^

Zdravje

Poškodbe in zastrupitve

Zastrupitev z olji: maslo, rastlinsko, eterično

Patogenezo zastrupitve z oljem delimo na mikrobno (toksikoinfekcija, toksikoza, mešana etiologija) in nemikrobno. V prvem primeru patogeni mikroorganizmi, ki se razmnožujejo, izločajo toksine, katerih kopičenje v telesu vodi do splošnega toksičnega sindroma

Zastrupitev s paradižnikom

Zastrupitev s paradižnikom se ne pojavi vedno, ampak le iz določenih razlogov. Na splošno je paradižnik varen za uživanje, če je pravilno gojen, konzerviran, shranjen v normalnih pogojih itd.

Zastrupitev s krastačo

Ena najbolj strupenih gob, ki jih poznajo mikologi, je bledica (Amanita phalloides), zastrupitev s krastavo, nebakterijsko okužbo, ki se prenaša s hrano, pa povzroči večino smrti po vsem svetu, povezanih z uživanjem gob.

Zlom osnove lobanje

Zlom baze lobanje vključuje zlom kosti, ki tvorijo osnovo njene zunanje površine (base cranii externa), pa tudi strukture notranje površine baze lobanje (base cranii interna).

Zastrupitev s piščancem

Razlog za zastrupitev s piščančjim mesom je najpogosteje neprimernost mesa za uživanje zaradi njegove gnilobe, pa tudi nezadostno pečenje. 

Zastrupitev z lubenico odraslega in otroka

Strokovnjaki ugotavljajo, da se več primerov zastrupitve z lubenico pojavlja v juniju-juliju, ko se na policah pojavijo zgodnje orjaške jagode.

Zastrupitev s kumarami: sveža, soljena, vložena

Med možnimi strupenimi učinki živilskega izvora strokovnjaki opozarjajo na zastrupitev s kumarami - svežimi, rahlo nasoljenimi, nasoljenimi, konzerviranimi.

Ugriz odraslega in otroka

Dipterologija, ki preučuje muhe, opisuje skoraj 120 tisoč vrst teh žuželk, nekatere pa lahko ugriznejo ljudi. V večini primerov ugriz muhe povzroči le blago draženje kože, vendar nekatere vrste prenašajo patogene, tudi nevarne.

Človeški ugriz psa

Trenutno obstaja veliko število nalezljivih bolezni (zoonoze), ki se prenašajo z osebe na žival. Te bolezni vključujejo na primer steklino, leptospirozo, lišmaniozo, različne psitakoze, tetanus.

Zastrupitev s formaldehidom

Formaldehid je strupena in hkrati zelo pogosta kemikalija, in sicer plin, katerega vodna raztopina je znana kot formalin. 

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.