^

Vplivi: sintetična polnila

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 19.10.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Čeprav je večina vbrizganih in vsadljivih materialov, ki se uporabljajo za povečanje volumna mehkih tkiv, biološkega izvora, so bili v ta namen uporabljeni tudi številni sintetični materiali z različnim uspehom.

Nekateri na novo razviti materiali so obljubljeni zaradi njihove trajnosti in stabilnosti.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Tekoči silikon

Silikon je polimer dimetilsiloksanov. Tekoči silikon je bistra, brezbarvna in sorazmerno inertna tekočina. Kot vbrizgljiv material je bil pred vstopom v Združene države najprej uporabljen v Aziji, Evropi in Latinski Ameriki. Leta 1963 je Dow Corning (ZDA) ustvaril tekoči medicinski silikon 360 in kasneje - čistejšo obliko silikona, MDX 4-4011.

Tehnika dajanja silikona je verjetno najbolj kritičen trenutek uspešnega zdravljenja. V dermis in maščobo je treba vnašati v najmanjših količinah. Vsak delec je v naslednjih tednih zaprt v fibrozni kapsuli. Povečanje in polnjenje tkiva je posledica fibroblastične reakcije in ne le prisotnosti silikona. Fibrotična reakcija in tvorba kapsule se pojavita v nekaj tednih. Ker implantacija silikona vodi v stalen rezultat, je potrebna previdna skrb in močno priporočamo namerno neustrezen popravek.

Silikonski vsadki spremlja že opisane resne komplikacije, vključno z vnetjem, zatrdlina, razbarvanje, jamičasti, offset in postavitev silikonske granulomov. Treba je opozoriti, da so mnogi izmed opisanih zapletov zaradi uporabe silikonskih implantatov neznanega čistosti ali primesmi silikona, ki vsebuje olivno olje ali druge komponente, ki niso očistili silikonska Dow Corning (MDX 4-4011). Tekoči silikon je prejela dovoljenje za nadzor in kakovost hrane in zdravil za očesnih in ortopedskih aplikacij v letu 1994. Vendar pa je injiciranje silikon še ni prejela dovoljenje za uporabo za povečanje tkiva in je nevarno zaradi nepovratnost procesa.

Polimetil metakrilat (Artecoll)

Mikrosferi polimetil metakrilata (PMMA) (Artecoll, ki jih proizvaja Rofil Medical International, Nizozemska) se v Evropi uporabljajo kot injekcijsko polnilo. Mikro-kroglice so velikosti 20-40 μm - dovolj velike, da niso izpostavljene fagocitozi, vendar dovolj majhne, da jih uporabljajo intradermalno. PMMA je dobavljen v 3,5-odstotni kolagenski raztopini, ki vsebuje 0,3% lidokaina. Mikrosferi imajo gladko površino in v prvih dveh dneh sta prek 2 mesecev prekrita s plastjo monocitov - s plastjo fibroblastov in po 7 mesecih - z vlakniško kapsulo. Glavne indikacije za uporabo Artecoll so naravne gubice in gubice na obrazu. Običajno je 1 ml zdravila zadostno, da popravi gube v območju nadvisnosti, nasolabialnih gub, strganja vogalov ust in povečanje ustnic. Artecoll ni primeren za popravek »vranskih nog«, ker so preveč površni.

Pogosto reakcije na injekcije Artecola so edem, eritem, blago bolečino in srbenje, ki traja več dni. Drugi, resni zapleti so redki. Vendar pa zaradi nepovratnosti učinka bolniki, ki so razseljeni, imajo vnetno reakcijo ali okužbo, ne morejo ponujati nobenega drugačnega zdravljenja razen ekstenzivnega tkiva. Zaradi kozmetičnih lastnosti je material manj privlačen in celo nevaren. Izkušnje pri njegovi uporabi so omejene in dolgoročni rezultati niso znani. Artecoll ni odobrena za uporabo Food and Drug Administration.

Bioplastique

Bioplastique (proizvajalec Uroplasty, Nizozemska) - bela, močno teksturo dvofazna polimer s trdno fazo, ki obsega teksturiranih mikrodelce vulkanizirane gume silikona in tekočo fazo, ki vsebuje biokompatibilno hidrogelni plasdonovy. To je inerten material za injiciranje z omejitvami, ki so značilne za injekcijski silikon. Ker imajo mikrodelci premer 100-400 mikronov, niso zajete v makrofagih, ki je fagocitozo omejena, saj delci z velikostjo manj kot 60 mikronov. Zaradi velike velikosti delcev Bioplastika ni mogoče injicirati v površinska tkiva, ampak je idealna za subkutano umestitev. Zdravilo lahko uporabimo za korekcijo obrniti brazgotin, potopljene lica, deformacij nosne subkutane napak konturnih in bogatenja ustnice. Bioplastek je prevelik, da bi popravil gube, gube in površinske mreže. Ker fibroblastov in kolagen odlaganje reakcijo nadaljujemo nekaj tednov, daje dodatno povečanje obsega in življenjsko dobo rezultatih, je priporočljivo, notoričen nezadostno popravljanje napak brazgotina. Hiper korekcija lahko privede do kršenja konture.

Več študij je odkrilo velikansko celično reakcijo na Bioplastique kot tuje telo. Histološka analiza je pokazala akutno zmerno izraženo vnetno reakcijo, ki se spremeni v kronično vnetje, ko se gel nosilec raztopi. Hidrogel se nadomesti s fibrinom, nato pa - s fibroblasti. Po 7 dneh se makrofag združijo v ogromne celice, saj ne morejo fagociti teh delcev. Ogromne celice ostanejo v stabilni obliki na površini delcev.

Zapleti se pojavijo, če se material navpično injicira v kožo, ali pa se preveč materiala vbrizga, da se tvori gosta očrnjena masa. V takih primerih lahko implantat in okoliško tkivo odstranimo z mikroliposukcijo ali kirurško odstranitvijo. Premisleki o nepovratnosti sprememb in možnosti razvoja kronične vnetne reakcije omejujejo širjenje tega zdravila. V Združenih državah ni na voljo, njegova uporaba pa ni dovoljena s strani Uprave za prehrano in zdravila.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

PTTPE (porozni politetrafluoroetilen)

Porozni politetrafluoretilena (Ultrasoft, proizvajalec Tkivo Technologies Inc, ZDA, Gore-Tex, proizvajalec WL Gore, ZDA) je zelo biokompatibilni, inertne alloplasts na osnovi ogljika, ki se uporablja že več kot 20 let za proizvodnjo varnih in učinkovitih vaskularnih protez. Po začetnem uporabo kot vaskularnega materiala v 70. Letih prejšnjega stoletja, področje razširilo na ePTFE kile plastike in rekonstrukcijsko in kozmetične kirurgije. Prednosti tega protetičnega materiala so dobro uveljavljene in dokumentirane. Večosni ePTFE ima mikrostrukturo, ki sestoji iz gomoljev drobnih vlaken medsebojno povezani in je narejen z različnimi "velikostjo por«. Zelo enostavno je delati, povzroča minimalno reakcijo tkiva in je nepatogeno. Po implantaciji material ohranja trdnost, debelino, velikost in fleksibilnost. Njegova mikrofibrilarna struktura omogoča nepomembno penetracijo celic in rastjo vezivnega tkiva. Primerjalne študije različnih oblik pPTFE pokazala premoč cevasto obliko (mehko-oblika) v smislu stabilnosti in tkiv vraščanje. Vzdolžno tkivo in lumen vsadka bolje prilagajajo in čim bolj zmanjšajo tveganje migracije. Sorazmerno majhno preseljevanje fibroblastov v steno vsadka olajša odstranjevanje.

SoftForm je na voljo v kompletu, ki vključuje material za implantacijo in rezalni trokar, nameščen v zunanjo kanilo. Implantati so dolgi 5, 7 in 9 cm, premer pa 2,4, 3,2 in 4 mm. Uporabljajo se za popravljanje nasolabialnih gub in perioralnega območja, brazgotine na obrazu, napak mehkih tkiv in povečanje ustnic. Postopek se izvaja v medicinskem uradu pod lokalno anestezijo, po skrbnem označevanju okvare mehkega tkiva, gubanja ali gubanja v pokončnem položaju bolnika. Da bi dosegli želeni popravek, je treba pod napako natančno tunelirati trojčarsko kavernoto podkožnega tkiva.

Pri uporabi programa Softform obstajata dve nesprejemljivi dolgoročni zapleti. Opaziti je, da v nekaj tednih po implantaciji material postane gostejši (bolj oprijemljiv). Predpostavlja se, da je to posledica gojenja v stene materiala - na primer v stene cevi. Poleg tega so mnogi bolniki opazili njegovo skrajšanje v vzdolžni smeri, še posebej na ustnicah. To je posledica učinka "harmonike" v debele stene cevi. Ultrasoft za implantacijo na ustnicah je izdelan s tanjšimi stenami (mehkejše pred in po implantaciji) in dlje. Zgodnji rezultati kažejo, da so značilnosti tega vsadka bistveno izboljšane v primerjavi z Softformom.

Da bi popravili nasolabialno krat, so majhne vdolbine v zgibu, približno na ravni peroralne adhezije in v brazgotini na krilu nosu. Tuneliranje podkožnega tkiva se naredi do konca Trocarja. Prekomerna odpornost na njegov napredek pomeni nepravilno globino, medtem ko je trocar treba odstraniti in premakniti, kot pravilo, nekoliko globlje. Ko vsadek postane viden v vhodnih in izhodnih točkah, se ekstrahirajo kanile in trocar. Koža nad implantom je masirana, da se material enakomerno položi in njen presežek se odreže. Oba implant lumen ostanejo odprta (za vraščanje vezivnega tkiva), potopljena v rani in zašite vrezi ne more absorbirati monofilament preje. Več dni lokalno in oralno dajanje antibiotikov. V večini primerov vhodni in izhodni napori postanejo nevidni po kratkem času zdravljenja, če pa se ne dotikajo prebojev, lahko zahtevajo rahlo mletje.

Ko so povečane ustnice, se uporabijo ista načela kot pri popravku nasolabialnih gub. Za zgornjo ustnico so boljši rezultati doseženi s povečanjem rdeče meje z dvema segmentoma vsadka, pri čemer se ohrani kupidna čebula. Implant takoj pod robom rdeče meje zgornje ustnice. Vgradnja tretjega vsadka po 3 mesecih po začetni korekciji rdečega platišča lahko povzroči "eversionski učinek", povečanje povečave. Taka "trikotna" tehnika povečuje navpično višino ustnice. Spodnji ustnik se običajno poveča z enim dolgim (9 cm) implantom na celotni ustnici, ki se nahaja pod robom rdeče meje. Zapleti, ki vključujejo represijo, so redki in v večini primerov vključujejo pomanjkljivosti v tehniki. Pričakujemo kratkotrajno otekanje in pordelost nad mestu implantacije. Ultrasoft je odobrena za uporabo pri Uradu za nadzor in kakovost živil in drog ter je na voljo v Združenih državah Amerike.

Botuliniçeskiy ekzotoksin

Uporaba botulinskega eksotoksina v kozmetični kirurgiji je v zadnjem času postala razširjena. Njen uvod v kozmetike, temelji na dejstvu, da se gube na obrazu znatno zmanjšane pri bolnikih, zdravljenih z botulin eksotoksin A (BTX-A) za idiopatsko blefarospazem. Učinek BTX-A na gube in linije je posledica dejstva, da so mnogi med njimi nastali kot posledica zmanjšanja mišičnih mišic. Slabljenje ali paraliziranje ustrezne mišice, BTX-A, lahko povzroči glajenje obraza.

Nekatere lastnosti BTX-A postanejo privlačne za popravljanje kožnih gub, kot alternativo kirurškim postopkom in postopkom polnjenja. BTX-A je varnejša, lokalno učinkovitejša in lažje je uporabljati. Poleg tega toksin deluje selektivno in reverzibilno; zato daje relativno malo neželenih reakcij.

Botulinum nevrotoksin (BTX) proizvaja anaerobna bakterija Clostridium botulinum. Obstaja v sedmih serotipih, od A do G, od katerih je najmočnejša glede na paralizo mišic osebe BTX-A. Čeprav se trenutno proučujejo drugi serotipi (na primer BTX-B in BTX-F), je samo BTX-A na voljo na tržišču.

BTX-A povzroči mišično paralizo zaradi presinaptične pritrditev na holinergičnih živčnih končičih in blokade sproščanje acetilholina na živčno-mišičnega sinaptični reži. Edinstveni mehanizem delovanja BTX-A je zelo specifičen, kar omogoča majhno količino toksina, ki ima izrazit učinek. To omogoča kurativni učinek iz majhnih odmerkov, zaradi česar sistemski učinki niso verjetni.

V terapevtskih odmerkih BTX-A začne delovati 2 do 3 dni po dajanju. Največja relaksacija mišic se pojavi približno 1-2 tedna po injiciranju, ko mišična vlakna začnejo atrofirati. Ta proces traja do 4 tedne. Čeprav BTX-A vodi do nepopravljive blokade holinergičnih živčnih končičih in obnova normalno aktivnost mišic nastane kot posledica obnove in celjenje resorpcije rasti neaktivni konce aksonov in oblikovanja novih živčnomišičnimi sinaps. Učinek BTX-A traja 3-6 mesecev, po katerem se encimska aktivnost vrne v nevromuskularne sinapse. To pomeni, da se učinek zdravila podaljša. Vendar pa lahko histološke spremembe po uvedbi BTX-A trajajo do 3 leta. Kljub temu so mišična vlakna normalna glede na aktivnost in moč.

Zdaj obstajajo trije priprava BTX: Botox (proizvajalec Allergan, ZDA), Dysport (proizvajalec Ipsen, UK) in Mysbloc BTX-B (Elan Pharmaceutical, USA izdelan). Klinično je, da je Botox tri do štirikrat večji od moči Dysport (v enotah miši), zato je treba glede na to izbrati njegov odmerek. Botox je na voljo v vialah in ga morate pred intramuskularno injekcijo razredčiti s sterilno raztopino solne raztopine. Vsaka viala vsebuje 100 enot toksin tipa C. Botulinum, 0,5 mg humanega albumina in 0,9 miligrama natrijevega klorida v sterilno, z zamrzovanjem posušeni obliki brez konzervansa. 100 enot botoxa je bistveno manj kot izračunani povprečni smrtni odmerek (LD50) za povprečno osebo, ki tehta 70 kg (2500-3000 enot).

BTX-A se uspešno uporablja za zdravljenje zgibov nad mostom nosu, "vranične noge", vodoravne črte na čelu, vratu, brade in mehke linije. Uporablja se tudi za asimetričnost ali paralizo obraza, da zmanjša izražnost zdrave strani. BTX-A se injicira intramuskularno vzdolž gube. Izpostavljenost toksinu se lahko giblje od rahle oslabitve do popolne paralize mišic, ki je odvisna predvsem od odmerka. Klinik mora določiti število mest injiciranja in resnost učinka po paralizi. Očitno je treba skrbno preučiti posamezne razlike v anatomiji in mišični funkciji.

Injekcije BTX-A so bile nedavno uspešno uporabljene kot minimalno invazivni ukrep za začasno dvigovanje obrvi. V tem primeru se 8-10 botoxov enot vstavi v stransko in stransko vlakno krožne mišice očesa pod stransko tretjino ali polovico obrvi. Ta injekcija slabi verhnebokovuyu delnem krožnem mišice, pri čemer vzgonska za obrvi frontalis mišice neprizadeti, kar vodi do povečanja lateralnega obrvi. Istočasno se korekcija gosjih pač običajno opravi v bočnem kotu očesa.

Uvod BTX-A daje zelo malo zapletov in učinki so reverzibilni. Znane zapleti so ptoza po uvedbi glabelarni območja, kot posledica migracije toksina skozi orbitalni septuma v mišice mišica dvigalka in začasna povešanje nižje veke po popravku "vrana noge". Poročajo tudi o izpuščanju obrvi po korekciji čelnih gube. Še več, BTX-A ima imunogene lastnosti, čeprav primeri protitelesa z uporabo BTX-A v terapevtskih odmerkov za kozmetične namene, je bilo ugotovljeno.

Novejša oblika BTX, botulinusovega toksina tipa B, je v kliničnih preskušanjih pokazala obetavne rezultate. Deluje veliko hitreje, nespremenljivo stabilno v raztopini (ki jo je mogoče shraniti) in ga odobri Urad za nadzor in kakovost živil in zdravil za nevrološko uporabo. Trajanje delovanja tega zdravila še ni jasno.

Pri minimalno invazivni korekciji gub na koži obraza in povečanju mehkih tkiv so bili doseženi pomembni napredki. Čeprav ni nobenega posameznega materiala ali metode za vse klinične primere, zdravniki dobijo široko paleto možnosti. Medtem ko se razvijajo sodobne metode, se nadaljujejo raziskave o razvoju novih materialov. Metode vbrizgavanja in implantacije, kot dela kliničnega arzenala za pomlajevanje obraza, pozdravljajo medicinska skupnost in splošna populacija. Ker so bile nedavno razvite številne metode, da bi zagotovili pričakovane rezultate, je potrebno dodatno kopičenje izkušenj in analizo dolgoročnih rezultatov.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.