^
A
A
A

Pacient se lahko z nezdravljenim stetoskopom poveže z boleznijo

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 30.05.2018
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

01 August 2017, 09:00

Večina bolnikov ima možnost, da vidi, kako zdravnik pred rokom obravnava orožje. Ali je bil stetoskop zdravljen po prejšnjem bolniku?

Na to vprašanje so odgovorili strokovnjaki, ki zastopajo Strokovno združenje za infekciozno in epidemiološko spremljanje. Zato so bili objavljeni zelo zanimivi podatki na podlagi študij, izvedenih v klinikih v Združenih državah Amerike.

Strokovnjaki trdijo, da zdravniki le redko podvajajo svoj stetoskop na zdravljenje - in tudi takrat, ne vsak novi bolnik. In to, kljub dejstvu, da je tak ukrep potreben za preprečevanje razvoja nozokomialnih okužb. V skladu z navodili za nadzor okužb ameriške CKZ je treba obvezno obdelati vse instrumente in naprave za večkratno uporabo, vključno s stetoskopi.

"Stetoskop se uporablja pri pregledovanju bolnikov več desetkrat na dan. Količina vseh vrst mikroorganizmov, ki se nahajajo na njej, je lahko nevarna, saj lahko neposredno prenaša okužbo. Neobdelani stetoskop predstavlja resno grožnjo za zdravje, ne manj kot zdravnikove neobdelane roke, "pravi Linda Green, vodja APIC-a.

Zahvaljujoč dejanjem raziskovalcev se je od predložitve začel projekt dekontaminacije stetoskopov in preprečevanja nalezljivih bolezni. Strokovnjaki so pripravili predlog za redno uporabo rešitev in brisač po alkoholu: istočasno je pomembno, da jih začnete uporabljati od študentskega obdobja.

Zaposleni v Združenju so pretreseni, da je veliko število zdravstvenih delavcev popolnoma prezrlo dejstvo, da je treba obdelati take naprave. Zato je za mnoge od njih zdravljenje stetoskopa postalo inovacija.

Predstavniki epidemiološkega nadzora so opravili vzgojno delo z zdravniki, pri čemer so jih spomnili na pomen instrumentov za obdelavo: takšna pravila obstajata že dolgo in jih nihče ni odpovedal.

Na žalost so nadaljnji poskusi, ki so bili izvedeni v naslednjih nekaj mesecih, pokazali, da izobraževalno delo praktično ni sprejelo nikogar: na površini stetoskopov je bilo še vedno veliko bakterij.

"Nismo pooblaščeni, da prisilimo zdravnike na obdelavo naprav na urejen način. Omenimo lahko le, da do danes ogromno število zdravnikov ne posveča pozornosti zdravljenju stetoskopa, kar ljudem ogroža veliko tveganje. Potrebno je spremeniti kulturo zdravstvenih delavcev na dno, ker se razmere verjetno ne bodo spremenile na drug način. Pozivamo na zdravstveni oddelek in se osredotočimo na to dejstvo, «pravi dr. Green.

Strokovnjaki kažejo, da je površina stetoskopom najpogosteje sejejo take patogene kot Staphylococcus, Pseudomonas, Clostridium, kot tudi antibiotikom odpornih enterokokov.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.