^

Kaj je ovulacija pri ženskah?

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 20.11.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Kaj je ovulacija pri ženskah? Odgovor na to vprašanje iščejo tisti, ki načrtujejo rojstvo otroka ali tiste, ki še ne dopolnjujejo družine z otrokom. Ni naključje, izračun ovulacije obdobju, in tako se zanimajo za žensko in njeno odgovorno, skrbi partnerskih: to je bil v tem času pa je simbolično srečanje eno od mnogih milijonov, edino aktivno sperme in zrelo žensko jajčece. Ženski organizem vsak mesec živi po ritmih, ki jih določa narava, vsi biološki procesi morajo potekati v danem režimu, po možnosti brez napak in sprememb. Od 12. Do 14. Leta starosti se v telesu deklice pojavi hormonska "revolucija", ki se konča s popolnoma normalno pojavnostjo - pripravljenostjo za razmnoževanje.

Seveda, dekle telo po prvem menstrualnega cikla iz biološkega vidika, je pripravljen za zamisliti, vendar pa veliko njenih sistemov, vključno z duševno, potrebujejo nekaj let do danes, harmonično pripravlja na rojstvo novega življenja. Kljub temu se cikel sproži in skoraj vsak mesec (28-30 dni) v ženskem telesu so resnično veličastne transformacije, fiziološke in hormonske. Zdrava ženska vsak mesec je potencialno rojstvo, ker med ovulacijo v telesu dozore celica, pripravljena za oploditev. Moški v tem smislu so bolj reaktivni: proces oblikovanja semenčic v njih je kontinuiran in se pojavlja vsak dan, začenši z obdobjem pubertete in do konca življenja.

Kaj je ovulacija pri ženskah in kako je proces zorenja jajčeca?

Preden povejte, kaj je ovulacija pri ženskah, je treba razumeti reproduktivni sistem deklet. V telesu deklice, rojene, že obstajajo majhni jajčniki, ki niso večji od graha. V teh miniaturnih jajčnikih, od rojstva, je približno milijon najmanjših veziklov - folikla, v kateri so tudi vsebine - jajca. V zameno pa jajca nosijo vse dedne podatke na enak način kot moški spermatozoidi.

Sčasoma se število ženskih foliklov zmanjšuje, ena petina jih umre in do prvega menstruacije ni več kot 800 tisoč. Kako in zakaj poteka izbira potrebnih mehurčkov, znanost še ni ugotovila, prav tako kot merila za izbiro enega, fruktirajoči folikel med obdobjem ovulacije ostaja skrivnost. Prevladujoči folikel se začenja povečevati na začetku menstruacijskega ciklusa, zatiranje njegovih "bratov" in čez nekaj časa prekinitev, sproščanje zrele gamete - žensko jajce. Pravzaprav se čas sproščanja celice za gnojenje imenuje ovulacija.

Kaj je ovulacija pri ženskah, zakaj so te informacije potrebne za vsako žensko?

Za ženske, ki nameravajo imeti otroka, je pomembno vedeti, kaj je ovulacija pri ženskah, saj štetje pomaga odgovoriti na eno samo vprašanje - ko lahko pričakujemo zasnovo. Kako se bo odgovor uporabil, ni skrivnost, ponavadi pomaga pri reševanju naslednjih dveh nalog - dolgo pričakovano zasnovo ali zaščito pred njimi. Treba je opozoriti, da določanje časa ovulacije ne preprečuje vedno neželenega spočetja, saj lahko moški in ženske gamete (celice) ostanejo aktivne približno dva dni. Ti dnevi morda ne sovpadajo z začetkom ali koncem ovulacije. Najbolj zanesljiva z vidika zaščite pred nosečnostjo je kontracepcijska metoda.

V kakšnih pogojih lahko pride do ovulacije?

Ovulacija pri mladostnicah se ne tvori takoj. To pojasnjuje nepopolno pripravljenost za zasnovo deklet, kljub prihajajoči menstruaciji. Očitno je pametna narava zagotovila veliko tveganj, vključno z zgodnjo nosečnostjo. Med letom, včasih in dlje, se oblikuje menstruacijski cikel, prihaja do normalizacije. V tem času se lahko pojavijo motnje, se zlomi, do 15-16 let se takšni pojavi štejejo za normalne. Takoj, ko cikel postane predvidljiv in se pojavi v istem obdobju, pride čas ovulacije. Standardna ovulacija se začne dva tedna po začetku naslednjega menstruacije. Na primer, začetek menstrualnega cikla je predviden za 28. September, zato se bo verjetnost, da se bo ovulacija zgodila 14. Septembra. V ginekologiji obstaja taka shema izračuna: 

  • Cikel traja 26 dni - ovulacija se pojavi v 12-13 dneh cikla; 
  • Cikel traja 28 dni - ovulacija se pojavi v 14-15 dneh cikla; 
  • Cikel traja 30 dni - ovulacija se pojavi v 16-17 dneh cikla.

Seveda to ni edini način za izračun teh dni, bolj zato, da se lahko premikajo pod vplivom številnih dejavnikov - stresa, zastrupitve s hrano, vnetnih procesov, sprememb v časovnih pasovih med premikom itd.

Metode za določanje ovulacijskega obdobja

Zelo pomembno je vedeti, kaj je ovulacija pri ženskah, ker so te informacije potrebne za določitev ovulacijskega obdobja. Pred kratkim, pred nekaj desetletji, lepi spol se je skrbno ukvarjal z "znanstvenimi" raziskavami in analizo stanja svojega telesa med menstruacijo. S bili sprejeti le ženske za natančnejši izračun ovulacije: risanje kompleksne diagrame in merjenje bazalne telesne temperature, ki je predvidevalo šest ur globok spanec, in po - položaj v desetih izmerjenih temperatur "zastoj". Kakršno koli gibanje med merjenjem ali naravno potrebo po jutranjem urinu je vse naredilo brez učinka. Sodobne metode ponujajo preproste, natančne in poceni metode. Najbolj priljubljen je test za LH - luteinizirajoči hormon, ki spodbuja ovulacijo in pomaga pri povezovanju estrogena in progesterona. Preskus določa koncentracijo LH v urinu, če se tam odkrije hormon, potem se je začel postopek ovulacije. Poleg testnega hormona v urinu so tudi testi, ki določajo LH v serumu in celo v slini. Učinkovita je tudi ultrazvočna metoda določanja ovulacije, ko naprava lahko vizualno prikaže proces gibanja ženske gamete vzdolž ovidukta - jajcevodne cevi. Ta metoda ne more napovedati ovulacije, temveč le ugotovitev.

Kaj je ovulacija pri ženskah je lahko tudi nerazumljiva tistim ženskam, ki imajo težave z menstrualnim ciklusom. Na žalost obstajajo situacije, ko postane ovulacija zaželena, vendar začasno nedosegljiva. To so resne patologije, ki izključujejo normalno delovanje hormonskega sistema. Te vključujejo naslednje bolezni: 

  • Anoreksija, ki postane problem našega stoletja. V prizadevanju za razmnožene kanone in dele telesa, nekatere mlade ženske dobesedno zavirajo osnovni instinkt preživetja - nasičenost hrane. Prvi odziv na agresiven post na reakcijo na ovulacijo se ustavi. Menstrualni ciklus se nato zlomi in izgubi. Vsaka pomanjkljivost telesne mase, ki jo spremlja izguba maščobe, neposredno vpliva na reproduktivne funkcije žensk. 
  • Prekomerna telesna teža, debelost. Ovulacija se odziva na prekomerno količino maščob. Na začetku je ovulacijski čas zrušen, nato se ustavi, sledi pa kršitev menstrualnega cikla. Po statističnih podatkih je nadzorovano več kot 20% amenoreje (odsotnost cikla), več kot 25% dismenoreje (okvara v cikličnem načinu), popolnoma izlije samo z normalizacijo telesne mase. 
  • Endokrini bolezni, patologije - hipofiza, bolezen ščitnice, policistični jajčnik (PCOS - sindrom policističnih jajčnikov). Ti dejavniki lahko vplivajo tudi na ovulacijo in motijo njeno pogostnost, ali pa "izklopijo" ovulacijo načeloma.

Kaj je ovulacija pri ženskah? To so informacije, ki ženski pomagajo pri obvladovanju ne toliko svojega stanja - narava je skrbela za to, kako načrtovati njeno prihodnost. Strinjam se, da je bolje, če se bo nosečnost uresničila in želela, ne pa naključno, nepredvideno in zaskrbljujoče.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.