^

Sodobna biološka polnila

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 19.10.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Trenutno se v ZDA uporabljajo biološki materiali iz človeških ali živalskih tkiv pogosteje kot sintetični biomateriali. Najbolj priljubljeni materiali za povečanje mehkih tkiv so samozadostni in goveji kolagen. Z razvojem laboratorijskih metod gojenja je bila izbira dopolnjena z možnostjo injiciranja mešanice človeškega kolagena in kultiviranih fibroblastov.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Materiali, pridobljeni iz človeškega tkiva

Vbrizgavanje maščob

Nepredvidljivost rezultatov uporabe maščobnih avtogramov je bila realizirana zelo hitro, povezana je bila predvsem z lokalno resorpcijo presajenih maščob. Dve desetletji po objavi izbranim transplantata Neuber prosta maščobna presadkov je Bruning prvi opisal maščobe tehniko injiciranja. V brizgo je dal majhne koščke maščobe in jo uporabil za odpravo deformacij po rinoplastiki. Leta 1950 je Peer poudaril, da se masa prosto presajenih maščob po 1 letu zmanjša v povprečju za 45%. Je predlagal teorijo celice preživetje, postulating da živijo maščoba po ishemiziruetsya ograjo, nekatere maščobne celice umreti in tkivo se resorbira in nadomesti s cistično struktur in fibroznega tkiva. Drugi avtorji so pokazali, da so maščobni presadki, ki so bili operirani, kirurški ohranjeni, boljši od tistih, ki so bili pridobljeni s sesanjem. Z uvedbo liposukcije, ki jo je opisal Illouz v poznih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, so bile za implantacijo na voljo velike količine maščobnega tkiva.

Metoda mikrolipinjenja sestoji iz vzorčenja, shranjevanja in ponovnega uvajanja maščobe. Maščoba se vzame v aseptičnih pogojih, pod lokalno anestezijo, z uporabo tehnike hipotonične infiltracije, topnih mikrokanonov ali brizge v sterilni posodi. Umaknjeno maščobo lahko tudi zamrznemo v tekočem dušiku za nadaljnjo uporabo. Morebitna mesta donatorjev lahko služijo kot bočne površine bokov, zadnjice in trebuha. Serum in kri so ločeni od maščobe, nato pa se operejo s sterilno raztopino solne kisline. Transplantabilna maščoba se injicira v podkožno tkivo s široko perforirano iglo. Po injiciranju se tkiva masirajo, da enakomerno porazdelijo uvoženo maščobo. Indikacije za mikrolipininjenje so korekcija nasolabialnih in bukalno-labialnih gub, brazde na mostu nosu, ustnice, pa tudi hemifacialna atrofija. Ker je resorpcija vnesene maščobe pričakovana, se priporoča hiperkrekcija za 30-50%. Na bolj mobilnih področjih se resorpcija pospeši, zato se lahko zahtevajo ponavljajoče injekcije, da se doseže trajni rezultat.

Poleg zapletov v mestu donatorjev, morebitni zapleti mikrolipoinektsii enostavno oteklina in ehimoza v uvodu, ki običajno rešiti v roku 72 ur. Obstaja ena poročilo o razvoju enostranskega slepoto autozhira po injekcijo v glabella. Resorpcija maščobnih presadkov zahteva ponavljajoče injekcije, zato je glavna težava te metode zamenjava presadka s fibroznim tkivom.

Popravek liposite na dermisu

Leta 1989 je Fournier razvil modifikacijo samodejnega injiciranja. To je razmišljal, da, če je poèene adipociti in vsebnost trigliceridov izbrisana, lahko preostali celične stene in medcelične fibrotična septa se uporablja kot polnilo za odpravo vezno spremembe kože. To tkivo je imenoval avtologni kolagen, ki verjame, da je bogata s temi vlakni.

Coleman in njegovi sodelavci so poročali o odličnih kliničnih rezultatih z dobro prenašanjem. Trajnost materiala, v skladu z njihovimi podatki, primerljiv s Zyplast (pridobljen iz govejega kolagena) ali Fibrel (prašičji kolagen), še posebej, če se je postopek polnjenja ponovi po 2-4 tednih. Zgodnje biopsije niso odkrile intaktnih adipocitov, temveč pomembno vnetno infiltracijo. Kasnejše biopsije so pokazale širjenje dermisov in zamenjavo vnetnih celic s celično fibrozo. Zanimivo je, da je biopsija pokazala zelo nizko vsebnost kolagena v najbolj presajenih materialih. Namesto tega injekcija povzroči nastanek kolagena v gostiteljskem organizmu.

Čeprav je ta metoda tehnično težja in zahteva več časa kot uporaba zdravila Zyplast ali Fibrel, se zdi varna in daje sprejemljive klinične rezultate. Lahko je koristen za korekcijo perioralne atrofije in kožnih brazgotin. Lahko se kombinira tudi z drugimi tehnikami, kot so mikrolipininjenje, izpostavljenost laserjem ali uporaba botulinskega eksotoksina A (botoxa). Postopek pogosto zahteva ponavljanje. Vendar pa je zaradi presežka donatorskega materiala lahko stroškovno učinkovit, še posebej pri velikih napakah.

Maščoba se vzame na enak način kot pri mikrolipininjenju. V brizgi mu je dal nekaj minut, da je mogoče ločiti maščobe iz tekočega dela aspiraata. Nato nastala maščoba se izbere v majhne brizge, z 1 cm3 sterilne destilirane vode, ki se doda vsakemu 2 cm3 maščobe in nato zamrzne v tekočem dušiku. Po tem brizgalke hitro odtalite v topli vodi. Posledično je supernatant ločen od maščobnih ostankov, ki se odstranijo. Preostali trigliceridi so ločeni od injekcijskega materiala s centrifugiranjem brizg za 1 minuto pri 1000 obratih na minuto. Zdravljenje tkiva se lahko injicira intradermalno preko igle 23 g ali 25 g.

Dolgoživost materiala za korekcijo lipocitov je podobna kot pri Zyplastu kolagenu. Zaradi pričakovane resorpcije je treba uporabiti nekaj hiperkorrekcije ali ponavljajoče se injekcije. Neželeni učinki in zapleti tega postopka so enaki kot pri mikrolipinizaciji.

Presaditev avtoderm

Jemanje kožnih presadkov vključuje razsek, izrez in ponoven razmnoževanje majhnih monolitnih kosov avtodermov kot sredstva za povečanje volumna mehkih tkiv. Prvotno se uporablja v oftalmologiji in za obnovo glasovanja, se dermalna cepljenke uporablja za zdravljenje navzdol brazgotine, kožne gube in gubice in globoke, napake širok mehkih tkiv. Pri zdravljenju finih gub ali majhnih brazgotin po poškodbah niso tako učinkoviti. Velike postagrevijeve brazgotine, premera najmanj 4 - 5 cm, se ta učinek obravnava bolje.

Izkazalo se je, da brazgotin nižanje kot edini učinek izboljša videz teh napak, ki ločuje zaklepanje vlaknenih pramene iz kože, da se tvori novega kolagena in vlaknatih tkiv in s tem dvigniti regijo napak. Vendar pa po takšnem vplivu brazgotine v velikem številu primerov sčasoma ponovno pritrdijo na spodnje vlaknato tkivo. Uvajanje dermalnih presadkov po rezanju teoretično lahko prepreči ponovno pritrditev vlaknastega tkiva in daljše rezultate. Prvič, NoKor kalibra 18 G igle (ki jo proizvaja Beckton-Dickinson, ZDA) se razreže v srednji ravnini dermis. Pri cepitvi vlaknenih trakov se opazi viskozni upor. Uvajanje presaditev kože se izvede 2-6 tednov po začetnem rezu.

Dober donatorski prostor lahko služi kot prostor za prizore. Prednosti tega področja so, da je relativno malo napaja s krvjo, da vsebuje malo las foliklov in drugi priveski kože, in tudi, da se bodo brazgotine skrit po vzorčenju. Pod lokalno anestezijo je koža dermabrasion s grobo diamantno ploščo do ravni globokih dermisov. Tehnika dermabrazije zagotavlja hitrost in natančnost v globini; Vendar pa se povrhnjica lahko odstranijo tudi s skalpelom ali laserjem. Nato lahko dermis se pobral s skalpelom na ravni kapne BTE in takoj dal v hladno sterilno fiziološko raztopino. Stran donorja je zaprta z absorbirajočim šivalnim materialom. Dermalni presadek z maščobnim tkivom je razdeljen na primerne fragmente. Manjše cepiči, 4-6 mm, se lahko uporabijo za manjše posleugrevyh brazgotin, ker se veliki kosi dermisu lahko uporablja za dviganje velike pomanjkljivosti, kot tudi za korekcijo sladko preko mostu in nosno-ustnične gube. Prejemnika cona NoKor sklopilni iglo premera 18 G v osrednjem delu usnjice, nato pa se igla vstavljena skozi luknjo in stoji pri presaditvi položaju. Prostor prejemnik večja, kot so nosno-ustnične gube ali ustnica, presadka lahko raztegne pod površino nelojalno nižanje vezan na enem koncu navoja. Oba konca podkožnega tunela sta nato zaprta s tankimi vpojnimi šivi, vključno s presadkom v šivih.

Neželeni učinki in zapleti tega postopka so lokalna modrica, podplutbe, razbarvanje, oteklina, krča in bolečina. Okužba ran je redka, vendar možna. Nastanek vključkov v obliki epidermalnih cist se pojavi, če epidermis ni popolnoma odstranjen iz presadka. Nedavno oblikovane ciste so lahko boleče, vendar jih je mogoče zdraviti z disekcijo in drenažo. Zamenjava cepiva se redko pojavi; lahko zahteva uvedbo dodatnega presadka. V območju reza so lahko brazgotine, vendar so brazgotine mogoče popraviti z mletjem.

Obstajajo poročila o uspešnem popravku v 40-70% primerov po enem postopku in v 50-100% primerov po dveh postopkih. V 1-6 mesecih po zdravljenju je nekaj krčenja; zato je pri presajanju presadka priporočena nekaj hiperkrekvence.

trusted-source[6], [7], [8], [9]

Kulturni humani fibroblasti (Isolagen)

Z uvedbo novih tehnik tkivne kulture je postalo možno rasti velike količine fibroblastov]. Fibroblasti iz tkivnih kultur lahko služijo kot potencialna dinamična, živa polnila za popravek brazgotin. Izolagen (proizvajalec Isolagen Technologies, ZDA) je rezultat tega procesa. Podjetje, ki ga biopsije zdravljenja BTE avtologni kožo in za 4-6 tedne pripravlja brizg, ki vsebujejo 1-1,5 cm3 vbrizgavanje avtolognih fibroblastov v biokompatibilnega mediju. Isolagen uvedemo v površinskih, srednjih in usnjico tuberkulina brizgo z 30 iglo G. 95% viabilnosti fibroblastov materiala je treba injicirati v 24 urah od dostave. Odzivnost se zmanjša na 85% in 65% po 48 urah oziroma 72 urah. Ta tehnika je predlagana za korekcijo gube, nasolabialnih gub, brazde nad mostom nosu, brazgotine in hipoplastičnih ustnic. Priporočeno zdravljenje je sestavljeno iz treh do štirih injekcij za 3-6 mesecev. Pri preučevanju več kot 100 bolnikov v obdobju 18 do 30 mesecev je bilo število dobrih in sprejemljivih rezultatov približno 80% brez znatnih zapletov in preobčutljivostnih reakcij. Za izboljšanje učinka je lahko zdravilo Isolagen kombinirano z drugimi postopki za rekonstrukcijo površine kože ali injiciranje govejega kolagena. Čeprav je proizvod sam in koncept njene uporabe obetaven, dolgoročni rezultati še niso bili preučeni. Isolagen se še vedno preučuje v odobritev Food and Drug Administration (ZDA).

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14]

Injekcijski avtomatski (avtologni)

Autologen (proizvaja Collagenesis Inc, ZDA) je sestavljen iz dispergiranih v injekcijsko obliko intaktnih vlaken iz vlaken, pridobljenih iz avtoderm. Kolagenska vlakna so v obliki suspenzije v sterilnem fosfatnem pufru z nevtralnim pH. Ta izdelek ponavadi ponujamo v standardni 4-odstotni raztopini (Autologen) ali 6-odstotni premreženi vlakni (Autologen XL), lahko pa ima tudi naročeno koncentracijo za določenega bolnika. Ker je material izdelan iz pacientove lastne kože, se v teoriji ne sme razviti alergijske in imunološke reakcije in ne more biti nosilec bolezni.

Avtolog je na voljo za zdravljenje gube na obrazu, konturne napake na koži in brazgotinah. Vbrizga se v srednji sloj dermis z iglo kalibra 27-30 G. Injiciranje na želeni globini povzroči blago beljenje pokrivne kože. Suspenzija ne vsebuje lokalnega anestetika, zato je lahko injiciranje boleče. Retrospektivna analiza postopka pri 25 bolnikih je pokazala korekcijo gube na obrazu do 3 mesece po enkratni injekciji v 50-75% primerov in do 6 mesecev pri 50%. Ti rezultati niso ponovili drugi uporabniki.

Glavna pomanjkljivost zdravila Autologen je, da kožo vzamemo samega od prejemnika. Prej smo uporabljali kožo, ki je ostala po blefaroplasti, obrazu, obrvi, abdominoplastiki, spremembah brazgotin in drugih kozmetičnih operacij. Po prejemu tkiva se lahko zamrzne za največ 2 tedna ali takoj pošlje v laboratorij podjetja. Donos je približno 1 ml na 5 cm2. Omejene histopatološke študije niso pokazale pomembnega vnetnega odziva na uporabo zdravila Autologen. Za oceno dolgoročnih rezultatov so potrebni dodatni klinični preskusi.

Materiali, pridobljeni iz homolognega človeškega tkiva

Matrika brez celic človeške kože (AlloDerm)

Povečanje količine mehkih tkiv s pomočjo homotipov je privedlo do različnih rezultatov. Čeprav so na splošno avtografti boljši, njihova uporaba je omejena na zaplete iz donatorske postelje. AlloDerm (izdelovalec LifeCell Corp, ZDA) je dermalna matrica brez celic, pridobljena iz človeške alotne kože, pridobljene v ameriških tkivnih bankah. Presadek se posuši z zamrzovanjem, ne da bi pri tem poškodoval medcelični matriks, v njej pa se ohranja strukturna in biokemijska integriteta dermisa in bazalne membrane. Celice odstranimo tako, da ločimo njihove vezi z matrico in spreminjamo koncentracije kalcija, ionsko jakost in kislost, v kombinaciji z uporabo puferskih detergentov z nizko molekulsko maso. Kot rezultat tega postopka dobimo ne-imunogeni presadek. V zamrznjenem stanju ostane stabilno 2 leti in ponovno vzpostavi vsebnost vode 10-20 min v fiziološki raztopini soli ali raztopini Ringer-lactata neposredno pred uporabo.

V kliničnih pogojih je bil AlloDerm najprej uporabljen pri zdravljenju globokih opeklin. Od takrat je bila uporabljena v različnih kozmetičnih in rekonstruktivnih operacijah kot material za povečanje volumna mehkih tkiv. Izkušnja uporabe zdravila AlloDerm za povečanje ustnic, korekcija nasolabialnih in bukalno-labialnih gub, kakor tudi gube nad mostom nosu, je bila zadovoljiva. Priprava tal je bila uporabljena tudi kot implantat za poravnavo uvlečenih brazgotin.

Za popravljanje nasolabialnih gub je kos AlloDerm 3 x 7 cm diagonalno razrezan na dva trikotnika. Vsak segment, po rehidraciji, je zasukan vzdolž dolge osi. Nekateri kirurgi pritrdijo proste robove presadka z vpojnimi vlakni. Vendar pa je v takih primerih treba uporabiti minimalno količino šivalnega materiala za preprečevanje vnetja. Rezki so izdelani v kotih ustnice v brazgotini na dnu nosnic; dvigalo ustvari podkožni tunel. Nato potegnemo presadek in opravimo previdno masažo, da pravilno namestimo presadek vzdolž tunela. Rezi se zašijejo. Več dni lokalno in oralno dajanje antibiotikov.

Atrofične perioralne gube se lahko korigirajo s povečanjem ustnic z AlloDermom. Običajno se uporablja 3 x 7 cm kos transplantata, ki se po rehidraciji zloži, kot je opisano zgoraj. Presežek presadka lahko razrežemo, da dobimo želeno obliko in debelino. Uporaba šivalov, da ohranimo obliko cepičev, je treba čim bolj zmanjšati. Nekateri kirurgi namestijo presaditev brez šivov, kar omogoča obliko tunela. Majhne zareze izvaja ustno sluznico, nekoliko bočno na ustna commissures, in odkrito s Submukozno predora je ustvaril tik pod robnih rdeče mejnih ustnice. Potrebno je ukrepati previdno, da ne bi poškodovali krožne mišice ust. Potem se presadka izvede v tunelu in enakomerno položi z masažo ustnic. Presežek materiala je odrezan, rezili se zašijejo. Največji edem v predelu presadka se razvije 3 dni po operaciji. Več dni se izvaja lokalno in sistemsko antibiotično zdravljenje. Pri bolnikih z virusno okužbo v anamnezi priporočamo preventivni sprejem aciklovirja.

Preobčutljivost in okužbe, ki zahtevajo odstranitev presaditve, so redki. Obstaja poročilo o zmanjšanju obsega na področju delovanja za 30-50% po 1 letu. Obstajata tudi dve poročili o ohranjanju cepljenk v 65-70% primerov po 18 mesecih na mobilnih področjih in približno 100% ohranitvi prostornine na fiksnih območjih v 2 letih. Ta zgodnja poročila o dolgoživosti so bila na splošno oproščena s klinično prakso. Večina kirurgov, ki uporabljajo to gradivo, poroča o njeni ohranitvi za 6-18 mesecev.

Homologni injekcijski kolagen (Dermalogen)

Dermalogen (proizvajalec Collagenesis Inc, ZDA) je injekcijsko vlakno človeškega kolagena v suspenziji; pripravljen je v aseptičnih pogojih iz tkiva človeškega darovalca, pridobljenega v tkivnih bankah Združenih držav. Uporaba zdravila ureja Urad za nadzor in kakovost živil in drog, kot presaditev človeškega tkiva. Kot Autologen je suspenzija Dermalogena neovirana, z ohranjanjem nepoškodovanih kolagenskih vlaken. Material donatorjev je izbran in intenzivno obdelan, da se prepreči možnost prenašanja povzročiteljev. Indikacije in metode uporabe Dermalogena so enake tistim pri zdravilu Autologen, vendar brez potrebe po vzorčenju kože. Izpusti se v koncentraciji 3%, 4% in 5% in se injicira s 30-gramsko iglo. Izdelek dobite z odmerkom za kožni test, ki ga je treba opraviti 72 ur pred operacijo. Predhodni podatki kažejo na ohranitev oblike korekcijskega območja v 6 do 12 tednih. Vendar podatki o dolgoročnih rezultatih uporabe zdravila Dermalogen še niso bili pridobljeni.

Materiali, ki jih ne prejme oseba

Injekcijski goveji kolagen

Leta 1977 je Kparr et al. Prvi, ki poroča o razvoju visoko prečiščenega preparata kolagena iz govejega dermisa. V 20 mesecih so injicirali očiščen človeški in goveji kolagen na 42 bolnikov. Pripravek smo očistili, filtrirali in dializirali v fiziološki slani vodi, pufrani s fosfatnim pufrom, z 0,5% lidokaina. V vseh primerih smo predhodno testirali z uvajanjem 0,1 ml materiala. Zapleti so bili flegmon, pemfigus in hiperpigmentacija kože. Razlike med človeškim in govejim kolagenom niso bile razkrite.

Zaradi skupnih prizadevanj leta 1981 je Zyderm I Collagen Implant, injekcijski kolagen (ki ga je proizvedel Collagen Corp., ZDA) prejela dovoljenje uprave za hrano in zdravila za distribucijo na trgu. To je bil prvi neonotološki proizvod, ki je povečal obseg mehkih tkiv, zakonsko dovoljenih v Združenih državah. Kolagen Zyderm je narejen iz goveje kože in je prečiščena suspenzija kolagena, pridobljenega iz govejega dermisa. Njegova proizvodnja vključuje čiščenje, encimsko cepitev in sterilizacijo. Po čiščenju se goveji kolagen prebavi s pepsinom in rekonstituira v fiziološki raztopini, ki vsebuje 0,3% lidokaina do končne koncentracije 35 mg / ml. V tem procesu se večina antigenskih determinantov odstrani iz telepeptidnih območij molekule, ne da bi pri tem motili naravno spiralno strukturo, zaradi česar je goveji kolagen bolj kompatibilen s človeškimi tkivi. Neodmeren in skoraj nespecifičen spiralni del proizvoda na 95-98% sestoji iz kolagena tipa I in 2-5% kolagena tipa III.

Glavna omejitev uporabe zdravila Zyderm je kratkotrajni korektivni učinek zaradi hitre resorpcije implantata. Za rešitev tega problema so bili uvedeni bolj koncentrirani preparati, Zyderm II in Zyplast. Zyplast je kolagen, povezan z glutaraldehidom, ki podaljša življenjsko dobo in zmanjša antigenost. Za razliko od Zyderm I in Zyderm II je zdravilo Zyplast zasnovano predvsem za injekcije globoko v dermis. V primerjalni študiji sta Zyplast, Zyderm Kligman in Armstrong ugotovila, da je Zyplast stabilnejši. Vendar pa povzroča večjo vnetnega odziva z fibroblastnega infiltracijo in odlaganja kolagena, ker je večina Zyderm resorbira po 3 mesecih brez fibroblastnega reakcijo. Tudi zdravilo Zyplast kljub razmeroma visoki trajnosti zahteva ponavljajoče se injekcije.

Bolnike testiramo s subkutano injekcijo 0,1 ml materiala v dlanski del podlakti. Kraj uporabe pregledamo po 48-72 urah in po 1 mesecu. Razvoj pordelosti, zgoščevanja ali obeh teh znakov po 6 urah je pozitiven rezultat testa in kontraindikacija za uporabo implantata. Poročajo o 3-3,5% pogostosti pozitivnih kožnih testov in 1,3-6,2% lažnih negativnih rezultatov. Zato je priporočljivo ponoviti test po 2-4 tednih. Terapevtske injekcije se lahko začnejo 2 do 4 tedne po negativnem rezultatu ponovljenega preskusa kože.

Z uvedbo kolagena povezanih neželenih reakcij, kot so začasni eritem, edem, ekhimoza, lokalna kožna nekroza, lokalna granulomatična reakcija in nastanek abscesa. Enostavno prehodno eritemijo lahko pričakujemo kmalu po dajanju zdravila. Dokazano je bilo, da je incidenca nekroze kožnega krila, ki je posledica kršitve oskrbe arterijske krvi po injiciranju zdravila Zyplast globoko v dermis, 0,09%. Tvorba abscesov je povezana s preobčutljivostjo. Zdravljenje bolečih, napetih cist je sestavljeno iz njihove disekcije in drenaže. Ta zaplet je redek (4: 10000) in lahko traja več kot 2 leti. V več študijah so kortikulirajoča protitelesa proti zdravilu Zyderm odkrili pri številnih bolnikih po enkratni ali večkratni injekciji. Ugotovljeno je bilo, da ta krožeča protitelesa proti govejem kolagenu navzkrižno reagirajo s človeškim kolagenom. Preobčutljivost je lahko povezana s prejšnjimi injekcijami ali z govejim jedjo. Ljudje s HLA antigenom DR4 so lahko genetsko bolj nagnjeni k preobčutljivosti.

Implant z želatinsko bazo

Spangler je v 50. Letih prejšnjega stoletja poročal o prvi uporabi fibrinove pene kot injekcijskega polnilca za brazgotine in gubice na obrazu. Fibrinova pena je produkt frakcionacije v plazmi, ki vsebuje fibrinogen in protrombin. Po uvedbi uvlečenih brazgotin je prišlo do depozicije fibrina, infiltracije fibroblasta in nastanka novega kolagena. Na podlagi tega koncepta se je Gottlieb izboljšal z razvojem tehnike z uporabo želatine, aminokaproične kisline in plazme. Želatina je služila za dvig navzdol brazgotine in spodbuja nastajanje strdkov; stabiliziran fibrin za aminokaporosko kislino, zatiranje fibrinolize in bolniki plazemski koagulacijski faktorji. Vsadek z osnovno želatina Fibrel (proizvajalec Mentor Corp, ZDA), ki je za razvoj te tehnike je bil odobren za nadzor in kakovost hrane in zdravil v letu 1987 za upravljanje prodaje. Prodajamo jo kot komplet, sestavljen iz liofilizirane mešanice 100 mg resorbirajočega praška želatine in 125 mg e-aminokapoične kisline. Uporabljamo svinjsko želatino, zato je treba opraviti preskus kože, ki se oceni po enem mesecu. Pri nekaterih bolnikih z alergijskimi reakcijami na zdravilo Zyderm uporaba zdravila Fibrel ne povzroča preobčutljivosti. Zdravilo Fibrel je prejelo priznanje, predvsem za intradermalno dajanje z namenom, da bi popravilo umaknjene brazgotine. Pomembno fibrozno brazgotino ni mogoče dobro pritrditi s Fibrelom. Tanka gube na vekicah, ustnicah in gubah iz fotodamage se slabo odzivajo tudi na injekcije Fibrela zaradi viskoznosti implantata in vnetnega odziva.

Študija korekcije brazgotin in gub v 321 bolnicah za 5 let je pokazala ohranitev rezultata v 2 letih v 80% primerov in 50% po 5 letih. Ugotovili so takšne neželene reakcije kot lokalni eritem, edem, pruritus, modrice in bolečine. Z uvedbo zdravila Fibrel 288 bolnikov ni bilo ugotovljenih nobenih večjih sistemskih neželenih učinkov. Čeprav obstaja poročilo, da je zdravilo Fibrel manj alergeno in imunogeno kot goveji kolagen, njegova uporaba zahteva več časa za pripravo in prejem plazme. V kombinaciji z večjim neugodjem kot pri injekcijah kolagena so ti dejavniki omejili uporabo zdravila Fibrel.

Gel Hylan B (Hylaform)

Biokompatibilnost molekule hialuronske kisline v kombinaciji z njeno raztopljivostjo v vodi in stabilnostjo do razkroja in migracije je to snov privlačna sredstva za povečanje volumna dermisa.

Molekula nima specifične ali tkivne specifičnosti, saj je kemična struktura tega polisaharida enaka pri vseh živalskih vrstah. Hylaform (proizvajalec Biomatrix Inc., ZDA) je očiščen pripravek hialuronske kisline živalskega izvora, ki izhaja iz petelinskega glavnika. Zdravilo se uporablja za zdravljenje bolečih kožnih brazgotin, gub in gub. Gel Hylaform se proizvaja v koncentraciji 5,5%. Za maksimalno korekcijo je običajno potrebna vrsta injekcij. Zapleti so začasni lokalni eritem, hematom in tvorjenje nodul. Hylaform je na voljo v Evropi, Kanadi in drugih državah, vendar ga Urad za nadzor in kakovost živil in drog še ni odobril.

Restylane

Restylane (proizvajalec Q-Med, Švedska) - premrežen, stabilizirani ne-živalski gel hialuronske kisline tretje generacije visoko molekulsko maso (20 mg / ml), dobljene s fermentacijo bakterij. Prodaja se v sterilnih brizgah, ki vsebujejo 0,7 ml materiala. Zdravilo dajemo v usnjico do povprečne globine kalibra igel 27 G ali 30 G. V Evropi se uporablja za korekcijo gub med obrvmi, nosno-ustnične gube, ustnih commissures povlečejo nazaj posleugrevyh brazgotinjenje, in za povečanja ustnic. Do 50-80% volumna popravka ostane po 6 mesecih. Glavni zapleti so eritem in edem na mestu injiciranja. Tako kot zdravilo Hylaform se zdravilo sčasoma raztopi. V Združenih državah Amerike Restylane ni naprodaj.

Resoplast

Resoplast (proizvajalec Rofil Medical International BV, Nizozemska) je prvi injekcijski kolagenski implantat v Evropi. Sestavljen je iz monomolekularnega govejega kolagena, je Resoplast na voljo v 3,5% in 6,5% raztopini in zahteva testiranje na koži. Indikacije, tehnika uvajanja in rezultati so podobni tistim pri zdravilu Zyderm ali Zyplast. Ta droga trenutno ni na voljo v Združenih državah Amerike.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.