^

Zdravje

Leukociti

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 20.11.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Leukociti so temelj zaščitne funkcije imunosti, ker so te celice prve, ki se odzivajo na invazijo antigenov v človeško telo. Zaščita levkocitov je proces fagocitoze: aktivno prepoznavanje tujih elementov, njihovo ujetje in prebava. To lastnost levkocitov je odkril izjemen mikrobiolog, imunolog Ilya Ilyich Mechnikov na začetku prejšnjega stoletja. Odkritje je bilo tako revolucionarno za čas, ko je znanstvenik dobil Nobelovo nagrado.

Kvantitativno število levkocitov je neposredno odvisno od hitrosti, s katero te bele krvne celice tvorijo kostni mozeg, hitrost izločanja in razpada pa je tudi zelo pomembno merilo. Leukociti se reciklirajo in odstranijo, potem ko so izpolnili svoj namen - fagocitoza. Na vse te parametre vplivajo številni dejavniki, zato lahko indeks leukocitov niha znotraj meja norme. Ob koncu delovnega dne se lahko bele krvne celice rahlo povečajo, pa tudi z intenzivno vadbo - fizično in čustveno. Tudi hobi za beljakovinsko hrano, mesni obrok ali ostre spremembe v podnebnih razmerah lahko vplivajo na število levkocitov v krvi. Standard za odrasle se šteje, da niha od 4 do 9 tisoč v 1 μl krvi.

Leukociti nastanejo v rdečem kostnem mozgu in v bezgavkah. Število belih krvnih celic (WBC) v krvi v obtoku je pomemben diagnostični indikator.

Leukociti imajo eno osnovno funkcijo - zaščito telesa pred tujimi zdravili. Zaradi svoje fagocitne aktivnosti se uresničuje sodelovanje v celični in humoralni imunski sistem, izmenjava histamina, protimikrobnih, antitoksičnih, protitelesnih in drugih pomembnih komponent imunoloških reakcij.

Leukociti vključujejo celice granulocitne, monocitne in limfoidne serije (glej tudi  "formulo levkocitov ").

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Leukociti: spremembe v morfologiji

Pri hudih okužbah v krvi granulocitov zdi toksogennaya zrnatost, citoplazemske vacuolization in tele Knyazkova vzrokov, ki ima resne napovedni pomen. Prisotnost ene ali več zgoraj navedenih sprememb kaže na razvoj bakteremije in posplošitev okužbe.

Toksogennaya zrnatost nevtrofilcev - grobo temno rdeče, ki se pojavi kot posledica fizikalno-kemijskih sprememb v citoplazmi pod vplivom povzročitelja okužbe. Verjetno je, da je ta patologija bodisi odraža procese zorenja zlorabo nevtrofilcev, pri čemer je groba zrnatost zadrži v zrelih celic ali je posledica absorpciji strupenih snovi. Levkociti imajo te spremembe med septičnih bolezni (pogosto pojavljajo pred jedrsko premika in je slab prognostični znak), Lobar pljučnica, škrlatinko, gniloba tumorskih tkiv po radioterapiji.

Vacuolizacija citoplazme je manj pogosta, vendar nima manj diagnostičnega pomena. Leukociti imajo te spremembe pri sepsi (zlasti zaradi anaerobne okužbe), abscesov, akutne distrofije jeter.

Taurus Knyazkova-Dele - velika belo-modra področja citoplazme različnih oblik, brez posebnih granul. Leukociti imajo te spremembe pri vnetnih boleznih, okužbah (ošpice, škrlatna zvišana telesna temperatura), sepso, opekline.

Hipersegmentacija nevtrofilnih jeder - prisotnost več kot 5 segmentov v jedrih nevtrofilcev. Leukocite imajo te spremembe z dedno ustavno funkcijo, pa tudi pomanjkanje vitamina B 12 in folne kisline. V kongenitalni hipersegmentaciji ni kliničnih simptomov.

Pelgerjeva anomalija levkocitov je prevladujoča podedovana motnja zorenja granulocitov, za katero je značilno zmanjšanje segmentacije jeder nevtrofilcev. Najpogosteje zreli nevtrofili vsebujejo dvosezno ali neseksezirano jedro, redko trije segmentno jedro. S svojimi fiziološkimi lastnostmi se take celice ne razlikujejo od normalnih, zreli nevtrofilcev.

Pseudopelgerjeva anomalija - zmanjšanje segmentacije jeder granulocitov - je možno pri mieloproliferativnih boleznih, agranulocitozi, multipli mielomi, tuberkulozi. To je začasno, prehodno. Po okrevanju bolnika izginejo psevdopelgerjevi levkociti. V središču anomalije zorenja jeder je kršitev metabolizma nukleinskih kislin.

Celice leukolize (senca Botkin-Humprechta) - razpadajoče jedro limfocitov z ostanki nukleotidov - se nahajajo v kronični limfocitni levkemiji.

Leukociti so lahko v strukturi, strukturi citoplazme različni in spadajo v dve glavni skupini: 

 • Granulociti (granularni), v katerih ima jedro zrnato strukturo; 
 • Agranulociti (ne-zrnat), katerih citoplazma ne vsebuje granul.

Granulociti imajo podvrste, ki se razlikujejo glede na histološke odtenke: 

 • Eozinofili, ki so obarvani s kislimi mediji; 
 • Basofili obarvani z osnovnimi barvami; 
 • Neutrofili, ki jih lahko obarvajo vse vrste medijev.

V nadaljevanju sledi razdelitev nevtrofilcev: 

 • Mladi, novi metamelociti; 
 • Nokat, ne v celoti zoren; 
 • Segmentirani, zreli, s segmentiranimi jedri.

Levkociti nevtrofilnih serij opravljajo pomembno vlogo - fagociti. Fagocitna aktivnost je odvisna od starosti, pri starejših ljudeh pa se zaščitni ukrepi zmanjšujejo. Neutrofili lahko sproščajo tudi lizocim in interferon. Lizocim je pomemben encim, ki ima antibakterijsko delovanje, ki hidrolizira celične stene patogenih sredstev (bakterij, virusov) in jih uniči. Interferon je splošno ime za skupino beljakovin, ki imajo protivirusne, imunomodulatorne in onkozaščitne učinke.

Eozinofili so granulocitna celica, ki ima segmentirano jedro. Te celice so vključene v fagocitozo, zaščitijo telo pred alergijami. Basofili so slabo razumljene celice, ker jih v analitičnih študijah redko najdemo. Basofili sodelujejo pri številnih imunskih procesih, tudi pri antialergičnih reakcijah.

Leukociti agranulocitne vrste imajo dve podvrsti - monociti in limfociti. Limfociti - to je glavna povezava zaščitne funkcije imunosti, ki "patrulira" telo in identificira škodljive antigene. Tudi limfociti kontrolirajo vse notranje, naravne celice, da bi odkrili mutacijo in atipično delitev, kar je značilno za nastanek onkoloških procesov. Delovanje limfocitov je nemogoče brez aktivnosti "zaveznic" - makrofagov, ki potekajo vzdolž krvnega obtoka in tkiva, da prepoznajo škodljive elemente. Limfociti zasedajo skoraj tretjino sestave vseh levkocitov v krvi, pri majhnih otrocih pa je njihovo število nekoliko večje, pri starosti pa se izravnava odstotek. Povečano število limfocitov kaže na nalezljive bolezni, kot so tuberkuloza, citomegalovirus, hepatitis, infekcijska mononukleoza. Tudi limfociti povečajo maligne bolezni krvi - levkemija. Zmanjšano število limfocitov signalizira možen onkološki proces, imunsko pomanjkljivost. Tudi limfocitopenijo lahko sproži intoksikacija z drogami, ko je prekoračen odmerek glukokortikoida.

Leukociti podvrsta limfocitov so razdeljeni glede na funkcije v naslednje celice: 

 • B-limfociti so celice, ki delujejo v kostnem mozgu in proizvajajo imunoglobuline. B-limfociti imajo tudi dva podtipa - B-1 in B-2; 
 • T-limfociti, ki nadzirajo nastanek protiteles v limfocitih B. Te celice so poimenovane po prvi črki pomembnega organa - timusa, kjer rastejo in zrelijo; 
 • T-pomočniki, prejel ime, ki opisuje njihovo glavno vlogo - pomoč. Pomočniki pomagajo sintetizirati protitelesa; 
 • T-supresorji - podtip T-limfocitov, ki zavirajo - preprečujejo prekomerno sintezo imunoglobulinov (zatiranje - zadrževanje); 

Naravni morilec - Naravni morilec, citotoksične celice, ki poskušajo vsebovati in uničiti viruse, kot tudi oncoprocess.

Monociti so največji levkociti, ki imajo ohlapno veliko jedro in se lahko pretvorijo v makrofage. Makrofagi aktivno sodelujejo v humoralni imunski proces, uničujejo bakterije in viruse.

Leukociti s svojimi količinskimi in strukturnimi indikatorji lahko označujejo takšne bolezni: 

Zvišane bele krvničke

 • Leukemija je povišana pri levkemiji (presežek je več sto tisoč); 
 • Leukociti so zvišani pri levkocitozi (do nekaj deset tisoč); 
 • Neutrofilni premik na levi strani normalne meje kaže na nalezljive bolezni; 
 • Eozinofilija (nad pragom norm) označuje alergijsko reakcijo, kronične helmintične invazije; 
 • Limfocitoza kaže na več variant bolezni - infekcijska mononukleoza, hematopoetske patologije, tuberkuloza, bruceloza, sifilis; 

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19]

Zmanjšani levkociti

Levkopenija, ko bele krvničke pade, se lahko znak revmatoidnega artritisa, SLE - sistemski lupus eritematosus, zastrupitev z drogami, patološkim hematopoetičnega sistema, salmonelozo. Alkoholno odvisnost, kot tudi diabetes mellitus, lahko spremlja stanje, ko se znižajo levkociti.

Leukociti so pomemben pokazatelj obveznega minimalnega raziskovanja - laboratorijski testi. Določitev števila levkocitov pomaga določiti diagnozo osnovne bolezni in je pomembna informacija za zdravnike katere koli specializacije.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.