^
A
A
A

Industrijska peka je lahko nevarna

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

14 August 2019, 09:00

Pečenje iz trgovin lahko poveča tveganje za nastanek sladkorne bolezni - in to ne zaradi sladkorja, temveč zaradi druge malo znane sestavine v sestavi. Govorimo o propionatu - snovi, ki preprečuje pojav plesni v živilih. Študije so pokazale, da propionat »posega« med presnovnimi procesi in zmanjšuje občutljivost na celični inzulin.

Študijo sta izvedla Harvard in medicinski center Haim Sheba.

Kaj je propionat? To je sol ali ester propionske kisline, ki ga damo v testo ali sir in v katere koli izdelke, da preprečimo nastanek plesni.

Na splošno velja, da propionat velja za nenevarno snov. Običajno ga izločajo celo človeške črevesne bakterije, saj pomaga predelati rastlinske vlaknine. Toda kako koristni so propionanti, če so jih telesu dostavljali umetno?

Znanstveniki so začeli svoje raziskovanje s ponudbo te snovi glodalcem. Po uporabi propionata v običajnih prehranskih količinah pri živalih se je v krvi zvišala hormonska snov glukagon, ki spodbuja sproščanje glukoze v krvni obtok v jetrih, pa tudi hormon norepinefrin, ki nadzoruje krvni tlak, zvišuje raven sladkorja in uravnava beljakovine, ki so neposredni udeleženci v presnovi maščobnih kislin. Posledično se je raven sladkorja v krvi glodalcev močno dvignila in po 5 mesecih so živali postale veliko trdovratne in celo dobile nagnjenje k diabetesu tipa II .

Nato so znanstveniki nadaljevali eksperiment na ljudeh in povabili prostovoljce - 14 ljudi brez zdravstvenih odstopanj z normalno težo in normalnim krvnim sladkorjem. Prostovoljci so bili pogojno razdeljeni v dve skupini: prva skupina je morala zaužiti približno 1 g propionata s hrano (to je približno količina, ki jo povprečen človek poje z industrijsko hrano), drugi skupini pa so ponudili "čisto" hrano. 4 ure po jedi so bili odvzeti vzorci krvi.

Po enem tednu poskusa so bile skupine obrnjene in ponovno so opazili spremembe krvnih preiskav.

Na splošno so bili rezultati študije približno enaki kot pri testiranju glodalcev. Raven glukoze v krvi se je povečala pod vplivom propionata, vendar se je stabilizirala veliko počasneje. Poleg tega je dodatek vplival na povečano vsebnost inzulina, kar je kazalo poslabšanje absorpcije sladkorja v tkivih.

Poleg eksperimenta so strokovnjaki pregledali zdravstveno kartoteko več kot 150 bolnikov, ki so sodelovali v drugem projektu o hujšanju. Ugotovljeno je bilo, da je bila pri tistih, ki so imeli zmanjšano občutljivost za inzulin, vsebnost propionata v krvi višja.

Možno je, da preskusna snov dejansko poveča tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa II, zato je bolje, da izdelke z njeno vsebino zavrnemo. Vendar je treba opozoriti, da zaenkrat govorimo o predhodnih rezultatih, drugi poskusi v zvezi s tem pa so pred nami. Zato je še prezgodaj za končne sklepe.

Vir - stm.sciencemag.org/content/11/489/eaav0120

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.