^

Zdravje

Infekcijske in parazitske bolezni

Pnevmokokni meningitis: simptomi, diagnoza, zdravljenje

Poleg vnetja pljuč in pleure, srednjega ušesa in obnosnih sinusov, mehkih tkiv in sklepov lahko pnevmokokna okužba povzroči vnetni proces v možganskih ovojnicah – pnevmokokni meningitis.

Meningitis brez vročine: simptomi, zdravljenje

V redkih primerih se meningitis razvije brez zvišane telesne temperature, kar močno oteži diagnozo in lahko kaže na motnje imunskega sistema. 

Enterovirusni meningitis pri otrocih in odraslih

Enterovirusi veljajo za najpogostejši vzrok virusnega meningitisa v mnogih državah po svetu: v nekaterih državah z visokimi dohodki se letno poroča o 12 do 19 primerih na 100.000 ljudi.

Človeška granulocitna anaplazmoza

Anaplazmoza ima polimorfne simptome in značilno sezonskost (predvsem spomladansko-poletni čas), povezano z obdobji naravne aktivnosti, ki jo prenašajo klopi. 

Postmoidni sindrom pri odraslih in otrocih

Postkoidni sindrom - ta diagnoza odpira številna vprašanja. Praviloma ljudje mislijo: so imeli okužbo, so ozdraveli in ni več treba skrbeti. Toda koronavirus je bolj zahrbten, kot so pričakovali zdravniki: dolgo se lahko spominja nase z različnimi patološkimi znaki v obliki zvočnega sindroma.

Infekcijski eritem

Ko so prizadete različne okužbe, se lahko na koži pojavi žariščna pordelost - infekcijski eritem, kar je znak, da je okužba povzročila reakcijo v obliki povečanega pretoka krvi v predel kože.

Vrste streptoderme: simptomi in posebnosti različnih oblik bolezni

Streptoderma je kolektivni koncept, s katerim zdravniki označujejo različne vrste in oblike patologije kože, ki jih povzroča streptokokna okužba. Različne vrste streptoderme imajo svoje značilne simptome, značilnosti in pogoje razvoja. 

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.