^

Zdravje

Bolezni pljuč, bronhijev in pleure (pulmonologija)

Vrste pleuropneumonije

Pljučnico delimo glede na stopnjo poškodbe pljuč. Če vnetni proces zajema le režnje, ne da bi se razširil na žile in alveole, potem govorijo o pleuropnevmoniji ali krupozni pljučnici - nalezljivi bolezni, ki jo lahko sprožijo virusi, mikrobi ali glive.

Zdravljenje pleuropneumonije

Protokol zdravljenja kruoznega vnetja vključuje hkratno uporabo dveh antibiotikov: enega intravensko, drugega intramuskularno. Običajno se terapija izvaja s spodaj opisanimi zdravili.

Hematokela v pljučih

Pri travmatični poškodbi pljučnega tkiva z ohranjeno celovitostjo visceralne pleure se lahko pojavi pljučna hematocela. To patologijo spremljajo bolečine v prsih, težave z dihanjem in včasih hemoptiza.

Fibrotoraks

Bolezni plevralne votline so pogost zaplet, ki se razvije po različnih bronhopulmonalnih patologijah. Eden od teh zapletov je lahko fibrotoraks - govorimo o obliteracijskem fibroznem procesu v plevralni votlini.

Simptomi plevropnevmonije

Najpogosteje se razvije akutna plevropnevmonija in skoraj od samega začetka takega vnetja ali po dveh ali treh dneh se začnejo pojavljati prvi znaki širjenja bakterijske okužbe iz pljučnega režnja v pleuro.

Vzroki in patogeneza pleuropneumonije

Bakterijsko pljučnico Lobar, ali žariščno nesegmentno pljučnico, ali akutno lobarno vnetje pljučnih lobeljov, ki prizadenejo del njene serozne membrane (pleura), lahko diagnosticiramo kot pleuropneumonijo, čeprav ta definicija ni v respiratornem sistemu razreda ICD-10.

Kosti v levem in desnem pljuču: plevralni, fibrozni

Resni zaplet po bolezni dihal je v pljučih. Razmislite o patogenezi in vzrokih njihovega pojavljanja, glavnih simptomih, metodah zdravljenja in preprečevanju.

Sindrom kompaktiranja pljučnega tkiva

Skupni objektivni znak razvijajočega zmanjšanja zračnosti, ki ustreza zategovanju pljučnega tkiva, je asimetrija prsnega koša, razkrita med preiskavo in palpacijo.

Pleuralni sindrom

Akumulacija v plevralni votlini tekočine (hidrotoraks), ki je lahko eksudat, transudat, gnoj (piotorax, empio pleurusa), kri (hemotorax) ali mešani

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.