^

Minerali - krmilniki metabolnih procesov

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 20.11.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Minerali, ki jih oseba dodaja v svojo prehrano, lahko zmehča ali celo odpravi simptome številnih bolezni. Minerali imajo lastnost nadzorovanja presnovnih procesov v telesu. Sploh ne, in ne vsak mineral ima enake lastnosti.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Magnezij in metabolizem

Brez magnezija mora biti človeško telo zelo tesno. Magnezij zelo aktivno sodeluje pri nadzoru metabolnih procesov. Aktivno pomaga pri prenosu impulzov med živčnimi celicami, zaradi katerih mišice sklepajo in krepijo kosti, magnezij pomaga stabilizirati visok krvni tlak.

Magnezij ima najučinkovitejši vpliv na prenehanje glavobola, pomaga pri boljšem delovanju srca in krvnih žil, zmanjšuje tveganje za srčni napad in se bori tudi z krčmi arterij.

Magnezij in delo notranjih organov

Magnezij pomaga aktivneje delati možgane, kar prispeva k proizvodnji hormona dopamina, ki ima lastnost za nadzor apetita. Zato lahko oseba, ki jemlje magnezij, lažje kontrolira svojo težo kot brez tega čudovitega minerala.

Magnezij pozitivno vpliva na delovanje živčnega sistema, pomaga stabilizirati razpoloženje, se bori proti simptomom depresije, razdražljivosti, večji utrujenosti. To velja zlasti za ženske med menopavzo in pred PMS (na teden).

Magnezij in druge snovi

Magnezij je potreben, da nekatere snovi v telesu bolje kažejo svoje lastnosti in učinke na telo. Na primer, vitamini B. Delujejo kot katalizatorji v procesu izločanja proteinov, ki se uporablja kot gradbeni material za mišično tkivo. Zahvaljujoč energiji, ki jo sproščamo v beljakovini, ki jo dobimo s hrano.

Ko oseba globoko diha in v telesu prejme cink in magnezij, aktivira kisik v kri. Njegov vnos omogoča bolj aktivno gorenje, kar pomaga nadzorovati telesno težo in izgubo telesne mase. Tako magnezij pomaga obvladovati debelost.

Magnezij proti prostim radikalom

Prosti radikali so deformirane molekule, ki povzročajo tveganje prezgodnjega staranja, pa tudi različne bolezni. Manj magnezija v telesu, šibkejša oseba in manj se lahko bori s staranjem. Če je dovolj magnezija v prehrani, se okrepi imunski sistem, tveganje za nastanek raka pa se lahko zmanjša. Magnezij pomaga tudi pri upočasnitvi tveganja za nastanek rakavih tumorjev ali zaustavitev.

Magnezij in njegova interakcija z estrogenom

Magnezij pomaga estrogenu, da bolj izrazi svoje lastnosti. Nasprotno, pomanjkanje magnezija se zmanjša koristen učinek estrogenov na telo. Estrogen, po drugi strani, spodbuja bolj aktivno absorpcijo magnezija v mišičnem tkivu in kostnem tkivu, zaradi česar so kosti in mišice močnejše in bolj elastične. Njihove funkcije postanejo bolj izrazite.

Estrogeni v kombinaciji z magnezijem pomagajo kardiovaskularnemu sistemu izboljšati delovanje, kostno tkivo pa se s starostjo ne razgradi tako hitro. Vendar pa je treba odmerke in razmerja teh zdravil nujno izračunati natančno po priporočilu zdravnika.

Ko starosti ali zaradi nepravilne prehrane ženske v telesu postane malo estrogen, se magnezij absorbira ne tako hitro, in oseba, ki ima lahko visok krvni tlak in nenadzorovano pridobivanje telesne teže, glavobol, krhke kosti, bolezni srca in ožilja, odpornost za insulin.

Kaj se zgodi, če magnezij in estrogen pridejo v telo hkrati? Z majhno količino magnezija in veliko količino estrogena bo magnezij padel v mišice in kostno tkivo, v njej pa skoraj ni kri. Ta položaj je obremenjen z mišičnimi krči, krvnimi strdki v posodah, bolečinami v različnih delih telesa. Krvni strdki nastajajo v krvnih žilah, ker kalcij in magnezij med vzajemnim delovanjem povečata tveganje za njihov nastanek zaradi povečanega strjevanja krvi.

Če vaša zdravila vsebujejo kalcij in estrogen, potrebujete tudi magnezij, tako da postopek strjevanja krvi normalno poteka.

Katere snovi zmanjšajo raven magnezija v telesu?

Če ima ženska v telesu malo magnezija, kljub normalni polnopravni prehrani, potem ima izdelke ali snovi, ki iz telesa izperijo magnezij. Kateri so ti izdelki?

  1. Soda z sladili. Kalcija in magnezija običajno ne absorbirajo. Razlog - vezava kalcija in magnezijevih fosfatov, ki jih vsebuje sod. Kalcij in magnezij se slabo absorbirajo, ker postanejo netopni, če so izpostavljeni fosfatnim kislinam in jih telo zavreče.
  2. Brezalkoholne in nizkoalkoholne pijače z barvili in sladili. Vsebujejo konzervanse glutamat natrij in aspartat, zato telo poveča vnos magnezija. Treba je povečati njegove odmerke z uporabo brezalkoholnih in alkoholnih pijač, saj snovi v sode sestavljajo kalcij iz telesa.
  3. Kava. Ta pijača povzroča povečanje koncentracije kateholamina, kar prav tako zmanjša odmerek prostega kalcija v krvi.
  4. Antistresni pripravki. Vsebujejo hormone, ki zmanjšujejo stopnjo stresa, vendar lahko zmanjšajo raven magnezija v telesu.

Koliko kalcija potrebuje človeku na dan?

Norma za žensko, če ne uporablja zdravil, ki ukradejo kalcij, je od 400 do 600 mg. In statistika kaže, da ženska v povprečju porabi veliko manj kalcija - 4-6 krat manj kot običajno.

Ženske morajo poznati eno skrivnost: z uporabo kalcija uskladiti količino estradiola v telesu. Če ženska uporablja uravnotežen odmerek estradiola in magnezija, potem močno oslabi, po tem pa pride do nezadržljive hrepenenje po čokoladi, sladicah in drugih sladkih stvareh, ki nas naredijo popolnejše.

Če ženska vzame magnezij in kalcij dvakrat na dan, kot je predpisal zdravnik, to omogoča, da sta oba elementa dobro absorbirana in delata 24 ur. Kar zadeva količino sprejema, mora biti kalcijeva norma dvakrat višja od standarda magnezija. Razmerje med tema dvema zdraviloma je dve proti ena.

Namesto tablet lahko uporabite kapsule s kalcijem in magnezijem - veliko bolje absorbirajo, saj so v kapsulah že v prahu do najmanjših delcev.

Magnezij v obliki tekočine, je tudi dobra, ker je mnogo bolj dovzetni na želodcu, njegova stena iz tekočega magnezija ni tako nadležno kot zdravila v tabletah, ki poleg tega tudi slabo absorbira.

Magnezij je zelo dober pri zdravljenju glavobola, debelosti, mišičnih krčev, mišičnih bolečin, tesnobe. Če boste poklonili ta mineral, bo zdravje na vrhu.

Mangan in njegov vpliv na težo

Mangan je zelo pomemben mineral za telo, tudi za vzdrževanje normalne teže. Če mangana v telesu ni dovolj, lahko oseba, ki trpi zaradi depresije, bolečine v mišicah in sklepih, krhke kosti, nihanja glukoze v krvi, kot tudi stalne alergije - zaščitne reakcije imunskega sistema, ki postane agresiven.

Manganov spodbuja boljšo absorpcijo vitaminov E, B, C, ker pomaga pri posebnih encimih, da jih bolje predelajo. Zahvaljujoč manganu izboljša metabolizem, imunski sistem in ščitnico.

Zahvaljujoč manganu se hormoni T4 in T3 (ščitnični hormoni) proizvajajo v zadostnih količinah, delo hipofize - del možganov, ki je odgovoren za številne procese v telesu - se izboljša. Mange nadzira receptorje bolečine in vpliva tudi na nihanja razpoloženja.

Mangan je aktivno vključen v celični metabolizem in pomaga v boju proti prostim radikalom, ker je to del antioksidativnega encima superoksid dismutazo (FSD), ki sodeluje pri odpravljanju prostih radikalov, deformacije zdrave celice. Zahvaljujoč manganu je možno izboljšati metabolizem in s tem uravnati telesno težo.

Zakaj nimamo mangana?

Zakaj nimamo mangana?

Pogosto v našem meniju je zelo majhen ta uporaben element v sledovih. Razlogi so slaba tla, na katerih gojijo rastline, v katerih je mangan. Predelava izdelkov, ki vsebujejo mangan, iz katerih je rudnik uničen. Vsebnost fitata v rastlinah, ki ne dajejo mangana, običajno zazna telo.

Ogljikove pijače tudi preprečujejo, da bi telo absorbiralo mangan, pa tudi druge koristne minerale. Vsebujejo fosfatne kisline in fosfor, ki ne dovoljujejo, da se uporabne snovi absorbirajo v stene črevesja.

Če ima telo veliko železa in kalcija, je to tudi razlog za slabo absorpcijo mangana v črevesju.

Viri mangana

To so predvsem rastline: rozine, žita, oreški, korenje, špinača, pomaranče, brokoli, pšenični kalčki, čajni listi. Če se rastline obdelujejo termično ali očiščujejo s kemikalijami, v njih uniči mangan. V višjih razredih manganove moke je skoraj popolnoma odsotna zaradi več postopkov obdelave.

Ker naše telo vsako dan porabi vsaj 4 mg mangana, je treba to raven obnoviti. To je mogoče storiti z uporabo menija, obogatenega z manganom, ali farmacevtskih izdelkov z manganom v sestavi. Če je mangan del vitaminski dodatek, z njim ne potrebujete zdravila posebej, da ne bi presegli odmerka. Nepogrešljiv cink

Ta mineral je izjemno potreben za naše telo, saj aktivno sodeluje pri gradnji in rasti tkiv, pa tudi pri njihovi obnovi. Vloga cinka v telesu lahko primerjamo z vlogo beljakovin, brez katerih ni mogoč popolni razvoj tkiv.

Za živčni sistem in možgane je cink preprosto nepogrešljiv. Cink pomaga sintetizirati beljakovine in uravnava tudi raven glukoze v krvi. Zahvaljujoč cinku koža postane zdrav videz zaradi pravilne tvorbe kolagenskih vlaken, brez katerih je plastičnost mišic nemogoča.

Cink ne le pomaga, da deluje živčni sistem, ga krepi, ampak tudi vpliva na reproduktivni sistem, ki pomaga normalnemu delovanju jajčnikov. On nadzira proces proizvodnje več kot 20 encimov, potrebnih za telo, zaradi česar reprodukcijski sistem deluje odlično.

Cink aktivno sodeluje pri zdravljenju ran, prask, okrevanju s poškodbami. Cink pomaga zmanjšati bolečino osebe.

Norme cinka v telesu

Ženske potrebujejo posebno cink, saj z njihovim razmnoževanjem proizvaja vse manj spolnih hormonov in to neposredno vpliva na delovanje drugih telesnih sistemov. Če ženska nima cinka, to pomeni, da v njeni meniji ni izdelkov, ki so bogati s tem mineralom. Viri cinka so raznovrstni: lahko so izdelki in minerali iz lekarn.

Če je cink vzet iz žitaric, je zelo pomembno, na kateri toni te žitarice rastejo. Če je na izčrpanem, potem bo cink slabe kakovosti. Potem bo potrebno dopolniti zaloge cinka v telesu s pomočjo farmacevtskih kompleksov.

Cink postane manj izdelkov, kar pomeni, da gre tudi manj v telo, ker se izdelki s svojo vsebino obdelujejo s čiščenjem in toplotno. Surovi izdelki so bogati s tem mineralom, precej več kot predelani.

Koliko cinka dobimo?

Vsebnost cinka v rastlini in njegova koncentracija je odvisna od količine rastline v rastlini. Ta spojina, ki tudi ne dovoljuje absorpcije kalcija, železa ali magnezija. In ko oseba poje žitne izdelke s fitatom, telo ne prebavi koristnih mineralov.

Cink lahko dobimo ne le iz žit, ampak tudi iz semen, morskih sadežev in živalske hrane. Kot vir cinka so nepogrešljiva bučna semena. Če imate steklo 1-krat dnevno, boste dnevno uživali v cinkovi količini. Kot za meso, nizko-maščobne sorte, zdravniki priporočajo cink v telesu, da jedo jutro in zvečer v kosu mesa, velikosti pol dlani. To je dnevna norma cinka.

Cink za vegetarijance

Vegetarijanci so težje kot meso, saj imajo pogosto pomanjkanje cinka. Ta pomanjkljivost se še poslabša, če pogosto vključite v menije izdelke iz soje, ki jih mnogi vegetarijanci počnejo. Dejstvo je, da je v sojini izdelki veliko fitata, zaradi česar je asimilacija cinka izredno težka. Če želite zmanjšati količino te kemične spojine v soji, ga morate uporabiti kot izdelek za fermentacijo.

Brez kuhanja, gašenja, cvrtja sojinih proizvodov, se količina fitata v njih ne zmanjša, zato se koristni mikroelementi soje skoraj ne bodo asimilirajo.

Posledica tega je, da oseba, ki ne jedo mesa, potrebuje posebne dodatke za dopolnitev zalog cinka v telesu.

Če presegate odmerek cinka

To lahko povzroči negativne reakcije telesa, preprečuje črevesno absorpcijo bakra iz izdelkov. Toda baker cink - minerali, ki jih je treba sprejeti ločeno drug od drugega. Če vzamete cink zjutraj, nato pa baker zvečer. V nasprotnem primeru bodo medsebojno zavirali vpliv drugega na telo. V idealnem primeru jemlje 1,5 do 3 mg bakra na dan in cink 15 mg.

Koliko bo telo zaznalo cink, je odvisno od drugih elementov v telesu v sledovih. Na primer, pomanjkanje vitamina B6 in triptofana lahko privede do dejstva, da cink skoraj ne absorbira stene črevesja. Tudi ko je krom pomanjkljiv, bo telo veliko bolj počasi opazil cink kot pri normalni hitrosti. Krom pomaga tudi pri ohranjanju ravni glukoze.

Če ženska vzame dvakrat na dan za 100 mcg kroma, ne bo težav z absorpcijo cinka in normalno koncentracijo glukoze. In obratno - prekomerni odmerki kroma povzročajo nestrpnost do glukoze in celo nasitje telesa s toksini.

Za ljudi, ki trpijo zaradi debelosti, kromovi in cinkovi dodatki so zelo dobri za nadzor telesne teže in preprečevanje kopičenja maščob.

Seveda ne smemo pozabiti na druge minerale in na zdravo prehrano z beljakovinami, maščobami in ogljikovimi hidrati v sestavi.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.