^

Zdravje

Splošni in ionizirani kalcij v krvi

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 19.10.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Referenčne vrednosti (norme) skupne koncentracije kalcija v krvnem serumu so 2,15-2,5 mmol / l ali 8,6-10 mg%; ioniziran kalcij je 1,15-1,27 mmol / l.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Določanje ravni ioniziranega kalcija

Stopnjo ioniziranega kalcija lahko določimo s standardnimi laboratorijskimi testi, ponavadi z zadostno natančnostjo. Acidoza poveča raven ioniziranega kalcija z zmanjšanjem vezave na beljakovine, medtem ko alkaloza zmanjša raven ioniziranega kalcija. Pri hipoalbuminemiji se običajno zmanjša koncentracija kalcija v plazmi, kar odraža nizko stopnjo kalcija, vezanega na beljakovine, medtem ko je lahko raven ioniziranega kalcija normalna. Skupna koncentracija kalcija v plazmi se zmanjša ali poveča za 0,8 mg / dl (0,2 mmol / L) za vsakih 1 g / dl za zmanjšanje ali zvišanje ravni albuminov. Tako nivo albuminov 2 g / dl (običajno 4,0 g / dl) zmanjša zaznaven nivo kalcija v plazmi za 1,6 mg / dl. Tudi povečanje ravni beljakovin v plazmi, ki ga opazimo z večkratnim mielomom, lahko poveča splošno raven plazemskega kalcija.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24]

Fiziološki pomen kalcija

Kalcij je potreben za normalno krčenje mišic, živčni impulz, sproščanje hormonov in strjevanje krvi. Kalcij spodbuja tudi regulacijo številnih encimov.

Ohranjanje kalcija trgovin v telesu je odvisna od vnosa kalcija, absorpcijo kalcija iz prebavil in izločanja preko ledvic kalcija. Z uravnoteženo prehrano je vnos kalcija približno 1000 mg vsak dan. Približno 200 mg na dan je izgubljeno z žolčem in drugimi skrivnostmi v prebavnem traktu. Odvisno od koncentracije obtoku vitamina D, zlasti 1,25digidroksiholekaltsiferola ki se tvori v ledvicah iz neaktivne oblike, ki je približno 200-400 mg kalcija absorbira v črevesju vsak dan. Preostali 800-1000 mg se pojavi v blatu. Bilanca kalcija se vzdržuje z izločanjem kalcija v ledvicah, ki znaša 200 mg na dan.

Ekstracelularnih ter znotrajcelično koncentracijo kalcija urejeno dvosmernega prometa kalcija skozi celične membrane in znotrajceličnih organelov kot endoplazemski retikulum, sarkoplazemskega retikuluma mišičnih celic in mitohondrijih. Citosolni ionizirani kalcij vzdržujemo na mikromolarni ravni (manj kot 1/1000 plazemskih koncentracij). Ionizirani kalcij deluje kot intracelularni sekundarni messenger; vključen v skeletnih mišic, stimulacijo in zmanjšanje delovanja srca in gladke mišice, aktivacijo proteinskih kinaz in fosforilacijskih encimov. Kalcij je prav tako vključena v delovanju drugih znotrajceličnih sli kot cikličnega adenozin monofosfata (cAMP) in inozitol1,4,5trifosfat ter tako sodeluje pri posredovanju celičnega odziva številnih hormonov, vključno adrenalin, glukagon, ADH (vazopresin), sekretinskih in holecistokininski.

Kljub pomembni intracelularni vlogi je skoraj 99% celotne vsebnosti kalcija v telesu v kosteh, večinoma v sestavi kristalov hidroksiapatita. Okoli 1% kalcijevih kosti je prosto zamenjano z EKZH in zato lahko sodeluje pri spremembi pufra v ravnovesju kalcija. Običajno je koncentracija kalcija v plazmi 8,8-10,4 mg / dl (2,2-2,6 mmol / l). Približno 40% celotnega kalcija v krvi je povezano z beljakovinami v plazmi, predvsem z albuminom. Preostalih 60% vključuje ionizirani kalcij in kalcijev kompleks s fosfatom in citratom. Skupni kalcij (t.j., vezani na proteine, v kompleksih in ionizirani) se običajno določi s kliničnimi laboratorijskimi meritvami. V idealnem primeru je potrebna opredelitev ioniziranega ali prostega kalcija, ker je v plazmi fiziološko aktivna oblika; vendar takšna določitev zaradi tehničnih težav običajno poteka le pri bolnikih s sumom na znatno motnjo vezave kalcija s proteini. Ionizirani kalcij običajno velja za približno 50% celotnega kalcija v plazmi.

Fiziološki kalcij vrednost se zmanjša sposobnost tkivnega koloidov veže vodo, zmanjšanje prepustnosti sodelovanja tkiva membran pri gradnji skeleta in hemostazo sistem, kot tudi nevromuskularne aktivnost. Ima sposobnost kopičenja na mestih tkivne poškodbe z različnimi patološkimi procesi. Približno 99% kalcija je v kosteh, preostanek je večinoma v zunajcelični tekočini (skoraj izključno v krvnem serumu). Približno polovica serumskega kalcija cirkulira v ionizirani (prosti) obliki, druga polovica v kompleksu, predvsem z albuminom (40%) in v obliki soli - fosfati, citrat (9%). Sprememba serumskega albumina, zlasti hipoalbuminemije, vpliva na skupno koncentracijo kalcija, ne da bi pri tem vplivala na klinično pomembnejši indikator - koncentracija ioniziranega kalcija. Izračunano je "popravljeno" skupno koncentracijo kalcija v serumu s hipoalbuminemijo po formuli:

Ca (korigirano) = Ca (izmerjeno) + 0,02 × (40-albumin).

Kalcij, fiksiran v kostnem tkivu, je v interakciji s ioni krvnega seruma. Delujoč kot puferski sistem deponiran kalcij preprečuje nihanja vsebnosti seruma v velikih razponih.

Presnova kalcija

Kalcijev Presnova uravnavajo paratiroidni hormon (PTH), kalcitonin in derivatov vitamina D paratiroidni hormon povišanje serumske koncentracije kalcija, poveča njeno elucije od reabsorpcije kosti v ledvicah in spodbuja pretvorbo njej vitamina D v aktivni metabolit, kalcitriol. Obščitnični hormon tudi povečuje izločanje fosfata v ledvicah. Nivo kalcija v krvi uravnava izločanje paratiroidnega hormona po negativni povratni mehanizem: stimulira hipokalcemije, hiperkalcemije in zavira sproščanje paratiroidnega hormona. Kalcitonin - fiziološka antagonist paratiroidnega hormona, stimulira kalcija v urin v ledvicah. Metaboliti vitamina D stimulirajo absorpcijo kalcija in fosfata v črevesju.

Vsebnost kalcija v krvnem serumu se spremeni z disfunkcijo obščitnice in ščitnice, neželeni učinki drugačne lokalizacije, še posebej pri metastaziranju v kosteh, z odpovedjo ledvic. Sekundarno vključevanje kalcija v patološki proces poteka v patologiji prebavil. Pogosto je hipo- in hiperkalciemija lahko primarni manifest patološkega procesa.

Urejanje metabolizma kalcija

Presnova kalcija in fosfata (PO) sta medsebojno povezana. Uravnavanje uravnoteženosti kalcija in fosfata se določi z obtočnimi nivoji paratiroidnega hormona (PTH), vitamina D in v manjšem obsegu kalcitonina. Koncentracije kalcija in anorganskih PO so povezane z njihovo sposobnostjo sodelovanja pri kemični reakciji s tvorbo SARO. Produkt koncentracije kalcija in PO (v meq / liter) je običajno 60; ko izdelek presega 70, je verjetnost obarjanja kristalov CaPO v mehkih tkivih. Padavine v žilnem tkivu prispevajo k razvoju arterioskleroze.

PTH nastajajo iz obščitničnih žlez. Ima različne funkcije, vendar je verjetno najpomembnejša stvar preprečevanje hipokalcemije. Paratiroidne celice se odzovejo na zmanjšanje koncentracije kalcija v plazmi, kot odgovor na to, sproščanje PTH v obtok. PTH poveča koncentracijo kalcija v plazmi v nekaj minutah s povečanjem absorpcije kalcija v ledvični in črevesni kislini ter z mobiliziranjem kalcija in RO iz kosti (resorpcija kosti). Ledvična izločanja kalcija na splošno je podobna izločanju natrija in jo uravnavajo praktično isti dejavniki, ki nadzorujejo transport natrija v proksimalnih tubulih. Vendar pa PTH poveča reabsorpcijo kalcija v distalnih delih nefrona, ne glede na natrij. PTH zmanjša tudi ledvično reabsorpcijo RO in s tem povečuje ledvično izgubo PO. Ledvična izguba RO preprečuje povečanje vezave Ca in RO v plazmi, saj se raven kalcija zviša kot odziv na PTH.

PTH tudi poveča raven kalcija v plazmi s pretvorbo vitamina D v najbolj aktivno obliko (1,25-dihidroksiholekalciferol). Ta oblika vitamina D poveča odstotek absorpcije kalcija v črevesju. Kljub povečani absorpciji kalcija povečano izločanje PTH ponavadi povzroči nadaljnjo resorpcijo kosti z zatiranjem osteoblastne funkcije in spodbujanjem delovanja osteoklastov. PTH in vitamin D sta pomembni regulatorji rasti kosti in remodeliranja.

Raziskava paratiroidne funkcije vključuje določanje ravni obtočilnega PTH zaradi radioimunosti in merjenje celotne ali nefrogene izločanje cAMP v urinu. Določanje cAMP v urinu je redko, natančne analize na PTH pa so razširjene. Najboljši so testi za nedotaknjene molekule PTH.

Kalcitonin se izloča s parafikličnimi celicami ščitnice (Sclerella). Kalcitonin zmanjša koncentracijo kalcija v plazmi s povečanjem vnosa kalcija s celicami, izločanjem ledvic in nastankom kosti. Učinki kalcitonina na presnovo kosti so veliko šibkejši od učinkov PTH ali vitamina D.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.