^

Zdravje

Raziskave hemostaznega sistema

Stopnja koagulograma

Norma koagulograma je zelo pomembna. Dejstvo je, da mora analiza ustrezati nekaterim sprejemljivim številkam. Vsako odstopanje kaže na prisotnost težav v človeškem telesu. Več informacij o tej temi najdete spodaj.

Koagulogram

Koagulogram je vrsta krvnega testa. Izvaja se izključno zaradi preučevanja sposobnosti strjevanja krvi. To je zelo nujno vprašanje za danes.

D dimer

Ko se cepijo vlakna fibrina, nastanejo fragmenti-D-dimeri. Pri določanju vsebnosti D-dimerjev s pomočjo specifičnih antiserumov lahko ocenimo, v kolikšni meri je fibrinoliza, ne pa fibrogenoliza, izražena v testni kri. Povečana vsebnost D-dimera - eden glavnih označevalcev aktiviranju hemostatske sistema, saj odraža tako tvorbo fibrina v študiji krvi in njenih lizi.

Proizvodi razgradnje fibrinogena / fibrina

Razkrojni produkti fibrinogena / fibrina tvorjena v telesu pri aktiviranju sistema fibrinolizo (interakcijo plazmina z fibrinogena in fibrin), ki se razvija v odgovor na intravaskularne tvorbe fibrina. Razgradni produkti fibrinogena / fibrina imajo antitromboplastinski, antitrombinski in antipolimerni učinek.

Alfa 2 antiplazmin

Alfa2-antiplazmin je glavni hitro delujoči inhibitor plazmina. Skoraj takoj ustavi fibrinolitično in esterazno aktivnost. Njegov mehanizem delovanja temelji na dejstvu, da preprečuje absorpcijo plazminogena v fibrin, s čimer se zmanjša količino proizvedene plazmin na površini strdka in s tem dramatično upočasnjuje fibrinoliza.

Plasminogen

Plasminogen (profibrinolizin) je neaktiven predhodnik encimskega plazmina (fibrinolizin). Določanje plazminogena je ključnega pomena za oceno stanja fibrinolitičnega sistema.

Protein S

Protein S je vitaminski K-odvisni plazemski glikoprotein. Cirkulira v krvi v dveh oblikah: prosta (40%) in povezana s C4-komponento komplementa (60%). So v dinamičnem ravnotežju, vendar je aktivna samo prosta beljakovina. Protein S je kofaktor proteina C v procesu inaktivacije Va in VIIIa faktorjev strjevanja krvi.

Beljakovine C

Protein C je vitaminski K-odvisni glikoprotein krvne plazme. To se sintetizira v jetrih kot neaktivno proen-cima ki pod vplivom trombina-trombomodulina kompleks pretvori v aktivno obliko. Aktiviranega proteina C - antikoagulantna encim selektivno inaktivaciji faktorjev Va in VIIIa z njihovo hidrolizo v prisotnosti kalcijeve, fosfolipidi in kofaktor - proteina S, s čimer se prepreči prenos protrombina v trombin.

Aktivirani čas strjevanja (ABC)

Postopek za določanje aktiviranega časa strjevanja (ABC) omogoča nadzor in prilagajanje nivoja heparinizacijo pacienta med operacijo umetnih organov (srce, pljuča, umetna ledvica, jetra, hemosorbtion) število nevtralizacijo odmerek protamina sulfatom in oceni popolnosti nevtralizacije heparina.

Heparin v plazmi

Heparin je sulfatiran polisaharid, sintetiziran v maščobnih celicah, ne prodre skozi placento. Veliko je v jetrih in pljučih. Antitrombin III spremeni v takojšen antikoagulant. S fibrinogenom, plazminom in adrenalinom tvori komplekse, ki imajo antikoagulantno in fibrinolitično delovanje.

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.