^
A
A
A

Hipokalcemija pri novorojenčkih

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Hipokalciemijo - skupno koncentracijo kalcija v krvnem serumu manj kot 8 mg / dl (manj kot 2 mmol / l) pri dojenčkih in manj kot 7 mg / dL (manj kot 1,75 mmol / l) pri nedonošenčkih. Opredeljen je tudi kot ionizirana raven kalcija manj kot 3,0-4,4 mg / dL (manj kot 0,75-1,10 mmol / L), odvisno od uporabljene metode (vrsta elektrode). Manifestacije vključujejo hipotenzijo, apnejo in tetany. Zdravljenje hipokalciemije - intravensko ali peroralno dajanje kalcija.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Kaj povzroča hipokalcemijo?

Hipokalcemija novorojenčka je lahko zgodnja (v prvih dveh dneh življenja) ali pozno (več kot 3 dni); hipokalcemija s poznim nastopom je redka. Nekateri dojenčki s kongenitalno hipoparatiroidizem [npr sindrom Di Georges s agenesis ali dysgenesis paratiroidni] označili kot zgodnje in pozne (podaljšanim) hipokalciemija.

Faktorji tveganja za zgodnjo hipokalcemijo vključujejo nezrelost, majhno težo do brejosti, materin diabetes, intranatično asfiksijo. Mehanizmi se razlikujejo. Običajno paratiroidni hormon pomaga ohranjati normalno raven kalcija, ko se stalni vnos ioniziranega kalcija prek posteljice konča ob rojstvu. Prehodni, relativni hipopatireoidizem lahko povzroči hipokalcemijo v prezgodnji in nekateri majhni do izraza gestacije novorojenčkov, katerih obščitnične žleze še ne delujejo ustrezno; kot tudi pri otrocih matere s sladkorno boleznijo ali hiperparatiroidizmom, kot pri teh ženskah je raven ioniziranega kalcija med nosečnostjo višja od običajne. Intratatalna asfiksija lahko poveča tudi raven kalcitonina, ki zavira sproščanje kalcija iz kosti, kar vodi do hipokalcemije. Drugi novorojenčki nimajo normalnega odziva ledvic na paratiroidni hormon, izražen v fosfaturiji; Povišana raven fosfata (P04) vodi do hipokalcemije.

Simptomi hipokalcemije

Simptomi hipokalcemije redko, če celotna kalcija ne zmanjša manj kot 7 mg / dL (manj kot 1,75 mmol / l) ali ionizirano nivo kalcija ne zmanjša manj kot 3,0 mg / dl. Manifestacije vključujejo hipotenzijo, tahikardijo, tahipnejo, apnejo, težave pri hranjenju, agitaciji, tetaniki in konvulzijam. Podobne simptome je mogoče opaziti s hipoglikemijo in sindromom odtegnitve.

Diagnoza hipokalcemije

Diagnoza se opravi na podlagi stopnje zmanjšanja skupnega ali ioniziranega kalcija v krvnem serumu; ionizirani kalcij je bolj fiziološki pokazatelj, ker izključuje vpliv ravni beljakovin in pH. Raztezek popravljenega intervala QT (QT.) Na EKG kaže tudi hipokalcemija.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22]

Zdravljenje hipokalcemije

Hipokalciemijo z zgodnjim nastopom ponavadi traja nekaj dni, in dojenčki z ravni kalcija večji od 7 mg / dL (več kot 1,75 mmol / l) ali ioniziranega kalcija je večja od 3,5 mg / dl, ki nimajo kliničnih simptomov hipokalcemije, redko potrebna zdravljenje. Donošenih dojenčkov, raven kalcija manj kot 7 mg / dL (manj kot 1,75 mmol / l) in nedonošenčkih s stopnjo kalcija manj kot 6 mg / dl (manj kot 1,5 mmol / l) je treba zdraviti s počasno intravensko injekcijo v času 30 minut 10 % raztopine kalcijevega glukonata s hitrostjo 2 ml / kg (200 mg / kg). Previsoka uporaba lahko povzroči bradikardijo, zato je treba med infuzijo nadzorovati srčni utrip. Prav tako je treba skrbno opazovati intravenozno mesto, infiltracijo tkiv sta kalcijev raztopine draži in lahko povzroči lokalno poškodbo tkiva ali nekrozo.

Po nujnem popravku hipokalcemije je mogoče dolgoročno dajati kalcijev glukonat skupaj z drugimi raztopinami za intravensko uporabo. Od začetka uporabe 400 mg / kg kalcijevega glukonata se lahko odmerek po potrebi postopno zviša na 800 mg / (kg dnevno), da se prepreči nadaljevanje hipokalcemije. Ko se dojenček začne hraniti skozi usta, se zmes lahko obogati z enakim dnevnim odmerkom kalcijevega glukonata z dodajanjem 10% raztopine kalcijevega glukonata v zmes. Običajno je potreben dodaten vnos kalcija več dni.

Če se hipokalcemija začne pozno, je treba otrokovemu zmesi dodati kalcitriol ali dodaten kalcij, da se zagotovi razmerje Ca: P044: 1, dokler se ne ohranijo normalne ravni kalcija. Kalcijev preparati za oralno uporabo vsebujejo veliko količino saharoze, kar lahko povzroči drisko pri nedonošenčkih.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.