^

Aluminij

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 20.11.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Aluminij je mikroelement, brez katerega je normalen razvoj kosti in vezivnega tkiva nemogoč. Brez aluminija, koža ne more videti zdrave. Katere so lastnosti aluminija in kakšne izdelke je mogoče dobiti?

trusted-source[1], [2], [3]

Lastnosti aluminija

 1. Aluminij nadzoruje proces izdelave epitelija kože in sodeluje tudi pri nastanku kostnega tkiva. Ampak ne samo kosti, ampak tudi mišično in vezivno tkivo, ker je aluminij prisoten v skoraj vseh celicah telesa.
 2. Veliko aluminija se tvori v pljučih, pa tudi v kosteh, možganih, epitelijah in še posebej v jetrih.
 3. Aluminij ne more ostati dolgo v telesu, še posebej če so njegovi odmerki majhni. Aluminij se lahko iz telesa izloča s produkti razpada - urin, nato iztrebki, tudi z zrakom med izhlapevanjem.
 4. Aluminij pomaga živalim prebaviti hrano, saj izboljša sposobnost želodčnega soka za razgradnjo hrane.
 5. Aluminij je dobro za ščitnico, saj aktivira svoje delo.
 6. Aluminij izboljša sposobnost kostnega in veznega tkiva za regeneracijo in razvoj, krepi kostno tkivo.
 7. Aluminij ima lastnost za izboljšanje zaznavanja telesnih fosfatnih kompleksov in beljakovin, zato jo je treba jemati med prehranjevalnimi dietami.

Nezdružljivost aluminija

Skupaj z aluminijem ne moremo vzeti nekaterih elementov v sledovih: magnezij, kalcij, železo, askorbinsko kislino in vitamin B6. Aluminij ima lastnost zaviranja prebavljivosti teh vitaminov, ne da bi jih bilo mogoče absorbirati v črevesje.

Dnevna potreba po aluminiju

To je odmerek 30 do 50 mg na dan.

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8],

Katere izdelke lahko dobim iz aluminija?

Veliko rastlinske hrane je veliko aluminija. Rastline vsebujejo do 100-krat več aluminija kot v živilih živalskega izvora. Aluminij se lahko vzame iz sadja, jagodičja, kruha, dobre prečiščene pitne vode. In v katerem so izdelki iz aluminija najbolj?

 • Ta ovsena kaša, kuhana na vodi - 1970 mcg aluminij
 • To so pšenična zrna (ne predelana) - 1445-1570 μg aluminija
 • Ta grah je 1180 μg aluminija
 • Ta riž je 912 μg aluminija
 • Ta krompir je 860 μg aluminija
 • Ta avokado je 815 μg aluminija
 • Ta jajčevci in artičoka - 815 mkg aluminija

Preobremenjenost aluminija

Simptomi presežka aluminija so naslednji.

 • Kašelj (v večini primerov suh)
 • Slab apetit
 • Bolezni gastrointestinalnega trakta
 • Nemotivirana razdražljivost, živčnost
 • Depresija
 • Parkinsonova bolezen in Alzheimerjeva bolezen
 • Rahit
 • Bolezni ledvic
 • Nizek hemoglobin v krvi in majhna količina rdečih krvnih celic
 • Kršitev izmenjave elementov v sledovih, kot so magnezij, kalcij, cink, fosfor, baker (iz laboratorijskih testov se lahko naučite)

Razlogi za presežek aluminija

Oseba ima lahko prekomerno količino aluminija v krvi, če porabi veliko konzervirane hrane, pripravlja hrano v aluminijastih lončkih, pije slabo vodo (npr. Iz vodovodne cevi, brez filtra).

Razlog za preveliko količino aluminija je tudi stanje, ko je bolnik v slabem okolju, če je hiša onesnažena zraka (ne dolgo časa), če oseba dela v nevarnih proizvodih.

Če je dnevni odmerek aluminija enak ali večji od 50 mg, lahko pride do prekomerne telesne teže. To v nobenem primeru ne bi smelo biti dovoljeno.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.