Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Katatonsko vznemirjenje

Medical expert of the article

Psihiater, psihoterapevt
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 28.02.2021

Ena od manifestacij akutne psihoze je vznemirjenje - pretirana in neustrezna telesna aktivnost, izražena v različni meri: od pretirane razdražljivosti in večstranskosti do destruktivnih impulzivnih dejanj. V tem primeru ima bolnik izrazito motnjo afekta. Katatonska vznemirjenost je vrsta hiperkinetične akutne psihoze s specifičnimi manifestacijami: za motorični nemir je značilen kaos, nenamernost, stereotipni, včasih pretenciozni gibi, nesmiseln in nekoherenten govor. V hudih primerih katatoničnega vznemirjenja je govor odsoten. Značilen je zaradi nenadnega in nemotiviranega besa, usmerjenega k drugim, avtoagresije, ko bolnik predstavlja resnično nevarnost zase in za druge.

Kakršna koli manifestacija katatonije - tako omamljenost kot vznemirjenost se šteje za pokazatelj resnosti duševne motnje.

Epidemiologija

/health/katatonski-sindrom_129053i15956.html

Statistika primerov razvoja katatonije ni znana, saj se to stanje razvija s popolnoma različnimi boleznimi. Podatki o raziskavah se zelo razlikujejo.

Znano je le, da sta v psihiatričnih bolnišnicah na vsakih 10 bolnikov en ali dva bolnika s katatoničnim sindromom. Med shizofreniki so katatonični simptomi manj pogosti kot vsak deseti. Čeprav je katatonija povezana s shizofrenijo, je sindrom trikrat pogostejši pri avtističnih osebah in 9-10 krat pogostejši pri motnjah razpoloženja. [1]

Vzroki

Katatonsko vznemirjenje je ena od manifestacij sindroma, katerega ime izhaja iz starogrške besede catatonia, kar pomeni napeto, napeto stanje. Trenutno se ne šteje za samostojno bolezen, saj razvoj sindroma opazimo pri različnih duševnih motnjah, nevroloških in telesnih (somatskih) boleznih, zastrupitvah in možganskih poškodbah. Menijo, da simptomi katatonije kažejo na resnost bolnikovega stanja.

Dolgo časa je bila povezana predvsem s shizofrenijo. Sodobna psihiatrija priznava, da je razvoj sindroma možen in še bolj verjeten pri drugih duševnih motnjah. Ugotovljeno je bilo že, da se katatonično vznemirjenje veliko pogosteje pojavlja pri kršenju afekta, zlasti pri maniji, in je posledica nevrotoksičnega učinka nekaterih snovi: psihotropnih zdravil - nevroleptikov, antikonvulzivov in dopaminergičnih zdravil, benzodiazepinov; zdravila drugih skupin - glukokortikosteroidi, antibiotik ciprofloksacin, manj pogosto drugi. Katatonija se pogosto kaže z narkotično zastrupitvijo z opiati, kokainom, amfetamini; zastrupitev z ogljikovim monoksidom ali izpušnimi plini. V novem klasifikatorju ICD-11 so bile ločene kode dodeljene najpogostejšim primerom katatonije: povzročene z duševnimi patologijami, psihoaktivnimi snovmi, vključno z zdravilnimi, in sekundarnimi katatonijami pri hudih oblikah nevroloških in telesnih bolezni.

Dejavniki tveganja

Dejavniki tveganja za razvoj katatoničnega vzburjenja so povzeti v seznamu bolezni in stanj, v katerih so opazili razvoj katatoničnega sindroma, tako imenovani "katatonski spekter". To ne pomeni, da se simptomi katatonije v drugih primerih ne morejo pojaviti, le redko njihovi vzroki ostanejo neopaženi, potem pacientu diagnosticirajo idiopatsko katatonijo.

Duševne motnje, pri katerih se najpogosteje razvije katatonična vznemirjenost, vključujejo: motnje razpoloženja (zlasti manične), motnje shizofrenega in avtističnega spektra; duševne motnje po travmi in porodu; histerija. Tudi katatonično vznemirjenje je značilno za otroke z duševno zaostalostjo in motnjami v razvoju. [2]

Spekter nevroloških bolezni, pri katerih se razvije ta simptomatski kompleks, vključuje nenadzorovani tik (Turrettov sindrom), epilepsijo, posledice encefalitisa, možganske kapi, travmatične poškodbe možganov, novotvorbe in druge lezije možganskih struktur (bazalna jedra, vidne gričevje, čelna in parietalna skorja ) možgani). 

Patologije in stanja organov, ki sprožijo patogenezo katatoničnega vznemirjenja, so raznolike. Skoraj vsaka somatska bolezen, ki se pojavi v hudi obliki, lahko privede do zapletov - motenj nevrokemičnih procesov v možganskih strukturah, kar vodi do povečane aktivnosti nevrotransmiterjev vzbujanja. Seznam bolezni katatonskega spektra vključuje akutne in kronične motnje cerebralne cirkulacije, endokrinopatije in avtoimunske procese, ki vodijo do presnovnih motenj, pomanjkanja vitaminov, zlasti cianokobalamina, mineralov, na primer pomanjkanja natrija, adrenalina, ščitničnih hormonov, kalcija. Dejavniki tveganja, ki povečujejo verjetnost za razvoj psihomotorične vznemirjenosti, vključujejo hude virusne in bakterijske okužbe, zaplete dekompenziranega diabetesa mellitusa (ketoacidoza), hudo ledvično in jetrno odpoved, kakršna koli stanja, ki vodijo do hipoksije, vročinski udar. [3]

Patogeneza

Obstaja veliko teorij v zvezi z mehanizmom razvoja katatoničnega vznemirjenja, vendar so vse še vedno na področju predpostavk. Očitno je, da se aktivirajo ekscitacijski nevrotransmiterji in inhibirajo inhibitorni nevrotransmiterji, kar vodi do razvoja specifičnih psihomotoričnih simptomov. Motorične motnje skušajo razložiti z motnjami presnove nevrotransmiterjev v bazalnih jedrih, zlasti z zaviranjem aktivnosti γ-aminomaslene kisline. Ta predpostavka temelji na izraziti učinkovitosti zdravil iz skupine benzodiazepinov, ki povečajo aktivnost tega mediatorja. Hipotetično je lahko tudi hiperaktivnost glutamatergičnega sistema osnova katatoničnega vzburjenja.

Neučinkovitost nevroleptikov v stanju katatoničnega vznemirjenja je povzročila hipotezo, da jo povzroča močna blokada dopaminergičnega sistema. Ta zdravila, ki blokirajo dopaminske receptorje, uspešno ustavijo psihomotorično vznemirjenost drugačne geneze, vendar lahko v primerih katatonije poslabšajo bolnikovo stanje, kar je razloženo z dvojnim učinkom - učinek zdravila se naloži na akutni dopamin pomanjkanje, ki ga povzročajo presnovne motnje. [4]

Šteje se, da je katatonsko vzburjenje, ki se pojavi po umiku klozapina, ki blokira holinergične receptorje in serotoninske receptorje, posledica povečanja aktivnosti teh sistemov.

Pri bolnikih s kronično katatonijo z mutizmom je tomogram pokazal obojestranske motnje presnove nevrotransmiterjev v talamični coni in čelnih režnjah možganov.

Katatonsko vzburjenje ni posebej obravnavano. Pri istoimenskem sindromu se običajno izmenjuje s stanjem omame.

Simptomi

Katatonska vznemirjenost je po opažanjih izjemnih sovjetskih psihiatrov A.V. Snežnjevski, O.V. Kerbikov in mnogi drugi avtorji se razvijajo po fazah. Ena vrsta se spremeni v drugo, bolj zapleteno.

Prvi znaki so videti kot zmedeno patetično vznemirjenje. V tem obdobju pacient izvaja veliko zelo izraznih dejanj, ki jih lahko označimo kot reakcije na zunanje dražljaje in nimajo smisla, ampak se predmeti uporabljajo po predvidenem namenu. Na primer, bolniki odpirajo in zapirajo vrata in okna, vendar je to situacijsko nerazumno; poštne znamke so prilepljene, vendar ne na kuvertah, temveč na steni ali na čelu. Na tej stopnji bolnik praktično ne zapre ust, njegove izjave so nesmiselne, raztrgane, navdušene in patetične. Bolniki pogosto pojejo ali recitirajo pesmi z dušo, dejanja so podobna "gledališču z enim igralcem", kar močno preceni. Hkrati je pacient sam opazno zmeden, kot da se česa ne more spomniti in razumeti. Lahko pregleda in začuti predmete, ki spadajo v njegovo vidno polje, jih vrže ali potegne iz rok drugih.

Nadalje vznemirjenje narašča in pridružujejo se mu simptomi hebefrenije - norčije, nemotivirana zabava, otročjest, neumno, smešno ravnanje, neumen smeh, ples. Možna so impulzivna dejanja, vzvišenost. Na tej stopnji je bolnik še vedno pri zavesti, vendar že lahko kaže nenaden in močan bes. [5]

S povečanjem simptomov se začne obdobje impulzivnih dejanj, ki so zelo agresivne narave, nevarne za samega pacienta, saj je njegova agresija pogosto usmerjena nase. Lahko zgrabi predmete, ki so v bližini, jih vrže v okna, v stoječe ljudi, vleče predmete iz rok drugih, poskuša nekam zbežati, nekoga udariti. Bolnikov govor je sestavljen iz krikov, pogosto ponavlja fraze ali posamezne besede za drugimi, njihovimi dejanji, kretnjami in držo. V tem trenutku je pacient resna nevarnost tudi za druge. Lahko začne lomiti ogledala, stekla v oknih ali vratih, grabiti in metati improvizirane predmete v okolico, skakati z visokega nadstropja itd. [6]

Nato nastopi najtežja faza - neme vzburjenje (najvišja stopnja impulzivnosti), ko pacient tiho in nasilno izvaja uničujoča nesmiselna dejanja, se močno upira verbalnim in fizičnim poskusom, da bi ga ustavil. Značilna je ritmičnost pacientovih gibov, ki spominja na horejsko hiperkinezo ali ples svetega Vida.

Vsi psihiatri se s tem sindromom ne strinjajo. Nekateri verjamejo, da lahko impulzivna in celo neumna stopnja pride brez predhodne zmedeno-patetične faze. Čeprav je morda kar neopaženo minila. Katatonska vznemirjenost se lahko konča tudi v prvi ali drugi fazi, še posebej, če je bolnik pravočasno oskrbljen z zdravili. Lahko poteka precej zmerno ali pa je zelo intenzivno, vendar bolnik v nobenem primeru niti sekunde ne miruje. Obdobja vzburjenja v kateri koli fazi lahko nadomestimo z obdobji omame (sub-stupor), ko bolnik zamrzne in postane tiho. [7]

Katatonska vznemirjenost je povečanje psihomotorične aktivnosti s kliničnimi manifestacijami, značilnimi za katatonijo: učinki odmeva - ponavljanje besed in besednih zvez za okolico (eholalije), mimika (ehomija), gibi in dejanja (ehopraksija); negativizem - zagotavljanje aktivne ali pasivne odpornosti na zunanje vplive; pasivna poslušnost; voščeno prožnost (kataleptične manifestacije); različni stereotipi - gibalni, govorni itd.

Katatonsko vznemirjenje lahko nadaljuje z zatemnitvijo zavesti (oneiroidna oblika) ali brez nje (lucidno). Hebefrensko, ekstatično vznemirjenje se lahko pojavi v dveh oblikah, impulzivno in nem - v oneiričnem.

V prodromu in začetni fazi katatoničnega vznemirjenja obstajajo jasni simptomi avtonomnih motenj - spremembe velikosti zenice (izmenjava mioze in midriaze) in tonusa skeletnih mišic, aritmije in tahikardije. Bledost pacientovega obraza nadomesti njegova ostra pordelost, potenje - suha koža. Laboratorijski testi lahko pokažejo prisotnost hiper / hipoglikemije, manjše levkocitoze, azotemije in med budnostjo. Pojavijo se tudi skoki krvnega tlaka. Ta kompleks somatskih simptomov se imenuje kompenzacijski sindrom.

V klinični sliki smrtne katatonije se najprej začne faza vznemirjenja. Katatonsko vznemirjenje samo po sebi ni klasificirano kot maligna katatonija, lahko pa gre v končno fazo - omamljenost. Zaskrbljujoč simptom je hipertermija in naslednje manifestacije: za katero je značilno nenehno in stalno naraščanje simptomov z impresivnim povečanjem fizičnih sposobnosti, kar vodi do uničujočih posledic, ritma gibov, logorije. Pacientove roke in noge so hladne in vlažne, koža na njih pa cianotična. Na mestih udarcev in pritiskov se na telesu pojavijo hitro rumene modrice. V trenutku navdušenja se pacientu zvišata krvni tlak in telesna temperatura (do hiperpiretičnih vrednosti s hladnimi okončinami). Ko bolnik oslabi in se tlak in temperatura začneta zmanjševati, se vznemirjenje spremeni v omamljanje. Brez zdravljenja pride do smrti. [8] Postmortalni pregledi ne odkrijejo fizioloških sprememb, ki kažejo na vzrok smrti bolnika. [9]

Katatonično vznemirjenje pri otrocih

Psihotična stanja v otroštvu se najpogosteje kažejo z govornimi in motoričnimi motnjami, podobno kot katatonična vznemirjenost. Otroci, stari od tri do štiri leta, težko samozavestno diagnosticirajo shizofrenijo, tako da pri njih prepoznajo blodne ideje ali halucinacije. Zato je v večini študij ugotovljeno, da se v zgodnjih letih razvije katatonično vznemirjenje z organskimi poškodbami možganov in eksogeno psihozo, pa tudi s hudo oligofrenijo. Značilne so takšne manifestacije, kot so stereotipi, ritmični ponavljajoči se gibi in vzkliki, neumnost, odmevni učinki, voščeno gibčnost, mutizem.

Katatonični sindrom pri otrocih, zlasti majhnih, se najpogosteje kaže z vznemirjenostjo. Čeprav obstajajo opisi podstepenih stanj in omame, zlasti pri avtističnih ljudeh, ko starši ugotavljajo, da njihovi otroci postajajo počasnejši in počasnejši.

V starejših letih (po 10 letih) je katatonično vznemirjenje pri otrocih pogosto pred hitro degradacijo in stanjem čustvene otopelosti pri razvoju mladostniške maligne shizofrenije. Katatonične motnje so pogostejše pri hebefreniji. V svojem razvoju v fazah preidejo fazo melanholičnega razpoloženja, maničnega, katatoničnega vznemirjenja, zatemnjene zavesti in izida v zadnji fazi okvare.

Katatonično vznemirjenje se pri otrocih najpogosteje kaže z impulzivnim tekom, brezciljnim premikanjem od enega predmeta do drugega, stereotipnimi gibi, impulzivnimi gibi, poletom, metanjem stran ali poškodovanjem predmetov. Sčasoma govor pri otrocih nazaduje in nastane globoka duševna napaka.

Pri otrocih katatonični sindrom opazimo redko, zato je v vzorce običajno vključeno majhno število pediatričnih bolnikov. Avtorji ugotavljajo, da se motnje impulzov opazijo v premorbidnem obdobju in po 4 letih - osiromašenje čustev, monotone igre in katatonično vznemirjenje. Akinetske motnje (stupor) niso značilne za otroke. Čeprav so splošni simptomi pri otrocih in odraslih praktično enaki. Majhni otroci praviloma izvajajo enolične ponavljajoče se gibe: tečejo v krogih, trkajo z glavo po tleh ali steni, se igrajo z oblačili in grizejo nohte. V starejših letih se pojavijo simptomi horeične hiperkineze, manire, grimase, negativizem in mutizem. [10]

Na splošno trenutno ni dovolj informacij o katatoničnem sindromu pri otrocih, ni jasnih opisov značilnosti govornih in motoričnih motenj v starostnem vidiku, torej so zelo dvoumni.

Zapleti in posledice

Katatonsko vznemirjenje je znak hudega poteka različnih bolečih stanj, ki zahtevajo posebno nego in zdravljenje. Lahko ogrozi zdravje in življenje tako samega bolnika kot ljudi, ki so z njim v neposrednem stiku. Še posebej nevarni so bolniki z zatemnjeno zavestjo, stik s katerimi je težaven. Njihovih impulzivnih dejanj je skoraj nemogoče napovedati. [11]

Ob prvih znakih njegovega razvoja je treba poiskati nujno specializirano psihiatrično pomoč. Bolniki v katatoničnem vznemirjenju so običajno hospitalizirani.

Diagnostika

Ekipa, ki je prispela na klic, mora oceniti stopnjo katatoničnega vznemirjenja in stopnjo agresivnosti pacienta. Poleg tega se morate poskušati izogniti agresiji, usmerjeni neposredno na druge in nase. Bolniki običajno niso v stiku, zato se prehospitalna diagnoza izvaja vizualno glede na klinične manifestacije.

Svojci si lahko pomagajo razjasniti situacijo in navesti smer iskanja, tako da povedo, ali je imel bolnik že prej manifestacije katatonije, ali ima psihiatrično ali nevrološko bolezen, odvisnost, ki je bila tik pred pojavom simptomov katatonične vznemirjenosti (jemanje zdravil, druge psihoaktivne snovi, poškodbe, možnost zastrupitve itd.).

Poleg ugotavljanja dejstva, da je bolnik v katatoničnem vznemirjenju, se pri opazovanju pacienta v bolnišnici in po izvedbi raziskav - v laboratoriju in strojni opremi izvede tudi glavna diagnoza - vrsta in določitev vzroka za razvoj tega stanja. Predpisan je klinični in biokemični krvni test, preuči se delovanje ledvic, jeter in ščitnice, raven glukoze, avtoprotiteles in CO₂, težke kovine v krvi, kreatin-fosfokinaza in zdravila v urinu. Lahko se naročijo preiskave krvi in urina, pacient pa se preveri na HIV in sifilis. [12]

S pomočjo elektroencefalograma se oceni aktivnost določenih predelov možganov, predpiše se elektrokardiogram za oceno dela srca, ultrazvok notranjih organov, CT in MRI ter druge študije, potrebne za ugotavljanje vzroka katatoničnega vznemirjenja lahko predpiše.

Diferencialna diagnoza

Diferencialna diagnoza se izvaja med razlogi, ki so povzročili razvoj sindroma, kar je pomembno za izbiro taktike zdravljenja in določitev pacienta na psihiatričnem ali somatskem oddelku.

Najprej sta izključeni katatonična shizofrenija in avtizem ter afektivne motnje v manični fazi. Poleg tega se monopolarne epizode razlikujejo od občasnih maničnih in depresivnih epizod ( bipolarna motnja ). Tudi stanje po stresu je treba razlikovati od duševnih bolezni, resnost odziva na stresor pa kaže, kakšne ukrepe je treba sprejeti. [13]

Eksogeni delirij, ki ga povzroči zaužitje psihoaktivnih snovi in zahteva nevtralizacijo njihovega delovanja, se razlikuje od stanja, ki ga povzročajo drugi vzroki - travma, nevroinfekcije, epilepsija, tumorji. Slikanje z magnetno resonanco omogoča izključitev ali potrditev možganskih tumorjev, posledic travmatičnih poškodb, nevrokemičnih motenj. Laboratorijske raziskave - zastrupitve, hormonske in presnovne motnje.

Diferencialna diagnoza se izvaja z epileptičnimi napadi (po podatkih elektroencefalografije), drugimi manifestacijami hiperkinetičnih sindromov pri duševnih motnjah.

Za katatonsko vzburjenje je v nasprotju z drugimi vrstami psihomotorične vznemirjenosti (afektivno, blodnje , halucinacija, manično) značilna nesmiselnost dejanj in popolna pomanjkljiva motivacija. 

Pacient samodejno izvaja nepovezana, brezciljna in neenaka dejanja. Lahko jih usmerimo na zunanje predmete ali pacienta samega. Hkrati je težko ugotoviti, ali ohranja zavest o sebi ali svoje telo dojema kot zunanji objekt.

Lucidno katatonijo ločimo od oneiričnega stanja. Predstavlja določene težave pri ločevanju med katatonsko-hebefrenično fazo in hebefreničnim vznemirjenjem, pri katerem pacientu uspe tudi izigrati norca, kaže otroštvo in čustveno labilnost.

Po celovitem pregledu se bolniku predpiše potek zdravljenja v skladu z ugotovljeno patologijo. Zgodi se, da vzrok katatonije ostane neznan (idiopatsko katatonsko vznemirjenje).

Koga se lahko obrnete?

Zdravljenje

Splošna taktika delovanja reševalne ekipe, ki je bolnika poklicana s katatonično vznemirjenostjo, se zmanjša na preventivne ukrepe za zagotovitev varnosti sebe, drugih in zdravstvenega osebja. V velikih mestih na razpis pride specializirana psihiatrična skupina, na majhnih in podeželskih območjih - pogosteje linearna.

Glavna naloga v prehospitalni fazi se zmanjša na varno dostavo pacienta na posvetovanje s psihiatrom. Pristop je simptomatičen. Katatonsko vznemirjenje ima številne specifične lastnosti - monotonost gibov in izjav, njihova nesmiselnost, samodejno ponavljanje. Nujna oskrba vključuje fizično zadrževanje bolnika, po potrebi fiksacijo in farmakoterapijo. Poleg tega je treba dati prednost fizičnim vplivom, saj lahko farmakoterapija "namaže" simptome in oteži nadaljnjo diagnozo v nujni bolnišnični sobi. [14]

Akutno katatonično vznemirjenje in njegovo resnost zaznamo, ko poskušamo vzpostaviti začetni stik in vzpostaviti zaupljiv odnos s pacientom, med katerim določimo taktiko nadaljnjega ukrepanja, ki včasih omogoča nadomestitev zdravil ali pacienta nekoliko umiri in omogoči. Kljub temu pa zdravstveno osebje, ki je prišlo na klic k bolniku v stanju akutne psihoze, niti za sekundo ne sme izgubiti svoje "psihiatrične budnosti", saj je pacientovo vedenje v vsakem trenutku mogoče diametralno spremeniti.

Dejanja medicinske sestre s katatoničnim vznemirjenjem se morajo popolnoma ujemati z zdravnikovimi dejanji. Zagotoviti je treba, da v neposredni bližini bolnika ni predmetov, primernih za napad ali samopoškodovanje. Če je bolnik agresiven, je bolje, da je bližje vratom, ki ne smejo biti zaklenjena, in pacientu ne sme biti dovoljeno, da se približa oknu. Priporočljivo je pridobiti podporo svojcev, policistov, policista, voznika rešilca itd.

Pri zagotavljanju zdravil medicinska sestra daje intramuskularno injekcijo ali, če je mogoče, peroralno zdravilo, pri tem pa poskrbi, da ga je bolnik pogoltnil.

Pri katatoničnem vznemirjanju je zaželeno uporabljati pomirjevala iz skupine benzodiazepinov. Zdravila se uporabljajo v obliki intramuskularnih injekcij 0,25% raztopine lorazepama v enkratnem odmerku od 2 do 8 ml ali 0,5% raztopine diazepama - od 2 do 6 ml. Če bolnik pride v stik, mu lahko daste zdravilo v tabletah, da ga pogoltne: lorazepam od 5 do 20 mg ali diazepam od 10 do 30 mg. [15]

Ista zdravila v majhnih odmerkih se uporabljajo pri nadaljnjem zdravljenju katatonije v bolnišnici. Včasih katatonične manifestacije izginejo že po zaužitju enega odmerka. [16]

Bolnikom, ki se ne odzivajo na zdravila iz skupine benzodiazepinov, je predpisana elektrokonvulzivna terapija.

V bolnišnici se po popolnem pregledu bolnika na podlagi diagnoze predpiše nadaljnje zdravljenje.

Preprečevanje

Katatonično vzburjenje povzročajo različna patološka stanja telesa, zato so preventivni ukrepi splošne narave. Najprej gre za odgovoren odnos do človekovega zdravja, duševnega in fizičnega: odprava slabih navad, povečanje odpornosti in pozitivizma na stres, spoštovanje aktivnega življenjskega sloga in optimizacija vsakodnevne prehrane. To lahko storite sami, če pa se ne izide, potem obstaja široka mreža psihoterapevtske pomoči, pa tudi zdravstvene skupine, nutricionisti, psihosomatika. Takšni ukrepi bodo znatno zmanjšali tveganje za duševne in telesne bolezni.

Ljudje iz rizične skupine, torej tisti, ki trpijo za boleznimi katatoničnega spektra, morajo biti na rednem pregledu pri zdravniku in upoštevanju njegovih priporočil za vzdrževanje stanja remisije. Kot kaže praksa, se akutno katatonično vznemirjenje odstrani zelo hitro, včasih z enim odmerkom ustreznih zdravil, zato je treba ob prvih simptomih težave poiskati strokovno pomoč.

Napoved

Na splošno je napoved ugodna za večino bolnikov, ki so doživeli katatonično vznemirjenje. Še posebej, če je bil vzrok odpravljen.

Akutno klinično fazo je mogoče dovolj hitro ustaviti. Vendar pa obstaja nevarnost ponovitve katatoničnih epizod in razvoja kognitivnih primanjkljajev v prihodnosti pri bolnikih s kroničnimi boleznimi - shizofrenijo, epilepsijo, hudo klinično depresijo. Dolgoročna prognoza je odvisna od patologije, ki je povzročila pojav katatonije.


Portal iLive ne nudi medicinskih nasvetov, diagnosticiranja ali zdravljenja.
Informacije, objavljene na portalu, so samo za referenco in se ne smejo uporabljati brez posvetovanja s strokovnjakom.
Pozorno preberite pravila in pravilnike spletnega mesta. Prav tako lahko nas kontaktirate!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Vse pravice pridržane.