^
A
A
A

Motnje spolne identitete

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Spol človeka se določi ob gnojenju, ko sta spermatozoon in jajčna celica združena. Od takrat dalje na razvoj moškega ali ženske vplivajo kompleksna medsebojna povezanost prenatalnih in postnatalnih dejavnikov.

Spolna identiteta je opredeljena kot samopodoba pripadnosti moškemu ali ženskemu spolu, ki ne ustreza vedno spolu. Polna vloga je vedenje, ki ga posameznik identificira z moškim ali žensko. Vloga spolnosti temelji na verbalnem in neverbalnem vodenju staršev, vrstnikov in družbe o tem, kako naj se obnašajo fantje in dekleta ali moški in ženske.

V prvih dveh ali treh letih življenja otrokova okolica oblikuje občutke glede pripadnosti določenemu spolu. Otrok, ki ga vzgaja kot deček, ponavadi meni, da je deček in se ustrezno obnaša (spolna vloga), tudi če se "biološko" nanaša na ženske. Če se otrok rodi s spolnimi značilnostmi obeh spolov (hermafrodit), se zgodi enako.

Obstajajo številne teorije, ki pojasnjujejo učinek številnih dejavnikov, ki so vključeni v razvoj spolne identitete. Velik pomen je proizvodnja hormonov med prenatalnim razvojem. Na splošno se vsi strinjajo, da se v to sodeluje veliko število senzoričnih, biokemičnih in psiholoških dejavnikov, ki še niso bili raziskani, med katerimi je treba poudariti značaj zdravljenja staršev z otrokom v zgodnjih fazah razvoja. Toda nobena od pojasnil ni izčrpna. Zmeda, ki jo imajo fantje in dekleta, ima le omejen vpliv na njihovo prihodnjo spolno identiteto. Vsekakor ni nujno, da je izbira spolne identitete odvisna od tega, kaj deček igra s punčkami kot otrok, in dekle raje tehnične igre.

Po trdni ugotovitvi spolne identitete otrok se običajno ne spremeni v celotnem naslednjem življenju. Če deklica, na primer, odrašča in se vzgaja kot deček, se praviloma in kasneje šteje za dečka, kljub razvoju očitnih znakov ženske. Samo včasih je mogoče rešiti probleme spolne identitete, ki se pojavijo, s spodbujanjem vzorcev vedenja, ki ustrezajo biološkemu spolu. V nekaterih primerih se lahko anatomske nenormalnosti korigirajo kirurško.

Treba je upoštevati, da spolno identiteto osebe določi ne le njegova erotična privlačnost za druge ljudi. Prav tako je odvisno od tega, ali se moški zdi identificiran z žensko ali se žensko počuti identificirano z moškim.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Motnje spolne identitete v otroštvu

Te motnje se nanašajo na otroke, ki se počutijo kot pripadniki drugega spola. Prepoznavajo jih ponavljajoče in fiksno obnašanje, ki je neločljivo povezano s spolno vlogo, ki ustreza njihovemu napačnemu razumevanju kot fanta ali dekleta. Vzroki za te redke motnje niso jasni.

Obstaja hipoteza, da je ta motnja odvisna od staršev, ki spodbujajo vedenje otroka, kar je bolj značilno za nasprotni spol. Na primer, eden od staršev, ki so želeli rojico svoje hčerke, obleči dečka, rojenega v kraju pričakovane hčerke, v dekliški obleki in mu pove, kako je privlačen in simpatičen.

Na začetku zdravljenja je priporočljivo pomagati takšnemu otroku, da se z njimi druži z drugimi otroki, ki pripadajo istemu spolu, da jih varujejo pred nasmehom in zlorabami. Vedenjsko zdravljenje spreminja vedenje, ki ustreza nasprotnemu spolu, tako, da je sprejemljivo. Psihodinamična terapija za obdelavo nerešenih duševnih konfliktov in težav se izvaja v družinah, povezanih z manifestacijo transseksualnosti.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Transseksualnost

Motnje spolne identitete, opredeljene kot transseksualnost, pritegnejo pozornost množičnih medijev, čeprav so dejansko zelo redke. Pred letom 1985 je bilo zabeleženih le 30.000 takih primerov po vsem svetu. Transseksualnost vključuje spolno identiteto, nasprotno od anatomskega spola osebe. V teh primerih je človek prepričan, da je dejansko ženska in obratno. Večina transseksualcev v svoji osebni zgodovini je imela primere transvestizma in drugih vzorcev vedenja, ki so nasprotovali njihovemu spolu. Za takšno diagnozo je treba nedvoumno potrditi, da ta situacija traja dolgo (običajno iz otroštva), se ne spremeni in spremlja velika sila prepričanja.

Ti primeri se navadno identificirajo, kadar transvestiti iščejo spremembo v spolu, ponavadi s kirurškim posegom. Zdravnik, ki se bo udeležil, bi moral razmisliti, da ima pacient v otroštvu težave s čustvi, kar je povzročilo krizo spolne identitete. Morda je to krizo mogoče premagati brez posredovanja.

Za vse osebe, ki si prizadevajo za operativno spremembo v spolu, je predpisana psihoterapija. Njegov namen je razjasniti bolnikovo nastavitev za nepovratno delovanje in si prizadeva zagotoviti, da je željo po kirurški posegi nepopravljivo in je rezultat prostovoljnega prepričanja. Terapija lahko bolniku pomaga pri prilagajanju na novo spolno vlogo po operaciji.

Sprememba spola lahko povzroči uspeh, ko pacient živi v izbrani spolni vlogi več let pred operacijo. Torej, moški, ki želi biti ženska, lahko odpravi neželene lase, uporablja kozmetiko in nosi žensko oblačilo. Ženska lahko skrije svoje prsi in se obleče kot moški. Istočasno oba spola ponavljata, če je mogoče, potrditi pripadnost spolu, ki sta si jo sami izbrali.

Približno 6 mesecev pred operacijo se začne hormonoterapija, ki spodbuja prerazporeditev maščobnega tkiva in las ter spremembe v spolovilnem območju in drugih organih. Na koncu se odloča za izvedbo prve plastične kirurgije. Spolna sprememba je dolgotrajen proces, ki pogosto zahteva več operacij. Ko se ženska pretvori v človeka pod pritiskom okoliščin, praviloma odstranitev mlečnih žlez, pa tudi maternico in pogosto plastično operacijo za izdelavo penisa. Ko se človek pretvori v ženo, se penis in moda odstranijo, operacija pa se izvaja za plastično izdelavo vulve in vagine.

Tudi po večletnih pripravah ni nobenega zagotovila, da bi operacija dosegla zadovoljive rezultate. Psihoterapija pogosto traja več let po operaciji.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.