^

Posledice in zapleti po presaditvi las

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 19.10.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Ko se odločimo za neko radikalno akcijo, od njega pričakujemo rešitev naše težave. Še vedno pa bi rad razumel, da sem moral utemeljiti.

Žal, da takoj ugotovimo, kakšen bo končni rezultat takega postopka kot presaditev las, je enostavno nemogoče, ker lasje začnejo rasti ne prej kot 3 mesece kasneje. Toda, da vidimo, kako se  po laseh presadijo lasje,  je možno že v teh treh mesecih.

Treba je razumeti, da je zamenjava las naravni fiziološki proces, zato se vam ni treba bati. Namesto padnih dlak se pojavi nova, in ne bo slabša od prejšnjega. Tako lahko pade kot tiste dlake, ki niso ujete, pa tudi posamezne osebke iz folikularnih združenj, za katere je čas, da se spremenijo.

Druga stvar je, da lahko skupaj z vbrizganimi lasemi padejo tisti, ki so ostali na svojem mestu. Vzrok za njihovo izgubo je lahko poškodba žarnice ali motnje prehranjevanja tkiv na področju rasti las zaradi poškodb živcev in posod med operacijo.

Spusti so lahko tudi nedotaknjene dlake, občutljive na dihidrotetosteron, ki preprosto niso padle pred operacijo, in tiste, ki preprosto izgubijo hranila poleg močnih las, ki so presajene. Tovrsten pojav kot posledica po lastnih šibkih lasih kliče šok (Hairloss shoisk).

Če ne sprejmejo ukrepe za normalizacijo hormonski ravni, se je izkazalo, je ta situacija: vsadi močne lase od zadaj in ob straneh glave so pustili na mestu, ostali sorodniki na čelu in krono še naprej spati. Jasno je, da se vse to odraža v gostoti glave sloga in pri videzu frizure. Na primer, se lahko oblikuje brezbojen rob ali drevo, ki zahteva ponavljajočo se operacijo, da zapolni nastalo "prazno". Vendar pa je tudi jasno, da kmalu ne bo ničesar, da bi odpravili takšne pomanjkljivosti.

Še en neprijeten trenutek -  brazgotina  trak operacije  presaditev las. Prvič, to je precej boleče, kar otežuje postopke nege. Drugič, še vedno opazno tudi po nekaj časa, ker se koža na glavi razteza, razteza in brazgotina namesto šiva. Tudi 10-centimetrski trak ni tako preprost za prikrivanje, da ne omenjamo brazgotine dolžine 20-25 cm.

Prisotnost brazgotine onemogoča kratko frizuro, ker v tem primeru izgleda kot nekaj nenaravno. Da se ne bi omejili pri izbiri frizura, morate vnaprej razmišljati o posledicah različnih metod. Po brezhibnem in ne-kirurškem presajanju las se na primer takšni problemi ne pojavijo.

Komplikacije po operaciji presaditve las

Možnost različnih zapletov je seveda odvisna od vrste operacije in uporabljenega presadka, strokovnosti zdravnika, skrbi za glavo in las po postopku, značilnosti organizma, sočasne bolezni. Tako je presaditev las vedno določeno tveganje, ki se lahko z odgovornostjo zmanjša z izbiro vrste intervencije in specialistom, ki bo izvedel operacijo. V prizadevanju za lepe lase ne bi smeli zadrževati obstoječih bolezni, tako da postopek ne bo vročen z denarjem v kombinaciji s prejetimi zdravstvenimi težavami.

Kakšne nevarnosti lahko pričakujejo bolnike, ki so odločilno naredili korak proti ponovni vzpostavitvi podobe osebe z razkošno frizuro s pomočjo redkega in relativno poceni delovanja implantiranja umetnih las:

 • zelo pogoste alergijske reakcije na biološka vlakna, ki se kažejo v obliki hudega srbenja in izpuščaja na koži,
 • povečano potenje pri ljudeh, ki so nagnjeni k hiperhidrozi,
 • aktiviranje imunskega sistema in poslabšanje kožnih bolezni pri uvajanju umetnih sestavin v telo,
 • izguba presajenih las zaradi zavrnitve njihovega telesa,
 • nadpustitev ran na območju presadka (imunski sistem zazna umetne dlake kot drobec, zato se "horde" levkocitov pošljejo na področje uvajanja las)
 • poslabšanje stanja umetnih las, začnejo izgledati neurejeno, kar sčasoma naredi frizuro plahovito.

Da, ta operacija vam omogoča prihranek denarja, pridobivanje enakega rezultata kot pri presajanju lase, toda sčasoma se lahko izkaže, da je postopek le poslabšal situacijo in oseba dejansko plačala za razočaranje. Presaditev umetnih las - to mora biti zadnja stvar, ki bi jo človek lahko še vedno odločil v stanju obupa. Tveganje neuspeha v tej situaciji je zelo veliko.

Zdaj se vrnemo k bolj pogostim operacijam presaditve las (avtotransplantacija) z različnimi metodami. Kar se tiče brezhibnih in nehirurških tehnik, obstaja več možnih vrst zapletov:

 • neprijeten občutek na področju postopka je možen šele prvi dan po operaciji, ne sme biti nobene bolečine, toda, da bi odstranili nelagodje, lahko zdravnik svetuje, da vzame anestetiko,
 • srbeče lasišče na mestu presajene lase brez drugih simptomov alergije postane indeks mikroranok celjenje je, lahko traja tudi do 10 dni, v katerem je fizični učinki na koži najbolje, da ne izvaja, tj ni priporočljivo, da si opraskate glavo,
 • otekanje obraza in krvavitev občutljivosti lasišča prvič po operaciji, kar velja za možnost za normalno reakcijo telesa, da ovira njegovo delo,
 • videz na področju presaditve las majhnih krvavih izcedkov iz mikroranžev, ki običajno izginejo v prvem tednu,
 • krvavitev (ta zaplet je izjemno redek in zahteva posebno intervencijo),
 • tvorba na koži pri vstavljenem presadka majhna neboleča tesnilka napolnjeni serozni tekočino (serom), ki je na splošno velja za neškodljivo, vendar tekočina bo še ambulantno odstraniti in čaka na nekaj dni tlačni povoj,
 • videz modric kot posledica krvavitev na koži (majhne modrice se raztopijo sami in obsežne zahtevajo posredovanje zdravnika, ki bo pomagal odstraniti zbrano krv in povoj krvavitvene posode)
 • z nepravilno skrbjo za lasišče v prvih dneh po presaditvi ali pomanjkljivostmi razkuževalnih ukrepov med pripravo in izvedbo operacije je mogoče okužiti mikrodamase v mestih zasegov in uvesti folikul za lase. Jasno je, da lahko prizadete čebulice preprosto zapustijo posteljo, kar negativno vpliva na končni rezultat presaditve.

Operativne strip-tehnike lahko imajo še več zapletov, ki so povezani s kirurškim delom postopka:

 • Ko se obliž razreže na spodnjem delu in na stranskih delih glave širine do 3 cm, je treba robove ran odstraniti skupaj, da se uporabi šiv. Zaradi močne napetosti je včasih mogoče pričakovati razkorak robov takšne rane, ki jo opazimo v prvih tednih po posegu. V nekaterih primerih se je treba celo posvečati ponovnemu šivanju.
 • Če je okužba lahko izpostavljena majhnim ranam, kaj lahko rečemo o veliki rani, kjer je bila odvzeta presadka za presaditev. Vzroki okužbe bodo enaki kot pri nehirurških tehnikah. To bo zahtevalo nekaj zdravljenja z protivnetnimi zdravili in antibiotiki.
 • Okužba rane, močna napetost tkiv okoli nje in genetska nagnjenost lahko povzročijo pojav na področju operativnega polja keloidnih brazgotin, ki so tvorbe veznega tkiva. Brazgotine nastanejo po celjenju nekaj mesecev in se v nekaj letih razvijejo. Ko se njihova rast ustavi, se lahko zatečejo k odstranitvi teh ne-estetskih formacij, kar lahko prinese tudi fizično nelagodje. Do takrat boste imeli opraviti z uporabo kortikosteroidov in povoj.
 • Eden od zapletov presaditve las je mogoče pričakovati tudi med operacijo zaradi nepravilnih dejanj osebja, ki izvaja postopek. To se nanaša na obrobno nekrozo lopatic, odstranjenih iz zasučnega dela glave. To bi moralo povzročiti kakršnokoli spremembo barve dela lopute. Del z začetno nekrozo tkiv je treba izključiti, zato ga ni mogoče uporabiti za presaditev.

Govorili smo o morebitnih zapletih postopka presajanja las, ki jih mora bolnik poleg zdravnika poznati. Pacient ima pravico vedeti o vseh vrstah tveganj, povezanih z njegovim zdravjem.

Toda dejstvo, da obstajajo takšna tveganja, sploh ne pomeni, da bodo nujno potrebni zapleti. V nasprotnem primeru operacije presajanja las ne bi bile tako popularne, kot smo danes. Razumeti moramo, da obstaja nevarnost, tudi če cesta prečka semaforje, vendar to ne omejuje gibanja na križišču, če je to potrebno.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.