^

Zdravje

A
A
A

Konvulzivni sindrom

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Konvulzivni sindrom je simptomski kompleks, ki se razvije z nehotenim krčenjem striženih ali gladkih mišic. O krč bi bilo v primerih, kadar je le tonik krčenje mišičnih vlaken, dolžina dolgem obdobju krčenja, včasih tudi do en dan ali več, v krčev pride, tonik in kloničnih (ali tetanic) zmanjšanje, trajanje ponavadi do treh minut, vendar pa je lahko in še več. Jasna vzporednost med njimi pogosto ni mogoča.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Vzroki konvulzivni sindrom

Odvisno od vzroka je konvulzivni sindrom mogoče posplošiti in lokalno, ki lahko zajame določeno skupino mišičnih vlaken, je lahko trajno in prehodno. Razlikujejo se po naravi kliničnih manifestacij: spastična reakcija, konvulzivni sindrom in epileptična bolezen. Razvoj konvulzij je odvisen od spastične razpoložljivosti, odvisno od zrelosti živčnega sistema in njegovih genetskih značilnosti. Pri otrocih se epileptični napadi razvijejo 4-5 krat pogosteje kot pri odraslih.

Spastično reakcije se lahko pojavijo v vsakem zdravem človeku v izrednih razmerah in pogojih, :. Izčrpanost, povišana telesna temperatura, podhladitve, zastrupitev, zlasti alkoholnih, hipoksičnih pogojih in drugih spastično reakcije je kratkotrajna, navadno redko, vendar se lahko ponovi, da je odvisno, spastično pripravljenost. V tem primeru bi morali razmisliti o razvoju takega stanja kot konvulzivnega sindroma.

Spastično sindrom razvije pri trenutni aktivni patoloških procesov v živčnem sistemu, kar ima za posledico zmanjšanje pridobila možganov krčevito pripravljenost za zelo povečano razdražljivost možganov. Ognjišča nervoze, ki je nastala v možganih, igra glavno vlogo pri razvoju patološkega procesa kot krči, zunanji dejavniki tako igrajo veliko manjšo vlogo, in krči se lahko ponovijo, je pogosto že ob zaključku njihovih dejavnosti.

Epilepsija se pojavi na podlagi dednega pogojenega povečanja spastičnosti možganov. Za razvoj majhnega ali velikega epileptičnega stanja običajno ni potrebe po kakršnem koli opaznem dejavniku, ki povzroča draženje, precej draženja.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22]

Simptomi konvulzivni sindrom

Klonični krči (mioklonus) je označen s kratkimi krči in sprostitev mišic, hitro naslednjim med seboj, kar vodi do stereotipnih gibov, ki imajo različne amplitude. Izhajajo iz prevelike stimulacije možganske skorje in spremlja somatotopical širjenje mišic, oziroma položaj kortikalnih centrov motorna: začnite z osebo, ki dosledno zajemanje prste, roke, podlakti, nadlaket, in nato noge.

Tukaj se lahko lokaliziran kloničnih konvulzij: horeynye z ritmično krčenje mišic - vratu, ramenih, lopaticama (oslovski Bergeron sindrom), dvostranski mioklonus obrazu, vratu, prsi, ramena in zgornjih okončin (oslovski Bergeron-Henoch sindrom), ko kortikalne geneze - Kozhevnikov kot epilepsijo (aritmičnih konvulzije nekaterih telesnih skupine) ali Jacksonian epilepsijo (spastično krčenje uda na nasprotni strani poškodbe možganov), medtem ko zarodne lezije - epileptični napadi pogled, ne mehak ba, jezik, obrazne mišice na obrazu, vratu (premikajočo krči), itd Njihova posebnost (razlikovati krče v tetanusu) -. Neboleče ali utrujenost.

Splošni mioklonus v kaotičnem trzanjem mišic in okončin telesa se imenujejo krčev, ki so prav tako značilne lezije možganske skorje travme, tumorji, meningitis, hipoksijo, diabetične kome in druge visoke temperature.

Tonski konvulzivni sindrom spremlja dolgo (do 3 minute ali več) mišično krčenje. Nastanejo tako med stimulacijo subkortikalno možganskih struktur in perifernih živcev, kot tudi pri motnjah nevrohumoralnega ureditve, zlasti / paratiroidni funkcijo ščitnice, motnje metabolizma, zlasti kalcija in fosforja, hipoksijo, itd .. Splošnih toničnih krčev (opisthotonos) so redke. Najpogosteje se pojavijo lokalne epileptičnih napadov, ko je, kot je bila omejitev, "je strjevanje" posameznih mišičnih vlaken, npr, obraz, da je v obliki "ribja usta" - simptomov chvostek, teleta ali nazaj Osteohondroza (Kornoova simptom), prste ( "pisatelj krč" ), z ( "ročno porodničar" - Trousseaujevi znak), palec in kazalec (daktilospazm) - krojači, glasbeniki in drugi, katerih delo je povezano s stimulacijo živcev innervating te mišice. Diagnoza izraženo myospasm ne povzroča težav pri interictal obdobju in prikrito izvedli serijo provokativnih metod za odkrivanje povečano razdražljivost živčnih debla.

Prisluškovanje kladivo na deblo obraznega živca pred uhlja lahko povzroči krč mišic, ki jih živca obraza {simptomov chvostek I oživčeni), krila nosu in kotiček ust (simptom chvostek II), samo kot v ustih (III chvostek simptom). Trkati na zunanjem robu orbiti med zygomatic veje obraznega živca povzroči kontrakcijo krožne mišice in prednjim oko (Weiss simptomov). Vpenjalna manšete aparati roko za merjenje krvnega tlaka v 2-3 minutah povzroča spastično krtačo zmanjšanje tipa "z porodničarja" (Trousseaujevi prijava).

Pasivna fleksija v kolčnem sklepu z ravniniranim kolenom v položaju pacienta na hrbtu povzroča miopatijo ekscenterjev stegnenice in nadzorovanje stopal (simptom Stelsinger-Poole). Sesanje po srednjem delu prednje ploskve plašča povzroči upogibno ploskovno fleksijo stopala (Petenov simptom). Draženje šibka galvansko tok je manjši od 0,7 mA mediana, lakti ali peronealis živcev povzroča spastično krčenje teh živcev oživčeni (Erb je simptomov).

Značilen konvulzivne sindrom tetanusnega - rane okužbo s toksini absolutno anaerobno nesporogene povzročene palice Clostridium tetani, označen s lezij napadi živčnega sistema in tonično-kloničnih napadov. Z dolgotrajnim inkubacijskim obdobjem (včasih do enega meseca) se lahko konvulzivni sindrom razvije že z zdravljenjem ran. Konvulzivni sindrom in njegova resnost sta odvisna od količine toksina.

Z zelo majhno količino toksina se širi po lokalnih tkivih (mišicah) s poškodbo živčnih končičov teh mišic in regionalnih živčnih debel. Proces se razvija lokalno, najpogosteje povzroča neabstinalno zmanjšanje in fibrilacijo.

Z majhno količino toksina se širi skozi mišična vlakna in perineurno, vključno z živčnimi končnicami, živci sinapse in korenine hrbtenjače. Proces je lahko naraščajoče oblike z razvojem toničnih in kloničnih konvulzij v segmentu okončin.

V zmerno do znatne količine razmnoževanje toksina nastopi peri- in endoneurial in intraksonalno udaril sprednji in zadnji rog hrbtenjače, nevronov in sinaps in pogonsko jedro hrbtenjače in kranialnih živcev pri pojavu hudih oblik tetanusu navzgornje. Spremlja ga razvoj skupnih toničnih napadov, na katerih so tudi klonični.

Ob prejemu toksina v krvi in limfe razvija navzdol obliko tetanusa, v katerem nastopi je razširil po telesu, ki vpliva na vse skupine mišičnih vlaken in živčnih debla in intraoksalno od nevrona do nevrona doseže različne motorične centre. Stopnja širjenja je odvisna od dolžine vsake nevronske poti.

Najkrajši nevronske poti v obraznih živcev, tako krčevito motnja, pri kateri se razvija na prvem mestu, ki vplivajo mišice na obrazu in masticatory mišice z ustanovitvijo treh pathognomonic simptomov: mrtvičnega krča, ki ga tonik krčenja masticatory mišic povzroča, tako da bolnik ne more odpreti ust, A zajedljivi ( Rugajući, Viper) smile obrazne mišice povzroča konvulzije (čelo gube, oči reže zoženih, ustnice raztegne in vogali usta se znižajo); Disfagija zaradi spazma, ki je vpletena v proces požiranja. Potem so prizadeti centri mišic vratu in nazaj, kasneje okončin. Hkrati pa razvija tipično sliko opistatonusa bolnika zaradi močnega krčenja mišic bend lok, risanje nazaj glave, pete in komolce "

V nasprotju z histerezo in katalepsijo se konvulzivni sindrom poveča z zvokom (dovolj je, da se roke drži) ali dražijo svetlobo (vklopi svetlobo). Poleg tega so v tetanusu, proces vključeni le velika mišična vlakna vodijo roke in noge mobilnosti, ki se nikoli ne zgodi v histerijo in katalepsijo - nasprotno, roka stisnil v pest, razširi noge. Ko tetanic krčenje jezika obraza in vratu nagne naprej in bolan ponavadi piki, ki se ne zgodi v epilepsija, meningitis in poškodbe možganov, ki je označena z jezikom. Nazadnje so v proces vključene tudi dihalne mišice trupa in diafragme. Možganov tetanus toksin ni prizadet, zato pacienti tudi v najhujših primerih ostajajo zavedni.

Trenutno so vsi bolniki s konvulzivnim sindromom, vključno s tetanusom, seznanjeni s specializiranimi bolnišnicami z oddelkom za nevrološko in oživljanje.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28]

Koga se lahko obrnete?

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.