^

Zdravje

A
A
A

Presaditev tkiv: postopek, napoved

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Allografti kože se uporabljajo pri bolnikih z obsežnimi opeklinami in drugimi boleznimi z veliko izgubo kože. Allografts se uporabljajo za pokrivanje velikih prizadetih površin in s tem zmanjšajo izgubo tkivne tekočine in beljakovin ter preprečujejo razvoj invazivnih okužb. Vse alotransplantacije je treba zavrniti, vendar se na izpostavljenih površinah oblikujejo dobro vaskularizirane granulacije, na katerih so avtografti iz zaceljenih delov pacientove kože dobro uveljavljeni. Kožne celice se lahko gojijo v kulturi, nato pa se vrnejo k izgorelemu bolniku, da pokrijejo površino velikih opeklin; Lahko se uporabi tudi umetna koža, ustvarjena iz celične kulture na sintetičnem substratu. Razdeli kožni presadek se uporablja za pospešitev zdravljenja majhnih ran. Majhen kos tkiva, debelega več milimetrov, se zdravi na poseben način, kožna darovalka pa se nahaja na mestu presaditve.

Presaditev hrustanca se uporablja pri otrocih s prirojenimi napakami v nosu ali ušesih in pri odraslih s hudimi lezijami ali uničenjem sklepov (npr. Hudi osteoartritis). Hondrociti so bolj odporni proti zavrnitvi, morda zato, ker je majhno število celic v hilarnem hrustancu zaščiteno pred napadom celic imunskega sistema s hrustljavo matrico.

Presaditev kosti se uporablja za rekonstrukcijo pomembnih kostnih okvar (na primer po masivni resekciji za kostne tumorje). Izvedljivih donator kostne celice v prejemniku ni preživel, ampak mrtvi matrika alograft lahko spodbudi osteoblastov prejemnika ponovno naselitev matrice in tvorbo nove kosti. Matrix igra vlogo osnove za povezovanje in stabiliziranje napak, dokler se ne oblikuje nova kost. Cadaver alografti so zamrznjeni, da bi zmanjšali imunogenost kosti (ki umre za čas implantacije) in glicerolizo, da bi ohranili preživetje hondrocitov. Ne uporablja se imunosupresivnega zdravljenja po implantaciji. Čeprav se pri bolnikih oblikujejo protitelesa proti HLA, zgodnja opazovanja ne kažejo razgradnje hrustanca.

Sredica nadledvične žleze avtolognega presadka stereotaktične nameščen v CŽS, ki omogoča, po katerem publikacij, simptomov Parkinsonove bolezni. Prav tako se predlaga uporaba transplantacij tkivo nadledvične žleze, predvsem iz plodov donatork. Poročali so, da plodu tkiva trebušne oddelek srednjih možganov (mesencefalon) stereotaktične vsadi v jedra in putamena (shell - stranski konec Lentikularan jedra možganov) pri bolnikih s Parkinsonovo boleznijo zmanjšati togost in bradikinezija. Vendar pa je zaradi etične in politične razprave o možnosti uporabe plodu tkiva človeškega je dovolj velika, da imajo število nadzorovanih poskusov, da bi ustrezno ocenili presaditev živčno tkivo ploda, je malo verjetno. Trenutno preizkušene ksenotransplantati endokrinološke aktivne celice iz donatorskih prašički.

Implantati fetusnega tymusa, pridobljeni iz mrtvorojenih otrok, lahko obnovijo imunološko reaktivnost pri otrocih s timonsko aplazijo in posledicam nenormalnega razvoja limfnega sistema. Ker prejemniki so imunološko neaktivni, imunosupresivno zdravljenje ni potrebno, vendar je razvoj resne "presadka proti gostiteljski bolezni" možen.

Kaj je treba preveriti?

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.