^

Zdravje

Krvni albumin

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 20.11.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Krvni albumin je zelo pomembna beljakovinska sestavina človeške krvi. Ime izhaja iz latinske besede - bela (albus). Je beljakovina, ki je zelo topna v slanih in kislih medijih, poleg tega pa je beljakovina skoraj čista, saj ne vsebuje niti enega miligrama ogljikovih hidratov.

Eden najbolj osnovnih, številnih albuminov je prisoten ne samo v človeškem telesu, temveč tudi v beljakovinah piščančjih jajc, v nekaterih rastlinah se njegova rastlinska in živalska vrsta imenuje albuminoid. Pri ljudeh se albumin v velikih količinah proizvaja v jetrih. Albumin v krvi je nosilec vseh dvajsetih esencialnih aminokislin.

Albumin v krvi opravlja pomembno nalogo - je odgovoren za transport maščobnih kislin, ki je potreben za telo, mikroelementi žolča in pigmenti - bilirubin. Poleg tega se albumin, kljub svoji majhnosti, sooča s prenosom vitaminov in zdravilnih sestavin - antibiotikov, hormonov in včasih tudi nekaterih strupenih snovi. V medicini se v šali imenuje - molekula-taksi. Takšne funkcije so posledica odličnih veznih lastnosti albumina in to »vozilo« ni kapricno izbirati potnike. Velik seznam snovi, ki jih molekula albumina lahko veže, je resnično impresiven. Ta beljakovina uravnava tudi plazmo, osmotski tlak in, če se oseba iz neznanega razloga začne gladovati, se najprej porabi beljakovina v plazmi in osmotski krvni tlak.

V suhi obliki vsebuje človeška kri do 65% tega pomembnega elementa. Pravzaprav, koliko albumina v krvi človeka, tako on in zdravo telo. Krvni albumin se imenuje tudi serum, ker ga vsebuje. Proteinske albuminske molekule najdemo tudi v drugih telesnih telesih, na primer albumin je prisoten tudi v cerebrospinalni tekočini.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Norma albumin v krvi

Količina beljakovin je odvisna predvsem od starosti. En liter krvi pri dojenčkih mora vsebovati vsaj 55 g albumina. Starejši ljudje se ne morejo pohvaliti s tako bogato beljakovino v krvi - veljajo za normalno raven do 45 g. Norma osebe srednjih let je od trideset do petdeset gramov na liter krvi. Koncentracijo sirotkinih beljakovin določimo s posebno analizo, s katero ovrednotimo presnovo beljakovin v krvni plazmi. Takšna študija je potrebna za razjasnitev diagnoze številnih bolezni, zlasti patologij ledvic in jeter, v katerih se rodi albumin. Albumin ocenjujemo s serumom, vendar lahko preučimo tudi urin, cerebrospinalno tekočino in drugi biološki material, kjer je lahko albumin prisoten.

Albumin je eden glavnih "gradbenih" materialov, še posebej pomemben za rastoče telo otroka. Beljakovina zaradi beljakovin vodi do tega, da mlado telo ne prejema aminokislin, ki jih potrebuje, ker se albumin v krvi porabi intenzivneje kot običajno z normalno zdravo prehrano. Z eno besedo, albumin v krvi ni le veliko število aktivnih beljakovin, ampak biološko pomemben element, morda najpomembnejši del krvi.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.