^
A
A
A

Imam sladkorno bolezen, ali lahko zdaj zanosim?

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Sami se odločite ali poslušate zdravniški nasvet. Kakorkoli že, ti podatki vam bodo pomagali, da resnično ocenite stanje in razpravljate z možnimi možnostmi zdravnika.

Če imate sladkorno bolezen in želite imeti otroka, natančno preberite to:

 • Ali imate normalno raven sladkorja v krvi normalno ali višje (nižje)? Bodoče matere z diagnozo diabetesa, preden zanosijo, morajo imeti raven sladkorja v krvi čim bolj normalno. To bo zmanjšalo verjetnost za otroka s prirojenimi napakami, prezgodnjim porodom in drugimi zapleti. Preverite raven sladkorja v krvi skozi cel dan, da se prepričate, ali je normalno. Če temu ni tako, uporabite kontracepcijo, dokler se ne normalizira.
 • Ali vzamete droge za nadzor sladkorne bolezni? Vaš zdravnik jih lahko spremeni za insulin ali predpiše druge pred nosečnostjo. Če ste upoštevali nasvet zdravnika, se prepričajte, da nova zdravila nadzirajo raven sladkorja v krvi in šele nato razmišljajo o nosečnosti.
 • Ali injicirate insulin? Preden zanosite, se posvetujte z zdravnikom, da lahko po potrebi spremeni odmerek ali pot uporabe zdravila. Če izberete pravi odmerek pred nosečnostjo, se bo tveganje nihanja ravni krvnega sladkorja znatno zmanjšalo med nosečnostjo.
 • Ali vzamete zdravila za zdravljenje drugih bolezni? Pred nosečnostjo se posvetujte s svojim zdravnikom, da bo lahko spremenil potek zdravljenja ali prepovedal njihovo uporabo.
 • Diabetes je povzročil ledvično bolezen ali prizadel vid? Če je tako, lahko nosečnost samo poslabša vaše zdravje. Visok krvni tlak lahko vpliva na razvoj otroka med nosečnostjo.
 • Ali že imate otroke? Če je tako, ali diabetes vpliva na njihov razvoj?
 • Ali jemljete vitamin B6 (folna kislina)? Dnevno uživanje multivitaminov in prenatalnih vitaminov, ki vsebujejo folno kislino, zmanjšuje tveganje za otroka s prirojenimi napakami.

Kaj, če je treba diabetes vzeti pred nosečnostjo?

Nosečnost se lahko izvaja brez zapletov, če normalizirate raven sladkorja v krvi, preden se začne pri normalnem tlaku in ni težav z ledvicami. Nadzorovanje ravni krvnega sladkorja zmanjšuje tveganje za nastanek otroka s prirojenimi napakami, prezgodnjim porodom in drugimi možnimi zapleti. Strokovnjaki svetujejo, da se raven vrne v normalno stanje 3-6 mesecev pred nosečnostjo. Če želite to narediti, se morate aktivno vključiti v šport, jesti zdravo hrano, po potrebi izgubite težo in si vzemite zdravila, ki jih predpisuje zdravnik.

Kaj naj se pogovorite s svojim zdravnikom?

Priprave

Zelo pomembno je, da povejte zdravniku, da boste zanosili. Če jemljete zdravila za nadzor sladkorne bolezni, jih lahko zdravnik nadomesti z insulinom ali drugimi zdravili. Če jemljete inzulin, se posvetujte z zdravnikom, tako da po potrebi lahko spremenite odmerek ali način uporabe (insulin za odmerjanje ali injiciranje). Prav tako povejte zdravniku o zdravilih, ki jih uporabljate za zdravljenje drugih bolezni. O tem se posvetujte z zdravnikom pred nosečnostjo, da lahko popravi potek zdravljenja ali prepove njihovo uporabo, da ne bi škodil prihodnjemu otroku.

Pregledovanje

Če imate sladkorno bolezen, redno obiščite zdravnika za preventivne preglede. To je še posebej pomembno pred načrtovano nosečnostjo. Preskusni test vključuje:

 • Diagnoza vida za znake retinopatije (ne-vnetna mrežnična lezija).
 • Analiza krvi in urina za ugotavljanje ledvične bolezni.
 • Merjenje krvnega tlaka. Visok krvni tlak lahko povzroči zaplete med nosečnostjo in škoduje prihodnjemu otroku ter povzroči prezgodnje rojstvo (ker je posteljica zlomljena).
 • Krvni test za raven sladkorja. Če bo potrebno, bo zdravnik pred in med nosečnostjo podal priporočila o nadzoru ravni sladkorja v krvi.

Nenadzorovano diabetes in kako se lahko pojavi na nosečnosti.

Nenadzorovani diabetes poveča tveganje za zaplete med nosečnostjo, tako za mater kot za otroka.

Možni zapleti

 • Rojstne napake
 • Prezgodnje rojstvo
 • Nizek krvni sladkor
 • Žlindre
 • Rojstvo otroka, ki tehta več kot običajno, kar vodi do zapletov zdravja novorojenčka.
 • Rojstvo otroka z nezadostno težo, ki ga je povzročil visok krvni tlak, bolezen ledvic in okvarjeno delovanje posteljice.
 • Smrtonosni izid, čeprav se to zgodi v zelo redkih primerih, saj večina nosečnic uporablja inzulin za nadzor krvnega sladkorja.

Faktorji tveganja za bodočo mater:

 • Prezgodnje rojstvo.
 • Bolezni jeter, če je koncentracija kreatinina 2,0 mg / dl.
 • Visok krvni tlak med nosečnostjo.
 • Zmanjšanje vida, ki se lahko normalizira kmalu po rojstvu otroka.

Nosečnost in diabetes: Načrtovanje nosečnosti

Posvetujte se z zdravnikom, če imate sladkorno bolezen tipa 1 ali 2 in želite postati mati. Pred nosečnostjo morate normalizirati raven sladkorja v krvi in jo podpreti v vseh 9 mesecih. Samo v tem primeru bo vaše zdravje in zdravje prihodnjega otroka varno.

Vrhunci

 • Če imate sladkorno bolezen in načrtujete nosečnost, znižajte nivo krvnega sladkorja v normalno stanje. To bo pomagalo preprečiti tveganje prezgodnjega rojstva, rojstne napake pri otroku in ohraniti zdravje.
 • Pogosto preverite raven sladkorja v krvi.
 • Redno vadite in držite zdrave prehrane. To bo pripomoglo k ohranjanju zdrave telesne mase ali, če bo potrebno, izgubi te dodatne kilograme pred začetkom nosečnosti.
 • Pred nosečnostjo vzemite dodatke, ki vsebujejo folno kislino. To bo zmanjšalo tveganje otroka zaradi okvare nevralne cevi.
 • Če jemljete zdravila brez recepta, se posvetujte s svojim zdravnikom, da se ustavite z njihovo uporabo ali jih spremenite drugim pred nosečnostjo.
 • Če kadite, poskusite sam ali s pomočjo zdravnika, da opustite to uničujočo navado, saj tobak negativno vpliva na otroka in povečuje tveganje za zaplete med nosečnostjo.
 • Če imate bolezen ledvic in slab vid, se posvetujte z zdravnikom, saj lahko te bolezni med nosečnostjo postanejo hude.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Kako načrtovati nosečnost s sladkorno boleznijo?

Če imate sladkorno bolezen in načrtujete, da boste postali mati, sprejmite ukrepe za izboljšanje zdravja tik pred spočetjem. To vam bo pomagalo in vaš otrok preprečiti zaplete med nosečnostjo in po porodu. Prva stvar je, da se krvni sladkor vrne v normalno stanje. To lahko pomaga redno vadbo, pravilno prehrano in nepomembno izgubo teže.

Imate diabetes. Kaj naj razmislim med nosečnostjo?

V prvih tednih nosečnosti se otroški organi začnejo pojavljati. Povišan nivo krvnega sladkorja vpliva na njihov razvoj in dojenček lahko pride v svet z napakami pri rojstvu. Toda če nadzirate sladkorno bolezen, se tveganje za otroka z odstopanji znatno zmanjša. Večina žensk se izkaže, da so noseče, šele po nekaj tednih. Če v tem obdobju raven sladkorja v krvi ne ustreza normi, se tveganje prezgodnjega poroda pri teh ženskah znatno poveča. Zato je za načrtovanje nosečnosti tako pomembno, da skrbi, da sladkorna bolezen ne škoduje vam in vašemu otroku.

Visok krvni tlak lahko povzroči tudi:

 • Rojstvo otroka s prekomerno telesno težo. Če je mama med nosečnostjo imela visoko raven sladkorja v krvi, se lahko to prenese na otroka. Otrok je prekomerna telesna teža, zato je rojstvo zapleteno.
 • Rojstvo otroka z nizkim krvnim sladkorjem. To se zgodi, ko telo dojenčka proizvede več insulina za odpravo prekomernega krvnega sladkorja med nosečnostjo. V nekaterih primerih otroško telo še naprej deluje tudi po rojstvu. To pa po drugi strani vodi do nizke ravni sladkorja v krvi. Če pustite pri tem, bo ogroženo otrokovo zdravje.

Žolčna koža, zaradi katere koža in sklera oči imata ikterično barvo. Razvoj zlatenice je povezana z visoko vsebnostjo posebne snovi v krvi iz skupine žolčnih pigmentov, imenovane bilirubin. Ima značilno zlato rumeno barvo in je produkt razgradnje hemoglobina in nekaterih drugih sestavin krvi. Takšno bolezen pogosto najdemo pri otrocih, rojenih ženskam z visokim krvnim sladkorjem.

Kako naj normaliziram sladkor v krvi, preden zanosim?

Najprej morate biti zainteresirani za to. Posvetujte se s svojim zdravnikom in poskusite, da se raven sladkorja v krvi normalizira pred začetkom nosečnosti. Če želite to narediti, morate:

 • Uravnotežen jesti. Če imate pred nosečnostjo prekomerno telesno težo, morate izgubiti težo, izgubiti 5-10 kg in normalizirati krvni sladkor. Obstaja veliko načinov za nadzor, kdaj in koliko jeste. Pri tem lahko pomagate dietetiki in zdravniku.
 • Redno igraj šport. Za dnevno vadbo izberite vsaj 30 minut. Med treningom telo nadzira krvni sladkor, tako da ga absorbira med intenzivnimi sejami. Šport pomaga ohranjati zdravo telesno težo, znižati visok holesterol in povečuje lipoprotein visoke gostote (dober holesterol) ter zmanjša visok krvni tlak. Hoja, vožnja, kolesarjenje in plavanje so dobre za diabetike. Pred začetkom vadbe se posvetujte z zdravnikom.
 • Zdravilo ali insulin vzemite izključno v skladu z zdravniškim receptom. Obvestite zdravnika, da nameravate postati mati. Prav tako morate govoriti o drugih zdravilih, ki jih jemljete, vključno z zdravili brez recepta.
 • Sistematično preverite raven sladkorja v krvi. To bo pomagalo ugotoviti, kako zdravila, vadba in prehrana vplivajo na krvni sladkor. Pomembno je tudi, da pred in med nosečnostjo vzamete folno kislino, kar bo preprečilo razvoj okvare nevralne cevi pri otroku.
 • Če kadite, poskusite odpovedati tej slabi navadi. Tobak lahko škoduje otroku in poveča tveganje poslabšanja bolezni.
 • Če imate bolezen ledvic in slab vid, se posvetujte z zdravnikom, saj lahko te bolezni med nosečnostjo postanejo hude.
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.