^

Zdravje

Lipidi, lipoproteini in apolipoproteini

Lipoprotein (a) v serumu

Lipoprotein (a) sestoji iz apo (a), ki je po naravi glikoprotein in kovalentno vezan na apo-B100. Lipoprotein (a) ima pomembno strukturno podobnost s plazminogenom.

Apolipoprotein B1 v serumu

Apo-B je glavni transporter trigliceridov iz črevesja v maščobne celice, zato ga imenujemo "veliki nakladač". Povečanje vsebnosti apo-B v krvi je običajno kombinirano z visoko koncentracijo LDL in je povezano s familijskim HLL, kar je pogosto zapleteno z miokardnim infarktom.

Apolipoprotein A1 v krvnem serumu

Za vsak primarni lipoprotein je značilna prisotnost v svoji sestavi posameznika, samo inherentnega proteina (apolipoprotein). Apolipoproteini so označeni z latiničnimi črkami, od katerih so nekatere družine beljakovin in so označene tudi s številkami (npr. Apo-A1, apo-A2 itd.).

Tipična dislipoproteinemija

Preiskovanje lipoproteinov frakcij v klinični uporabi za tipkanje dislipoproteinemia. Dyslipoproteinemia - odklon lipoproteinov v krvi spektra, se kažejo spremembe v vsebnosti (povečanje, zmanjšanje ali nobene razmerje kršitve) enega ali več razredov lipoproteinov.

Elektroforetska analiza lipoproteinov

Lipoprotein krvne plazme - transportna oblika lipidov v človeškem telesu. Nosijo transport lipidov kot eksogene (hrana) in endogenega izvora. Posamezni lipoproteini zajemajo presežek holesterola iz celic perifernih tkiv, da ga prevažajo v jetra, kjer se oksidirajo v žolčne kisline in izločajo z žolčem.

Lipoproteinski holesterol nizke gostote v krvi

Holesterol lipoproteinov z nizko gostoto (LDL-holesterol) je glavna transportna oblika holesterola.

Visoka gostota lipoproteinskega holesterola v krvi

Visoka gostota holesterola (HDL holesterola) lipoproteinov je definirana kot preostali količini serumskega holesterola po obarjanju lipoproteini vsebuje apo-B-(LDL in zelo nizko gostoto).

Skupni holesterol v krvi

Holesterol je sekundarni monohidrični ciklični alkohol. Holesterol vstopi v telo s hrano, vendar se večina oblikuje endogeno (sintetizira v jetrih). Holesterol je sestavni del celičnih membran, predhodnik steroidnih hormonov in žolčnih kislin.

Trigliceridi v krvi

Trigliceridi ali nevtralne maščobe so estri trihidričnega alkohola glicerola in višjih maščobnih kislin. Trigliceridi vstopajo v telo s hrano (eksogeni trigliceridi) in se sintetizirajo v telesu (endogeni trigliceridi).
You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.