^

Zdravje

A
A
A

Krmasto: vzroki, simptomi, diagnoza

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

V literaturi boste našli indice, da je približno ena tretjina izkušenj prebivalstva vsaj enkrat na leto spontane krči - nenadno neprostovoljno in boleče tonik krčenje mišic, ki se pojavi spontano ali izzove gibanje in kaže vidne valja mišičnega oko (tyazhom " vozlišče ") debela na otip. Crump običajno zajema eno mišice ali del njega.

I. Zdravi ljudje.

 1. Prekomerna telesna aktivnost.
 2. Izguba tekočine z intenzivno znojenje ali drisko.
 3. Idiopatski.

II. Nevrološke bolezni.

 1. Družina Cumpy.
 2. Lateralna amiotrofična skleroza (krampi kot manifestacija piramidalne insuficience in poškodbe celic sprednjega dela hrbtenice).
 3. Druge bolezni sprednjega rogova (progresivne hrbtenične amiotrofije).
 4. Živcev draženje koren ali (periferna nevropatija, maligni tumor, poškodba, stiskanje poškodbe, nevropatije, multifokalna motorne nevropatije, pozne posledice poliomelitisnih;).
 5. Splošna hiperaktivnost motornih enot (s periferno nevropatijo ali brez nje): sindrom Isaaca; paraneoplastični sindrom; dedne oblike stalne aktivnosti motornih enot).
 6. Prednostno myogenic krči (motnje glikogen metabolizma, lipidnih motenj metabolizma, lokalno ali difuzno miozitisa, endokrinih miopatije, Becker mišična distrofija (Vecker).
 7. Myotonične motnje.
 8. Sindrom toge osebe.
 9. SATOYOSHA'S SYNDROME.

III. Presnovni vzroki.

 1. Nosečnost.
 2. Thetania.
 3. Druge elektrolitske motnje.
 4. Gipotireos (miketom).
 5. Hiperpatiroza.
 6. Uraemija.
 7. Ciroza jeter.
 8. Gastrektomija.
 9. Alkohol.

IV. Jatrogeni vzroki.

 1. Diuretična terapija.
 2. Hemodializa.
 3. Vinkristin.
 4. Litij.
 5. Slbutamol.
 6. Nifidipin.
 7. Druga zdravila (penicilamin, aminokaporočna kislina itd.).

V. Drugi razlogi.

 1. Intermitentna klavdikacija.
 2. Pregreti pri pregrevanju.
 3. Sindrom eozinofilije - mialgija.
 4. Toksini (insekticidi, strychnine itd.).
 5. Nagrobnik.

I. Zdravi ljudje

Prekomerna telesna aktivnost pri zdravi osebi (zlasti v ločeni osebi) lahko povzroči epizodo krampija. Dolgotrajno in intenzivno znojenje ali driska, ne glede na vzrok slednjega, lahko povzroči tudi krampi. Občasno se pojavijo naključni krči, katerih vzrok ostaja nejasen (idiopatičen). Najpogosteje se takšne gube pojavljajo v mišicah gastrocnemius in lahko na kratko pritrdijo nogo v spremenjeni drži.

II. Nevrološke bolezni

Družine krampi imajo iste manifestacije, vendar so bolj odporne, pogosteje se razvijajo spontano in jih je lažje izzvati (telesna aktivnost, uporaba diuretikov ali odvajalnikov). Potek bolezni je valovit; Med poslabšanji možna posplošitev krči s periodično in izmenično njihov videz ne le v mišico tele, vendar v stegenske mišice (zadnja mišični skupini Sartorius), v sprednjo trebušno steno. Možno je vključiti medkostne, prsne mišice, pa tudi mišice hrbta. Regija obraz se ukvarja mylohyoid mišice: po intenzivnih zehanje običajno razvije enostransko krč mišice, z značilnim pečatom boleče, otipljiv iz ust odprtine. Pri nekaterih posameznikih se kriminalci razvijajo v ozadju stalnih, bolj ali manj generaliziranih fascikulacij (benignih fascikulacij in krčev); včasih se pojavijo fascikulacije pred in na koncu fitsalnih krčev. Pasivno raztezanje mišice ali aktivnega dela (hojo itd.), Kakor tudi mišična masaža, vodi do prenehanja krčev.

Nočni krči so zelo pogosti, zlasti če spremenite položaj telesa ali okončin, prevladujejo pri populaciji starejših. Bolezen perifernih živcev, mišic, ven in arterij prispeva k njihovemu pojavu.

Cumpy v mirovanju je lahko najzgodnejši manifest amiotrofne lateralne skleroze; klinični simptomi progresivnega poraza zgornjih in spodnjih motoneuronov se kasneje pridružijo. Krči v BAS se lahko opazijo v mišicah spodnjega dela noge, kolka, trebuha, hrbta, roke, vratu, spodnje čeljusti in celo v jeziku. Nekatere fascinacije in krči brez EMG znakov denervacije ne morejo služiti kot osnova za diagnozo amiotrofne lateralne skleroze. Progressivne hrbtenične amiotrofije lahko spremljajo fascikulacije in krampi, vendar je glavna manifestacija te skupine bolezni simetrične amiotrofije z benignim potekom. Napredne hrbtenične amiotrofije praviloma nimajo niti kliničnih niti elektromiografskih znakov pora zgornjega motoneurona.

Zdravilo Crumpi je mogoče opazovati z radikulopatijami in polinevropatijami (in tudi plexopatijami) različnih vzrokov. Bolniki, ki so v preteklosti doživeli poliomielitis, včasih opazijo nastanek krčev in fascikulacij.

Številne bolezni živčevja, ki imajo v splošnem nevrofiziološke osnovi kot ti pogonske enote hiperaktivnosti očitne med drugim kliničnih manifestacij krampialnym sindrom: idiopatska (avtoimunski) sindrom konstantna aktivnost mišičnih vlaken (Isaacs sindrom); paraneoplastični sindrom (idiopatična sindrom klinično podoben Isaacs) je mogoče opaziti pri bronhogeni karcinom, limfoma in drugih malignih bolezni s periferno nevropatijo ali brez slednjega; sindrom "krampi-fascikulacija" (sindrom "mišična bolečina-fascinacija"); nekatere dedne bolezni: dedna miokimiya s krampi, miokimiya s paroksizmalnimi diskinezijami. V večini krči niso omenjene oblike nevrološke bolezni in vodilni klinični sindrom opazili najpogosteje v okviru postopne togosti mišic (togost), in odkriti elektromiografskim konstantno spontane dejavnosti v prizadetih mišicah.

V nekaterih miotoničnih motnjah se nahajajo krči. Sindrom Lambert-strongrody se razvije v prvem ali drugem desetletju življenja in se kaže s progresivno mišično bolečino, ki jo povzroča fizična napetost; mišična napetost (togost) in krampi. Druga redka bolezen je prirojena miotonija z bolečim in krampijem. Nekateri raziskovalci menijo, da je ta verzija miotonije kot varianta Thomsenove miotonije. Zdravilo Crumpis so opazili na sliki hondrodistrofne miotonije (Schwartz-Jampelov sindrom). Zadnji značilna avtosomno dominantnega dedovanja in začne manifestira pri dojenčkih miotonija, osteohondroplazy, upočasnjeno rast, hipertrofično mišic in prepoznavnim obrazom z blepharophimosis, mikrognatija in nizko nastavljena ušesa. Mišična napetost in osteohondrodisplazija pogosto omejujejo mobilnost v sklepih in vodijo do togega vzorca hoje.

Sindrom toga človeka (Stiff osebe sindrom) je značilno postopno nastopom simetrična intenzivnost proksimalno in predvsem osne trupa mišic (tipično fiksni ledvene hyperlordosis brez izginja v ležečem položaju) s skalnato mišice gostote in boleči krči so izzvali od mnogih dejavnikov in je včasih spremljajo avtonomne reakcije. Včasih je slika prekriva spontano ali refleksno ( "spodbud občutljiv"), mioklonus, izzvala različne čutne dražljaje. Na EMG, konstantno povečana aktivnost v mirovanju. Pri napredovanju se razvije dysbazija. Hypertonicity izgine ali med sedacija diazepama, splošno anestezijo ali živčne blokade hrbtenice in uvedbo curare zmanjša med spanjem (zlasti fazi REM).

Sindrom Satoyoshi se začne v otroštvu ali adolescenci s periodičnimi bolečimi mišicnimi krči, zaradi česar udi in prtljažnik pogosto vzamejo patološke pozicije (myospasm gravis). Spazmi povzročajo prostovoljna gibanja in se običajno ne opazi v mirovanju in spanju. Mnogi bolniki razvijejo alopecijo, drisko z malabsorpcijo, endokrinopatijo z amenorejo in večkratnimi sekundarnimi skeletnimi deformacijami. Patogeneza tega sindroma ni povsem znana; Vključuje avtoimunske mehanizme.

Prednostno myogenic krči značilne za take dedne bolezni kot glycogenoses (glycogenoses V, VII, VIII, IX, X in XI vrst); Pomanjkljivost karnitina palmitoyltransferase I (avtosomno recesivno dedovanje, zgodnje Prvenec, pogosto neonatalna; epizod neketonemicheskoy hipoglikemično komo, hepatomegaliji hipertrigliceridemije in zmerno hiperamonemiji zmanjšano aktivnost karnitina palmitoyltransferase sem v fibroblastih in jetrnih celic) in palmitoil primanjkljaj karnitin transferaze II ( starost je spremenljivi znaki bolezni, najpogostejša pritožba - bolečine v mišicah (mialgija), krči in spontana, značilnost mioglobulinuriya, biopsija skeletnih mišic je pokazala, de itsit zgoraj encim). Lokalni ali difuzna miozitis lahko spremljajo krči, kot tudi endokrinih miopatije; Pojav je opisano v mišičnih krčev distorofii Becker (različnih od Duchennove mišične distrofije, kasneje pojav benigne tečaja). Izraženo bolečine v mišicah v nogah, pogosto v kombinaciji s krči, so zgodnji simptomi te bolezni je približno ena tretjina bolnikov.

III. Presnovni vzroki

Zdravilo Crimpi med nosečnostjo je običajno povezano s hipokalcemično boleznijo. Zdravilo Crumpis je značilno za tetany, ki lahko prenaša endokrinopatično (pomanjkanje obščitničnih žlez) in nevrogeni značaj (na sliki hiperventilacijskega sindroma). Mehke oblike tetanina brez hiperventilacijskih motenj so precej pogoste. Skrite tetagen pri otrocih se včasih imenuje spazmofilija.

Thetania se kaže v distalnih parestezijah, krčevatih krčih, tipičnih krampih in napadih laringealnega grebena. Tetanic motnje sindrom v sliki psychovegetative običajno kazalnik prisotnosti hiperventilacijo motnje, ki jo pogosto spremlja s simptomi povečane nevromuskularne razdražljivost (chvostek simptoma, Trousseaujevi et al.).

Cumpy lahko povzročijo tudi druge motnje elektrolitov. Te vključujejo: hipokaliemijo (najpogostejših vzrokov: diuretiki, drisko, hiperaldosteronizem, metabolična acidoza), akutna hiponatriemija (fascikulacije in krči skupaj), znižanje vsebnosti magnezija v krvi (slabost, krči, fasciculation in tetanus). Študije elektrolitov v krvi lahko zlahka zaznajo te motnje.

Hipotiroidizem pri dojenčkih in otrocih, pogosto vodi v hipotirotičnem miopatijo z generalizirano mišične napetosti (togost), hipertrofija mišic meč (Kocher-Debre-Semelaigne sindrom). Pri odraslih hipotiroidna miopatija spremlja zmerna šibkost mišic ramenskega in medeničnega pasu; pri 75% bolnikov se pritožuje na mišično bolečino, krampi ali napetost mišic (togost). Če so ti simptomi povezani z mišično hipertrofijo, se celoten simptomski kompleks pri odraslih imenuje Hoffmanov sindrom. Za vse oblike hipotiroidne miopatije je značilna počasnost mišične kontrakcije in sproščanja. Nivo kreatin-kinaze v serumu se lahko poveča.

Bolečine v mišicah in krči so pogosto opažene s hiperparatiroidizmom; opaženi so tudi na sliki različnih manifestacij uremije. Presnovni vzroki so osnova za krč pri boleznih, kot so ciroza, stanje po gastrektomiji, prehranske motnje v alkoholizmu.

IV. Jatrogeni vzroki

Tipični vzroki iatrogene krči so: diuretiki, dializa, zdravljenje z vinkristin, litija, salbutamol, nifidipinom in nekaterih drugih zdravil (penicilamina, aminoheksanojske kisline, izoniazid, droge znižanje ravni holesterola v krvi, hipervitaminoza E azatiaprin, odpovedi kortikosteroidi, interferona in drugih ).

V. Drugi razlogi

Med drugim se omenjene krči klavdikacija (klavdikacije intermittens), v katerem lahko mehko tkivo ishemije golenice izražanja, poleg tipičnih simptomov intermitentna klavdikacija značilno krampialnymi periodičnih krče.

Visoka temperatura okolja, še posebej z dolgotrajnim fizičnim delom v njej, lahko povzroči drobljenje.

Sindrom eozinofilija-mialgija je opisana v U.S. V obliki epididimalno Flash posameznike, L-triptofan (eozinofilija, pljučnica, edem, alopecija, kutanih manifestacij, miopatija, artralgija in nevropatije, hude boleče krče, zlasti v aksialni mišic, značilnost kasnejših stopnjah sindrom).

Nekateri toksini (strupi za škorpijo, črna vdova pajek in nekaj rib, insekticidi itd.) Povzročajo zastrupitev, pri kliničnih manifestacijah katerih pomemben kraj zaseda kruh.

Tetanus je nalezljiva bolezen, katere glavne manifestacije so progresivni trisus, disfagija, togost mišic hrbta, trebuha in celega telesa (splošna oblika). V prvih treh dneh se razvijejo hude boleče mišične krče, ki jih povzročajo senzorični in čustveni dražljaji, pa tudi gibanja. Zavest se skoraj vedno ohranja pri bolnikih.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Kaj je treba preveriti?

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.