^

Zdravje

Elementi v sledovih

Feritin v krvi

Ferritin je vodotopni kompleks železovega hidroksida z apoferritinskim proteinom. Najdemo ga v celicah jeter, selesinka, rdečega kostnega mozga in retikulocitov.

Transferrin v krvi

Transferrin se nanaša na beta-globuline. Glavna naloga transferina je prenos absorbiranega železa v njegovo depo (jetra, vranico), v retikulocite in njihove predhodnike v rdečem kostnem mozgu. Transferrin lahko veže ionov drugih kovin (cink, kobalt itd.).

Skupna sposobnost vezave železa v krvnem serumu

Skupna sposobnost vezave železa v serumu v krvi je pokazatelj koncentracije transferina. Upoštevati je treba, da je pri vrednotenju vsebine transferina glede na rezultate določanja skupne kapacitete vezave železa v serumu v krvi precenjeno za 16-20%, ker se pri več kot polovični nasičenosti transferina železo veže na druge beljakovine.

Iron v krvi

Skupna vsebnost železa v človeškem telesu je približno 4,2 približno 75-80% celotne količine železa, vključenega v hemoglobinu, se 20-25% železa rezervirani, 5-10% del mioglobina v encimov dihal vsebuje 1%, kataliziranje dihalnih procesov v celicah in tkivih.

Jod v urinu

Jod je element v sledeh, ki je v naravi prisoten v sledeh. V pitni vodi je vsebnost joda neznatna, zato večina tega elementa v sledovih vstopi v človeško telo s hrano. Najvišja koncentracija joda v morski hrani (približno 800 mcg / kg); še posebej bogata z jodovi morskimi algami.

Baker v urinu

Analiza bakra v urinu se uporablja predvsem za diagnosticiranje in ocenjevanje učinkovitosti zdravljenja Wilson-Konovalovove bolezni. Izločanje bakra v urinu z Wilsonovo boleznijo, Konovalov običajno nad 100 ug / dan (1,57 umol / dan), vendar je lahko nižja v mlajše brate in sestre pred razvojem simptomov.

Baker v krvi

Baker je eden najpomembnejših bistvenih mikrohranil, potrebnih za človeško življenje. V odraslo telo vsebuje 1,57-3,14 mmola bakra, polovica te količine pa pade na mišice in kosti, 10% pa na jetrno tkivo.

Kloridi v urinu

Količina klora v urinu je odvisna od njegove vsebnosti v hrani. Pri dojenčkih z urinom se zelo malo klora izloča, saj je vsebnost materinega mleka nizka. Prehod na mešano prehrano povzroča znatno povečanje vsebnosti klora v urinu. Njegova količina v urinu se povečuje v skladu z naraščajočo uporabo namizne soli.

Kloridi v krvi

Skupna vsebnost klora pri zdravi osebi s telesno maso 70 kg je približno 2000 mmol, to je 30 mmol / kg. Klor je glavni zunajcelični kation. V telesu je večinoma v ioniziranem stanju, v obliki soli natrija, kalija, kalcija, magnezija itd.

Magnezij v krvi

Magnezij je četrti element v človeškem telesu po kaliju, natriju, kalciju in drugem največjem elementu v celici po kaliju. Človeško telo vsebuje približno 25 g magnezija, 60% je del kostnega tkiva, večina ostanka pa je v celicah. Samo 1% celotnega magnezija vsebuje ekstracelularna tekočina.

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.