^

Zdravje

Diagnostika radionuklidov

Radionuklidno skeniranje

Radionuklid je nestabilen izotop, ki postane bolj stabilen, ko se sprošča energija v obliki sevanja (jedrski razpad). Sevanje lahko vključuje emisije delcev ali y-ray fotonov.

Metode radiološke diagnostike v nefrologiji

V diagnostiki in diferencialni diagnozi ledvične bolezni imajo pomembno mesto sevanje ali slikanje, raziskovalne metode. Njihova vloga se je v zadnjih letih še posebej povečala zaradi tehničnih izboljšav metod, ki so bistveno povečale njihovo ločljivost in varnost.

Radioizotopska diagnostika uroloških bolezni

Sodobne medicinske discipline so nemogoče brez interakcije s sorodnimi posebnostmi, še posebej diagnostičnimi. Uspešna obdelava in njegova napoved sta v veliki meri odvisna od kakovosti in natančnosti diagnostičnih testov.

Angiografija možganov in hrbtenjače

Angiografija je metoda proučevanja vaskularnega sistema možganov in hrbtenjače z injiciranjem kontrastnega sredstva v arterije, ki prinašajo kri v možgane. Prva, ki jo je leta 1927 predlagala Monica, vendar se je razširjena uporaba v klinični praksi začela šele v 40. Letih 20. Stoletja.

Termografija

Medicinska termografija je metoda za beleženje naravnega termičnega sevanja človeškega telesa v nevidnem infrardečem področju elektromagnetnega spektra. Termografija definira značilno "toplotno" sliko vseh delov telesa. Pri zdravi osebi je relativno konstanten, vendar se s patološkimi razmerami spreminja.

Klinična radiometrija

Klinična radiometrija je merjenje radioaktivnosti celotnega telesa ali njegovega dela po uporabi RFP. V klinični praksi se običajno uporabljajo gamma-radionuklidi.

Enofotonska emisijska tomografija

Enofotonska emisijska tomografija (OFET) postopoma nadomešča običajno statično scintigrafijo, saj omogoča doseganje najboljše prostorske ločljivosti z enako količino iste RFP. Za odkrivanje mnogo manjših področij poškodb organov - vročih in hladnih vozlišč. Za izvedbo OFET se uporabljajo posebne gama kamere.

Scintigrafija

Scintigrafija je pridobivanje slik pacientovih organov in tkiv s snemanjem na gama kamero sevanja, ki ga oddaja vključeni radionuklid.

Radionuklidne raziskave

Depresivno dolgo se je zdelo razdalja med fizičnimi laboratoriji, kjer so znanstveniki registrirali sledi jedrskih delcev in vsakodnevno klinično prakso. Zamisel o možnosti uporabe jedrsko-fizikalnih pojavov za pregled bolnikov bi se lahko zdela, če ne bi bila nor, potem fantastična. Toda ravno taka zamisel je nastala v eksperimentih madžarskega znanstvenika D.Heveshija, kasneje Nobelovega nagrajenca.
You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.