^

Zdravje

Rentgenski žarki (rentgenske študije)

Obsevanje z rentgenskimi žarki

Rentgenski žarki so tok elektromagnetnih nihanj, katerih dolžina je v območju med ultravijoličnimi in γ-žarki. Ta vrsta valov ima poseben učinek na človeško telo.

Rentgen prsnice v 2 projekcijah

Rentgensko slikanje prsnega koša se običajno opravi za diagnostične namene, vendar bo morda potrebna osredotočena vizualizacija ravne prsnice na sredini njene sprednje stene - rentgen prsnice.

Rentgenski pregled medenice pri ženskah, moških in otrocih

Rentgensko slikanje medeničnih kosti in kolčnih sklepov se lahko izvede v treh projekcijah: anteroposteriorni (AP), zadnji sprednji (AP) in stranski (lateralni).

Rentgen turškega sedla: kaj počnejo, kaj kažejo

Rentgenska analiza stanja turškega sedla je razmeroma pogost diagnostični postopek, tudi v ginekologiji.

Rentgen klavikule v dveh projekcijah

V klinični praksi rentgensko slikanje ostaja ena vodilnih metod instrumentalne diagnostike poškodb in bolezni mišično-skeletnega sistema.

Rentgen reber

Pri rentgenskih žarkih reber se prikaže stanje kostnega mehanizma in delno se vidi hrbtenica. Stopnja ionizirajočega sevanja se ne šteje za nevarno za zdravje ljudi, zato lahko rentgenski žarki veljajo za dobro alternativo ultrazvoku.

Rentgen lopatice

Ker ni vedno mogoče takoj ugotoviti vzroka patologije, zdravniki uporabljajo rentgenski pregled lopatice. Govorimo o neinvazivni, neboleči in cenovno dostopni diagnostični metodi, ki je poleg tega precej informativna.

Digitalni rentgen

Kaj je nova diagnostična metoda - digitalni rentgen? Pravzaprav je to naš običajni rentgenski pregled z digitalno obdelano sliko.

Rentgen vratne hrbtenice s funkcionalnimi testi

Potrebo po rentgenskem pregledu vratne hrbtenice zdravnik oceni v vsaki posebni situaciji. V večini primerov ta diagnostična metoda omogoča zdravniku, da hitro in natančno določi diagnozo in začne ustrezno zdravljenje.

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.