^

Zdravje

Poškodbe in zastrupitve

Zastrupitev z mesom

Z mikrobiološkega vidika je meso dobro gojišče neželenih mikroorganizmov, zastrupitev z mesom pa se nanaša na toksične okužbe mikrobne etiologije, ki se prenašajo s hrano, ki jih povzročajo številni enteropatogeni patogeni.

Zastrupitev z nikotinom: akutna, kronična

Derivat dušikove spojine piridina, tobačnega alkaloida nikotina, je močan nevro- in kardiotoksin. Poleg dejanske škode kajenja, ki povzroča fizično in duševno odvisnost, lahko pride do neposredne zastrupitve z nikotinom tako odraslih kot otrok.

Zlom kolka pri starejših

Posebno nevaren je zlom vratu stegnenice pri starejših. To je poškodba, o kateri bi morali biti obveščeni vsi bolniki, starejši od 45-50 let.

Razpoka v kosti

Ne vedno, s poškodbo se kost popolnoma zlomi: možna je tudi delna poškodba, ki se diagnosticira kot razpoka v kosti. 

Zastrupitev z začimbami

Spice je kadilna mešanica zeliščnih sestavin, prepojenih s sintetičnimi dodatki z narko-psihotropnim učinkom. 

Fibrozna osteodisplazija

Kostna displazija, Liechtenstein-Braytseva bolezen, fibrozna osteodisplazija so imena za isto prirojeno nededno patologijo, pri kateri se kostno tkivo nadomesti z vlaknastim tkivom. 

Kontuzija in zlom grla

Čeprav je grlo sestavljeno predvsem iz hialinskih hrustancev, ki so med seboj in okoliškimi strukturami pritrjeni z mišičnimi ali vlaknastimi tkivi, je posledica neposredne travme v predelu vratu, modrice in zloma grla, natančneje, zloma hrustanca. Grla, lahko povzroči.

Okrevanje po zlomu kolka

Zlom vratu stegnenice je pogosta poškodba, ki se pojavi pri starejših, saj jih izpustijo slab vid, omejena gibljivost in včasih motena koordinacija.

Disekcijski osteohondritis

Med številnimi različnimi boleznimi mišično-skeletnega sistema je relativno redka osteohondritis dissecans, bolezen, ki je omejena oblika aseptične nekroze subhondralne kostne plošče. 

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.