^
A
A
A

Zobje pri psih

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Dentalni kamen pri psih se pojavi precej pogosto - po statističnih podatkih ima lahko 75% hišnih ljubljenčkov takšen problem. Naša naloga je pomagati živali v času in preprečiti nastanek zapletov, saj so nekateri postali precej resni.

V nadaljevanju bomo podrobneje preučili glavne vidike te patologije, pa tudi načine za njegovo odpravo in preprečevanje.

Mehanizem in vzroki

Mineralni nanosi na zobeh so velik problem za hišne ljubljenčke. Poleg tega prisotnost kamna lahko povzroči druge resne zaplete. Zato je izredno pomembno stalno in temeljito skrb za ušesce psa.

Zobni kamen se pretvori iz običajne plošče, ki se nekaj časa kopiči na dnu zoba, bliže robu dlesni. Sestavljajo ga fragmenti živil, zastarele celice sluzničnih tkiv, proteini pljučnih izločkov, predstavniki raznolike mikroflore. Sčasoma se depozit strdi, deponira v mineralni oborini, ustvari veliko bakterij. Nekateri od njih, zlasti streptokoki, ustvarjajo ugodno okolje za nadaljnjo nastanek in krepitev računanja. Na apnenčnih nanosih in mikroorganizmih na njih aktivno proizvedejo mlečno kislino, ki razbije kiselinsko-bazno ravnovesje v ustni votlini. Posledično trpijo sluznice membrane ust, dlesni in emajla zob. V prihodnosti to lahko povzroči razvoj vnetnih procesov, alergičnih manifestacij, poškodbe zobne sklenine in periodontalne bolezni.

Postopek v večji meri vpliva na klapane in molarje. Tartar se lahko pojavi pri vseh odraslih pseh, vendar je verjetneje, da bodo trpele drobne pasme s kratkim mrčesom.

Glavni vzroki računanja pri psih:

  • prisotnost stalne plošče;
  • odsotnost trdnih elementov v vsakdanji hrani (kosti, hrustanec itd.);
  • kršitve denticije;
  • poškodba strukture sklenine vseh ali nekaterih zob;
  • kršitev solne in mineralne metabolizma v živalskem telesu.

Tartar se postopoma razvija in sčasoma vpliva na okoliška tkiva.

Simptomi

Lastnik hišnega ljubljenčka bi moral redno pregledovati usta, zobe živali, pravočasno prepoznati simptome kamna pri psu. Nujno je treba opozoriti, videz temno rumeno rjave ali siva plasti na podlagah iz zob, pordelost in otekanje dlesni, njihovo občutljivost in krvavitev.

Če kamenca ne odstranite pravočasno, bo patološki proces še naprej napredoval. Žival ne more več jesti normalno, zlasti s trdno hrano. Apetit izgine, pes izgubi težo. Lahko pride do izgube zob, povečanega salivacije.

Zobni kamen pri psih lahko najdemo nad robom dlesni in pod dlesni. Kamen nad dlesnim se diagnosticira hitreje in ga je veliko lažje odstraniti. Pod dlesni lahko mineralne plasti dolgo ostanejo neopažene. In šele v začetnem vnetnem procesu postane očiten videz praznin, "žepi" med zobom in žvečilnim gumom, tkiva nabreknejo, iz usta je precej neprijeten vonj.

Morda razvoj periodontitisa: žival povzroča bolečine v dlesni, zobje najprej popustijo, nato pa začnejo padati. Obstajajo majhni vnetni elementi na sluznici, abscesi. Masovna reprodukcija mikrobov v ustni votlini vodi do njihovega vstopa v želodec psa in nato v krvni obtok. To lahko povzroči toksične učinke na jetra, urinske in kardiovaskularne sisteme.

Odstranjevanje zoba v psih

Najboljši način za zdravljenje te patologije je odstraniti tartar od psov. To je mogoče storiti mehansko, ali s sodobno ultrazvočno metodo.

Z mehanskim odstranjevanjem plošče obstaja nevarnost poškodb emajla ali sluznic.

Postopek se pogosteje opravlja pod splošno anestezijo. Živali je prepovedano jemati hrane 10 ur pred odstranitvijo, da bi se izognili bruhanju med anestezijo. Po anesteziji se tartar ročno nabira s posebnim orodjem ali se uporablja ultrazvočni učinek različnih stopenj vibracij.

Uporaba ultrazvoka je manj boleča pri živalih, izključene so travmatične poškodbe dlesni in emajla. Vendar pa ta metoda ni primerna za odstranjevanje kamna pod dlesni.

Po postopku so zob temeljito polirani s posebnimi pastami in vabami; dokončajte postopek z uporabo baktericidnega sredstva pri zdravljenem tkivu.

Pri prisotnosti znakov vnetja se lahko predpišejo protimikrobna in protivnetna zdravila, dopolnjena z vitaminskimi kompleksi, zdravila za povečanje imunosti, stimulansi presnove.

Pojavi se popolnoma logično vprašanje: kako lahko očistim tartar doma? Ali je to mogoče? Načeloma je mogoče, zdaj v veterinarskih trgovinah in lekarnah prodaja veliko posebnih pasti in ščetk, pa tudi žvečilni gumi za čiščenje zob. Lahko celo najdete specializirano suho hrano za preprečevanje tatare pri psih. Kljub temu, kot kaže praksa, je učinek teh metod začasen in prej ali slej boste morali v kliniki odstraniti zob. Postopek odstranjevanja zob se priporoča, da se ponovi vsakih 12-18 mesecev.

Preprečevanje

Zdaj pa se pogovorimo o tem, kako preprečiti tartar pri psih. Najbolj osnovni in glavni vidik zdravega stanja zob v živali je ustna higiena. Nekaterim ljubiteljem hišnih ljubljenčkov so učili mladiče, da z otrokom čiščijo zobe vsaj dvakrat na teden. Da bi to naredili, uporabite mehko krtačo, da ne bi poškodovali dlesni. Trenutno živinorejske trgovine prodajajo raznovrstne zobne paste in paste za pse.

Pogosto naj živalka žveči kosti (resnično ali posnemajo).

Pri preiskovanju ustne votline je treba posebno pozornost posvetiti stanju dlesni, sluznice. Najmanjši sum o prisotnosti vnetja bi moral biti razlog za stik z veterinarjem.

Ne odstranite nastalega kamna, ker to lahko vodi do resnejših posledic, ki bodo nato obravnavane težje.

Vsi vedo, da hišne živali potrebujejo stalno nego in pozornost. Zagotavljanje dobrega počutja in zdravja vašega hišnega ljubljenčka so redni pregledi peroralne votline, kar vam omogoča, da psi opazujete in preprečite tartar v času.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.