^

Zdravje

Vzorec stekla

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 20.11.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Vzorec stekla je učinkovit način za ugotavljanje patologij, kroničnih in akutnih, v sečnem traktu. Ta metoda je še posebej pomembna za določitev natančne lokacije vnetja. V urološki klinični praksi se uporabljata dve metodi. Obstaja stekleni vzorec dveh vrat, kot tudi stekleni vzorec s tremi pristanišči. Imenujejo se tudi vzorci iz dveh steklenih vzorcev, in sicer tri steklene. Obe metodi se nanašata na en del materiala - urin.

Namen metode je, da je stekleni vzorec pomemben za diagnostične aktivnosti. V urologiji, zlasti v zvezi z moškimi, steklen vzorec pomaga prepoznati uretritis, tumorje, lokalizacijo in žariščno območje v prostati. Če nastali elementi najdemo le v prvem posodu, lahko to kaže na patologijo ali okužbo v sečnem kanalu ali uretralnem kanalu. Če se velika količina nečistote (levkocite in eritrocite) označene na obeh posodah, steklo vzorec pomaga pojasniti "območje" in trenutno stran vnetja ledvic, poleg tega, da se določi vnetno cono v sečevod.

Če se stekleni vzorec ponavlja večkrat in ostanejo rezultati enaki zaskrbljujoči, to lahko kaže na onkološki proces. Kadar se v zadnji posodi pojavijo gnoj in sluz, to kaže na vnetje v mehurju, mikrobno ali bakterijsko okužbo, podobne sluznice pa kažejo na vnetje prostate.

trusted-source[1]

Kako gre vzorec stekla?

Pred zbiranjem materiala bolnik ne sme urinirati pet ur. Z zbiranjem dveh steklenih vzorcev bolnik v enem urinu napolni dva kontejnerja. Najprej se zbere ne več kot 100 ml materiala, preostanek pa se zbere v drugem. Če je predpisan trikotni vzorec, pacient v rednih intervalih zbira urin za eno uriniranje v treh posodah. Stekleni vzorec s tremi odprtinami pogosto spremlja stimulacija pomembnega moškega organa - prostate. Na tem področju se izvaja masaža, masažne pa se tudi spiralne vezikle. V prvih dveh posodah se preprost urin zbira, vendar ne zelo intenzivno, da zapusti material za tretjo posodo. Po začetni zbirki se izvede ustrezna lahka masaža, nato pa se zapolni tretje steklo. Pravzaprav je tretji zadnji del najbolj informativen za raziskave.

Stekleni vzorec je resna mikrobiološka metoda kljub njeni preprostosti. Ta preprost postopek razkriva aktivnost levkocitov in včasih vzrok za nastanek krvnih strdkov (hematurija) v urinu.

Vzorec stekla je dvo-portiran in tri-portiran - v čem je razlika?

Poleg tega, da razlika v številu kontejnerjev, ni posebnih razlik v teh možnostih. Edina stvar, ki jo potrebujemo za analizo skupaj z masažo prostate, je trikotni vzorec. Poleg tega lahko stekleni vzorec v treh rezervoarjih natančneje določi vzrok in dejanski vir gnojnega odvajanja v urinu (piurija). Praviloma se po stimulaciji pojavijo gnoj in sluz - masaža in se naselijo v tretjem steklu.

Vzorec stekla je trikratni, natančneje trikotni vzorec, eden izmed najučinkovitejših elementov kompleksne diagnoze kroničnega prostatitisa. Takšen test se imenuje tudi "zlati standard" klinične diagnoze za take bolezni. Vzorec stekla je absolutno neboleč in učinkovit način diagnoze.

trusted-source[2]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.