^

Zdravje

Opredelitev zdravil

Opredelitev halucinogenov

Halucinogeni so vrsta zdravil, ki povzročajo simptome, ki spominjajo na psihoze (halucinacije, izguba občutka resničnosti, stanja na stenah in druge dramatične spremembe v procesih mišljenja in percepcije).

Opredelitev marihuane

Marihuana je droga, izdelana iz konoplje (Cannabis sativa). Je mešanica nadzemnih delov rastline. Pri ekstrakciji rastlinske smole dobimo bolj aktiven produkt, hašiš. Konoplja (splošni izraz za označevanje psihoaktivnih izdelkov iz konoplje) vsebuje tri glavne kanabinoide: kanabidiol, tetrahidrokanabinol in kanabino.

Opredelitev kokaina

Kokain je alkaloid, pridobljen iz grmovnice Erythroxylon coke, domače v Boliviji in Peruju. Trenutno sta znana dva načina uporabe kokaina. Prva je vdihavanje zdravila.

Opredelitev amfetaminov

Amfetamin in podobne snovi v strukturi imajo izrazit stimulativni učinek na centralni živčni sistem. Amfetamin zasvojenost je tipično za profesionalne športnike, vozniki, ki prevažajo tovora na velike razdalje (s pomočjo zdravila za lajšanje utrujenost) in drugi. V klinični praksi, amfetamin včasih uporablja v depresije (odmerke od 2,5 do 20 mg / dan) in patologiji.

Opredelitev opioidov

Opioidi se nanašajo na snovi, ki povzročajo fizično in psihološko odvisnost. Opij se proizvaja iz sokov opijskega maka (Papaver somniferum), vsebuje več kot 20 različnih alkaloidov, od katerih je najbolj znana morfija.
You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.