^
A
A
A

Hipertenzija se lahko razvije z vdihavanjem kontaminiranega zraka

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 27.11.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

21 October 2018, 09:00

Vdihavanje kontaminiranega zraka noseče ženske lahko pripelje do dejstva, da bo v prihodnosti njen otrok imel hipertenzijo. Po mnenju znanstvenikov ta nevarnost obstaja v tretjem trimesečju nosečnosti. Njihove argumente in predloge so nedavno objavili strokovnjaki iz Ameriškega združenja za kardiologijo.

Glavno sestavo kontaminiranega zraka predstavljajo fino razpršeni drobni delci s premerom manj kot 2,5 mikrona. Takšni delci so prisotni v izpušnih plinih avtomobilov, prav tako pa tvorijo med zgorevanjem naftnih derivatov, premoga in biogoriva. Prej so znanstveniki že dokazali, da drobno dispergirana zmes prodre v cirkulacijski sistem in s tem povzroča različne motnje v človeškem telesu. Na primer, dolgotrajno vdihavanje močno onesnaženega zraka, po mnenju strokovnjakov, povečuje tveganje za nastanek hipertenzije pri odraslih in otrocih. Poleg tega je slaba ekologija kot celota dejavnik, ki zavzema prvo mesto med razlogi za razvoj številnih bolezni in prezgodnje smrti. Po nedavni študiji so raziskovalci povedali še in da otroka v maternici, medtem ko je tudi v nevarnosti: inhalacija bodoče matere onesnaženega zraka poveča tveganje za hipertenzijo v otroka - v prihodnosti.

Študijo smo izvedli s sodelovanjem skoraj 1.300 mater in njihovih otrok. Znanstveniki nenehno spremljajo kazalnike krvnega tlaka pri otrocih, od 3. Leta do 9. Leta starosti. Sistolični krvni tlak je bil ocenjen kot povišan, če so bili med 10% najvišjih zabeleženih številk znotraj posamezne starostne skupine. Med analizo so strokovnjaki opozorili na druge dejavnike, ki bi lahko teoretično vplivali na indikacije krvnega tlaka - na primer telesno težo otroka in slabe navade matere. Ugotovljeno je bilo, da tisti otroci, ki so med nosečnostjo, so bile ženske v veliko onesnaženostjo zraka za več kot 60% bolj verjetno, da imajo težave krvni tlak, v nasprotju s tistimi, ki živijo v ekološko čistih regij. Hkrati ta učinek ni bil odvisen od teže otrokovega telesa. Tudi znanstveniki so opazili, da razvoj hipertenzije vpliva samo na vdihovanje umazanega zraka med nosečnostjo, ne pa v fazi načrtovanja.

Strokovnjaki ugotavljajo, da so prejete informacije še ena potrditev pomena kakovosti inhaliranega zraka. Veliko število delcev v ozračju povečuje tveganje za mnoge patologije. Poleg tega so delci sposobni premagati placentalno zaščito in negativno vplivati na razvoj otroka. Zanimivo je, da je mejna koncentracija, registrirana v poskusu je bila vrednost 11,8 mikrogramov na kubični meter: to je celo nekoliko nižja od ocenjene EPA nacionalnega standarda (standardni največja koncentracija 12 MKG).

Informacije so na voljo na straneh American Heart Association.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.