^

Jabolka za sladkorno bolezen tipa 1 in tipa 2

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 30.09.2022
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Zdravi ljudje nikoli ne dvomijo, ali jedo jabolka ali ne. Plodovi, znani iz otroštva, rastejo na vsakem vrtu, se prodajajo na vsakem trgu, zato veljajo za nekaj znanega in samoumevnega - kot so zrak, sončna svetloba ali dež. Jabolka pri sladkorni bolezni sprožajo vprašanja in vsak diabetik si mora nanje odgovoriti sam.

Katera jabolka lahko jemo pri sladkorni bolezni?

Rastlinska hrana je potrebna za vsakogar, ne glede na zdravstveno stanje. Žal med vsemi vrstami sadja ni vse sadje koristno za diabetike. Iskati morate zlato sredino, da se ne bi preveč omejevali, pa tudi ne škodovali svojemu zdravju. Jabolka za sladkorno bolezen so skupaj z agrumi, breskvami, hruškami vključena na seznam dovoljenega sadja in to je načelno stališče nutricionistov.

 • Ko je rešil glavno vprašanje, se pacient sooči z naslednjim: ali so vsa jabolka enako koristna? Katera so najboljša jabolka za sladkorno bolezen? Ali je pomembna sorta, barva, kemična sestava?

Jabolka so skupaj z ostalo rastlinsko hrano prisotna v diabetičnih dietah bolnikov z obema vrstama bolezni. Pogoji za njihovo uporabo so naslednji:

 • jesti v omejenih količinah (1 sadje na dan);
 • vzemite nesladkano, zeleno;
 • manjša je teža bolnika, manjše je jabolko;
 • pecivo se uporablja za zamenjavo neuporabnih sladkarij;
 • jabolko v lahkih solatah je zdrav prigrizek ali sladica.

S pravim odmerkom jabolka diabetiku prinašajo le koristi. Bogati so s snovmi, ki podpirajo imuniteto, izboljšujejo prekrvavitev, pozitivno vplivajo na prebavo, lajšajo utrujenost in razveseljujejo človeka. Jabolka so uporabna alternativa mastnim slaščicam, z njimi telo prejme številne esencialne minerale, pektine in vitamine. 

Jabolka so tudi dober vir antioksidantov. V primerjavi z mnogimi drugimi sadji, ki se pogosto uživajo v Združenih državah, imajo jabolka drugo najvišjo raven antioksidativnega delovanja. [1] Jabolka so bila tudi na drugem mestu po skupni koncentraciji fenolnih spojin, kar je morda še pomembneje, da so imela jabolka najvišji delež prostih fenolov v primerjavi z drugim sadjem. [2]

Ne samo, da jabolka pomagajo zmanjšati tveganje za bolezni srca, raka in astme, uživanje jabolk je lahko povezano tudi z manjšim tveganjem za sladkorno bolezen. V predhodno obravnavani finski študiji 10.000 ljudi je bilo zmanjšanje tveganja za sladkorno bolezen tipa II povezano z uživanjem jabolk. [3]Večji vnos kvercetina, glavne sestavine jabolčne lupine, je prav tako povezan z zmanjšanim tveganjem za sladkorno bolezen tipa II. 

Indikacije

Prehrana diabetika je sestavljena tako, da vsebuje vsa hranila, vzdržuje stabilno raven sladkorja in ni dovoljena ostra nihanja v ključnem kazalniku. Indikacije za imenovanje nekaterih izdelkov so odvisne predvsem od narave in vrste bolezni.

 • Omejitve veljajo za živalske maščobe. Ogljikovi hidrati morajo biti prisotni nenehno, v obliki različnih prehranskih izdelkov.

Jabolka za sladkorno bolezen so prikazana nesladkana, v majhnih količinah, da uravnotežijo ravnovesje ogljikovih hidratov. Oskrbujejo z vitamini, vlakninami, mikroelementi, krepijo krvne žile in obrambo, obogatijo prehrano zaradi svoje svežine in prijetnega okusa.

Po novih podatkih se zdi, da so informacije, da diabetiki potrebujejo zelene sorte jabolk, zastarele. In da je vsebnost sladkorja odvisna od stopnje zrelosti in velikosti jabolka nič manj kot od sorte. Ko torej vključite to sadje v jedilnik, je bolje, da se posvetujete z zdravnikom, da ugotovite njegovo pristojno mnenje o tej zadevi.

Jabolka za sladkorno bolezen tipa 2

Sladkorna bolezen tipa 2 se imenuje neodvisna od insulina. V tej obliki je insulin prisoten v telesu, vendar ni možnosti za njegov transport do sladkorjev. To je nekoliko poenostavljen diagram, vendar je postopek enostaven za razumevanje. Dieta, vključno z jabolki za sladkorno bolezen tipa 2, služi za popravljanje ravni glukoze. Dnevna norma sadja je odvisna od skupne količine ogljikovih hidratov in zaznavanja izdelka s strani telesa.

 • Pri sladkorni bolezni je običajno priporočljivo jesti eno jabolko na dan.

Pri nakupu bodite pozorni na sorto, velikost, aromo, stanje kože. V zadnjem času pišejo, da so za diabetike najboljše zelene sorte, običajno manj sladke kot rdeče. Vendar to ni neizpodbitno dejstvo: obstajajo izjeme. Po drugih informacijah se količina sladkorja v plodovih različnih barv neznatno razlikuje, iz izkušenj pa vemo, da so kisla tudi rdeča jabolka.

 • Ne jemljite jabolk, ki so gnila, premehka ali trda, zgubana, lepljiva.

Vse to je značilno za plodove slabe kakovosti in slabo shranjene. Malo verjetno je, da bo jabolko z črvino, ki naj bi kazala na njegovo ekološko čistost, okusno. Morda ima res manj kemikalij, a okus in rok trajanja takšnih sadežev pustita veliko želenega.

Jabolka za sladkorno bolezen tipa 1

Pomembna sestavina, ki določa vrednost jabolk pri sladkorni bolezni tipa 1, so vlaknine. Služi za zniževanje ravni holesterola in lahko upočasni absorpcijo glukoze v kri. Celotno sadje je sestavljeno iz koristnih snovi, vključno z lupino in celo semeni - vir joda, ki je izjemno pomemben za telo. Vendar to ne pomeni, da jih je treba jesti, kolikor želite.

 • Ne, ker semena vsebujejo strup, imenovan cianid. 100-gramska porcija takšnih semen vodi do smrtne zastrupitve. In čeprav jih nihče ne uživa v takih količinah, je določena norma: ne več kot 6 kosov na dan.

Od insulina odvisna vrsta sladkorne bolezni vključuje obvezno uravnoteženje prehrane. V preteklosti so bili ljudje s sladkorno boleznijo zaradi pomanjkanja inzulina in nerazvitega zdravljenja zelo odvisni od strogih diet. Zdaj zdravniki vedo, kako pripraviti uravnoteženo prehrano, ob upoštevanju prehranskih preferenc, zato so jabolka pri sladkorni bolezni prenehala biti prepovedano sadje. Ti vključujejo le izdelke, ki močno povečajo sladkor, saj so skoki nevarni za bolnika.

 • Jabolka zaradi obilice vlaknin niso kritičen izdelek, nasprotno, telo obogatijo s koristnimi ogljikovimi hidrati, ki so nujni za vsakega človeka.

Brez njihove oskrbe lahko insulin pretirano zniža raven glukoze, kar je polno novih težav. Da bi jih preprečili, obstaja dieta, pravočasna poraba hrane in po potrebi zdravila.

Jabolka za gestacijski diabetes

Gestacijski diabetes se imenuje zvišanje ravni glukoze pri nosečnicah. To stanje se pojavi pri 4% bodočih mater, v zadnjem trimesečju nosečnosti so vključene v skupino tveganja za ta dejavnik. Glukoza v krvi presega normo, vendar ni tako kritična kot pri resnični sladkorni bolezni. Vendar to ne pomeni, da je problem mogoče zamolčati ali prezreti. V nobenem primeru, ker se posledice neaktivnosti lahko tragično odražajo na plodu! Podrobneje se osredotočimo na mesto v prehrani jabolk pri nosečnicah s sladkorno boleznijo.

 • Polovica dnevne prehrane pri tej varianti sladkorne bolezni je ogljikovih hidratov.

Nasičeni so s sladko hrano, kar je kontraindicirano za nosečnice. Namesto tega je na jedilniku zelenjava, žita, stročnice, črni kruh. Jabolka pri gestacijski sladkorni bolezni so vključena v prehrano, vendar izključno kisle sorte, skupaj z jagodami, malinami, grenivkami, slivami, hruškami, kosmuljami, ribezom. Sladko sadje je skupaj z bananami, grozdjem, melonami, figami, kakijem na seznamu prepovedanih živil.

Jabolka bodo koristna, če bo ženska sposobna organizirati pravo prehrano. Mora biti delno: 3 glavni in 3 vmesni odmerki, tako imenovani prigrizek, piti približno 2 litra tekočine na dan. Jabolka jemljemo kot prigrizek in dodatek k večerji.

Kalorična vsebnost se izračuna glede na telesno težo: 35–40 kcal/kg. V enem odmerku se ogljikovi hidrati in beljakovinski izdelki ne kombinirajo.

Koristi

Jabolka vsebujejo približno 85% tekočine, ostalo so trdne sestavine, zlasti vlaknine. Kemično so jabolka sestavljena iz elementov v sledovih, vitaminov, pektina. Sladkor zaseda nizka mesta v njihovi lestvici: povprečno sadje vsebuje približno 20 g, v zelenih sortah pa je še manj.

 • Prav zaradi sladke sestavine se postavlja vprašanje jabolk pri sladkorni bolezni, v drugih primerih neprimerno. Navsezadnje so prednosti najbolj priljubljenega sadja med vsemi vrstami sadja nedvomne.

Jabolka zavirajo apetit, pospešujejo prebavo hrane, čistijo holesterol in krepijo imunski sistem. Kljub povečani količini glukoze so za diabetike koristne za preprečevanje krhkosti kapilar. Zelene sorte s kislim okusom so bolj sprejemljive: šteje se, da imajo manj ogljikovih hidratov.

Omejitev se nanaša na količino: dovolj je do 2 srednja sadja na dan. Priporočljivo je, da velikih jabolk ne jeste celih naenkrat, da ne bi izzvali porasta sladkorja. Bolje je razdeliti na dva odmerka z določenim intervalom. Priporočene sorte so belo polnilo, Semerenko, Antonovka, Pink Lady, Granny Smith.

Ljudje s sladkorno boleznijo lahko svetujemo dve stvari: ne jejte ničesar brez posvetovanja z zdravnikom. (Če jabolka niso vključena v prehrano, potem je očitno zaman pričakovati od njih kakršno koli korist.) In po pridobitvi dovoljenja ugotovite, kako jabolka delujejo za vas osebno. V ta namen izmerite raven glukoze pred in po zaužitju sadja. Kazalniki bodo pokazali, ali lahko varno jeste svoje najljubše sadje, ne da bi pri tem škodovali telesu.

Pečena jabolka za sladkorno bolezen

Sveža jabolka pri sladkorni bolezni so koristna, če ne zlorabljamo niti količine niti sladkosti. V takih pogojih pokažejo vse svoje koristne lastnosti in ne zvišajo krvnega sladkorja. Glede predelanega sadja ni vse jasno. Na primer, posušeni jabolčni sadeži in marmelade niso tako zaželeni na mizi diabetika, saj vsebujejo povečano količino sladkih sestavin.

 • Vendar pa obstaja odlična alternativa za zapolnitev jedilnika sladkosnede: pečena jabolka za sladkorno bolezen.

To je zelo zdrava jed, ki ohranja najboljše lastnosti, za prebavo pa je še bolj prijetna od svežega sadja. Jabolka izgledajo in dišijo okusno, imajo prijeten okus, uspešno nadomeščajo torte in sladkarije, ki so nezaželeni v prehrani diabetika.

 • Pektin, ki ga vsebuje sadje, poteši lakoto, odstranjuje strupene snovi in znižuje raven inzulina.

Za čiščenje telesa strupov, ki so se nabrali čez dan, je dovolj, da zvečer pojeste eno pečeno sadje. Na splošno je dovoljeno zaužiti največ 2 kisli jabolki na dan, običajno zelenih odtenkov. Jedo jih z olupkom, po zaužitju pa nadzorujejo raven sladkorja – da bi vedeli, kako jed vpliva na posameznega bolnika.

Recepti za pečena jabolka so lahko zapleteni: polnjeni z ustreznimi sestavinami - skuto s suhimi marelicami, oreščki, rozinami, jajci, cimetom, stevijo. Bolje je peči zelenkasto sadje s trdo lupino (sorte Semerenko, beli nadev).

Posušena jabolka za sladkorno bolezen

Skoraj vse suho sadje vsebuje vitamine in minerale, ki jih najdemo v svežih izdelkih. Njihova uporaba pri sladkornih bolnikih je odvisna od stopnje glikemičnega indeksa in količine škodljivih saharidov. Uporabljajo se za prigrizke, kuhanje uzvarja, zelenjavne enolončnice, pečenega mesa.

 • Posušena jabolka za sladkorno bolezen so na seznamu dovoljenih živil, čeprav nekateri avtorji menijo, da je vse suho sadje škodljivo, svoje mnenje pa argumentirajo z visokimi koncentracijami sladkorjev.

Kljub temu jabolka za sladkorno bolezen v obliki suhih rezin v kombinaciji s suhimi slivami ali suhimi marelicami omogočajo osvežitev, obogatitev krvi s sestavinami, ki so še posebej koristne za diabetični organizem.

 • Diabetična dieta ne upošteva le koristi hrane, temveč tudi ravnovesje hranilnih snovi.

Varni odmerek je odvisen tudi od vsebnosti kisline v suhem sadju. Če je kislost želodca normalna, potem dodatne kisline niso grozne. Pri povišanem pH je ravno obratno: kisla posušena jabolka postanejo vir odvečnih kislin, kar v tem primeru ni varno.

Kompot za sušenje pripravimo po predhodnem namakanju surovin in dvakratnem odvajanju tekočine po vrenju. Nato ponovno prilijemo vodo in na koncu uzvar zavremo z nadomestkom sladkorja, za okus dodamo cimet.

Suhe jabolčne rezine so bolj zdrave tudi za diabetike po 8-urnem namakanju v vroči vodi. V tem času se voda večkrat zamenja, nato pa z užitkom in koristjo pojemo zmehčane jabolčne rezine.

Zelena jabolka za sladkorno bolezen

Sveže sadje, vključno z jabolki, pri sladkorni bolezni je koristno kot vir vitaminov in mineralov, polisaharidov, fruktoze, kislin, taninov. Te snovi so koristne za vse, za diabetike pa imajo posebno vlogo. Torej vitamini krepijo žilni sistem, ki je še posebej ranljiv pri sladkorni bolezni, rastlinska vlakna pa absorbirajo odvečne sladkorje.

 • Optimalna sorta so zelena jabolka za sladkorno bolezen. V njihovo korist govori manj, v primerjavi s sladkimi rdečimi sortami, količina sladkorja.

Čeprav, če natančno pogledate, sladkost jabolk ni neposredno povezana s senco lupine. Ocena ni samo barva, ampak tudi drugi dejavniki. Poleg tega na domačih vrtovih dozori celotna paleta: rumeni, rožnati, skoraj beli, pegasto črtasti, oranžno obarvani plodovi.

 • Najbolj primerne sorte za diabetike so Granny Smith, Semerenko, Golden Rangers, Antonovka, najbolj priljubljeno belo polnilo.

Najboljša jabolka so sveža. Priporočljivo je, da jih ne mešate z drugimi izdelki: ta kombinacija obremeni trebušno slinavko.

Posušeno sadje iz zelenih jabolk je primerno za kompot. Koncentracija sladkorja v njih je nekajkrat višja kot v svežem sadju, kar je preobremenjeno s povečanjem glukometra. Voda razredči koncentracijo na povsem varne ravni.

 • Najboljša možnost je namočeno sadje. Obdržijo celoten nabor vitaminov z znižanim glikemičnim indeksom.

Dušeno ali pečeno sadje je še posebej koristno za diabetike s prebavnimi težavami.

Džemi, marmelade, marmelade se uporabljajo za nujno zvišanje ravni sladkorja pri inzulinsko odvisnih diabetikih. Del sladkega zdravila hitro deluje v primeru hipoglikemije, obnovi normalno stanje in dobro počutje osebe.

Samo kuhano sveže, brez sladkih dodatkov, je dovoljeno v minimalni prostornini: do pol kozarca. Ali poln kozarec, razredčen z vodo.

 • Industrijske pijače so vedno presladke in to je nevarnost za vsakega diabetika.

Jabolka se uporabljajo tudi za dietno peko, sadne solate, sladice in nadev. Vse to je okusno in zdravo, a ko jeste takšno hrano, ne pozabite nadzorovati njene količine, da indikator glukometra "ne zaniha" do nevarne meje.

Jabolka Antonovka

Ljudje s sladkorno boleznijo morajo biti še posebej izbirčni pri sadnih izdelkih. Zaradi nedvomne uporabnosti vseh sadežev oboleli organizem ne zaznava vseh enako dobro. Tudi jabolka pri sladkorni bolezni je treba izbrati natančno, ob upoštevanju sorte, kakovosti, stopnje zrelosti, predstavitve. Ker čudovito, cenovno ugodno, znano sadje iz otroštva ne more prinesti samo užitka v hrani, ampak tudi škodi telesu.

 • Jabolka Antonovka spadajo med sorte, priporočene za diabetike.

Bogat okus, nizek odstotek sladkorja in kalorij, obilo vitaminov in pektinov so zelo primerni v prehrani ljudi z motnjami v presnovi, zlasti pri absorpciji glukoze. Poleg svežega je koristno namočeno sadje.

V korist Antonovke je priporočljivo, da se prvo hranjenje otroka začne s plodovi te sorte. In uporaba jabolk pri nosečnicah zagotavlja preprečevanje alergijskih in astmatičnih napadov pri novorojenčku.

 • Obstaja tudi hrbtna stran kovanca. Vsako sadje lahko postane škodljivo, če ga zlorabite ali zaužijete ob napačnem času.

Torej, prebavni trakt ne zazna Antonovke na prazen želodec, zobna sklenina pa se lahko pokvari zaradi organskih kislin, prisotnih v jabolkih. Da bi to preprečili, je treba vsakič po zaužitju jabolk usta sprati z vodo.

Kosti te, tako kot druge sorte, ne vsebujejo le koristnega joda, ampak tudi snovi, ki v želodcu izločajo strupeno cianovodikovo kislino. Da bi se izognili zastrupitvi, se ne smete zanesti s kostmi: največji varni odmerek je 6 kosov.

Jabolka odsvetujemo pri napihnjenosti, pri razjedah in nekaterih drugih boleznih prebavil.

Jabolka Beli nadev

Sorta belega polnjenja je ena najzgodnejših. Sladko-kisel okus, mehka lupina, nežna aroma jabolk, ki zorijo sredi poletja, jih naredijo edinstvene med različnimi sortami: večbarvne, s celo paleto okusov in barv. Z njimi se na naših zemljepisnih širinah začne sezona jabolk.

 • Celuloza jabolk je bela, ohlapna, drobnozrnatega videza. Ime je nastalo v povezavi s specifičnim belkastim odtenkom popolnoma zrelih plodov.

Prijetna kislost in vitaminske prednosti sorte so posledica obilice askorbinske kisline. Zahvaljujoč jabolkom se krepi imuniteta, zaščita pred nalezljivimi boleznimi. Netopne vlaknine čistijo črevesje in telo kot celoto, normalizirajo holesterol. Antioksidant kvercetin se upira škodljivim učinkom prostih radikalov.

 • Najbolj okusni plodovi so vzeti neposredno iz jablane. Toda ta priložnost je redka.

V bistvu se jabolka za sladkorno bolezen kupijo kupljena. Narežemo jih na kose za sladice ali solate, cele pečemo, uporabimo za kompote, posušimo za uzvar. Nadev za peko pripravimo iz belega nadeva, mariniramo in solimo za zimo, predelamo v marmelado, marmelado, vino, sok.

 • Sočno kislo belo sadje je odličen prigrizek. Pečeno sadje služi kot popoldanski prigrizek ali pozno večerjo. Primerno za diabetike in vložena jabolka.

Posušeni jabolčni sadeži, marmelade, sirupi, industrijski sokovi ne bi smeli biti na jedilniku diabetika: vsebujejo preveč sladkorja, kar je nezdravo.

Kaj lahko in kaj ne more?

Kaj lahko jeste?

Jabolko je eno najvarnejših in najbolj znanih sadežev. Z veseljem jih jedo ljudje vseh starosti in tudi bolniki, ki so bili podvrženi operaciji, nadaljujejo svojo prehrano s pomočjo jabolk - čeprav pečenih. Jabolka so vsekakor koristna pri tako specifični bolezni, kot je diabetes mellitus. Nutricionisti dajejo svoja priporočila glede načina in količine sadja v prehrani diabetika.

Jabolka za sladkorno bolezen bodo najbolj koristna, če:

 • pojejte jih cele;
 • eno srednje jabolko na sprejem;
 • vnos enakomerno porazdelite čez dan;
 • ne uporabljajte konzerviranih sokov, predelanega in suhega sadja.

Odgovor na vprašanje »Kaj lahko jem?« bo poleg jabolk pomagal zdravniku, ki se zaveda vašega zdravstvenega stanja in ustreznih prehranskih zahtev. Edinstvena prehrana za vas se ne bo kvalitativno poslabšala, če nekatere sestavine nadomestite z analogi. Glavna stvar je, da se skupno in število kritičnih sestavin, to je sladkorja, ne poveča.

Skratka, ni pomembno, kakšen izdelek bo vir ogljikovih hidratov; pomembna je njihova teža v celotni strukturi prehrane. Iz skupine sadja in jagodičja so dovoljeni viri grenivke, pomaranče, jagode, češnje, breskve, hruške, slive, borovnice, kivi.

Česa se ne sme jesti?

Prehrana je pomemben del življenjskega sloga ljudi s sladkorno boleznijo. Veliko je treba opustiti, marsikaj spremeniti, a to je v moči vsakega, ki želi živeti polno in pozitivno. Sprva se diabetik pogosto sooča z vprašanjem "Česa ni mogoče jesti?", zdravnik pa mu je dolžan odgovoriti.

Predvsem se pojavljajo vprašanja o sprejemljivosti sadja, ki običajno vsebuje sladke sestavine, ki vplivajo na krvno sliko. Odgovore je treba iskati posebej za vsak sadež. Zlasti jabolka za sladkorno bolezen so nekakšen kompromis med nedvomnimi koristmi in potencialno škodo, ki lahko postane resnična, če se uporabljajo nepravilno.

Pomembne sestavine za diabetike najdemo tako v kaši kot v lupini. To so mikroelementi, pektini, vitamini, kisline, antioksidanti.

 • Nutricionisti pozdravljajo sveže, pečeno, namočeno sadje, previdni so do suhega sadja, natančneje do njihove količine in načina uporabe, odločno zavračajo konzerve.

Posušene je najbolje uporabiti za nesladkan uzvar, kompota iz svežega sadja pa ne sladkamo.

Kar zadeva sokove, so tudi prepovedani, zlasti konzervirani: vedno imajo veliko sladkorja. Dovoljeni so sveži sokovi iz lastnega sadja - v majhni količini, po možnosti razredčeni z vodo.

Kontraindikacije

Vsako sadje z nenadzorovano uporabo lahko zviša krvni sladkor. Jabolka za sladkorno bolezen niso izjema. Bolniki naj sledijo dieti, ki jo predpiše zdravnik, in se jim odreče, če obstajajo kontraindikacije. Zdravje je vredno.

 • Če govorimo o jabolkih, potem to niso samo sveže sadje.

Nesladkan kompot, pečena jabolka so precej dietna hrana. Toda marmelade in suho sadje, kjer je zgoščeno preveč sladkorja, je priporočljivo izključiti iz prehrane diabetikov.

Možna tveganja

Pravilna organizacija režima, ki temelji na načelih zdrave prehrane, pomaga zmanjšati tveganja, povezana s prehrano. Vse, kot pri zdravih ljudeh, vendar z nadzorom ravni sladkorja. Uravnotežena prehrana omogoča izogibanje kritičnim situacijam, vse do diabetične kome.

Jabolka pri sladkorni bolezni lahko in je treba uživati in ne nujno zelena. Sodobni nutricionisti priporočajo, da zaupate svojemu okusu in verjamejo, da je koncentracija sladkorja odvisna predvsem od zrelosti sadja in ne le od barve ali sorte.

Zapleti po postopku

Pri sladkorni bolezni je pomembno, da imamo proces pod nadzorom, da preprečimo morebitne zaplete. Med številnimi točkami, kako to storiti, zavzema pomembno mesto zdrava prehrana, ki ustreza potrebam telesa diabetika. Jabolka pri sladkorni bolezni so običajno vključena v prehrano in ob pravilni uporabi ne povzročajo zapletov.

Zapleti se pojavijo ob prisotnosti sočasnih težav, zlasti različnih patologij prebavnih organov, pri katerih se jabolka ne priporočajo.

Podroben meni za vsak dan

Glavna omejitev pri sladkorni bolezni so živila z visoko vsebnostjo sladkorja: med, sladke jagode, sadje, pecivo, sladkarije. Tradicionalno se ne priporoča začinjena, mastna, ocvrta hrana.

 • Pri izračunu podrobnega menija za vsak dan je treba paziti na prisotnost drugih patologij, starost, telesno aktivnost bolnika.

Za ohranjanje normalnega zdravja in zmogljivosti mora oseba jemati insulin v optimalnem odmerku. Pomanjkanje ali presežek hormona izzove poslabšanje in zaplete.

 • Nutricionisti diabetikom ponujajo sezname dovoljenih in prepovedanih živil.

Jabolka za sladkorno bolezen so vključena na prvi seznam, vendar praviloma z nekaterimi pogoji. Posamezne diete se lahko nekoliko razlikujejo, vendar so splošna priporočila za jabolka naslednja:

 • Ne jejte več kot eno sadje na dan, srednje veliko.
 • Izberite zrela, sveža, zdrava jabolka.
 • Prednost - kisle sorte, običajno zelene, gojene v zasebnem sektorju.
 • Poleg svežih v jedilnik vključite pečena jabolka, sadne in prigrizne solate z jabolki, kompote in uzvarje brez sladkorja.
 • Ne kupujte industrijskih sokov, marmelad, marmelad z visokim odstotkom sladkih sestavin.
 • Najboljši čas za jabolka je drugi zajtrk ali večerja.

Recepti za jedi

Klasična različica jabolk za sladkorno bolezen je pečena. Jed se pripravi hitro in enostavno. Jabolka ni treba olupiti, dovolj je, da vzamemo sredino. Namesto tega postavite skuto, pomešano z jajci, mletimi oreščki, cimetom. Nekdo rad dodaja različne jagode. Jabolka pečemo v pečici, pripravljenost pa določa mehkoba.

 • Ker marmelade in marmelade odsvetujemo diabetikom, pripravimo pire krompir za zimo.

Meso, očiščeno vsega presežka, narežemo na koščke, na dno posode dodamo sladkor, vodo in med mešanjem zavremo. Mehko maso damo v kozarce za sterilizacijo.

Recepti za jabolka vključujejo več kot le sladke sestavine. Solate s prigrizki z jabolki imajo pikanten okus in lahkotnost. Primer solate: naribana jabolka, zelena čebula, koprive, začinjena s kislo smetano. Ali naribana jabolka, hren, zelena, zalita s kislim mlekom.

Nezasluženo pozabljena namočena jabolka odlikuje poseben okus in koristi. Prvotni recepti, s sestavinami, ki so za danes tako eksotične, kot je ržena slama, so verjetno izgubljeni, vendar jih uspešno nadomeščajo obstoječi izdelki.

 • Vzamejo trda zimska jabolka, hrastov sod ali navaden steklen kozarec, dno prekrijejo z ribezovimi listi, nanje položijo dve vrsti sadja.

Pokrijemo jih z meto, nato pa spet razmažemo jabolka. Vrh tesno prekrijemo z ribezom in prelijemo s slanico: za 1 liter tople vrele vode - 15 g soli, 20 g medu, 10 g ržene moke.

Ocene

O jabolkih ni negativnih ocen. Nekateri avtorji se sklicujejo na angleški pregovor, da samo eno jabolko podaljša mladost in človeka reši pred obiskom zdravnikov. Obstajajo tudi drugi "laskavi" komentarji, a resno rečeno, jabolka pri sladkorni bolezni naj priporoča (ali ne) le lečeči zdravnik.

Rezultate

Zelenjava in sadje z veliko količino rastlinskih vlaknin sta vedno primerna v prehrani človeka, ki skrbi za zdravo prehrano. Težko pa je izmeriti specifične rezultate njihove uporabe glede na medicinske indikacije in priporočila. Eno je gotovo: jabolka pri sladkorni bolezni je treba jesti toliko, kolikor dovoljuje dnevni vnos sladkorja. V povprečju je 1-2 kosa.

Prehrana je pogosto povezana z nečim mehkim in brez okusa. Rastlinska hrana in sadje za sladico so popoln in okusen obrok. Praksa kaže, da jabolka pri sladkorni bolezni v sprejemljivem odmerku niso škodljiva; nasprotno, najljubši sadeži popestrijo prehrano, oskrbijo z ogljikovimi hidrati in naravnimi vitamini ter poskrbijo za užitek v hrani.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.