertrofičnih in keloidnih brazgotin omejen obseg izdelkov, od katerih so nekateri zelo dragi in niso zelo učinkoviti, nekateri so učinkoviti in zelo dragi. Poleg tega ni mogoče kupiti vseh izdelkov, navedenih tukaj, v verigi lekarn, pogosto jih je mogoče kupiti le prek posredniških podjetij.

To so:

 • Geli: contractubex, lyoton-1000;
 • mazila: 1% hidrokortizon mazilo, kelofibreaza;
 • silikonski gelski premazi (Spenco), Cica-Care;

Gelna plošča "Spenko" je prekritje prozornega gela, ki ga sestavljajo čisti silikon. Plošča ima dimenzije 10x10 cm.

Zdravilo "Spenko" je namenjeno trajnemu zdravljenju že obstoječih in novih hipertrofičnih in keloidnih brazgotin. Za preventivne namene se lahko uporablja pri zaprtih ranah, da se prepreči rast hipertrofičnih brazgotin in keloidov. Ploščo speremo 2-krat na dan in nenehno nosimo, pritrdimo elastični povoj, omet ali druge izdelke za stiskanje. Skupni čas zdravljenja je od 2 do 4 mesece.

 • Samolepilne povoji s silikonsko in absorpcijsko prevleko, kot sta Mepitel, Mepiform (Švedska), so prednostne za gelske plošče. Z uporabo teh prevlek za mlade brazgotine, vsebnost vlage povečuje, celice lažje prenašajo informacije med seboj o številčnosti kolagena in dejansko avtokatalitskih procese, ki vodijo k razpadu kolagena, lastnega encimskega sistema. Odpadkov ni potrebno določiti, kar je primerno za paciente:
 • tekoči proizvodi na osnovi kolodija s silikonom in aktivno snovjo, na primer polisiloksanom.

Tekoče oblike se zamrznejo na cicatrixu in se spremenijo v brazgotinsko brazgotino. Uporabite za pečat filma 2-krat na dan.

Gel za zdravljenje brazgotin Zeraderm Ultra - je visoko molekulsko formulacija maso polisiloksan, uporabi dodatkov, ki imajo zaščitni učinek proti UV in obogatena z vitamini in koencimi.

Pri stiku z zrakom Zeraderm Ultra tvori nevidno, vodoodbojno, vendar prepustno membrano. Pri uporabi zdravila Zeraderm Ultra je možno uporabljati kozmetiko.

Zeradenn Ultra je bolj prednosten drog v primerjavi s silikonskim lepilom in prekrivnih bila tvori neviden zaščitni, plin prepustna in nepropusten za mikroorganizme film ne zahteva fiksiranje.

Zeraderm Ultra je enostaven za uporabo, zlasti v obrazu in pri zdravljenju otrok.

Vsebuje: vitamin K, vitamin E, koencim Q10, cinkov oksid.

Ima: protivnetno, epitelizirajoče, antioksidativno, fototopektivno, izboljšuje energetski potencial celic, zmanjšuje eritem.

Označena je za zdravljenje keloidnih in hipertrofičnih brazgotin. Poleg tega je učinkovit pri telangiectasias, ki se lahko pojavijo kot neželeni učinki po zdravljenju s kortikosteroidi in citostatika.

Zdravljenje:

Začne se takoj po epitelializaciji ali odstranitvi šivalov.

Uporabljati je treba dvakrat na dan v nekaj tednih do nekaj mesecev.

Scarguard

Priprava ScarGuard hitro tekoči sušenje tvori na površini vampu prozorno folijo, ki ščiti tkiva pred draženjem in hkrati ustvarja pritisk na njej in zagotavlja dostava problematično površino hidrokortizona, vitamina E in silikona. S čopičem, kot tudi lak za nohte, neposredno na površini kože, uporabi obliža ne potrebuje ali uporabljati druga sredstva za pritrditev. Zdravilo ScarGuard se uporablja neodvisno dvakrat dnevno 1-6 mesecev. Posledično sestavek polimerizacije hermetično sloj oblikujemo istočasno ščiti problematično površino kože in ustvarja pritisk na njej, s čimer je zdravilo kompresijski povoj. Mehanizem delovanja silikonskih rezin in stiskalnic je temeljito raziskan. V srcu je motnja prehranjevanja brazgotinastega tkiva in celic s povečanim presnovo (fibroblasti). Zaradi dejstva, da je podlaga za zdravila dajemo tudi terapevtska sredstva (hidrokortizona in vitamina E), zdravilo pa glazura na kožo in spreminja v tlačno bandažo, služi kot medicinski obkladek, zaradi katerega se ukrepi olajša z uvajanjem brazgotine zdravilnih sestavin. Vitamin E je močan antioksidant in zavira proliferativne hidrokortizon in sintetične aktivnost fibroblastov, pospešuje nastajanje zrelih fibroblastov ki sintetizirali kolagenaze.

Tako se zaradi raznolikega terapevtskega učinka na patološke brazgotine pojavijo njihova izravnava, barvna normalizacija in prenehanje subjektivnih občutkov.

Potrebna je tudi uporaba zdravila ScarGuard za profilakso pri bolnikih s težnjo po keloidnih in hipertrofičnih brazgotinah, saj pomaga preprečevati pojav patoloških brazgotin.

Pritiski se uporabljajo dolgo, več mesecev, odvisno od stopnje regresije brazgotine.

 1. Kirurško zdravljenje.

Rekli smo že, da tradicionalno kirurško odstranjevanje keloidov skoraj vedno konča z relapsom in povečanjem začetne velikosti brazgotine. Zato brez predhodnega terapevtskega dela s temi brazgotinami in brez upoštevanja smeri linij raztezanja kože ni priporočljivo, da jih kirurško odstranite.

Kirurgi imajo realno možnost za pomoč bolnikom z keloidi veliko prostora zaradi postopnega zmanjšanja območja brazgotin, ki ga je rezanje od znotraj manjših območij, ne da bi šel mimo njega. Interval med operacijami je odvisen od razširljivosti tkiv okrog vala. Po potrebi se lahko dobavljajo ekspanderji. Med operacijami mora bolnik nositi posebno tugoelastično spodnje perilo. Ko se brazgotino lahko čim bolj svojemu izrezu z uporabo različnih tehnik, npr zmanjša, preprečevanje trikotne lopute, da dobimo v obliki črke Z brazgotino, prednostno po predhodni terapevtskega pripravka kot tudi v obliki kot črka Z zasnovana, lahko postane keloidna. Po operaciji takoj po odstranitvi šivalov in ločitvi sekundarne skorje je treba opraviti sejo Bucci terapije ali rentgensko radioterapijo v bližini. S to kombinacijo kirurških in terapevtskih metod zdravljenja je velik delež verjetnosti pridobitve normotrofne brazgotine.

Kirurško zdravljenje kelodnih brazgotin je mogoče s pomočjo laserjev. S to metodo zdravljenja je treba uporabiti je CO, laserski, saj morajo keloidi odstraniti celotno njeno debelino, da podkožnega maščobnega tkiva popolnoma odstranjena z območji rasti tkiva. Pravzaprav se ukvarjamo z laserjem. Po analogiji z laserjem odstranjevanje keloidov, lahko Elektrokirurški treba uporabiti, vendar je ta tehnologija je bistveno večji pregrevanja tkiva, njihovo travma, ki škoduje celjenje ran površine in vodi k večji stopnji relaps kot med laserskim odstranjevanjem. Ampak, če takoj po celjenje rane površin za preživljanje nekaj sej elektroforezo kolagenaze pripravki in sej Bucky izpostavljenosti, bo verjetnost pozitivnega rezultata bistveno višja. To je posledica dejstva, da je kolagen po segrevanju bolj dostopen učinkom metaloproteaz.

Kompleksni pristop pri zdravljenju keloidov, ob uporabi več možnosti zdravljenja, ponavadi daje najboljši učinek, vendar v celoti ne reši problema, zato lahko le kreativen, integriran in individualiziran pristop doseže optimalne rezultate.

Vendar, če ima pacient keloidnih brazgotin, ki se nahaja ne keloidoopasnoy cona povzročena zaradi slabega zdravljenje rane ali sekundarne infekcije, ni skupnih predispozicijski dejavniki in genetska predispozicija, kot brazgotinskega hitro se dovolj strdljiva s injekcije diprospana 2-3 ali 1- 2 seja z obsevanjem Bucca in ni potrebe po predpisovanju drugega daljšega in dražjega zdravljenja.

Če je bolnik zasledimo tendenco keloidnih brazgotin (Body že podobne brazgotine pojavil prej) ali brazgotina, še ena, ki je lokalizirana v predelu prsnice ali zgornjem delu telesa (keloidoopasnye cona), tako da bi morali bolniki uporabljajo le celovit pristop. To pomeni, da predpišejo splošno notranjo terapijo, korektivno terapijo skupaj s sorodnimi strokovnjaki in, končno. Lokalno zdravljenje.

Različica sheme lokalne obravnave obsežnih keloidnih brazgotin

1 stopnja. Zmanjšanje brazgotin, odpravljanje kontraktur, ponovna vzpostavitev funkcije organov in tkiv.

Zmanjšanje brazgotin območju zaradi izrezu tkiva iz osrednjega dela (brez gre za zdravo kožo) v več fazah - je malo znanega, ampak tudi dokazano-metodo, če je dober raztezajo okoliško zdravo kožo.

Po 1-3-kratni izrezi iz notranjosti, več mesecev, obsežna keloidna brazgotina ali operacija z nasprotnimi loputami ostane keloid brazgotina manjših velikosti, kar zahteva terapevtsko pomoč. Pacienti so nenehno v posebnih oblačilih in jih vzemite le za pranje in izvajanje postopkov.

2 stopnja. Uvedbo lidaze v brazgotine z različnimi razpoložljivimi metodami zaradi visoke vsebnosti glikozaminoglikanov v mladem rumenu in hialuronsko kislino.

Faza 3. Uvedba kolagenaze na stopnji sinteze s kolagenskimi fibroblasti. Po poteku encimske terapije z lidazo. Lidazo in kolagenazo lahko damo tudi mezoterapijski (mikroinjektiranje), učinkovitost postopka pa se poveča.

Opomba:

Stare brazgotine, ki obstajajo več kot eno leto, bistveno slabše je mogoče encimsko obdelavo, zato je treba povečati število sej in tečajev (5-7), da dobimo zadovoljivo klinični učinek. Prav tako je treba opozoriti, da je encimsko zdravljenje kljub njegovi učinkovitosti in neškodljivosti dolgotrajen proces, ki bolniku zahteva veliko časa. Poleg tega, z znatno izboljšanje klinične slike se vedno ne doseže z uravnavanjem brazgotino z okoliških tkiv, kar nedvomno je najbolj želeni rezultat zdravljenja. Zato je za povečanje učinkovitosti zdravljenja bolnikov uporabili kompleksen pristop, poleg zdravljenja sestavljeni pripravke kolagenaze, zaradi ultrazvočni obdelavi z Kontraktubeks vnutrirubtsovogo kortikosteroidi in dolgo delujočimi (Kenalog-40 diprospan).

4. Faza. Uvod z ultrazvokom contractubex ali hidrokortizonskim mazilom.

Svetovanje bolnikom za mazanje brazgotin s pogodbenim cepivom praktično ne daje nobenega učinka in zahteva veliko dražjega zdravila, zato je kombinacija pogodbeubex in ultrazvoka optimalna. Drog deluje na veliko globino, poleg tega ima ultrazvok fibrozni učinek.

Če je na tej stopnji zdravljenja brazgotina izplačana, ni nobenih kliničnih znakov keloida, zdravljenje se lahko opusti. Bolnik mora ostati pod opazovanjem, saj se lahko začne brazgotinjenje kadarkoli, nato pa bo potrebna peta faza zdravljenja.

5 etana. Če bolnik opazuje prisotnost subjektivnih neprijetnih občutkov v območju brazgotine in je nad nivojem okolice, obstaja (+) tkivo, ta stopnja je obvezna. Število injekcij, ki se izvajajo enkrat mesečno, je lahko od enega do 4-5. Neželeno je več kot 4-5 injekcij. Potrebno je odmerek 2-3 mesece in če je brazgotina, kot prej, zadeva dodajanje obsevanja na Bucca žarke ali piroterapijo.

Faza 6. V zaključni fazi kompleksne terapevtske obdelave keloidov se včasih zdi potrebno odstraniti razširjene posode na njeni površini in zmanjšati intenzivnost barve. Barva keloidne brazgotine je znak, ki poteka zadnji. Odpraviti vazodilatacija brazgotine na površini s pomočjo sklerozirajoče laser, ki hkrati deluje na globokih žil, poslabšanje moči vampa in to povzroča distrofija.

Trenutno kliničnih raziskavah za spremembo zadnji fazi kirurškega zdravljenja z uporabo laserskega izrezu in nadaljnjim prenosom na gladki površini pacienta avtolognih keratinocitov (glej pogl. № 7).

 1. Uporaba medicinske kozmetike.

Poleg farmakopejskih zdravil v svetovni praksi obstajajo izkušnje pri uporabi kozmecevtskih zdravil za zdravljenje kelodnih brazgotin. Torej francosko podjetje Gernetic, ki proizvaja profesionalne celične kozmetike, priporoča številna zdravila za zdravljenje kelodnih brazgotin.

SYNCHRO je obnovitvena hranilna osnovna krema. Sestavine kreme vključujejo nenasičene maščobne kisline, maščobne soli (A, E) in vitamine, topne v vodi, iz skupine B. Vitamini C, H, antioksidanti. Protivnetne sestavine, oligoelementi (kalij, magnezij), aminokisline.

IMMUNO - regeneracijska krema za hranjenje.

Sestavine: nenasičene maščobne kisline, aminokisline in oligoelementi.

CYTOBI - Supergensenzitivna hranilna krema.

Sestava: AA vitaminov C, E, H in skupine B, aminokisline (metionin, glicin, valin, izolevcin, prolin, lizin, serin, treonin, alanin, cistein, glutamin, arginin, histidin, tirozin), elementi v sledovih (cink, kobalt , mangan, železo, baker, kalij, kalcij, magnezij).

Spodbuja presnovo, izboljša vodno ravnovesje kože, krepi antioksidativni obrambni sistem, dopolnjuje pomanjkanje elementov v sledovih, vitamine, hrani kožo.

CELLS LIFE - Serum, za normalizacijo redox procesov v vampi.

Serum CELLS LIFE sestavljajo aktivne snovi, na osnovi katerih so proteoglikani in hialuronska kislina. Kot sestavine osnovne snovi izboljšajo penetracijo hidrofilnih molekul aktivnih komponent v brazgotinsko tkivo, spodbujajo informacijsko interakcijo med celicami in njihovim aktivnim gibanjem. Faktorji rasti, aminokisline in beljakovine normalizirajo osnovne procese vitalne aktivnosti kožnih in brazgotinastih celic.

Glavne sestavine seruma: mukoglikoproteinovy kompleksu (kondroitin sulfat, hialuronska kislina), hidroksiprolin, peptidi, rastni faktorji in fibroblastov epidermotsitov.

Zdravljenje svežih in naraščajočih keloidnih brazgotin do 6 mesecev.

Najprej uporabite tanko plast zdravila SYNCHRO. Približno 3-5 minut po aplikaciji SYNCHRO uporablja od zgoraj zgoraj CYTOB1. Pripravki ostanejo na koži, ne spirajte. Po 3-4 mesecih od začetka zdravljenja lahko dodate majhno količino zdravila IMMUNO ali CELLS LIFE (če je učinek zdravljenja slabo opazen). Zdravila se uporabljajo 2-krat na dan, zjutraj in zvečer, s presledkom približno 12 ur.

Zdravljenje starih hipertrofičnih in keloidnih brazgotin.

SYNCHRO + IMMUNO - 1/1, je priporočljivo uporabljati 2-krat na dan.

CYTOBI - bo pospešil delovanje aktivnih komponent preparata SYNCHRO. Lokalno ga nanese tanek sloj na celotni površini vampa. Trajanje zdravljenja starih brazgotin od 6 mesecev do 1 leta.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.