^

Kako naučiti otroka, da bi spal v svoji postelji?

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 19.10.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Če želite otroka naučiti spati v svoji postelji, potrebujete postopnost. Nemogoče je takoj vzeti in poslati otroka v drugo sobo. To bo jokalo, stresni hormoni bodo uničili nevrone - možganske celice, otrok pa se bo še poglobil in razvil. Zato morate izbrati dober trenutek, da otroka naučite spati ločeno od staršev. O tem vam bomo povedali več. 

trusted-source[1]

Gradacija je pomembna metoda

Obstajajo stvari, ki jih absolutno ne morete storiti z otrokom. Na primer, vzemite ga mami in očetu v trenutku, ko je dojenček bolan ali se ne počuti dobro ali je pred kratkim utrpel stres ali če ga je mati pred kratkim odstavila. Premik otroka v ločeno posteljo v teh trenutkih ogroža njegovo nezrelo psiho.

Za oblikovanje novih navad otroka je potrebna postopnost. Najboljši način je, da otrokovo posteljo postavite poleg starševske postelje in ga vsak dan premaknete nekaj centimetrov stran. Dokler postelja ni v drugi sobi. Torej bo za otroka manj stresa in občutkov glede ločitve od staršev, ki jim je zelo privezan. [ 1 ]

trusted-source[2], [3], [4]

Najboljši čas za treniranje lastne postelje

Začne se lahko od dneva rojstva otroka - potem otroka ne boste morali učiti, da bo sam spal. Če je otrok praktično od dneva rojstva spal s svojimi starši ali z materjo, ga bo težje odvzeti od tega in potrebno je izbrati starost, pri kateri je to najbolje opraviti. Psihologi in pediatri vam svetujejo, da otroka začnete učiti na lastno posteljo približno 6-8 mesecev. V tem času skoraj ni nočno hranjenje in otrok spi ponoči brez zbujanja (razen če ima druge posebne lastnosti).

Poleg tega lahko otroci v tej starosti ponoči brez nevarnosti za zdravje obrnejo in tega procesa ne moremo nadzorovati. Če se je zgodilo, da otrok ni bil navajen na otroško posteljico v 6-8 mesecih, nikoli ni prepozno, da bi ga začeli navaditi na to v kateri koli starosti. Glavna stvar - biti dosleden in trdno v svojih prepričanjih. Tehnika ne bo delovala, ko so danes otroka poslali sami v svojo sobo in jutri obžalovali in ga odpeljali v starševsko posteljo. Otrok bo zmeden v vaših zahtevah in ne bo razumel, ali je možno ali nemogoče spati z mamo in očetom kot prej. [ 2]

Kdaj je otrok pripravljen na lastno posteljo?

  • Dojenje je zaključeno ali zmanjšano na 1 čas na noč.
  • Otroško nočno spanje traja v povprečju do 6 ur
  • Dojenček je že izrezal prve mlečne zobe in nima vročine in ne skrbi.
  • Otrok ni bolan in ne trpi nobenega resnega stresa (npr. Ločitev staršev ali nedavni premik ali rojstvo drugega otroka)
  • Otrok lahko preživlja čas v sobi sam in se igra vsaj 10-15 minut zapored.

Kako učiti otroka na postelji?

Najprej morate slediti načelu pravilnosti. V skladu s tem načelom je treba otroka hkrati namestiti v jaslice. Potem se bo otrokovo telo navadilo na dejstvo, da ob 21.00 mora iti v posteljo in se bo začel pripravljati na ta proces vnaprej. [ 3 ]

Tudi načelo tradicije je zelo dobro.

Preden greš v posteljo, moraš začeti nekaj prijetne mame in otroka. Na primer, da bi zapela uspavanko, prebrala knjigo ali naredila lahkotno masažo otroku. To dejanje bo pripravljalno za spanje. S tem ukrepom se bo otrok umiril in se sprostil. Njegovo telo bo razumelo, da bo kmalu enako prijeten čas spanja in počitka od vsakodnevnih skrbi in vtisov. Tega postopka ne odlašajte - to lahko traja v povprečju 15 minut.

Obstaja še en dober način - da se otrok počuti varno, mati lahko sedi poleg postelje, dokler otrok ne zaspi. Torej se bo otrok počutil mirno - mama je blizu.

Načelo blaženja otroka

Potreben je, ko je otroku neprijetno, da ostane v drugi sobi, jok in strah. To načelo temelji na dejstvu, da je mati, ki je otroka položila v posteljo pravočasno in opravila vse potrebne obrede pred spanjem, zapustila sobo, objemala in poljubila otroka. Toda, ko otrok začne jokati, se mu morate približati, ga pomiriti in, ne da bi ga vzeli iz jaslice, mu spet poželiti noč in izstopiti. Razen, seveda, razlog za jok otroka niso mokre plenice, ki jih je treba spremeniti.

Upoštevajte, da ko otroka učite v posteljo v precej zavestni starosti (po enem letu), lahko plakate do 10-15 krat na noč. V tem trenutku je pomembno, da se ne umaknete in še naprej pojasnjujete otroku, da ga mama ne zapusti, da je blizu, v drugi sobi. Sčasoma bo otrok manj nagajiv in bo lahko v svoji postelji spal celo noč. Lahko pa traja od enega do pol do dva meseca.

Metoda nadomestitve staršev

Ta metoda deluje dobro, če je otrok že začel nekaj razumeti in se celo vključiti v pogovor s starši. Nato lahko vašo najljubšo igračo postavite ob otroka - to jo bo zaščitilo. Otroku lahko razložite: »Mama je utrujena, mora spati, mama bo blizu, v drugi sobi in bo vedno prišla k vam, če pokličete. V tem času vas bo varovala vaša najljubša zajca, Kuzya ali Medved ali lutka. Skrbela bo za vas in pomagala, če bo to. Pogovor o tej vrsti vsebine bo pomiril otroka in ustvaril zaupanje, da je v dvojni varnosti - tako mama je v sosednji sobi, in najljubša igrača je z njim.

trusted-source[5]

Ustvarjanje udobnega okolja

V sobi, kjer spi dojenček, morajo biti v njem udobni pogoji. To pomeni, da mora biti temperatura v prostoru od 18 do 22 stopinj. Prostor pred spanjem mora biti dobro prezračen, odeja in vzglavnik morata biti udobna. V otroški sobi ne bi smelo biti vroče, saj bo v vročini zelo težko za otroka, da se dovolj spi. In zelo pomemben vidik: če se otrok boji temi, potem v svoji sobi ni treba izklopiti nočne luči. Mehka razpršena svetloba je povsem sprejemljiva v otroški sobi. [ 4 ]

Spi

To je še en način, ki bo otroku pomagal pri učenju otroka na postelji. Mama postavi otroka v posteljo v stanju spanja, ko je zaspan. Zato je lažje za otroka, da se sprijazni z idejo, da je njegova postelja zdaj ločena.

Nova lepa jaslice

Ko je otrok že odraščal in se želi videti bolj odrasel (to se zgodi pri približno 2-3 letih - proces uveljavljanja lastnega »jaz«), ga lahko primerjamo z odraslimi. Tako lahko otroku povejte, da je zdaj že velik in da lahko spi v novi lepi jaslice, kot sta mama in oče. Ko otrok vidi, da se v jaslicah polaga nova lepa posteljnina, je blizu njega najljubša igračka in jaslice so nove in lepe, z veseljem se drži v njej in spi celo noč. Staršem ne bo naredil nobenih razjezk, ker je njegova postelja najboljša.

Potem bo proces učenja otroka na lastno posteljo potekal ne le brez čustev, ampak tudi z veseljem.

trusted-source[6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.