^
A
A
A

Posilstvo in spolno prenosljive okužbe (spolno prenosljive okužbe)

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Od vseh zločinov spolne narave je bila posilstvo, ki so ga uporabili feministi kot primer domine in diktature moških nad ženskami. Tukaj gre za skrajni vidik, po katerem posilstvo ni spolni zločin, temveč način podrejanja žensk v družbo, ki jo vodijo moški. Primer takega razmišljanja je izjava, da "lahko vsakdo posiljuje". Do neke mere to stališče potrjuje uporaba posilstva v vojni. V podporo tej trditvi se kaže v dejstvu, ima to običajno manj spolno plenilci prejšnjih obsodb za spolne delikte, vendar visoke stopnje nasilnih kaznivih dejanj. Študije odnosov do posilstva med moškimi kažejo na široko širjenje mitov o posilstvu. Klasifikacije spolnih nasilnikov niso mogle zadovoljivo opisati vsaj večine spolnih zlorab. Najverjetneje je to posledica dejstva, da se posiljevalci med seboj bistveno razlikujejo, kot so na primer pedofili ali osebe, ki so storile incest. S poenostavljenimi položajih spolne plenilci lahko v grobem razdelimo na tiste, za katere dejanje posilstva je del spolnih fantazij, in se bo sčasoma spoznali, in tiste, za katere je dejanje posilstva dejanje nasilja nad ženskami, in spolni odnos na obliko ponižanja ženske in njene podlage sebi.

Med letoma 1973 in 1985 se je število posilstev, registriranih pri policiji, povečalo za 30%. Od leta 1986 do leta 1996 je število žensk posililo vsako leto z 2.288 na 6.337 leta 1997. Posilstvo predstavlja 2% skupnega števila nasilnih kaznivih dejanj, ki jih je registrirala policija, kar predstavlja 7% vseh zabeleženih kaznivih dejanj.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Opis zadeve

Tridesetletni moški, ki se je v svojem zasebnem življenju štel za škodo zaradi zlorabe žensk, se je odločil, da se jim bo maščeval s posilstvom. Obtožuje vrsto posilstev žensk, ki jih samovoljno izbere na ulici. Ob istem času je pod masko prikril obraz in grozil žrtvam z nožem. Po osmih posilstev je bil aretiran in obsojen. Obsojen na doživljenjsko zaporno kazen. V času zapora je uspešno zaključil program za obravnavo spolnega storilca v zapornem sistemu.

Mladenič 25 let je imel domišljijo o ugrabitvi neznane ženske z ulice, ki jo je povezal in nato posilil. Pred tem je že imel telefonske klice nespodobne vsebine. V ozadju teh fantazij je masturbiral in pogosto potoval v svojem avtomobilu, pokrival svoj obraz z masko in nosil vrv in nož. Nekega dne je videl osamljeno ženo, ki stoji na avtobusni postaji in jo je poskušala ugrabiti, grozita z nožem. Njegov poskus ni uspel, in bil je aretiran in obtožen poskusne ugrabitve. Čeprav je zanikal spolne motive svojega zločina, je sodišče, upoštevajoč njegovo preteklo zgodovino in predmete, ki so se našli z njim, naslonil na spolne motive. Obsojen je bil na šest let zapora. V zaporu so ga preiskovali za sodelovanje v programu za zdravljenje spolnih prestopnikov, v zvezi s tem pa je bila opravljena tudi plesimografija penisa. Med preizkusom ga je šokirala stopnja svoje navdušenja nad slikami nasilja in posilstva. Kot rezultat, je lahko zavestno sprejel pravi motiv svojega zločina in uspešno zaključil program zdravljenja za storilce spolnih zlorab. Po njegovi izpustitvi je bil pozvan, naj še naprej sodeluje v programu zdravljenja v skupnosti, kar je bil pogoj za pridobitev pravic za vožnjo avtomobila.

Vendar sta opisani dve skupini manjšina spolnih zlorab. V zadnjih letih je bila vedno bolj prepoznavna tako imenovana "posilstva datuma" (posilstvo). 30-odstotno povečanje obsodb za posilstvo med letoma 1973 in 1985 je bilo povezano s povečanjem števila posilstev, ki so jih storile osebe, znane žrtvam in pogosto v domu žrtve. Hkrati se je zmanjšalo število "posilstev, ki so jih storili tujci", in skupinske posilstev. Število zločinov proti otrokom in starejšim ženskam je ostalo nespremenjeno. Po študiji ministrstva za notranje zadeve iz leta 1989 očitno povečanje števila posilstev s strani prijateljev in sorodnikov žrtev v tem obdobju ni bilo posledica rasti tega kaznivega dejanja glede izjave o primerih posilstev policiji. Razlogi za povečanje registracije posilstva so bili povezani z izboljšanjem dela policije in sodišč z ženskami, ki so poročale o posilstvu. Od leta 1989 se je število posilstev povečalo za 170%, kar še vedno delno pripisujemo izjavam in registraciji teh zločinov v policiji.

Kot je razvidno iz študije o zapornikih spolnih zlorab, med tistimi, ki so bili že prej obsojeni zaradi spolnih zlorab, se poveča možnost serijskih kršiteljev ali kaznivih dejanj zoper tujce. Avtor je zmanjšal vsebine teh zločinov v štiri skupine:

 1. Spolne osebe, ki zlorabljajo psihoaktivne snovi, so v preteklosti impulzivne in imajo visoko stopnjo spolnih zlorab.
 2. Seksualni nasilniki, ki aktivno uporabljajo fizično nasilje nad žrtvijo - te osebe so pogosto serijski storilci kaznivih dejanj, uporabljajo nasilje brez vzroka, med njimi pa se poveča paraphilia.
 3. "Socializirani misogani", od katerih jih je 20% storilo spolni napad. Med zločini, ki so jih storili, so analni spol in fizična zloraba žrtev pogostejši.
 4. Neinicializirane spolne zlorabe, ki so v otroštvu bolj verjetno razvile vedenjske motnje in agresijo. Verjetneje so bili tudi med serijskimi storilci (druga skupina). Ena tretjina njihovih posilstev se je začela kot ropje in 42% posilstev je imelo spolno motnjo.

Posebno skrb zbujajo spolni nasilniki - sadisti in posledično tudi vlogo sadističnih spolnih fantazij pri zločinih, ki jih zagrešijo. Grubin je predlagal, da so pri moških s sadističnimi spolnimi fantazijami napovedni dejavniki poskusov njihovega izvajanja dejavniki družbene in čustvene izolacije. Izraža prepričljiv argument: v središču te izolacije je frustracija empatije. Motnja empatije vključuje dve komponenti: prepoznavanje čustev drugih in čustveni odziv na to priznanje. Motnja ene ali obeh komponent lahko povzroči reakcijo sadističnih spolnih fantazij. Etiologija te motnje je lahko ekološka in povezana z razvojem.

Priporočila iz tega člena so omejena le na identifikacijo in zdravljenje spolno prenosljivih okužb, pa tudi na razmere, ki se pogosto opažajo pri obvladovanju primerov teh okužb. Zajetje pri evidentiranju pridobljenih podatkov in pridobivanju vzorcev za forenzični pregled, obvladovanje primerov potencialne nosečnosti ter duševne in telesne poškodbe niso vključene v naloge tega priročnika. Pri spolno aktivnih odraslih z obstoječo okužbo je odkrivanje SPD po posilstvu običajno bolj pomembno za zagotavljanje psihološke in zdravstvene oskrbe bolnikom, ne pa za sodne namene.

Trhomonijaza, klamidija, gonoreja in bakterijska vaginoza najpogosteje odkrivajo pri ženskah po posilstvu. Ker je razširjenost teh okužb med spolno aktivnimi ženskami velika, njihova identifikacija po posilstvu ne pomeni vedno, da so posledica posilstva. Klamidija in gonokokne okužbe zahtevajo posebno pozornost, saj lahko povzročijo okužbo navzgor. Poleg tega obstaja možnost okužbe z virusnim hepatitisom B, ki ga je mogoče preprečiti s cepljenjem po posilstvu.

trusted-source[9], [10]

Preučevanje spolno prenosljivih okužb

trusted-source[11], [12]

Primarni pregled

Primarni pregled mora vključevati naslednje postopke:

 • Kulturni pregled pri vzorcih N. Gonorrhoeae in C. Trachomatis, zbranih na vseh mestih penetracije ali mestih možnega prodiranja.
 • Če kulturni testi za odkrivanje klamidije niso na voljo, so potrebni nekulturni testi, zlasti testi za ojačanje DNA, ki so sprejemljivi nadomestki. Preizkusi DNA-amplifikacije imajo prednosti zaradi njihove visoke občutljivosti. Če se uporabijo nekulturni testi, je treba pozitivni rezultat testa potrditi z drugim testom, ki temelji na drugem diagnostičnem načelu. IFA in UIF se ne priporočata, t. Pri uporabi teh testov so pogosto pridobljeni lažno negativni in včasih lažno pozitivni rezultati.
 • Priprava testa vlažnega pripravka in kulture na T. Vaginalisu. Če pride do izpusta vagine ali neprijetnega vonja, je treba vlažni pripravek pregledati tudi za znake BV ali okužbe, ki jo povzročijo gobovi podobni kvasu.
 • Takojšnje serumsko testiranje za HIV, HSV in sifilis (glejte Preventivnost, tveganje za HIV in nadaljnje preiskave 12 tednov po posilstvu).

Nadaljnji pregled

Čeprav je osebi, ki je bila v prvi teden po posilstvu pogosto posiljena, da bi se pritožila s pritožbo, je takšen pregled bistvenega pomena: (a) identificirati okužbe s STD, kadar ali po posilstvu; b) za imunizacijo proti hepatitisu B, če je indicirano; in c) popolno svetovanje in zdravljenje drugih SPD. Zaradi teh razlogov priporočamo, da se žrtve posilstva pregledajo in spremljajo.

trusted-source[13], [14], [15]

Nadaljnji pregled po posilstvu

Treba je ponoviti pregled za spolno prenosljive okužbe 2 tedna po posilstvu. Ker posilstvo ujet v telesu infektov ne morejo razmnoževati v zadostnih količinah, da dobimo pozitivne rezultate laboratorijskih testov, pri prvem pregledu, potem pa ko je treba 2 tedna ponoviti kulturne raziskave, študije mokrega priprave in drugih testov, če le ni prišlo do preventivno zdravljenje.

Serološke preiskave za sifilis in okužbo z virusom HIV je treba opraviti 6,12 in 24 tednov po posilstvu, če so bili začetni testi negativni.

trusted-source[16], [17], [18], [19]

Preprečevanje

Veliko strokovnjakov priporoča rutinsko izvajanje preventivnega zdravljenja po posilstvu. Večina bolnikov bi verjetno imela koristi od tega, saj je nadaljnje spremljanje bolnikov, ki so bile posiljene, težko, zdravljenje ali preprečevanje pa lahko bolnika zavaruje pred možnimi okužbami. Naslednji preventivni ukrepi so usmerjeni proti najpogostejšim mikroorganizmom:

 • Cepljenje proti GB, opravljeno po posilstvu (brez uporabe zdravila GVIG), mora zagotavljati ustrezno zaščito pred HBV. Cepljenje proti hepatitisu B je treba med prvim pregledom izvajati žrtvam posilstva. Naslednje odmerke cepiva je treba dajati 1-2 in 4-6 mesecev po prvem odmerku.
 • Antimikrobna terapija: empirična shema za klamidijo, gonorejo, trihomonazo in BV.

Priporočeni programi

Ceftriaxone 125 mg IM enkrat

Plus metronidazol 2 g peroralno enkrat

Plus azitromicin 1 g peroralno v enem odmerku

Ali Doxycycline 100 mg 2-krat na dan 7 dni.

OPOMBA: Za paciente, ki potrebujejo alternativne režime, glejte ustrezne dele tega priročnika za posamezne povzročitelje infekcij.

Učinkovitosti teh shem za preprečevanje gonoreje, bakterijske vaginoze klamidioze po posilstvu niso preučevali. Zdravnik lahko bolniku svetuje o morebitnih koristih, pa tudi o morebitni toksičnosti priporočenih zdravil, saj so možni neželeni učinki gastrointestinalnega trakta.

Druge ugotovitve o upravljanju bolnikov

Pri prvem pregledu in, če se prikažejo, med bolniki je treba opraviti posvet z naslednjimi zadevami:

 • Simptomi SPD in potreba po takojšnjem pregledu, ko so odkriti, in
 • Zavrnitev spolnih stikov, dokler traja preventivno zdravljenje.

Tveganje za pridobitev okužbe z virusom HIV

Kljub dejstvu, da je bila serokonverzija protiteles proti HIV prijavljena pri osebah, za katere je znano samo eno dejavnik tveganja - posilstvo, je v večini primerov tveganje za pridobitev virusa HIV med posilstvom majhno. V povprečju je pogostost prenosa virusa HIV s HIV okužene osebe z enim samim spolnim stikom odvisna od številnih dejavnikov. Ti dejavniki lahko vključujejo vrsto spolnega stika (oralni, vaginalni, analni); prisotnost ali odsotnost peroralne, vaginalne ali analne travme, kraj ejakulacije in število virusov v ejakulatu.

HIV z zidovudinom (ZDV) po okužbi pomaga zmanjšati tveganje za okužbo z virusom HIV, kot je bilo prikazano v majhnih študijah zdravstvenih delavcev, ki so imeli perkutano izpostavljenost krvi bolnikov, okuženih z virusom HIV. V veliki potencialnim študij pri nosečnicah zdravljenih z ZDV, direktno zaščitnega učinka ZDV v zarodka in / ali otroku v smislu zmanjšala 2/3 kratno frekvenco perinatalne prenosa HIV, ne glede na to, ali terapevtski učinek zdravilo ima na pridelka virusa (to količina) v materinem krvi. Še ni znano, ali se te ugotovitve lahko uporabijo za druge situacije prenosa HIV, vključno s posilstvom.

V številnih primerih posilstva je nemogoče določiti status HIV osebe, ki je storila posilstvo pravočasno. Odločitev, da imajo sonde je lahko odvisna od narave posilstva, razpoložljive informacije o obsegu tveganja okužbe z virusom HIV v ravnanju storilca (uživanje drog z vbrizgavanjem ali razpoke, tvegano spolno vedenje) in lokalnih podatkov epidemiologije virusa HIV / AIDS.

Če je znano, da je oseba storila posilstvo, okuženih z virusom HIV, se predpostavlja, da je v takšnem posilstvu precejšnje tveganje za prenos virusa HIV (npr, vaginalni ali analni seks brez kondoma), in če je bolnik prosil za pomoč 24-36 ur po posilstva , je treba ponuditi protiretrovirusno profilakso, pa tudi podatke o neznani učinkovitosti in znani toksičnosti protiretrovirusnih zdravil, ki se uporabljajo v tej situaciji. V drugih primerih mora zdravnik s pacientom razpravljati o značilnostih tega stanja in razviti individualno rešitev. V vseh primerih mora razprava vsebovati informacije:

 • o potrebi po pogostih zdravilih,
 • izvajanje kontrolnih študij,
 • skrbno spremljanje morebitnih zapletov in
 • o nujnosti takojšnjega zdravljenja.

Preventivni režim je treba pripraviti v skladu s smernicami za proizvodnjo sluznic.

Spolno nadlegovanje otrok in posilstvo

Priporočila v tem priročniku so omejena na identifikacijo in zdravljenje spolno prenosljivih bolezni. Vprašanja psihološke pomoči in pravnih vidikov posilstva ali zlorabe otrok so zelo pomembna, vendar niso namen tega vodnika.

Določitev povzročiteljev bolezni spolne zlorabe pri otrocih po obdobju novorojenčkov kaže na spolno zlorabo. Vendar pa obstajajo izjeme; na primer rektalna ali genitalna klamidialna okužba pri majhnih otrocih je lahko posledica perinatalne okužbe s C. Trachomatisom, ki lahko traja približno 3 leta v telesu otroka. Poleg tega so bili prisotni tudi genitalni bradavički, bakterijska vaginoza in mikoplazma genitalij pri obiskanih in neizlečenih otrocih. Obstaja več načinov okužbe z virusnim hepatitisom B pri otrocih, najpogostejši je stik z gospodinjstvom z osebo, ki ima kronični hepatitis B. Možnost spolnega nasilja je treba upoštevati, če ni očitnega dejavnika tveganja za okužbo. Če je edini dokaz o posilstvu izolacija mikroorganizmov ali prisotnost protiteles proti povzročiteljem spolno prenosljivih bolezni, rezultati študij potrebujejo potrditev in natančno interpretacijo. Da bi ugotovili, ali je prišlo do spolne prisiljenosti otrok, ki imajo okužbo, ki jo je mogoče spolno prenašati, je potreben skupen pregled otroka z zdravnikom z izkušnjami pri pregledu posiljenih otrok.

Preučevanje spolno prenosljivih okužb

Preiskavo otrok, ki so bili posiljeni ali spolno nadlegovani, je treba izvesti tako, da otroku zmanjšajo travme. Odločitev o pregledu otroka za spolno prenosljive bolezni se opravi v vsakem posameznem primeru. V situacijah, ki jih spremlja visoko tveganje okužbe s patogenovami STD in obveznimi navedbami za testiranje, so:

 • Znano je, da je domnevna oseba, ki je posiljena, ima STD ali ima visoko tveganje za spolno prenosljive bolezni (veliko partnerjev, zgodovina spolno prenosljivih spolov)
 • Otrok ima simptome ali znake spolno prenosljivih bolezni
 • Visoka incidenca SPD v skupnosti.

Drugi kazalci, ki jih priporočajo strokovnjaki, vključujejo: a) znake genitalij ali ustne penetracije ali ejakulacije, b) prisotnost spolno prenosljivih spolov v bratih ali sestrah prizadetega otroka ali drugih otrok ali odraslih v domu. Če ima otrok simptome, znake ali dokaz o okužbi, ki jo je mogoče spolno prenašati, ga je treba preučiti za druge običajne SPD. Pridobitev potrebnih vzorcev zahteva, da ima zdravstveni delavec določene spretnosti in ga je treba izvesti tako, da otroku ne povzroči psihološke in fizične travme. Klinični znaki nekaterih SPD pri otrocih se razlikujejo od tistih pri odraslih. Anketiranje in zbiranje vzorcev mora opraviti zdravstveni delavec, ki ima posebno usposabljanje in izkušnje pri izvajanju podobnih študij pri posiljenih otrocih.

Glavni namen raziskave je pridobiti dokaz o prisotnosti okužbe pri otroku, na katerega bi lahko pridobil spolni prenos. Vendar pa je zaradi pravnih in psiholoških posledic pridobivanja lažno pozitivnih rezultatov potrebno uporabiti teste z visoko specifičnostjo. V takšnih primerih je upravičeno uporabljati dražje in dolgotrajnejše teste.

Shema anketiranja je odvisna od zgodovine posilstev ali spolnega nadlegovanja. Če se je to zgodilo v zadnjem času, koncentracija infektivnih povzročiteljev morda ne bo zadostna za doseganje pozitivnih rezultatov. Ob naslednjem obisku v dveh tednih je treba otroka ponovno preučiti in pridobiti dodatne vzorce. Potreben je še en obisk, med katerim se vzamejo vzorci seruma, približno po 12 tednih; ta čas je dovolj za nastanek protiteles. Ena raziskava je lahko omejena, če je otrok dolgotrajno izpostavljen nasilju ali pa je bila zadnja epizoda, sumljiva na nasilje, nekaj časa pred zdravniškim pregledom.

Naslednja splošna priporočila za raziskavo. Čas in način nadaljnjega stika s pacientom se določita posamično, ob upoštevanju psiholoških in socialnih razmer. Nadaljnje ukrepanje je mogoče izvajati bolj profesionalno, če v njej sodelujejo predstavniki sodstva in službe za zaščito otrok.

trusted-source[20], [21]

Začetni pregled in pregled po 2 tednih

Začetni pregled in po potrebi pregled po 2 tednih je treba opraviti na naslednji način:

Inšpekcijski, perianalni in peroralni deli za prisotnost genitalnih bradavic in ulcerativnih lezij. 

Pregled kulture na vzorcih N. Gonorrhoeae, pridobljenih iz žrela in anusa (pri dečkih in deklicah), izcedek iz nožnice pri dekletih, sečnina pri dečkih. Ni priporočljivo pridobiti vzorcev iz materničnega vratu pri dekletih v prepubertalni starosti. Pri dečkih v prisotnosti izločkov iz sečnice se namesto vzorca, pridobljenega z intrauretralnim tamponom, lahko uporabijo vzorčni vzorci. Za izolacijo N. Gonorrhoeae je treba uporabiti samo standardne medije za gojenje. Vse pridobljene izolate N. Gonorrhoeae je treba identificirati z vsaj dvema metodama, ki temeljijo na različnih načelih (na primer, biokemični, serološki ali patogeni). Izolate je treba hraniti, ker se lahko zahtevajo dodatni ali ponavljajoči testi. 

Kulturni pregled pri osebkih C. Trachomatis, pridobljenih iz anusa (pri dečkih in deklicah) in izcedek iz nožnice pri dekletih. Obstaja malo podatkov, da je verjetnost izolacije klamidije iz sečnice v predpubertalnih fantih prenizka, zato je treba vzorec iz sečnice pridobiti, če obstajajo izločki. Pri vzorcih iz žrela za študij v C. Trachomatisu ne priporočamo niti fantov niti deklic, ker se na tem področju redko nahaja klamidija. Obstaja verjetnost vztrajnosti pri otrocih okužbe, pridobljene v perinatalnem obdobju, in sistemi za gojenje, ki se uporabljajo v nekaterih laboratorijih, ne dovoljuje razlikovanja C. Trachomatis od C. Pneumoniae. 

Za izolacijo C. Trachomatis je treba uporabljati le standardne sisteme za gojenje. Vsi pridobljeni izolati C. Trachomatis morajo biti potrjeni z mikroskopsko identifikacijo vključkov z uporabo monoklonskih protiteles proti C. Trachomatisu. Izolate je treba ohraniti. Nekulturni testi za klamidijo niso dovolj specifični za uporabo pri diagnozi v primerih morebitne posilstva ali zlorabe otrok. Nakopičene dovolj podatkov za oceno možnosti za pomnoževanje DNK preiskav v diagnostiki otrok, ki bi jih lahko posiljene, vendar so ti testi lahko alternativa v primerih, ko ne obstaja možnost, da imajo kulturni diagnozo klamidijo.

Študija kulture in študija mokrega preparata, dobljenega z vaginalni tampon na T. Vaginalisu. Prisotnost ključnih celic v vlažnem pripravku potrjuje prisotnost bakterijske vaginoze pri otrocih z izcedkom iz nožnice. Klinični pomen odkrivanja ključnih celic ali drugih indikativnih znakov bakterijske vaginoze v odsotnosti izločkov ni prav tako jasen. 

Dobljene vzorce seruma je treba nemudoma pregledati in shraniti za nadaljnjo primerjalno analizo, ki se lahko zahteva, | če so rezultati naslednjih seroloških testov pozitivni. Če je od zadnje epizode spolnega nasilja minilo več kot 8 tednov, je treba serum takoj pregledati za protitelesa za spolno prenosljive povzročitelje (T. Pallidum, HIV, HbsAg). Serološke preiskave je treba izvesti ob upoštevanju stanja v vsakem posameznem primeru (glejte Pregled 12 tednov po posilstvu). Obstajajo poročila o odkrivanju protiteles proti virusu HIV pri otrocih, katerih spolna zloraba je bila edini dejavnik tveganja za okužbo. Serološke reakcije na HIV pri posiljenih otrocih je treba izvajati glede na verjetnost okužbe osebe, ki je storila nasilje. Podatkov o učinkovitosti ali varnosti preprečevanja pri otrocih po posilstvu ni. Priporočljivo je imunizacijo proti hepatitisu B, če zgodovinska ali serološka preiskava kaže, da ni bila izvedena pravočasno (glejte hepatitis B).

Pregled 12 tednov po posilstvu

Pregled za približno 12 tednov po zadnji sumljivi epizodi posilstva je priporočljiv za odkrivanje protiteles proti patogenom, saj ta čas zadošča za njihovo nastanitev. Priporočljivo je izvajati serološke preiskave za ugotavljanje T. Pallidum, HIV, HBsAg.

Prevalenca teh okužb se precej razlikuje v različnih skupnostih in je odvisna od stopnje tveganja za to okužbo pri nasilniku. Poleg tega je treba rezultate za HBsAg razlagati previdno, saj se lahko virus hepatitisa B prenese tako spolno kot spolno. Izbira preskusa je treba opraviti glede na vsak posamezen primer.

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26], [27]

Preventivno zdravljenje

Obstaja malo podatkov za določitev tveganja okužbe s SPD pri otrocih zaradi posilstva. Menijo, da v večini primerov tveganje ni previsoko, čeprav dokumentarna dokazila o tej določbi niso primerna.

Ni priporočljivo, da se preventivno zdravljenje za posiljene otroke široko izvaja, saj je tveganje za razvoj naraščajoče okužbe pri dekletih nižje kot pri mladostnikih ali odraslih ženskah in navadno dovolj rednega opazovanja. Vendar pa so nekateri otroci ali njihovi starši in skrbniki morda bolj zaskrbljeni zaradi spolno prenosljivih bolezni, čeprav je po mnenju zdravstvenega delavca tveganje minimalno. Glede na to okoliščino se v nekaterih zdravstvenih ustanovah šteje, da je mogoče v teh primerih izvajati preventivno zdravljenje po zbiranju gradiva za študijo.

Obvestilo

V vseh državah, v okrožju Kolumbija, v Puerto Ricu, Guamu, Deviških otokih in v Samoovi obstaja zakon, ki zahteva obveščanje o vseh primerih posilstva. V vsaki državi so lahko zahteve za registracijo nekoliko drugačne, vendar pa je splošno pravilo, če obstaja dovolj močnih suma posilstva, treba obvestiti ustrezne službe. Zdravstveni delavci morajo vzdrževati tesne stike z lokalnimi organi za zaščito otrok in poznati pravila za evidentiranje primerov posilstva.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.