^

Zdravje

Bolezni ušesca, grla in nosu (otolaringologija)

Aphonia: funkcionalna, organska, psihogena, resnična

Izguba sposobnosti izgovarjanja glasu se imenuje afonija. Hkrati oseba govori le šepetavo, brez hripavosti, piskanja, značilnega za disfonične motnje. 

Pareza glasilk pri otrocih

Parezo glasilk pri novorojenčkih lahko povzroči negativen vpliv škodljivih dejavnikov iz materinega telesa, zaradi česar opazimo okvare v razvoju živčnega sistema, žilne in presnovne patologije, ki vodijo do zmanjšanja funkcionalnost glasilk. 

 

Pareza glasilk: vzroki, simptomi, diagnoza

Po študijah je 60% parez glasilk povezanih z novotvorbami v grlu, požiralniku ali ščitnici in kirurškimi posegi iste lokalizacije. In na prvem mestu so operacije na ščitnici.

Zdravljenje pareze glasilk

Kirurško zdravljenje dvostranske pareze glasilk omogoča temeljit pregled bolnika, določitev obsega posega in učinkovite možnosti zdravljenja, saj zdravnik praktično nima prostora za napake.

Laringealno vneto grlo

Laringealna angina lahko prizadene bolnike katere koli starosti, čeprav je pogostejša pri odraslih, običajno prizadene ljudi med 18. In 40. Letom starosti, čeprav se lahko pojavi pri otrocih, mlajših od treh let.

Kazeozni zamaški na mandljih v grlu

Tak simptom, kot so kazeozni zamaški na tonzilah v grlu, otolaringologi opažajo precej pogosto - tako pri vnetnih procesih v žrelu kot v primerih, ko ni znakov očitnega vnetja palatinskih tonzil.

Smrčanje v spanju pri ženskah, moških in otrocih

Smrčanje v sanjah je pogosto opozorilo, da morate biti pozorni na zdravstveno stanje smrčalca, saj je taka lastnost lahko znanilec razvoja sindroma, ki ogroža življenje

Vzroki smrčanja

Zakaj je pomembno vedeti resnične vzroke smrčanja? Ker se ga je mogoče znebiti, ker skoraj vsak tretji človek redno smrči nad 30 in občasno smrči 45-50%.

Smrčanje z adenoidi pri otrocih in odraslih

Adenoidi (adenoidna vegetacija) so gubastim povečanim žrelom ali nazofaringealnim tonzilom, ki je del prirojenega imunskega sistema - limfoepitelnega žrela. 

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.