^

Zdravje

Nadzor drog

Eden od sodobnih trendov na področju klinične biokemije je spremljanje drog. Spremljanje ali spremljanje drog v celotnem obdobju zdravljenja je kompleksen analitični problem.

Analiza pomanjkanja vitaminov D3, B12, E za odraslega in otroka

Vitamini so številne bistveno pomembne snovi, brez katerih je normalna aktivnost vseh celičnih struktur nemogoča. Pomanjkanje vitaminov slabo vpliva na splošne kazalnike zdravja ljudi in na funkcije posameznih organov.

Ciklosporin v krvi

Ciklosporin se pogosto uporablja kot imunosupresiv učinkovita, da inhibira reakcija "presadek proti gostitelju" po operaciji za presaditev kostnega mozga, ledvic, jeter, srca in pri zdravljenju nekaterih avtoimunskih bolezni.

Litij v serumu

Litijevi ioni se absorbirajo v prebavni trakt. Izloči se z urinom (95%), iztrebki (1%) in nato (5%). Koncentracija litija v slini je veliko višja od koncentracije v serumu. Križno-možganska pregrada je prepustna za litij, njegova koncentracija v CSF pa je 40% od seruma.

Teofilin v serumu

Teofilin zavira fosfodiesterazo, poveča raven cAMP v celicah, je antagonist receptorjev adenozina v pljučih, kar povzroča, da se bronchi širijo. Iz skupine ksantinov je teofilin najučinkovitejši bronhodilatator.

Phenobarbital v serumu

Phenobarbital se večinoma uporablja kot antikonvulziv. Ustno je, zdravilo je skoraj v celoti (do 80%) absorbirano v tankem črevesu. Najvišja koncentracija zdravila se doseže 2-8 ur po enkratnem peroralnem vnosu skozi 1,5-2 ure po intramuskularni injekciji.

Digitoksin v serumu

Digitoksin je srčni glikozid, ki se razlikuje od digoksina glede na trajanje delovanja, kar je povezano z boljšo topnostjo v lipidih. Digitoksin se skoraj popolnoma absorbira v prebavnem traktu. Digotoksin se v krvnem serumu veže na albumin.

Digoksin v serumu

Digoksin je eden najpogosteje uporabljenih srčnih glikozidov. Običajno ga jemljete en mesec. Absorpcija v prebavnem traktu je 60-80% odmerka. Od krvi večina zdravila izloča ledvice. Predpisati digoksin, predvsem v srčnem popuščanju in kot antiaritmično zdravilo, skupaj z drugimi zdravili.
You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.