^

Zdravje

Duševno zdravje (psihiatrija)

Vztrajnost

Patološko vztrajnost pogosto opazimo pri bolnikih z organskimi možganskimi lezijami, možgansko aterosklerozo, shizofrenijo, senilno demenco, Alzheimerjevo boleznijo in Pick -jevo boleznijo. 

Strah pred žuželkami: kako se imenuje in kako ga zdraviti?

Kako se imenuje strah pred žuželkami in hrošči (koleopterske žuželke) kajne? Vztrajen iracionalen (neutemeljen) strah pred žuželkami večina strokovnjakov opredeljuje kot entomofobijo: iz grščine. Besedi entomon (žuželka) in fobos (strah).

Katatonsko vznemirjenje

Katatonska vznemirjenost je vrsta hiperkinetične akutne psihoze s specifičnimi manifestacijami: za motorični nemir je značilen kaos, nenamernost, stereotipni, včasih pretenciozni gibi, nesmiseln in nekoherenten govor.

 

Oneyroid

Pravi oneiroid je duševna motnja, oblika spremenjene zavesti, najpogosteje endogenega organskega izvora. Zanj so značilni izraziti produktivni simptomi v obliki navala svetlih scen podobnih podob

Večkratna osebnostna motnja

Ameriška psihiatrija ta pojav diagnosticira kot disocijativno motnjo identitete. Trenutna klasifikacija ICD-10 imenuje podobno stanje "multipla osebnostna motnja" in ga nanaša na druge disociativne (konverzijske) motnje, ne da bi ga ločevali v ločeno nosologijo. 

Strah pred vodo

Obstajajo tudi bolj eksotične vrste hidrofobije, na primer ablutofobija, ko strah povzroči, da si je treba celo izpirati usta, si umivati obraz, se tuširati, umivati in izvajati kakršen koli postopek, ki vključuje vodo. 

Strah pred dolgimi besedami

Kako se imenuje strah pred dolgimi besedami? Ime je bilo izbrano ne brez humorja: povodni konj monstrusesquipedaliophobia. Sopomenke so krajše, vendar jih tudi ni enostavno izgovoriti: hypomonstrascuedalophobia, sesquipedalophobia. 

Začetna stopnja shizofrenije

Shizofrenija se pripisuje duševnim motnjam, ki imajo predhodne znake, ki lahko signalizirajo razvoj te bolezni.

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.