^

Zdravje

Duševno zdravje (psihiatrija)

Shizofrenija pri otrocih in mladostnikih

Pri otrocih se duševne motnje in shizofrenija pojavljajo v skoraj enakem obsegu kot pri odraslih, le da se kažejo na svoj način.

Kako prepoznati shizofrenijo po vedenju?

Pacient ne okreva v celoti, saj je umik psihotropnih zdravil vedno poln poslabšanj - specifično vedenje pri shizofreniji se nadaljuje, ne glede na trajanje zdravljenja.

Shizofrenija pri moških: vzroki, vrste, diagnoza, prognoza

Več kot stoletje je minilo od trenutka, ko je bila shizofrenija izpostavljena kot samostojna bolezen, vendar se še vedno nadaljujejo razprave ne le o njeni naravi, ampak tudi o samem obstoju shizofrenije kot samostojne bolezni.

Metode zdravljenja shizofrenije pri moških

Zdravljenje shizofrenije pri moških se ne razlikuje od zdravljenja žensk, le da moški pogosteje zbolijo težje, zato so za njihovo zdravljenje potrebni močnejši antipsihotiki v večjih odmerkih.

Shizofrenija pri moških: simptomi, značilni znaki vedenja

Prve znake bližnja okolica običajno dojema kot ekscentričnosti - slabo razpoloženje, osiromašenje čustev, osamljenost niso specifični znaki samo shizofrenije, ampak tudi duševne bolezni na splošno. 

Strah pred osamljenostjo pri ženskah in moških

Avtofobija je medicinski izraz, ki opisuje tako duševno motnjo, kot je strah pred samoto. Druga možna imena za to motnjo so izolofobija, eremofobija, monofobija. Govorimo o strahu pred tem, da bi bili sami, da ne bi imeli zdrave in trajne zveze, da bi izgubili ljubljene.

Strah pred resno zvezo pri ženskah in moških

Med specifičnimi človeškimi strahovi, ki veljajo za iracionalne (nemotivirane) in jih imenujemo fobije,  je strah pred odnosi  ali strah pred čustveno navezanostjo. 

Strah pred majhnimi predmeti ali mikrofobija

Fobija je dobro znan izraz, ki opisuje človekov močan, nerazumen in stalen strah pred določeno težavo, stvarjo, dejanjem itd. 

Strah pred delom

Znanost priznana fobija, pri kateri oseba doživlja iracionalen neobvladljiv strah pred delom ali strah pred njim, se imenuje ergofobija ali ergasiofobija.

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.