^

Zdravje

Bolezni živčevja (nevrologija)

Stiskanje radialnega živca desne, leve roke

Stiskanje ali ščipanje radialnega živca - enega od treh živcev brahialnega pleksusa, ki zagotavljajo motorično in senzorično funkcijo rok - vodi do razvoja kompresijske nevropatije, vključno s tunelskimi sindromi

Kriptokokni meningitis

Kriptokokni meningitis se razvije, ko je prizadet inkapsuliran kvas Cryptococcus neoformans, ki spada med človeške oportunistične patogene.

Aplazija corpus callosum

Malformacija v obliki popolne ali skoraj popolne odsotnosti adhezije živčnih vlaken, ki povezujejo možganske poloble, je opredeljena kot aplazija corpus callosum, ki je sinonim za njeno agenezo, torej pomanjkanje razvoja med razvojem.

Kakosmia

Motnja funkcij vohalnega sistema, ki se kaže v tem, da se navadni vonji zdijo človeku neprijetni in celo zoprni, je opredeljena kot parosmija, troposmija ali kaosmija (dobesedno iz grščine - slab vonj).

Meningizem

Izraz "meningizem" je sindrom, ki se pojavi pri nekaterih pogostih nalezljivih patologijah pod vplivom draženja možganskih ovojnic. Za meningizem so značilni znaki, kot so glavobol, togost vratnih mišic, povečanje intrakranialnega tlaka v ozadju nespremenjene sestave cerebrospinalne tekočine.

Idiopatska generalizirana in žariščna epilepsija

Sistematični pregled in metaanaliza študij po vsem svetu je pokazala, da je bila točkovna razširjenost aktivne epilepsije 6,38 na 1000 ljudi, v življenju pa 7,6 na 1000 ljudi.

Kavzalgija: kaj je ta bolezen?

Seznam definicij lahko nadaljujemo, tu pa je poseben medicinski izraz - kavzalgija - kar pomeni močno dolgotrajno bolečino pekočega značaja.

Lissencephaly možganov

Med organskimi cerebralnimi patologijami izstopa takšna prirojena anomalija v razvoju možganov, kot je lizencefalija, katere bistvo je v skoraj gladki površini skorje njegovih polobel - z nezadostnim številom zavojev in utorov.

Hipotenzijski sindrom pri otrocih in odraslih

Zmanjšanje tonusa skeletnih mišic (preostala napetost in mišična odpornost na pasivno raztezanje) s poslabšanjem njene kontraktilne funkcije je opredeljeno kot mišična hipotenzija.

Spinalni šok pri ljudeh

V nevrologiji je hrbtenični ali hrbtenični šok opredeljen kot klinični sindrom, ki izhaja iz začetnega nevrološkega odziva na travmatično poškodbo hrbtenjače - z reverzibilno izgubo ali zmanjšanjem vseh njegovih funkcij pod ravnijo poškodbe.

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.