^
A
A
A

Cepivo proti gripi se lahko uporablja za preprečevanje zapletov koronavirusa

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 22.11.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

27 September 2021, 09:00

Cepivo, ki ščiti pred sezonsko gripo, lahko človeka zaščiti pred nevarnimi zapleti COVID-19 . To so znanstveniki izjavili med evropskim kongresom za klinično mikrobiologijo in okužbe.

Univerzalna imunizacija prebivalstva proti koronavirusu je še vedno eden perečih svetovnih problemov. Pričakuje se, da se bo večina držav približala relativno stabilnemu cepljenju na svojem ozemlju šele do leta 2023. Medtem številne dosledne študije kažejo, da lahko konvencionalno cepivo proti gripi zagotavlja relativno zaščito pred covid zapleti in prispeva k boju proti širjenju okužbe.

Predstavniki medicinske fakultete Miller na univerzi v Miamiju v ZDA so analizirali podatke o več deset tisoč bolnikih v ameriških, britanskih, nemških, italijanskih, izraelskih in singapurskih klinikah. Udeleženci študije so bili v nevarnosti, da razvijejo hud potek okužbe s koronavirusom. Glavni dejavniki tveganja so bili starost, prisotnost slabih navad in druge zdravstvene težave (sladkorna bolezen, debelost, kronične bolezni dihal itd.).

Udeleženci so bili pogojno razdeljeni v dve skupini. Prva skupina je bila cepljena z zdravilom proti gripi približno ½-6 mesecev, preden so zboleli za okužbo s koronavirusom. Druga skupina udeležencev je prav tako zbolela za COVID-19, vendar pred tem še ni bila cepljena proti gripi. Strokovnjaki so preučevali pojavnost zapletov bolezni. Tako so upoštevali tudi zapletene tokove okužbe s septičnimi zapleti, cerebrovaskularnimi nesrečami, vensko trombozo, pljučno embolijo, akutno dihalno odpovedjo, distres sindromom, artralgijo, odpovedjo ledvic, pljučnico itd. Po pozitivnem testu na povzročitelja okužbe s koronavirusom.

Študija je pokazala, da je bilo za udeležence, ki niso prejeli cepiva proti gripi, 20% večja verjetnost, da se bodo zdravili v enotah za intenzivno nego. Pogosteje so razvili tudi septične zaplete (do 45%), cerebrovaskularne nesreče (do 58%), vensko trombozo (do 40%).

Zaenkrat znanstveniki ne morejo z gotovostjo reči, kako bo cepivo proti gripi zmanjšalo stopnjo razvoja zapletov zaradi okužbe s koronavirusom. Po eni teoriji se po cepljenju aktivira prirojena imunska obramba, ki ni specifična in se lahko upre celo takemu patogenu, kot je SARS-CoV-2. Možno je, da se rezultati te študije lahko uporabijo za zagotovitev zaščite državljanov tistih držav, ki še ne morejo kupiti cepiv proti koronavirusu v zahtevanih količinah.

Informacije na straneh  Evropskega kongresa za klinično mikrobiologijo in nalezljive bolezni

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.