^

Zdravje

Računalniška tomografija

Računalniška tomografija hrbtenice

CT hrbtenice je sodobna večplastna študija človeškega telesa. Temelji na računalniškem merjenju in obdelavi razlike v zmanjšanju rentgenskega sevanja s tkivi različnih gostote.

Tomografija mlečnih žlez

Tomografija mlečnih žlez, kot diagnostična metoda, je daleč najbolj informativna in priročna.

Tomografija zob

Dentalna tomografija je relativno nova metoda diagnoze. Toda kljub temu je kratek čas lahko dobil popolno zaupanje in priljubljenost.

Magnetna resonanca holangiopankreatikografija (MRCP)

Visoko neinvazivna metoda v diagnostiki bolezni žolčevodov je magnetno resonanco holangiopankreatikografiya (MRCP), ki omogoča, da dobimo visok kontrast slike žolčnega trakta, trebušne vodov.

Magnetno resonančno slikanje prostate

MRI prostate se uporablja od sredine 80-ih let. XX stoletja. Vendar pa je bila informativenost in natančnost te metode že dolgo časa omejena zaradi tehnične nesposobnosti MR skenerjev in nezadostno razvitega načina pregledovanja.

Računana tomografija prostate

Ena od najpomembnejših prednosti CT prostate je sorazmerno nizka operativna odvisnost metode: rezultati ankete, opravljene po standardnem postopku, lahko različni strokovnjaki pregledajo in razlagajo brez potrebe po ponovnem pregledu.

Magnetna resonančna spektroskopija

Magnetna resonančna spektroskopija (MP-spektroskopija) omogoča neinvazivne informacije o metabolizmu možganov. Proton 1H-MR spektroskopija temelji na "kemičnem premiku" - sprememba resonančne frekvence protonov, ki sestavljajo različne kemične spojine. Ta izraz je uvedel N. Ramsey leta 1951, ki označuje razlike med frekvencami posameznih spektralnih vrhov.

Funkcionalno slikanje z magnetno resonanco

Funkcionalno MRI temelji na povečanem pretoku krvi v možganih kot odziv na povečanje nevronske aktivnosti korteksa pod delovanjem ustreznega dražljaja. Kartiranje aktivnosti možganov nam omogoča, da določimo področja aktivacije nevronov, ki se pojavijo kot odziv na stimulacijo (motor, senzorični in drugi dražljaji).

Positronova emisijska tomografija

Positronska emisijska tomografija (PET) je metoda intravitalne študije presnovne in funkcionalne aktivnosti telesnih tkiv. Metoda temelji na pojavu pozitronske emisije, ki jo opazimo v radiofarmacevtiku, ki ga v telo prenaša in kopiči v različnih organih. V nevrologiji je glavna točka uporabe metode preučevanje metabolizma možganov pri številnih boleznih.

Perfuzijske študije

S pomočjo perfuzijskih tehnik se preiskuje in kvantificira gibanje krvi. Za sodobne kvantitativne metode preiskave možganskih hemodinamskih vključujejo MRI, spiralni CT s povečanim kontrastom CT z ksenon, eno emisijo fotona CT in emisij pozitronsko tomografijo (PET).

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.